admin

/admin

About admin

This author has not yet filled in any details.
So far admin has created 642 blog entries.
16 01, 2017

Mahaleb

January 16th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Mahaleb; Thesar i panjohur   Arabisht: المحلب  ,الكرز البري Anglisht: Mahaleb Cherry Emri shkencor: Prunus Mahaleb Familja: Rosaceae. Mahlebi është pemë shumëvjeçare, gjetherënëse me lartësi mesatare 2 -8 m, me gjethe ovale në formë zemre me lule të bardha e aromatike. Me fara të vogla, me shije të hidhur dhe [...]

15 01, 2017

Xinxife

January 15th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Xinxife

Dobitë e Xinxifes / Ide –Ziziphus jujube   Arabisht:  العِنّاب أو شوك المسيح- Inab, Sheukul Mesih Anglisht:  Jujube, red date, Emri shkencor: Ziziphus jujuba. Familja: Rhamnaceae. Xinxifja është një pemë e vogël ose shkurre gjetherënëse që arrin një lartësi prej 5-12 metra, zakonisht me degë me maje të mprehtë. Gjethet [...]

15 01, 2017

Veronica

January 15th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Veronica

Veronica; Për sistemin e frymëmarrjes; astmën, pastrimin e gjakut, sëmundjet e veshkave, stomakun..   Arabisht: زهرة الحواشي الفطحاء Anglisht: Germander speedwell, bird's-eye speedwell Emri shkencor: Veronica chamaedrys L. Familja: Plantaginaceae. Veronica është bimë barishtore shumëvjeçare me lartësi deri 50cm, me gjethe çift dhe të kundërta, me lule ngjyrë blu të [...]

15 01, 2017

Lulëkuqja

January 15th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Lulëkuqja e Opiumit - Papaver Somniferum L   Arabisht: الخشخاش المنوم - Al Khashkhash Al Munevim. Anglisht: Opium Poppy. Emri shkencor: Papaver Somniferum L. Familja: Papaveracea. Përshkrimi i bimës: Lulëkuqja ka kërcell të drejtë me gjatësi 50-150 cm, pa degëzime. Gjethet të çrregullta me ngjyrë të gjelbër në të kaltër. [...]

14 01, 2017

Lulekanxha

January 14th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Lulekanxha / Kthetra e Djallit   Arabisht: مخلب الشيطان، الخطاف Angilsht: Devil's claw, grapple plant, wood spider. Emri shkencor: Harpagophytum procumbens Bimë shumëvjeçare, me degë të forta, rrënjët janë deri 2 m thellësi, gjethet të mëdha me ngjyrë jeshile në gri, lulet ngjyrë vjollcë, rozë ose të kuqe. Kthetra e [...]

13 01, 2017

Gjëmbaçi Arab

January 13th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Gjëmbaçi Arab

Gjëmbaçi Arab; Për shikimin, mëlçinë, aneminë, forcues i gjakut, sistemin tretës, sëmundjet e lëkurës   Arabisht: عوشز، عوسج Anglisht: Desert thorn, Arabian boxthorn. Emri shkencor: Lycium shawii, Lycium Arabicum L. Familja: Solanoideae. Gjembaçi Arab është bimë shkurrre, shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm, me lartësi 1.5m, me kërcell me gjëmba të mprehtë,  [...]

13 01, 2017

Ushqimet më kuruese në planet

January 13th, 2017|Categories: Ushqimi Shëndetshëm|Comments Off on Ushqimet më kuruese në planet

Ushqimet më kuruese në planet; që luftojnë qelizat kancerore, pastrojnë gjakun, forcojnë mëlçinë, pastrojnë veshkat, luftojnë infeksionet Këto janë ndër ushqimet më kuruese, të cilat përmbajnë disa komplekse unike që ndihmojnë për të përmirësuar shëndetin e zemrës, pastrojnë enët e gjakut, përmirësojnë funksionin e sistemit imun, përmirësojnë funksionin e trurit, pastrojnë [...]

13 01, 2017

Vula e Sulejmanit

January 13th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Vula e Sulejmanit

Vula e Sulejmanit   Emri shkencor: Polygonatum odoratum Vula e Sulejmanit njihet si “Zonja e Vulave”. Ajo është bimë shumë vjecare, jeton në zona të lagështa dhe në zona shkretinore.  Lartësia e bimës arrin 20-50 cm, kërcelli i bimës është në formë harku, gjethet i ka të dëndura dhe të  [...]

13 01, 2017

Lule Bozhuri

January 13th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Lule Bozhuri; Dobitë Mjekësore   Arabisht:  الفاواني، عود الصليب Anglisht: Peony. Emri shkencor: Paeonia L. Familja: Paeoniaceae. Lulebozhuri ose lulja me tufë të mbyllur është bimë barishtore dy ose shumëvjeçare, me lule të kuqe, rozë, të bardha, të ngjashme me lulen e trëndafilit. Lulebozhuri i përballon kushtet e ndryshme atmosferike, [...]

13 01, 2017

Lupin

January 13th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Lupin

Lupin - Fasule ujku; Për sistemin nervor, zemrën, kolesterolin, zorrën e trashë, tretjen, flokët, lëkurën   Arabisht:  الترمس Anglisht: Lupin or lupine Emri shkencor: Lupinus L. Familja:  Faboideae. Lupini është bimë barishtore shumëvjecare me lartësi 30-70 cm, me fara të ngjashme me të misrit, të vendosur në bishtajë e cila është me [...]

13 01, 2017

Dieta për Melanoma

January 13th, 2017|Categories: Kanceri & Tumoret|Comments Off on Dieta për Melanoma

Ushqime që ndihmojnë në luftimin e  kancerit të lëkurës dhe ushqime që duhet t’i shmangni   Kanceri i lëkurës / Melanoma është një sëmundje e rëndë dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Zbuloni disa ushqime të shëndetshme që mund të zvogëlojnë  rrezikun e kancerit të lëkurës. Ushqimet e mëposhtme nuk janë [...]

12 01, 2017

Zhbllokimi i hundëve

January 12th, 2017|Categories: Astma & Kraharori|Comments Off on Zhbllokimi i hundëve

Zhbllokimi i hundëve në mënyrë të shpejtë dhe natyrale Kongjestioni i hundës ndodh për shkak të ftohjes, gripit apo alergjive (të të gjitha llojeve) .. ose sinusitit, dhe prodhohet për shkak të inflamacionit të enëve të gjakut, duke shkaktuar acarim në hundë ose në membranat e mureve të hundës. Kjo shkakton [...]

12 01, 2017

Jasmina e Gjarprit

January 12th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Jasmina e Gjarprit

Jasmina e Gjarprit   Arabisht: ياسمين الثعبان Anglisht: Snake Jasmine. Emri shkencor: Rhinacanthus nasutus L. Familja: Acanthoideae Jasmina e gjarprit është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi 1-2 m, me gjethe të gjata 4-10cm, me lule të bardha, e të dhëmbëzuara në kulm, fruti në formë kapsule përmban 4 fara brenda tij. [...]

12 01, 2017

Shenjat e Kancerit Fytit

January 12th, 2017|Categories: Kanceri & Tumoret|Comments Off on Shenjat e Kancerit Fytit

Shenjat dhe shkaktarët e kancerit të fytit; Si ta  parandaloni dhe luftoni në mënyrë natyrale   Kanceri nuk është një sëmundje e vetme, me një shkak të vetëm, dhe që trajtohet me një lloj të vetëm trajtimi. Ka më shumë se 200 lloje të ndryshme të kancerit, secila me emrin [...]

12 01, 2017

Fruta që nuk duhen kombinuar

January 12th, 2017|Categories: Ushqimi Shëndetshëm|Comments Off on Fruta që nuk duhen kombinuar

KUJDES - Frutat që ju kurrë nuk duhet t’i kombinoni   Ne kemi nevojë për fruta dhe perime që të qëndrojmë të shëndetshëm, por përzierja e disa frutave mund të ketë pasoja të rënda për shëndetin. Studime të ndryshme tregojnë se ngrënia e më shumë se dy prej këtyre ushqimeve [...]

12 01, 2017

Trumza

January 12th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Trumza

Trumza; Dobitë mjekësore   Arabisht: الزعتر, az-Zeater. Anglisht: Thyme. Emri shkencor: Thymus vulgaris L. Origjina dhe përshkrimi i bimës Orgjina e trumës është Evropa Jugore dhe Mesdheu Perëndimor. Trumza është bimë barishtore me gjatësi 15-30 cm, lule të vogla ngjyrë të bardhë ose rozë, me aromë të këndëshme. Lulëzon në [...]

11 01, 2017

Xhenseni pesë fletësh

January 11th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Xhenseni pesë fletësh

Xhenseni pesë fletësh   Arabisht: نبات الجنسنغ خمس أوراق Anglisht: Five-leaf ginseng, miracle grass, fairy herb. Emri shkencor: Gynostemma pentaphyllum L. Familja: Cucurbitaceae. Xhenseni pesë fletësh është bimë kacavjerrëse, shumëveçare ose njëvjeçare, me gjethe të dhëmbëzuara, me fruta të vegjël e të kuq. Origjina e bimës është Kina, Japonia dhe [...]

11 01, 2017

Tarragon

January 11th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Tarragon

Tarragon   Arabisht: الطرخون Anglisht: Tarragon Emiri shkencor: Artemisia dracunculus L. Familja: Asteraceae. Bimë barishtore, shumëvjeçare, me gjatësi 120-150 cm,  me gjethe në formë heshtake, me ngjyrë të gjelbër shkëlqyese. Me lule të vogla dhe të verdha, me rrënjë të gjata dhe të shumta. Orgjina e bimës është Lindja e [...]

11 01, 2017

Keri / Curry

January 11th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Keri / Curry; Për luftimin e infeksioneve, Parandalimin e zhvillimit dhe shumimit të tumoreve, Pastrimin e gjakut, Yndyrat, Diabetin..   Arabisht: مورايا كونيجية أو شجرة الكاري Anglisht: curry tree Emri shkencor: Murraya koenigii L Familja: Rutaceae Pema e Kerit është pemë shumëvjeçare me lartësi 4-6m, me gjethe aromatike, pendore, me [...]

10 01, 2017

Apendiciti

January 10th, 2017|Categories: Aparati Tretjes|Comments Off on Apendiciti

Apendiciti; Shkaktarët, Simtomat, Apendiciti tek fëmijët, Parandalimi dhe kurimi në mënyrë natyrale Funksioni i apendicitit Për gjenerata të tëra, apendiciti mendohej se ishte vetem një zorrë qorre që mendohej të mos kishte asnjë funksion. Por tashmë, kerkuesit thonë se kanë zbuluar funksionin e vërtetë të këtij organi, dhe që mund [...]

error: Alert: Content is protected !!