Mënyrat kryesore për të mbështetur Tiroiden për shëndet total të trupit

Mënyrat kryesore për të mbështetur Tiroiden për shëndet total të trupit

 

– Hormonet e tiroides janë rregullatorët kryesorë të metabolizmit dhe janë thelbësore për pothuajse çdo funksion fiziologjik, me çekuilibër që çojnë në çështje të ndryshme shëndetësore si fibromialgjia dhe çrregullime autoimune, duke theksuar ndikimin e përhapur të tiroides në trup.

– Tiroidja katalizon shndërrimin e glukozës në ATP, kështu që funksioni i ulët i tiroides është një gjendje e dëmtimit të energjisë që ndikon në të gjitha aspektet e shëndetit.

– Metoda të thjeshta si monitorimi i temperaturës së trupit dhe pulsit pas zgjimit mund t’ju lejojnë të vlerësoni funksionin tuaj të tiroides.

– Faktorët e stilit të jetesës si stresi, dieta e varfër, marrja e lartë e yndyrave të pangopura (PUFA) dhe ekspozimi ndaj kimikateve që prishin sistemin endokrin mund të kontribuojnë në funksionin e ulët të tiroides.

– Progesteroni dhe një dietë e pasur me karbohidrate me pak PUFA do të mbështesin shëndetin e tiroides duke balancuar nivelet e estrogjenit, duke siguruar disponueshmërinë e glukozës dhe duke mbrojtur aftësinë e qelizave për të përdorur hormonin aktiv të tiroides;

– Produktet bimore të tiroides ndihmojnë në zgjidhjen e problemeve të vazhdueshme të tiroides.

 

Fjala “hormon” rrjedh nga fjala greke “hormon”, që do të thotë “të ngacmosh” ose “të vësh në lëvizje”. Ato kanë formësuar jetën tonë që kur ishim embrion. Janë identifikuar më shumë se 80 hormone njerëzore, të gjitha me role dukshëm të ndryshme.

Secili hormon vepron si një lajmëtar kimik dhe synon një qelizë specifike të synuar dhe nuk ka asnjë efekt në asnjë qelizë tjetër pasi i kalon ato. Kur një hormon vepron në qelizën e tij specifike të synuar, ai mund të ndryshojë mënyrën se si sillet për ta bërë atë të kryejë një detyrë specifike.

Hormonet ushtrojnë ndikimin e tyre në përqëndrime shumë të vogla; çdo molekulë mbush një grusht. Kjo është gjithashtu arsyeja pse kimikatet që prishin sistemin endokrin janë kaq të rrezikshëm edhe në sasi të vogla.

Tiroidja jonë është një rregullator kryesor

Nga shumë hormone në trupin tonë, hormonet e tiroides janë ndoshta më të rëndësishmit, pasi ato rregullojnë metabolizmin tonë dhe nevojiten për pothuajse çdo proces fiziologjik në trupin tonë. Kur nivelet e tiroides janë të çekuilibruara, kjo mund të shkaktojë probleme serioze.

Një çekuilibër mund të çojë në çështje të rëndësishme shëndetësore, duke përfshirë fibromialgjinë, sindromën e zorrës së irrituar, ekzemën, sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe çrregullimet autoimune, për të përmendur vetëm disa. Kjo ndodh sepse tiroidja prek pjesë të ndryshme të trupit, duke i bërë simptomat e mosfunksionimit të ndryshme.

Për fat të mirë, çekuilibrat e hormoneve tiroide shpesh janë të trajtueshme dhe mund të ndryshojnë potencialisht simptomat e kushteve shëndetësore të lidhura.

Gjëndra tiroide rregullon metabolizmin, i cili me të vërtetë mund të shihet si prodhim sistemik i energjisë. Nëse nuk po prodhoni energji në mënyrë efikase, këtu gjejmë të gjitha problemet e jetës.

Kur hormonet tona janë të balancuara siç duhet dhe kemi mjaftueshëm tiroide [hormon], atëherë jeta vjen e natyrshme, veprimi vjen nga natyra e dytë dhe rrjedha e energjisë jo vetëm që mbahet, por zgjerohet me stimulim adekuat.

Tiroidja sintetizohet për të rritur shkallën metabolike. Në stresin e privimit, hormonet ngrihen për të kundërshtuar tiroiden dhe për të ulur shkallën metabolike. Ky është një mekanizëm adaptiv, por nëse rregullohet në mënyrë kronike do të çojë në kalbje. Në thelb, funksioni i ulët i tiroides mund të shihet si një rrjedhje e dëmtuar e energjisë në të gjitha nivelet e jetës.

Roli kryesor i tiroides është të lejojë qelizat tona të konvertojnë glukozën në ATP, CO2, nxehtësi dhe ujë në prani të oksigjenit. Tiroidja ndihmon gjithashtu në konvertimin e kolesterolit në hormonet steroide të rrjedhës së poshtme, veçanërisht pregnanolone, progesterone dhe DHEA, të cilat janë tre hormone rinore që përforcojnë energjinë.

Si funksionon Tiroidja

Gjëndra tiroide ka formën e një fluture në qafë pikërisht nën kutinë e zërit dhe sekreton katër hormone: T1, T2, T3 dhe T4. Numri tregon numrin e molekulave të jodit të lidhur me hormonin. Këto hormone ndërveprojnë me hormone të tjera, si insulina, kortizoli dhe hormonet seksuale.

Hipotalamusi ynë sekreton hormonin që çliron tirotropinën (TRH) që nxit gjëndrën e hipofizës të lëshojë hormonin stimulues të tiroides (TSH) që më pas bën që tiroidja të lëshojë T4.

Gati 90% e hormonit të tiroides çlirohet në një formë joaktive të T4. Mëlçia jonë pastaj konverton T4 në T3 me ndihmën e një enzime. T2 është aktualisht forma më pak e kuptuar e hormonit tiroide dhe është objekt i studimeve të vazhdueshme.

Kur gjithçka funksionon siç duhet, trupi ynë prodhon mjaftueshëm T4 që konvertohet në T3 për të kontrolluar metabolizmin e çdo qelize në trupin tonë. T3 është kritik në komunikimin e mesazheve në ADN-në tonë për të rritur metabolizmin duke djegur yndyrën. Në këtë mënyrë, na ndihmon të qëndrojmë në peshë normale.

Pabarazitë ushqyese, ekspozimet toksike, alergjenët, infeksionet dhe stresi mund të prishin këtë ekuilibër hormonal, duke çuar në një sërë komplikimesh shëndetësore duke përfshirë hipotiroidizmin, hipertiroidizmin dhe kancerin e tiroides.

Hipotiroidizmi (funksioni i ulët i tiroides) është një efekt në rrjedhën e poshtme të oksidimit joefikas të glukozës që çon në inflamacion, insulinë-rezistencë, grumbullim të kolesterolit, kalcifikim të indeve të buta dhe “një paaftësi të përgjithshme për të kundërshtuar stresin”.

Simptomat më të zakonshme të hipotiroidizmit janë lodhja (energjia e ulët), ndjesia e të ftohtit pavarësisht nga temperatura e ambientit, lëkura e thatë, rënia e flokëve, kapsllëku dhe/ose diarreja, edema (mbajtja e ujit), mjegulla e trurit, ankthi, depresioni dhe shtimi në peshë.

Mënyrë e thjeshtë për të vlerësuar funksionin tuaj të tiroides

Një mënyrë e thjeshtë për të vlerësuar shëndetin e tiroides është të matni temperaturën e trupit në mëngjes, pas zgjimit. Arsyeja pse kjo funksionon është sepse kur niveli i indeve të T3 është i lartë, do të keni një ritëm më të lartë metabolik, dhe për rrjedhojë, temperaturë më të lartë të trupit dhe puls.

Të kesh një temperaturë trupore rreth 36.6 gradë celsius pas zgjimit është një shenjë e tiroides së shëndetshme. Rreth mesditës, temperatura duhet të jetë rreth 37 gradë dhe pulsi duhet të rritet gjithashtu midis mëngjesit dhe mesditës dhe të jetë midis 60 dhe 100 rrahje në minutë.

Nëse temperatura dhe pulsi juaj janë vazhdimisht të ulëta, atëherë keni metabolizëm të ulët. Nëse temperatura dhe pulsi juaj bien pasi keni ngrënë mëngjes, kjo është një tjetër shenjë e keqe, pasi kjo tregon se jeni duke konsumuar hormonet e stresit, të cilat nuk janë asgjë tjetër veçse të shëndetshme.

Shpesh, njerëzit me hipotiroidizëm subklinik do të kenë rezultate normale laboratorike, por nëse temperatura e trupit dhe pulsi janë të fikur, kjo është një sinjal se tiroidja nuk po funksionon siç duhet. Gjithashtu, edhe nëse TSH juaj është e ulët (që është ajo që dëshironi), ajo mund të shtypet nga kortizoli dhe adrenalina. Kontrollimi i temperaturës dhe pulsit pas ngrënies është një mënyrë për ta kontrolluar këtë.

Një test i kolesterolit gjithashtu mund të jetë i dobishëm. Kolesteroli i lartë (mes 150-200 mg/dl) është shpesh një shenjë se tiroidja juaj nuk po e konverton kolesterolin në hormone steroide. Në të kundërt, kolesteroli i ulët mund të jetë një shenjë e infeksionit.

Kontribuesit kryesorë në funksionin e ulët të tiroides

Disa faktorë të stilit të jetesës mund të kontribuojnë në funksionin e ulët të tiroides, duke përfshirë stresin, ekspozimin e pamjaftueshëm ndaj dritës dhe ekspozimin ndaj kimikateve që prishin sistemin endokrin. Për sa i përket dietës, marrja e lartë e yndyrave të pangopura (PUFA) është një fajtor kryesor, pasi PUFA-të ndërhyjnë në aftësinë e qelizës për të përdorur hormonin aktiv të tiroides. Për të ruajtur ose rritur prodhimin e energjisë, qelizat duhet të jenë në gjendje të aksesojnë T3. Siç shpjegohet në një punim të vitit 1990 në Journal of Nutrition:

“Vaji i lulekuqes (i pasur me omega-6 PUFA) ishte më efektiv se sa yndyra si një represor i veprimit T3… yndyrat e pangopura shtypin në mënyrë unike shprehjen e gjeneve të enzimave lipogjenike duke funksionuar si frenues konkurrues të veprimit T3, ndoshta në nivelin e receptorit bërthamor. .”

Në mënyrë të ngjashme, një studim i vitit 1992 në revistën Metabolism që analizoi efektet e acidit linoleik, oleik dhe palmitik në lidhjen e receptorit T3 zbuloi se acidi linoleik ishte frenuesi më i fuqishëm i T3. Ushqimet e patretshme dhe dietat me pak karbohidrate gjithashtu mund të bëjnë kërdi me tiroiden tuaj.

Këshilla për të mbrojtur tiroiden tuaj

Për funksion të shëndetshëm të tiroides, duhet të siguroheni që T4 mund të shndërrohet në mënyrë efikase në T3. Frenuesit kryesorë të konvertimit të T4 në T3 janë:

– Kortizoli

– Estrogjeni

– Funksioni i dëmtuar i mëlçisë

– PUFA-të

– Endotoksina

Pra, për të inkurajuar konvertimin e T4 në T3, merrni parasysh sugjerimet e mëposhtme:

– Hani një dietë me ushqime të plota, të papërpunuara ose të përpunuara minimalisht dhe sigurohuni që të përfshini proteina të mjaftueshme dhe karbohidrate të shëndetshme, lehtësisht të tretshme që nuk do të shkaktojnë acarim të zorrëve ose prodhimin e endotoksinës, siç janë frutat e plota.

– Përfshini gjithashtu më shumë kolagjen dhe xhelatinë në dietën tuaj (mendoni lëngun e kockave të bëra në shtëpi) dhe shmangni të gjitha PUFA-të (kjo përfshin vajrat e farave për gatim, ushqimet e përpunuara, ushqimet e padëshiruara, ushqimet e shpejta dhe shumica e ushqimeve në restorante, si dhe mish pule dhe derri të rritur në mënyrë konvencionale).

– Optimizoni marrjen e magnezit, kaliumit, kalciumit, vitaminave A, 4 B, 5 C, D, E dhe K, selenit dhe zinkut.

– Shmangni fluorin, perkloratin dhe kimikatet që frenojnë flakën, pasi këto kimikate kanë një efekt shumë të dëmshëm në hormonin e tiroides. Mbani në mend se eterët difenil të polibrominuar (PBDE) gjenden zakonisht në pluhurin e shtëpisë, kështu që pastroni shpesh për të mbajtur pluhurin në minimum. Perklorati është një kimikat që gjendet shpesh në ujin e rubinetit (së bashku me fluorin), kështu që sistemi i pastrimit të ujit është një investim i mirë shëndetësor. Perklorati parandalon marrjen e jodit në gjëndrën tiroide dhe tiroidja juaj kërkon jodur për të prodhuar hormonin e tiroides. Kështu, nëse perklorati parandalon marrjen e jodit, ai redukton sasinë e hormoneve tiroide në trupin tuaj.

– Shmangni gjërat që rrisin kortizolin dhe estrogjenin, pasi të dyja pengojnë shndërrimin e T4 në T3.

– Trajtoni prodhimin e endotoksinës në zorrën tuaj duke shmangur sheqerin e rafinuar.

– Optimizoni sintezën e acideve biliare, pasi acidet biliare rregullojnë lart konvertimin e T4 në T3. Taurina, pregnenoloni dhe progesteroni njihen të gjithë për të lehtësuar sintezën e acidit biliar.

Produkte bimore për mbështetjen e funksionit të tiroidës dhe trajtimin e çrregullimeve të saj

  • Acridis – është një adaptogen, që do të thotë se ndihmon trupin të përshtatet me sfidat duke balancuar sistemin imunitar, metabolizmin dhe sistemet hormonale. Provat kanë treguar se ky ndihmon në normalizimin e niveleve të hormoneve tiroide dhe mund të jetë një trajtim efektiv për hipotiroidizmin subklinik. Ky produkt përmirëson ndjeshëm nivelet e hormonit stimulues të tiroides (TSH), nivelet e T3 dhe T4.
  • Autumnus – Ka demonstruar gjithashtu efekte pozitive në ekuilibrin e estrogjenit dhe progesteronit, ndërsa gratë kalojnë drejt menopauzës. Redukton nivelet e kortizolit, rikthen ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe ndihmon në stabilizimin e humorit, edhe nëse depresioni nuk është pjesë e gjendjes suaj të tiroides. Mbron trurin nga stresi oksidativ dhe përmirëson nivelin e energjisë.
  • Ochranus – ka demonstruar efekte të dobishme te njerëzit me funksion jooptimal të tiroides.14
  • Sidiphus — Ky është një produkt i bimëve te shkretëtirës që përmirëson shndërrimin e T4 në T3. Ka aftësi për të trajtuar metabolizmin e ulët, një simptomë e funksionit jooptimal të tiroides.
  • Zinginax – është një adaptogen që përmban veti që bllokojnë prodhimin e sasive të tepërta të T3 (rT3) të kundërt.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook