Artriti Reumatoid

Published On: February 6th, 2023Categories: Autoimune, Kockat dhe Nyjet0 Comments on Artriti Reumatoid

Artriti Reumatoid; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Rheumatoid Arthritis (RA), një sëmundje më pak e zakonshme se osteoarthritis, është një sëmundje e rëndë dhe e dhimbshme. Rheumatoid arthritis prek rreth 2.100.000 njerëz në SHBA, më shpesh gratë. Sëmundja zakonisht fillon në mes moshës 20 dhe 50 vjeç, edhe pse ai mund të fillojë në çdo moshë.

Artriti reumatoid është një sëmundje inflamatore Autoimune ku sistemi imun i trupit sulmon indet e tij të shëndetshme. Kjo quhet një përgjigje autoimune. Çrregullimi prek shumë organe në të gjithë trupin, por është më i theksuar në kufizimin e lëvizjes, në pezmatimin e nyjeve dhe strukturat e tjera të përbërë nga indet lidhëse.

RA mund të çojë në paralizim. Ai i heq aftësinë indit synovial, i cili është membrana që ndan nyjet dhe sekreton lubrifikantet që normalisht lejojnë kockat të lëvizin pa dhimbje mes kockave të tjera. Në këtë gjëndje, nyjet (më së shpeshti nyjet e vogla e dorës) bëhen më të butë, të fryrë madhe edhe të deformuar. Me kalimin e kohës, gjendja mund të përhapet në pjesët e tjera të trupit.

Simptomat fillestare të RA mund të jenë të ngadalta me zbutje të nyjeve, ngurtësi në mëngjes, ethe të gradës së ulët sistemike ose në nyjet e prekura, dhe më pas kemi një rritje graduale të simptomave. Por RA mund bëhet shumë shpejt agresiv, dhe te disa njerëz sëmundja mund të zhvillohet dhe të shfaqet brenda natës.

Simptomat

Djersitje natën, depresion, përgjumje, lodhje, temperaturë të ulët, dobësi, ngurtësi të përbashkët, si dhe dhimbje të paqarta dhe të papërcaktuara. Këto simptoma mund të çojnë në shfaqjen e nyjeve të fryrë dhe me dhimbje brenda disa javësh. RA mund të prekë vetëm njërën anë të trupit, por është e zakonshme për RA për të arritur në të dy anët e trupit në të njëjtën kohë – në bërryla, për shembull. Më vonë në zhvillimin e sëmundjes, nyjet e prekur bëhen më të trashë dhe të deformuara.

Shkaqet

Rheumatoid arthritis është klasifikuar si një sëmundje autoimune në të cilën trupi sulmon indet e veta. Kombinimet e ndryshme të ashpra, alergjitë ushqimore, mungesa ushqimore, toksiciteti, pėrshkueshmėria e parregullt zorrëve, si dhe mikroorganizmat shkaktojnë inflamacion në trup. Për dikë që ka artrit reumatoid, inflamacioni (sulmi i sistemit imun ndaj substancave të huaja), përforcohet dhe bëhet shkatërrues autoimun.

Alergjitë ushqimore të shtyra që prishin përshkueshmėërinë e mureve të zorrëve mund të jenë shkak i drejtpërdrejtë që çon në fillimin e RA. Ky depërtim i parregullt i lejon  grimcat e ushqimit të patretura plotësisht për të kaluar nëpër muret e traktit të tretjes dhe që çon ushqimin në gjak, ku, në qoftë se nuk e pastruar, ato janë përfundimisht të depozituar në inde. Kjo mund të shkaktojë një reaksion inflamator, dhe sistemin imunitar fillon për të sulmuar indet, sidomos rreth nyjeve.

Shumë studime shkencore kanë dokumentuar se ka rritje të përshkueshmërisë zorrëve në mbi 90% e pacientëve me sëmundje autoimune dhe artrit. Ushqimet më të njohura për të shkaktuar simptoma reumatoidi janë: qumështi, maja e birrës, gruri, perimet helmarinë (domate, patëllxhan, speca, dhe patate), misri, dhe vezët.

Shkaqet e tjera të rheumatoid arthritis përfshijnë ndjeshmëri gjenetike, faktorët e jetesës, faktorët ushqyese, toksiciteti, dhe mikroorganizmat. Mund të ketë edhe një bashkim në mes të artritit reumatoid dhe funksionit të parregullt të zorrëve. Këto shkaqe punojnë në kombinime të ndryshme për të shkaktuar inflamacion në trup. Pirja e duhanit dhe ekspozimi kronik pasiv ndaj duhanit mund të kontribuojë në artritin rheumatoid.

Simptomat e hershme dhe shkaktarët e Artritit Reumatoid

Artriti reumatoid (AR) është një lloj i artritit inflamator. Sëmundja AR karakterizohet nga inflamacioni kronik i nyjeve (për shembull: në gishta, duar, gjunjë, këmbë). AR  gjithashtu mund të quhet sëmundje reumatoide, sepse ndonjëherë artriti reumatoid shkakton sëmundje sistemike që ndikojnë  në shumë organe të trupit.

Përse ndodh AR?

Artriti reumatoid (AR) është një sëmundje kronike autoimune që shkakton dhimbje, ënjtje, ngurtësi dhe humbje të funksionit në nyje. Një sistem imunitar i shëndetshëm e mbron trupin duke sulmuar bakteret dhe viruset e huaja, por një sëmundje autoimune shkakton që trupi të gabojë dhe të sulmojë indet e shëndetshme.

Artriti reumatoid ndodh kur sistemi imunitar sulmon sinoviumin – rreshtimin e membranave që rrethojnë nyjet tuaja.
Inflamacioni që rezulton, ngjitet në sinoviumin, i cili mund të shkatërrojë kërcellin dhe kockën brenda nyjeve.

Deformimi në artritin reumatoid ndodh sepse inflamacioni i pakontrolluar çon në erozionin e kërcit dhe kockave, si dhe lirimin e ligamentit (laksion).
Tendonat dhe ligamentet që mbajnë nyjet së bashku, dobësohen dhe shtrihen. Gradualisht, kockat humbasin formën dhe shtrirjen e tyre.
Mjekët nuk e dinë se çfarë e fillon këtë  proces, edhe pse një komponent gjenetik duket i mundshëm. Ndërsa gjenet tuaja në fakt nuk shkaktojnë artrit reumatoid, ato mund t’ju bëjnë më të ndjeshëm ndaj faktorëve të mjedisit – si infeksioni me disa viruse dhe baktere – që mund të shkaktojnë sëmundjen.

AR prek nyjet më të rëndësishme në trup, duke përfshirë nyjet në:
• duar
• këmbe
• kyçet e duarve
• bërryla
• gjunjë

Shkaqet e artritit reumatoid

Artriti reumatoid është një çrregullim autoimun, që do të thotë se është shkaktuar nga një anomali në sistemin imunitar. Mjekët nuk janë të sigurt se çfarë bën që sistemi imunitar të sulmojë indet e veta, por ata kanë identifikuar se çfarë faktorësh mund të kontribuojnë.

Faktorët e Mjedisit

 • Bakteret dhe viruset
  • Ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë të duhanit
  • Ndotja e ajrit
  • Insekticidet
  • Vajrat minerale
  • Minerali silicë (i gjetur në xham vullkanik, granit, diorite dhe gur ranor).

Faktorët personalë

– Gjinia; Si burrat edhe gratë janë të ndjeshëm ndaj AR, por sëmundja është shumë më e zakonshme tek gratë. Në fakt, 70% e njerëzve të diagnostikuar me artrit reumatoid janë gra. Kjo mund të jetë për shkak të një sërë faktorësh hormonalë që janë të përfshirë në zhvillimin e AR. Ndryshimet në hormone (të tilla si përdorimi i disa kontraceptivëve të caktuar) mund të nxisin zhvillimin e AR në njerëz të cilët janë gjenetikisht të prekshëm ose që janë ekspozuar ndaj një ngjarjeje të shkaktuar. Simptomat e artritit reumatoid tentojnë të përmirësohen ose të zhduken plotësisht gjatë shtatëzanisë, por ndezjet e shpeshta janë të zakonshme pas lindjes. Ushqyerja me gji mundet gjithashtu të shkaktojë shpërthim të simptomave të AR.

– Mosha; RA mund të prekë çdo moshë, por zakonisht paraqitet midis moshës 40-60 vjeç.

– Historia familjare; Ata që kanë një histori familjare të artritit reumatoid mund të kenë një shans më të lartë për zhvillimin e sëmundjes.

– Pirja e duhanit; Pirja e duhanit të cigareve rrit rrezikun e zhvillimit të artritit reumatoid, veçanërisht nëse keni një predispozitë gjenetike për zhvillimin e sëmundjes. Pirja e duhanit gjithashtu duket të jetë e lidhur me ashpërsi më të madhe të sëmundjes.

– Mbipesha; Njerëzit që janë mbipeshë ose të trashë, duket se janë në rrezik disi më të lartë të zhvillimit të artritit reumatoid, veçanërisht në gratë e diagnostikuara me sëmundjen kur ishin 55 vjeç ose më parë.

Artriti reumatoid rrit rrezikun e zhvillimit të:

Osteoporozës; Artriti reumatoid, së bashku me disa medikamente që përdoren për trajtimin e tij, mund të rrisin rrezikun e osteoporozës – një kusht që dobëson kockat tuaja dhe i bën ato më të prirura për thyerje.

Nodula reumatoide; Këto gunga të forta të indeve zakonisht formohen rreth pikës së presionit, të tilla si bërrylat. Megjithatë, këto nyje mund të formohen kudo në trup, duke përfshirë mushkëritë.

Tharjes së syve dhe gojës; Njerëzit që kanë artrit reumatoid kanë më shumë gjasa të përjetojnë sindromën e Sjogrenit, një çrregullim që ul sasinë e lagështisë në sy dhe në gojë.

Infeksioneve; Vetë artriti reumatoid dhe shumë ilaçe kimike të përdorura për ta luftuar atë mund të dëmtojnë sistemin imunitar, duke çuar në infeksione të vazhdueshme.

Përmasa jonormale të trupit; Përqindja e yndyrës në krahasim me masën e varfër shpesh është më e lartë në njerëzit që kanë artrit reumatoid, madje edhe tek njerëzit që kanë një indeks normal të trupit (BMI).

Sindromi i tunelit të kyçit të dorës; Nëse artriti reumatoid ndikon në kyçet tuaja, inflamacioni mund të ngjesh nervin që i shërben shumicës së dorës dhe gishtave.

Problemet e zemrës; Artriti reumatoid mund të rrisë rrezikun e ngurtësimit dhe bllokimit të arterieve.

Sëmundjet e mushkërive; Njerëzit me artrit reumatoid kanë një rrezik në rritje të inflamacionit dhe dhëmbëzimit të indeve të mushkërive, të cilat mund të çojnë në një frymëmarrje progresive.

Limfoma; Artriti reumatoid rrit rrezikun e limfomës, një grup i kancerit të gjakut që zhvillohet në sistemin limfatik.

Simptomat e Artrirtit Reumatoid

Zbulimi dhe trajtimi i hershëm i artritit reumatoid është i rëndësishëm për të parandaluar shkatërrimin e përhershëm të nyjeve dhe deformimin e tyre.

– Dhimbje nyjesh

Dhimbja e nyjeve në artritin reumatoid shkaktohet nga inflamacioni i pranishëm në nyje kur sëmundja është aktive. Dhimbja  mund të ndodhë edhe kur sëmundja është joaktive ose kontrollohet, nëse nyja është dëmtuar nga artriti reumatoid në të kaluarën.

Artriti reumatoid aktiv i bën nyjet të bymehen për shkak të trashjes së indieve (synovium) dhe për shkak të lëngjeve të tepërta në nyje.
Artriti reumatoid mund të çojë në shkatërrim të përhershëm të nyjeve,  kockave dhe ligamenteve të dëmtuara. Kur përdoret nyja e dëmtuar, mund të shkaktojë dhimbje të forta. RA mund të ndikojë në çdo nyje të vogël ose të madhe si: në këmbë, gishta, kyçe, gjunjë, shpatulla, hipsa, nofulla, shtyllë kurrizore, brinjë / sternum/ kostochondritis, ose nyjet sacroiliac. Dhimbja e nyjeve mund të jetë e butë, megjithatë dhimbja është shpesh e rëndë dhe personat me RA e përshkruajnë atë si dhimbje të mprehtë, më të fortë se dhimbja nga lëndimi.

– Irritimi i nyjeve

Artriti reumatoid tipikisht çon në butësi të nyjeve. Kjo vjen për shkak se indi i veshjes së nyjeve irriton nervat në nyje. Kur këto të fundit irritohen, ngjeshen nga presioni i jashtëm, si p.sh. nga prekja e zakonshme që shpesh është e butë, por dhimbja e shkaktuar nga ngjeshja është e menjëhershme. Kjo është një nga arsyet që artriti reumatoid mund të çojë në vështirësi të gjumit dhe pagjumësi.

– Skuqja e nyjeve

Skuqja ndodh mbi lëkurë kur nyjet përflaken. Skuqja në lëkurë mbi një nyje të përflakur nga artriti reumatoid ndodh sepse kapilarët e kësaj lëkure zgjerohen nga inflamacioni. Këto kapilarë të zgjeruar janë referuar si kapilarë të dilatuar. Ndonjëherë inflamacioni në nyje shkakton  që kapilarët në lëkurë të zgjerohen.

– Nxehtësia e nyjeve

Nxehtësia e nyjeve të prekur nga artriti reumatoid është një shenjë e inflamacionit aktiv. Mjekët kontrollojnë nxehtësinë e nyjeve për të monitoruar aktivitetin e sëmundjes. Ndonjëherë nxehtësia e nyjeve është e pranishme pa ënjtje të dukshme ose skuqje.

– Ngurtësia e nyjeve

Nyjet e forta janë tipike të artritit reumatoid. Lidhjet që janë prekur nga artriti reumatoid aktiv janë të përflakura dhe kjo ndodh më ashpër në mëngjes se më vonë gjatë ditës.

– Humbja e gamës së levizjes së nyjeve

Ndërsa nyjet e artritit reumatoid bëhen më të përflakura me sëmundje aktive, ato kanë tendencë të kenë gamë jo të plotë të lëvizjes. Gama e lëvizjes është e kufizuar nga ënjtja brenda bashkimit. Kjo zakonisht shoqërohet me dobësi në zonat e përfshira.
Lidhjet e prekura nga artriti reumatoid për një kohë të gjatë, zakonisht humbasin përgjithmonë gamën e levizjes.

– Prekja e shumë nyjeve (poliartriti)

Zakonisht, por jo gjithmonë, artriti reumatoid ndikon në shumë nyje. Në mënyrë klasike, RA ndikon në nyjet e vogla të duarve dhe të kyçeve të dorës dhe ballave të këmbëve. Gjithashtu, jo e pazakontë, gjunjët, bërrylat, hipsat, këmbët dhe supet mund të ndizen.

Lodhja ose pafuqia

Lodhja e papritur dhe e pashpjegueshme që ndërhyn me detyrat ditore. Lodhja është një simptomë shumë e zakonshme në të gjitha fazat e artritit reumatoid, veçanërisht kur inflamacioni është aktiv. Lodhja në artritin reumatoid mund të shkaktohet nga reagimi i trupit ndaj inflamacionit, ose për shkak të pagjumësisë, anemisë dhe medikamenteve kimike.
Lodhja e artritit reumatoid që rezulton në mungesë energjie mund të ndikojë negativisht në emocionet dhe humorin, okupimin, marrëdhëniet me njerëzit, produktivitetin, vëmendjen, kreativitetin dhe lumturinë. Lodhja nga artriti reumatoid gjithashtu mund të shoqërohet me oreks të dobët dhe humbje peshe.

– Humbja e peshës

Humbja e peshës është një simptomë serioze e RA, që tregon se ai është shumë aktiv për shkak të humbjes së energjisë, humbjes së ushqyesve të shkaktuar nga mungesa e oreksit.

– Përfshirja e mushkërive

Është e njohur mirë se sëmundja reumatoide mund të ndikojë në mushkëri, dhe disa kërkime tregojnë se mund të fillojë atje. Problemet e mushkërive përfshjnë: mushkëria reumatike, sëmundja ishemike e mushkërive, sarkoidoza pulmonare, pleuriti, inflamacioni, nodulet e mushkërive.

– Përfshirja e zemrës

Ka disa mënyra se si sëmundja reumatoide mund të ndikojë në zemër. Pacientët e përshkruajnë inflamimin e zemrës, “sëmundjen e zemrës”, dhe procedurat e ndryshme të zemrës si të lidhura me përvojën e tyre të hershme me AR.

– Humbja e funksionit të nyjeve

Humbja e funksionit të nyjeve për shkak se artriti reumatoid çon në dhimbje, ënjtje dhe butësi të nyjeve të përfshira. Ënjtja dhe ndjeshmëria pengon lëvizjen e plotë dhe stabilitetin e zakonshëm, duke e bërë nyjen të paaftë për të mbajtur lëvizjen. Kjo humbje e funksionit të nyjeve çon në çalim, mungesë koordinimi, humbje të zhdërvjelltësisë.

– Anemi

Inflamacioni kronik i artritit reumatoid zakonisht shkakton që palca e eshtrave të ulë lirimin e qelizave të kuqe të gjakut në qarkullim. Kjo ul numrin qelizave të kuqe të gjakut për të shkaktuar anemi kur artriti reumatoid është aktiv.

– Temperaturë dhe ethe

Ndonëse nuk është e zakonshme në artritin reumatoid, por kjo ndodh në disa pacientë kur sëmundja është aktive, dhe shkaktohet nga inflamacioni. Për shkak se pacientët me artrit reumatoid shpesh kërkojnë ilaçe që ulin përgjigjen normale të imunitetit, është e pritshme që të kenë ethe, infeksioni konsiderohet si një shkak i mundshëm.

Trajtimet natyrale për Artritin Reumatoid

 • Ushqimi

Ushqimi luan një rol integral në zvogëlimin ose parandalimin e fillimit të të gjitha llojeve e kushteve arthritike.

– Një dietë që përfshin konsumin e tepërt të mishit të yndyrshëm, yndyrna të hidrogjenizuara si margarinë dhe produktet konvencionale të qumështit gjeneron kushte shumë acide në gjak. Që të ndodhë shërimi, këto ushqime duhet të minimizohen nëse nuk mund të eliminohen totalisht nga dieta.

– Kafeina, alkooli, duhani, dhe të gjitha sheqernat e rafinuar, duhet të eliminohen. Zëvendësoi sheqernat e përpunuara me ëmbëltues alternative natyrore apo fruta natyrisht të ëmbla.

– Pijet freskuese janë të larta në acid fosforik, të cilat mund të jenë të rrezikshme në rritjen e nivelit të fosforit në gjak. Raporti normal i kalciumit ndaj fosforit në eshtra është përafërsisht dy me një, edhe pse një raport një-me-një është i mjaftueshëm për të ruajtur rritjen skeletike.

– Një hap i rëndësishëm në trajtimin e artritit qëndron në arritjen e peshës normale të trupit, sepse pesha e tepërt e vë në rritje stresin në nyje. Një dietë e pasur me një përzgjedhje të bollshme të perime të freskëta, dhe një shumëllojshmëri e gjerë e frutave të ëmbël dhe jo të ëmbël, si: arra, dhe po ashtu drithërat, është e rekomanduar për dobi maksimale ushqyese.

– Ushqimet e plota (të papërpunuara) janë të pasura në ushqyes të nevojshëm për të luftuar radikalet e lirë shkatërruese, dhe për të stimuluar lëkurën dhe shëndetin e indeve, riparimin e kockave, tendosjen e muskujve, dhe për të promovuar rregullsinë në zorrë.

– Përveç kësaj, duhet të hahet një dietë me ushqime tërësisht të buta, të cilat ngadalë do të çhelmojnë sistemin, dhe më se paku do të çojnë në nivele më të larta të energjisë dhe frymëzimin për të ngrënë më mirë.

– Stërvitja dhe ndryshimet e domosdoshme të silit të jetesës është rruga juaj  drejt shëndetit dhe shërimit.

– Dietat me yndyrna kanë një konsideratë të rëndësishme për cilindo me artrit. Lloji i gabuar i yndyrave mund të rrisë inflamacionin në nyje, ndërsa yndyrnat “e mira” do të ndihmojnë në uljen e inflamacionit. Yndyrna të hidrogjenizuara dhe acidet trans-yndyrore mund të kontribuojnë direkt në inflamacion dhe shkatërrimin e indeve lidhëse. Shmangni ushqimet që përmbajnë këto yndyrna, të tilla si: margarinë, majonezë, biskota dhe patate të skuqura, biskota, ëmbëlsira, pasta, bukë të paketuara, karamele, dhe ushqimet e rafinuara. Lexoni të gjitha etiketat e ushqimeve, dhe mos blini apo të hani ushqim që përmban vajra pjesërisht të hidrogjenizuara, vaj canola ose artificiale, apo yndyrna të krijuara kimikisht.

– Ushqimet që janë zakonisht të larta në yndyrna të shëndetshme, janë acidet esenciale yndyrore (të tilla si omega-3 dhe omega-6). Peshku është burim i mirë i acideve yndyrore esenciale, dhe po ashtu vaji i lirit. Të gjitha janë të vlefshme për parandalimin e artritit, për shkak të karakteristikave të tyre anti-inflamatore.

– Siç u përmend më lart, ata që vuajnë nga artriti zakonisht kanë nivele të larta të aciditetit, që rrisin mundësinë për zhvillimin e kushteve inflamatore. Ulja e ushqimeve acid-formuese dhe rritja e marrjes së ushqimeve alkalinë-formuese do të ulë aciditetin.

– Ushqimet më acid-formuese janë sheqeri, alkooli, uthulla, kafeja, mishi, yndyrna trans dhe produktet e qumështit.

– Ushqime të njohura për të rritur alkalinitetin e trupit janë të gjitha perimet, veçanërisht të freskëta; sallatat, zarzavatet me gjethe, lakër jeshile, chard, collards, aloe vera; ushqimet e gjelbra, të tilla si Chlorella, algat, bari elbit, bar gruri, majdanoz, dhe jonxhë.

– Nënshtrojuni testimit për alergjitë e mundshme ushqimore dhe ndjeshmërinë në mënyrë që të shmangni ato ushqime ndaj të cilave ju rezultoni pozitiv. Merrni në konsideratë një dietë rotacioni apo dietë eliminimi për të reduktuar më tej gjasat e alergjive ushqimore.

– Ne rekomandojmë dietë të papërpunuar ushqimore për pastrimin afatgjatë dhe detoxifikim. Ngrënia e ushqimit të papërpunuar kryesisht për tre deri në dymbëdhjetë muaj mund të jetë një përvojë e pabesueshme për të ndihmuar në rritjen e energjisë dhe çhelmimin e trupit.

Dieta me ushqime të papërpunuara është një mjet i pabesueshëm që mund të përdoret për sfida serioze shëndetësore për një shëndet dhe mirëqenie më të plotë.

Është e rëndësishme që të mos shtoni toksicitet të mëtejshëm në sistemin tuaj kështu që përpiquni të përmbaheni për sa më poshtë:

– Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial, të tilla si Splenda, NutraSëeet ose Aspartame.

– Mos konsumoni fruktozë të lartë si shurupi i misrit ose glutamate mono-sodium.

– Mos pini asnjë pije të gazuar.

– Shmangni të gjitha restorantet e ushqimit të shpejtë.

– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.

– Hiq apo redukto kafeinën.

– Eliminoni grurin dhe glutenin.

– Eliminoni produktet konvencionale të qumështit.

– Shmangni mishin e viçit konvencional.

Ushqime që ndihmojnë në luftimin e Artritit Reumatoid

Një shumëllojshmëri e studimeve kanë treguar se ushqimet e mëposhtme mund të jenë të dobishme:

– Majdanozi; Ka efekt të dobishëm në sëmundjet kronike inflamatore të tilla si RA.

– Ananasi; Përmban bromelain, një enzimë që ndihmon tretjen e ushqimit dhe që ka treguar për të reduktuar inflamacionin në njerëzit me osteoarthritis dhe RA.

– Melasa – mjalti i zi; Mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve të nyjeve. Është e pasur me vitamina dhe lëndë ushqyese.

– Magnezi; Ndihmon në ruajtjen e funksionit të nervave, muskujve, dhe nyjeve.  Për më tepër, nivelet e ulëta të magnezit, si dhe kalciumi, janë më të zakonshme tek njerëzit me RA dhe mund të jenë një faktor rreziku për sëmundje të zemrës. Burime të mira të magnezit janë arrat, fasulet, drithërat, bananet, perimet e gjelbra dhe produktet e qumështit.

– Qershia dhe shega. Të dy frutat përmbajnë anthocyanin flavonoid. Një studim gjeti se lëngu i shegës ka shumë efekte të dobishme, duke përfshirë frenimin e inflamacionit.

Nëse jeni diagnozuar me Artrit Reumatoid, atëherë duhet të filloni menjëherë trajtimin natyral për të minimizuar dëmtimin afatgjatë të nyjeve tuaja.

 • Terapia me lëngje

Për trajtimin e artritit reumatoid, lëngjet në vijim janë të rekomanduara:

– Karrotë + selino+ lakër + majdanoz + lëng të gjysmë limoni = para çdo vakti dhe para se të shkosh në shtrat.

– Karrotë + panxhar + kastravec + lëng selino + rrepkë + lëng hudhre.

– Ata që vuajnë nga Artriti Rheumatoid duhet të shmangin lëngun e domateve.

 • Hidroterapia

Hidroterapia është aplikimi i ujit, akullit, avullit të nxehtë dhe temperaturat e ulta për të ruajtur dhe rivendosur shëndetin. Trajtimi përfshin zhytje të plotë të trupit, banja me avull, sauna, banja sitz, dhe aplikimin me fashë të nxehtë dhe / ose të ftohtë. Hidroterapia është efektive për trajtimin e një gamë të gjerë të kushteve të lehta që mund të përdoret në shtëpi, si pjesë e një programi të vetë-kujdesit. Shumë mjekë naturopathik, fizikë dhe terapistë përdorin hidroterapi si pjesë e trajtimit.

Aromaterapia

Masazhimi i nyjeve me vaj rozmarine, kamomili, kamfori, dëllinje, ose livande.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Artrit Reumatoid

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook