Potenciali i Bimëve Shkretinore

Studime Shkencore Mbi Efektet Kurative të Bimëve Shkretinore

E thënë thjeshtë, mjekësia ka 2 shtylla bazë: Mjekun dhe Ilaçin. Mjeku i mirë njihet nga mjeshtëria në kirurgji, kurse ilaçi i mirë njihet nga efikasiteti dhe mos pasja efekte anësore.

Baza e ilaçit efektiv të sigurt dhe pa efekte anësore është natyra me bimët e saj të shumëllojshme ku deri më sot numërohen rreth treqind mijë (300.000) lloje bimësh dhe pemësh të ndryshme anembanë botës, dhe një bimë nuk përmban më pak se 50 lëndë aktive, madje me analizimin e të gjitha pjesëve të bimës, ato lëndë e kalojnë numrin 100 lëndë aktive!

Kur gjendesh përballë një numri kaq të madh bimësh dhe lëndësh aktive, sfida e kërkuesve në bimët mjekësore qëndron në zbulimin dhe zgjedhjen e bimëve që janë më efektive dhe më të sigurta se të tjerat për kurimin e sëmundjeve të caktuara, e sidomos atyre të rënda dhe të pashërueshme nga mjekësia konvencionale, si kanceri, diabeti, hepatiti, sëmundjet autoimmune, etj.

Ato që i japin epërsi bimëve të shkretëtirës mbi të gjitha bimët e habitateve të tjera në luftimin e sëmundjeve kërcënuese janë pikërisht metabolitët dytësorë bioaktivë të veçantë dhe të shumtë që përmbajnë këto bimë dhe që u japin atyre aktivitetet më të forta kurative dhe farmakologjike.

Zymbyli i Shkretëtirës

February 7th, 2023|0 Comments

Zymbyli i Shkretëtirës; Për qarkullimin e gjakut, forcën e ereksionit, shëndetin e trurit, funksionin normal të imunitetit…   Arabisht: صفير الصحراء Anglisht: Desert Hyacinth Emri shkencor: Cistanche tubulosa (Schrenk) Hook.f. Familja: Orobanchaceae   Zymbyli i [...]

Ephedra Alata; Bimë e Shkretëtirës Arabe

January 19th, 2023|0 Comments

Ephedra Alata; Bimë e Shkretëtirës Arabe   Arabisht: علندا, Alanda Anglisht: Ephedra Emri shkencor: Ephedra Alata Ephedra Alata Decne; Ka aktivitet të fortë antikancerogjen, antibakterial, antioksidant, anti-inflammatory dhe antiproliferative, duke pasur kështu një potencial kundër [...]

Ribes uva-crispa – Rrushi i dhelprës

January 19th, 2023|0 Comments

Ribes uva-crispa - Rrushi i dhelprës; për shëndetin e gjithë trupit   Arabisht: عنب الثعلب ،  الأملج Anglisht: Gooseberry. Emri shkencor: Ribes uva-crispa  ose  Ribes grossularia. Rrudhi i dhelprës ka qënë i njohur  që prej [...]

Egyptian Autumn Crocus – Shafrani Egjiptian i Livadheve

January 19th, 2023|0 Comments

Egyptian Autumn Crocus - Shafrani Egjiptian i Livadheve   Arabisht:  اللحلاح المصري Anglisht: Egyptian Meadoë-Saffron Emri Shkencor:; Colchicum Ritchii L. or Egyptian Autumn Crocus L Familja: Colchiceae Shafrani Egjiptian i Livadheve është bimë njëvjeçare, me [...]

Desert Campion; Lufton Herpes dhe HPV

January 19th, 2023|0 Comments

Desert Campion; Lufton Herpes dhe HPV   Arabisht: السيلينة الزغبية Anglisht: Silene Emri shkencor: Desert Campion, ose Silene Villosa L. Familja: Caryophyllales. Desert Champion (Villosa Silene); Villosa Silene është një bimë terofite që i përket familjes [...]

Cyperus Conglomeratus; Lufton kancerin

January 19th, 2023|0 Comments

Cyperus Conglomeratus; Lufton kancerin, inflamacionin dhe parazitët, mbron mëlçinë   Arabisht:  الثندة Anglisht: Sweet cyperus Emri shkencor: Cyperus Conglomeratus L. Familja: Cyperaceae Cyperus Conglomeratus Rottb; Cyperus është përdorur si një bimë mjekësore me shumë përdorime [...]

Cymbopogon Schoenanthus – Bari i devesë

January 19th, 2023|0 Comments

Cymbopogon Schoenanthus - Bari i devesë; Shpërbën tumoret malign dhe benign, forcon sistemin imun, pastron trupin nga toksinat   Arabisht: الإذْخِر المكي Anglisht: Camel grass, camel's hay. Emri shkencor: Cymbopogon schoenanthus L. Familja: Poaceae Cymbopogon [...]

Cornulaca Monacantha

January 15th, 2023|0 Comments

Cornulaca Monacantha; Pastruese dhe rigjeneruese e trupit   Arabisht: حاذ شوكي أو السلي Anglisht: Emri shkencor: Cornulaca monacantha L Familja: Amaranthaceae. Përshkrimi Cornulaca monacantha është bimë shkurre e degëzuar, me lartësi rreth 60 cm. Me gjethe të kaltërta [...]

Comphora Myrrha – Myrrh

January 15th, 2023|0 Comments

Comphora Myrrha - Myrrh; Rrëshira e Mirit të Mekes   Arabisht: المر، مر مكة – Murr, Murr Mekke Anglisht: Myrrh Mekke, Gum Myrrh, Common Myrrh Emri shkencor: Comphora Myrrha. Lartësia mesatare e pemës arrin deri [...]

Commiphora Gileadensis

January 15th, 2023|0 Comments

Commiphora Gileadensis   Arabisht: البشام - Basham Anglisht: Arabian Balsam Tree. Emri shkencor: Commiphora Gileadensis L. Familja: Burseraceae Commiphora Gileadensis është një specie shkurre me lartësi 2-3 m, me gjethe të vogla dhe me aromë të këndëshme, me lule [...]

Cleome Arabica

January 15th, 2023|0 Comments

Cleome Arabica; Për luftimin e inflamacionit, çrregullimin qelizor, dhimbjet abdominale, dhimbjet reumatike   Arabisht: ذفرة عربية – Dhufrah Arabijeh Anglisht: Spider flower Emri shkencor: Cleome Arabica L, ose Cleome Daryoushiana L. Familja: Cleomaceae Cleome Arabica; Cleome, [...]

Citrullus Colocynthis

January 15th, 2023|0 Comments

Citrullus Colocynthis; Bimë e egër shkretinore mrekulli në kurimin e sëmundjeve të rënda   Arabisht: Handhal -  الحنظل Anglisht: Desert gourd, colocynth Emri shkencor: Citrullus Colocynthis L Familja: Cucurbitaceae Citrullus Colocynthis është bimë shumëvjeçare (e [...]

Cinnamomum Camphora – Kamfuri

January 15th, 2023|0 Comments

Cinnamomum Camphora - Kamfuri   Arabisht: الكافور Anglisht: Camphor tree, camphorwood or camphor laurel Emri shkencor: Cinnamomum Camphora Familja: Lauraceae Kamfuri është pemë shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm, me lartësi deri 20-30m.  Me trung të [...]

Chrozophora Tinctoria; Bimë e rrallë e shkretëtirës

January 15th, 2023|0 Comments

Chrozophora Tinctoria; Bimë e rrallë e shkretëtirës me veti unike kuruese   Arabisht: التُّنوم الصبغي, الزريق Anglisht: Giradol Emri shkencor: Chrozophora Tinctoria L. Familja: Euphorbiaceae. Chrozophora Tinctoria është bimë shkurre, shumëvjeçare, me lartësi 10-50 cm, [...]

Cassia Senna – Senna Mekki

January 15th, 2023|0 Comments

Cassia Senna - Senna Mekki   Arabisht:  سنا مكي – Senna-Mekki. Anglisht: Senna-Mekki Emri shkencor: Cassia Senna L, dhe Senna Alexandrina Mill. Senna Mekki në të gjithë botën njihet me këtë emër. Është bimë shumë [...]

Caralluma Arabica

January 15th, 2023|0 Comments

Caralluma Arabica; Bimë e mrekullueshme për shëndetin e të gjithë trupit   Arabisht: خنصور, غلثى Anglisht: Caralluma Emri shkencor: Caralluma Arabica N.E.Br. Familja: Asclepiadaceae Caralluma Arabica është bimë shkurre, shumëvjeçare, me lartësi 25-30 cm. Bima [...]

Capparis Spinosa; Bimë e shkretëtirës që trajton kancerin

January 15th, 2023|0 Comments

Capparis Spinosa; Bimë e shkretëtirës që trajton kancerin dhe zëvendëson viagrat   Arabisht: القَبَّار, الكَبَر, الشَفَلَّح Anglisht: Caper bush, flinders rose. Emri shkencor: Capparis Spinosa L Familja: Capparaceae Capparis Spinosa është bimë shkurre shumëvjeçare, me [...]

Calotropis Procera – Bima e mëndafshit

January 15th, 2023|0 Comments

Calotropis Procera - Bima e mëndafshit   Arabisht: العشر Anglisht: Stabragh, Kapok tree, kings croën, rubber bush. Emri shkencor: Calotropis procera Familja: Asclepiadaceae. Është bimë shumëvjeçare gjithmonë e gjelbër. Me lartësi 2- 3m, ngjyra e [...]

Calligonum polygonoides – Arta / Shkurrja e zjarrit

January 1st, 2023|0 Comments

Calligonum polygonoides - Arta / Shkurrja e zjarrit   Arabisht: ارطا , رمو , رسمة,  تيب Anglisht: Firebush, Arta. Emri shkencor: Calligonum polygonoides L’Herit. Familja: Polygonaceae. Arta është bimë shkurre, shumëvjeçare me lartësi  2m, me [...]

Cadaba Farinose; Bimë e shkretëtirës për sistemin imun

January 1st, 2023|0 Comments

Cadaba Farinose; Bimë e shkretëtirës për sistemin imun, pastrimin e gjakut, luftimin e ulçërave, qelizat kancerore në trup, mëlçinë   Arabisht: قضب طحيني Anglisht: Cadaba. Emri shkencor: Cadaba Farinose L. Familja: Capparaceae. Cadaba Farinosa është [...]

Boswellia Sacra – Temjani

December 20th, 2022|0 Comments

Boswellia Sacra - Temjani   Arabisht: اللبان الذكر أو اللبان الشحري Anglisht: Frankincense, olibanum. Emri shkencor: Boswellia Sacra Familja: Burseraceae. Pema e temjanit është pemë shumëvjeçare me lartësi deri në 8 m, me lule të [...]

Blepharis Ciliaris

December 20th, 2022|0 Comments

Blepharis Ciliaris; Për pastrimin e gjakut, zorrëve, rrugëve të frymëmarrjes, infeksionet   Arabisht: شوك الضب, السحاية Anglisht: Blepharis Emri shkencor: Blepharis ciliaris L. Familja: Acanthaceae. Blepharis është bimë e degëzuar shumëvjeçare me lartësi 30cm, me [...]

Balanites Aegyptiaca

December 20th, 2022|0 Comments

Balanites Aegyptiaca; Për ulçërat, mukozën, parazitët, bakteriet në zorrë, kancerin e mëlçisë, hepatitin C …   Arabisht: الهجليج المصري Anglisht: Thron tree, Egyptian myrobalan, Egyptian balsam. Emri shkencor: Balanites aegyptiaca L Familja: Zygophyllaceae Balanites aegyptiaca [...]

Astragalus Spinosus

December 16th, 2022|0 Comments

Astragalus Spinosus - Anti-inflamator dhe Anti-Kancer i fuqishëm   Arabisht: القتاد Anglisht: Astragalus. Emri shkencor: Astragalus Spinosus Familja: Fabaceae. Astragalus Spinosus Forssk; Bimë shkurrore që rritet në shkretëtirë, me gjëmba të shumtë dhe të mprehtë [...]