Sistemi limfatik është mënyra se si përhapet kanceri

Sistemi limfatik është mënyra se si përhapet Kanceri

 

Sistemi limfatik është një sistem i tubave të hollë dhe nyjeve limfatike që kalojnë në të gjithë trupin. Këto tuba quhen enë limfatike. Sistemi limfatik është një pjesë e rëndësishme e sistemit imunitar. Ai luan rol në:

– Luftimin e baktereve dhe infeksioneve të tjera

– Shkatërrimin e qelizave të vjetra ose anormale, të tilla si qelizat kancerogjene.

Si punon?

Sistemi limfatik është i ngjashëm me atë të qarkullimit të gjakut. Enët limfatike degëzohen në të gjitha pjesët e trupit si arteriet dhe venat që bartin gjak, por tubat e sistemit limfatik janë shumë më të hollë dhe mbajnë një lëng pa ngjyrë të quajtur limfë.

Limfa përmban një numër të lartë të një lloji të qelizave të bardha të gjakut të quajtura limfocite. Këto qeliza luftojnë infeksionin dhe shkatërrojnë qelizat e dëmtuara ose anormale.

Ndërsa gjaku qarkullon rreth trupit, lëngu del nga enët e gjakut në indet e trupit. Ky lëng mbart ushqim në qeliza dhe lan indet e trupit për të formuar lëngun indor. Lëngu më pas grumbullon mbeturina, baktere dhe qeliza të dëmtuara. Ai gjithashtu mbledh çdo qelizë kanceroze nëse këto janë të pranishme. Ky lëng më pas kullon në enët limfatike.

Limfa pastaj rrjedh përmes enëve limfatike në gjëndrat limfatike, të cilat filtrojnë çdo bakter dhe qelizat e dëmtuara.

Nga gjëndrat limfatike, limfati lëviz në enë limfatike më të mëdha që bashkohen. Këto përfundimisht arrijnë një enë limfatike shumë të madhe në bazën e qafës të quajtur kanal torakal. Kanali torakal pastaj zbraz limfën përsëri në qarkullimin e gjakut.

Nyjet limfatike (gjëndrat limfatike)

Gjëndrat limfatike janë struktura të vogla në formë fasule, të quajtura edhe nyje limfatike.

Ka nyje limfatike në shumë pjesë të trupit duke përfshirë:

– nën krahë, nën sqetullat

– në çdo ijë (në majë të këmbëve)

– ne qafë

– në bark, legen dhe gjoks

Ju mund të jeni në gjendje të ndjeni disa prej tyre, të tilla si nyjet limfatike në qafë.

Nyjet limfatike filtrojnë lëngun limfatik ndërsa kalon përmes tyre. Qelizat e bardha të gjakut, të tilla si qelizat B dhe qelizat T, sulmojnë çdo bakter ose virus që gjejnë në limfë.

Kur qelizat kanceroze shkëputen nga një tumor, ato mund të bllokohen në një ose më shumë nga nyjet limfatike më të afërta. Kështu që mjekët kontrollojnë nyjet limfatike së pari, kur janë duke studiuar se sa është rritur ose përhapur një kancer.

Kur nyjet limfatike fryhen, mjekët e quajnë limfadenopati. Shkaku më i zakonshëm është infeksioni, por nyjet limfatike gjithashtu mund të fryhen për shkak të kancerit.

Organe të tjera të sistemit limfatik

Sistemi limfatik përfshin organe të tjera, të tilla si: shpretka, timusi, bajamet dhe adenoidet.

– Shpretka

Shpretka është nën brinjët tona, në anën e majtë të trupi. Ajo ka 2 lloje kryesore indesh, tul të kuq dhe tul të bardhë.

Filtrat e pulpës së kuqe konsumojnë dhe dëmtojnë qelizat e kuqe të gjakut nga gjaku dhe i riciklojnë ato.

Pulpa e bardhë përmban shumë limfocite B dhe limfocite T. Këto janë qeliza të bardha të gjakut që janë shumë të rëndësishme për të luftuar infeksionin. Ndërsa gjaku kalon nëpër shpretkë, këto qeliza të gjakut marrin çdo shenjë të infeksionit ose sëmundjes dhe fillojnë ta luftojnë atë.

– Timusi

Timusi apo Thymus është një gjëndër e vogël nën kockën e gjirit. Ndihmon në prodhimin e qelizave të bardha të gjakut për të luftuar infeksionin. Zakonisht është më aktive tek adoleshentët dhe tkurret në moshën e rritur.

– Bajamet dhe adenoidet

Bajamet janë 2 gjëndra në pjesën e pasme të fytit.

Adenoidet janë gjëndra në pjesën e pasme të hundës, ku takohet me pjesën e pasme të fytit. Adenoidet quhen edhe bajamet nazofaringeale.

Bajamet dhe adenoidët ndihmojnë për të mbrojtur hyrjen në sistemin e tretjes dhe mushkëritë nga bakteret dhe viruset.

Zorra përmban deri në 80% të qelizave tona imune. Ato përmbajnë GALT, ose ind limfatik të shoqëruar nga zorra. Nga bajamet dhe adenoidet në fyt në zorrën e trashë, zorra është depo e sistemit limfatik. Limfocitet, ose qelizat e bardha të gjakut që janë pjesë e sistemit limfatik, gjithashtu ruhen dhe bëhen në timusin prapa zemrës, shpretkës, shtojca, palca e kockave dhe nyjet limfatike të shpërndara në të gjithë trupin. Shihni sa e rëndësishme është goja për shëndetin e zorrës së trashë? Pse trupi do të vendoste pothuajse të gjithë sistemin tonë imunitar atje, nëse ekspozimi ndaj ushqimit nuk do të ishte aq jetësor?

Cili është roli i sistemit limfatik?

Trupi pompon 90% të gjakut dhe e kthen atë në zemër. 10% e tjera përbëjnë atë që njihet si limfë dhe nuk ka pompë për ta kthyer atë në kanalet limfatike për asgjësim. Të gjithë viruset, bakteret, toksinat, qelizat kancerogjene dhe kimikatet kalojnë përmes limfës, ku trupi paralajmërohet nëse duhet të hiqet një grimcë e huaj.

Çdo diagnozë e kancerit vjen me një biopsi të nyjeve limfatike. Limfatikët janë gjaku i mbetur që mbulon çdo organ në mënyrë rutinore në baza ditore. Nëse nuk po lëviz siç duhet (si në shumicën e vendeve perëndimore, për shkak të dietës standarde), atëherë toksinat dhe qelizat kancerogjene nuk mund të zbrazen në kanale limfatike të cilat përfundimisht çojnë në metodat e detoksifikimit në mëlçi / veshka.

Mbeturinat hidhen përgjithmonë nga zorrët. Këto toksina futen në sistem dhe nuk njihen nga sistemi imunitar në limfë, por prapë janë ngadalë të ekspozuar ndaj organeve ku “farëzojnë” atë organ dhe shkaktojnë metastaza.

Nyjet limfatike të fryrë: Çfarë nënkuptojnë ato?

Nyjet limfatike të fryrë, ose gjëndrat e ënjtura, janë një simptomë e shumë sëmundjeve – nga ftohja e zakonshme te disa forma të kancerit – dhe një shenjë se diçka nuk shkon në trup. Zgjerimi, i quajtur limfadenopati, ndodh në nyjet limfatike kur ato janë duke filtruar qelizat e prekura nga një gjendje, të tilla si një infeksion, dëmtim ose kancer. Arsyeja më e zakonshme që nyjet limfatike fryhen është për shkak të një infeksioni, veçanërisht infeksionesh virale siç është ftohja. Është shumë më e rrallë që nyjet limfatike të fryrë të jenë simptomë e një gjendjeje më serioze siç është kanceri.

Nyjet limfatike ka të ngjarë të fryhen në një rajon specifik në varësi të sëmundjes. Kjo zakonisht ndodh në qafë, sqetulla ose ije. Më pak e zakonshme është kur nyjet limfatike fryhen në disa rajone në të njëjtën kohë. Kjo gjendje mund të shfaqet nga infeksione të tilla si strep fyt ose mononukleoza, një reagim ndaj ilaçeve të caktuara, një çrregullim i sistemit imunitar siç është artriti reumatoid dhe format e kancerit si limfoma dhe leukemia.

Kur ënjtja e nyjeve limfatike vazhdon dhe shoqërohet me simptoma të tjera, të tilla si ethe ose djersitje gjatë natës, ose kur nuk ka ndonjë infeksion të dukshëm, mund të jetë koha të kërkoni këshilla mjekësore ose vlerësim nga një mjek.

Diagnostikimi i simptomave që lidhen me nyjet limfatike

Kur prekni një zonë të ënjtur, nyjet limfatike të fryrë mund të ndjehen të butë dhe të rrumbullakët, si gunga në madhësinë e një bizele ose kokrre rrushi. Nëse janë të dhimbshme kur preken, kjo mund të jetë një shenjë e inflamacionit. Meqenëse nyjet limfatike shfaqen paralelisht – si, për shembull, në të dy anët e qafës – mund të ndjeni gjëndra limfatike në të dy anët për të parë nëse janë me një madhësi normale në njërën anë dhe të zgjeruara në anën tjetër, gjë që mund të jetë një shenjë e infeksionit.

Në përcaktimin e një diagnoze, është e rëndësishme që mjekët të shikojnë simptoma ose faktorë të tjerë. Nyjet limfatike të fryrë pranë veshit mund të tregojnë një infeksion të veshit, për shembull. Gjëndrat e ënjtura në zonën e qafës afër kockës së klavikës, të kombinuara me një dhimbje të fytit dhe kollë, mund të jenë një shenjë e një infeksioni të frymëmarrjes së sipërme. Kur rajone të shumta të nyjeve limfatike janë të fryrë, kjo mund të tregojë një sëmundje në të gjithë trupin që kërkon vëmendje të menjëhershme.

Përveç rishikimit të historisë mjekësore, mjekët mund të përdorin disa nga metodat e mëposhtme për të diagnostikuar shkakun e nyjeve limfatike të fryrë:

Ekzaminimi fizik, ndjenja me gishta e nyjeve në zonën e prekur për të kontrolluar madhësinë e tyre dhe nëse ndihen të vështirë, të butë apo të ngrohtë.

Testet laboratorike, duke përfshirë testet e gjakut për të kontrolluar për kushtet e dyshuara themelore.

Testet e imazheve, duke përfshirë rreze X, skanimin e tomografisë kompjuterike (CT), imazhin e rezonancës magnetike (MRI) ose testin me ultratinguj.

Biopsia për të hequr pjesët e indeve limfatike ose një nyje limfatike të tërë për t’u ekzaminuar nën mikroskop.

Kanceri në nyjet limfatike

Në raste të rralla, ënjtja e nyjeve limfatike mund të ketë lidhje me kancerin. Disa kancere fillojnë në nyjet limfatike. Limfoma jo-Hodgkin dhe limfoma Hodgkin janë lloje të kancerit të sistemit limfatik, siç është edhe leukemia akute limfocitike.

Më shpesh, një kancer mund të shfaqet në nyjet limfatike si një metastazë, duke u përhapur nga diku tjetër në trup. Disa qeliza kanceroze shkëputen nga një tumor dhe metastazojnë në një vend tjetër. Ato qeliza kancerogjene mund të udhëtojnë përmes qarkullimit të gjakut dhe të arrijnë në organe të tjera, ose të kalojnë përmes sistemit limfatik dhe të arrijnë në nyjet limfatike. Megjithatë, shumica e qelizave të kancerit që udhëtojnë përmes qarkullimit të gjakut ose sistemit limfatik do të vdesin ose do të vriten para se të kenë një shans për të metastazuar.

Kur kanceri është i pranishëm në një nyje limfatike, një biopsi ndihmon në përcaktimin e llojit të kancerit kur është indi i hequr ose nyja ekzaminohet nën mikroskop. Qelizat kancerogjene do të duken si qelizat kancerogjene të tumorit aty ku kanë origjinën, kështu që qelizat e kancerit të gjirit në sistemin limfatik do të duken akoma si kancer gjiri.

Nyjet limfatike dhe inskenimi i kancerit

Onkologët përdorin inskenimin e kancerit për të përcaktuar shkallën e kancerit në trup. Nyjet limfatike luajnë një rol të rëndësishëm në një nga sistemet e skenës më të përdorura, të quajtur TNM. Sistemi TNM bazohet në përmasat e tumorit (T), sa është përhapur në nyjet limfatike aty pranë (N) dhe prania e metastazës (M). Çdo shkronje i është caktuar një vlerë numerike bazuar në vëzhgimet klinike.

Nëse nuk gjendet kancer në nyjet limfatike pranë kancerit, N i caktohet një vlerë 0. Nëse nyjet e afërta ose të largëta tregojnë kancer, N i caktohet një numër që rritet bazuar në numrin e nyjeve të prekura, madhësinë dhe masën të kancerit, sa të mëdha janë nyjet dhe ku janë vendosur. Numrat për secilën fillestare shtohen. Sa më e lartë të jetë shuma, aq më i avancuar është kanceri. Sa më e ulët të jetë rezultati i TNM, aq më lehtë mund të jetë trajtimi.

Si përhapet kanceri në nyjet limfatike?

Kanceri mund të përhapet nga vendi ku ka filluar (vendi primar) në pjesët e tjera të trupit.

Kur qelizat e kancerit shkëputen nga një tumor, ato mund të udhëtojnë në zona të tjera ose përmes qarkullimit të gjakut ose sistemit limfatik. Nëse udhëtojnë përmes sistemit limfatik, qelizat e kancerit mund të përfundojnë në nyjet limfatike. Shumica e qelizave të kancerit të shpëtuara vdesin ose vriten para se të fillojnë të rriten diku tjetër. Por një ose dy mund të vendosen në një zonë të re, të fillojnë të rriten dhe të formojnë tumore të reja. Kjo përhapje e kancerit në një pjesë të re të trupit quhet metastazë.

Në mënyrë që qelizat e kancerit të përhapen në pjesë të reja të trupit, duhet të kalojnë nëpër disa ndryshime. Ato duhet të bëhen të afta të shkëputen nga tumori origjinal dhe të bashkohen në murin e jashtëm të një ene limfatike ose ene gjaku. Pastaj duhet të lëvizin përmes murit të enës për të rrjedhur me gjak ose limfë në një organ të ri ose nyjen limfatike.

Kur kanceri përhapet në nyjet limfatike, zakonisht përhapet në nyjet afër vetë tumorit. Këto janë nyjet që kanë bërë pjesën më të madhe të punës për të filtruar ose shkatërruar qelizat kancerogjene.

Kështu përhapet kanceri

Kjo është arsyeja pse çdo diagnozë vjen me një biopsi të nyjeve limfatike dhe është një lajm i keq nëse kanceri është i vendosur atje. Ai është përhapur në të gjithë trupin dhe mjekësia perëndimore tani fillon kimioterapi helmuese për shkak të përhapjes sistemike.

Chemo nuk ka aftësinë për të bërë dallimin midis qelizave të shëndetshme dhe qelizave kancerogjene, prandaj, krijon apoptozë, ose vdekje qelizore, për çdo qelizë në rrugën e saj. Kjo shpjegon pse është absolutisht e nevojshme për të mbajtur sistemin limfatik në lëvizje dhe të shëndetshëm në mënyrë që të mund të paralajmërojë qelizat imune nëse ka një problem dhe të lëvizë shpejt limfën në mëlçi për detoksifikim dhe në zorrën e trashë për heqjen.

Sistemi limfatik është i ekspozuar ndaj një morie toksinash çdo ditë, duke përfshirë tymin e cigares, ndotjen, shkarkimet, përbërësit e pilulave me recetë, aditivët e ushqimit, kimikatet dhe pesticidet. Për më tepër, shumica prej nesh ushqehemi në mënyrë jo të duhur, kështu që kemi mungesë të lëndëve ushqyese që shërbejnë si lëndë djegëse.

Nëse nuk po vendosni aminoacidet e duhura thelbësore, vitaminat dhe mineralet në sistemin tuaj, atëherë në një moment, sistemi do të lëkundet. Simptomat e një sistemi limfatik të ngadaltë përfshijnë, por nuk kufizohen në:

– Gishtat e fryrë ose fryrja e barkut

– Lëndim / ngurtësi AM

– Lodhje

– Kapsllëk

– Ngjyrosje e këmbëve

– Ënjtje ose ngurtësim i gjirit me çdo cikël

– Lëkurë e thatë ose kruarje

– Mjegull e trurit

– Duart / këmbët e ftohta / qarkullimi i dobët

– Celulit

Këtu janë disa këshilla të thjeshta për të aktivizuar sistemin limfatik

  1. Ushtrohuni!

Çfarë e pompon limfën? Mos harroni, sistemi limfatik nuk ka zemër. Lëvizja e muskujve stimulon valvulat në vena, të cilat ndihmojnë në rrëzimin e limfës lart drejt zemrës.

Çdo gjë që krijon momente të gravitetit zero ndihmon gjithashtu në lëvizjen e limfës. E quajtur ndryshe ribotim, krijimi i gravitetit zero ndihmon limfën të lëvizë lart në zemër dhe kanalet limfatike axillare. Kjo zakonisht kërkon përpjekje muskulore që shtyn kundër gravitetit. Edhe me disa sekonda pa gravitet, limfati e ka më të lehtë për kthimin e tij.

  1. Frymëmarrje e thellë

Presioni pozitiv dhe negativ nga frymëmarrja e thellë diafragmatike është një mënyrë e shkëlqyeshme për të lëvizur limfën drejt kanaleve limfatike. Trupat tanë kanë shumë më shumë limfë sesa gjak, kështu që frymëmarrja, si frymëmarrjet e ngadalta dhe të thella gjatë gjithë ditës ndihmojnë në filtrimin e limfës dhe lëvizjen e saj siç duhet.

  1. Dieta është e domosdoshme

Sigurohuni që po eliminoni ushqimin e konservuar ose të përpunuar. Shmangni OMGJ ose pesticidet. Hani ushqim të plotë dhe theksoni një dietë bimore. Hani produktet e stinës, domethënë ushqim të ngrohtë në dimër dhe ushqim ftohës në verë.

Limfa fjalë për fjalë bëhet e trashë si lëng mishi sapo ngarkesa e toksinës të arrijë pragun e saj. Hani fruta të papërpunuar vetëm në stomak bosh. Ato janë të njohur për vetitë pastruese të limfës. Mos harroni, është shumë më lehtë të parandaloni sëmundjen sesa ta kuroni atë më vonë.

  1. Pini shumë ujë të vakët

Shmangni pijet me sheqer dhe ëmbëlsirat! Uji lyen limfën dhe e lë atë të rrjedhë më lehtë. Uji i ftohtë në fakt mund të pengojë tretjen. Sigurohuni që të keni një filtër fluori.

  1. Masazhimi

Masazhet, mundësisht të buta, stimulojnë shumicën e limfës së ndenjur deri në zemër.

Stresi gjithashtu mund të luajë një rol në rrjedhën e dobët të limfës dhe masazhet mund të ndihmojnë edhe me këtë. Ka edhe masazhe specifike limfatike të cilat janë të afta për të hequr infeksionet përmes manipulimit të limfës. Mos harroni sistemi limfatik është kryesisht qelizat imune!

  1. Jodi

Jodi i ulët është raportuar gjithashtu të jetë një shenjë e rrjedhës së pahijshme të limfës. Jodi ndihmon në mbështetjen e heqjes së toksinës nga limfati.

  1. Shumë ushqime të kuqe

Hani ushqime të kuqe si shegët, qershitë, panxhari dhe boronicat! Të gjitha kanë cilësi stimuluese të limfës dhe ndihmojnë për të pastruar sistemin.

Trajtojeni trupin tuaj me dashuri. Një trup i shëndetshëm fizik është një nga çelësat për shëndetin mendor dhe shpirtëror.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer Limfatik (Limfoma)


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit Limfatik (Lymphoma), që i gjeni më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook