You are here:Home-MBA

About MBA

This author has not yet filled in any details.
So far MBA has created 1070 blog entries.

Epimedium Grandiflorum

2020-03-04T20:19:19+04:00April 2nd, 2020|Bota Bimore|

Epimedium Grandiflorum; Për fertilitetin, qarkullimin dhe pastrimin e gjakut, kockat dhe nyjet, anti-plakje   Arabisht: أبيمديون كبير الأزهار Anglisht: Large flowered barrenwort, bishop's hat Emri shkencor: Epimedium grandiflorum L. Familja: Berberidaceae Epimedium grandiflorum është bimë brishtore shumëvjeçare, me gjatësi 30cm,

Ephedra Alata

2020-03-04T15:52:16+04:00March 31st, 2020|Bota Bimore|

Ephedra Alata; Bimë e Shkretëtirës Arabe dhe vetitë e saj kuruese   Arabisht: علندا, Alanda Anglisht: Ephedra Emri shkencor: Ephedra Alata Përshkrimi i bimës Ephedra është bimë që gjendet në Gadishullin Arabik. Është e njohur për vetitë e saj kuruese.

Luletogëza

2020-02-09T14:15:32+04:00March 27th, 2020|Bota Bimore|

Luletogëza; Terapia më Moderne për Zemrën   Arabisht: القمعية، قفاز الثعلب – Kam’ijeh, Dorashkat e Dhelprës Anglisht: Foxglove. Emri shkencor: Digitalis L. Familja: Plantaginaceae. Luletogëza është bimë barishtore dy vjeçare ose më shumë, me gjatësi 10-35 cm. Lulet duken si

Dendrobium Nobile

2020-02-09T14:09:43+04:00March 26th, 2020|Bota Bimore|

Dendrobium Nobile; Një bimë bazë për kurimin e sëmundjeve   Arabisht: دندربؤم Anglisht: Dendrobium Emri shkencor: Dendrobium Nobile L Familja: Orchidacheae Dendrobium Nobile është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi 10-60cm, me lule aromatike, të cilat kanë ngjyra të larmishme, të

Karrota

2020-02-09T14:00:43+04:00March 24th, 2020|Bota Bimore|

Karrota   Arabisht: الجزر  - El Xhezer Anglisht: Carrot. Emri shkencor:  Daucus Carota Subsp. Sativus Familja: Apiacea. Karrota është bimë me rrënjë të ngrënshme. Rrënjët e saj janë me ngjyra të ndryshme si portokalli, vjollcë, të kuqe, të verdhë, të

Crocus Sativus – SHAFRANI

2020-01-27T16:18:38+04:00March 18th, 2020|Bota Bimore|

Crocus Sativus - SHAFRANI; ERËZA MË E SHTRENJTË NË BOTË   Emri shkencor: Crocus Sativus Emri në Anglisht: Saffron Familja: Iridaceae Vendodhja gjeografike e Shafranit: Veriperëndim i Azisë. Vendet që kultivojnë Shafran janë: Irani, Spanja, India, Greqia dhe Turqia. Shafrani

Coptis Chinensis

2020-01-27T15:30:37+04:00March 16th, 2020|Bota Bimore|

Coptis Chinensis   Arabisht: قبطيس صيني Anglisht: Goldthread Emri shkencor: Coptis Chinensis L Familja: Ranunculales. Coptis Chinensis banon në pyje të butë dhe të ftohtë. Ndonjëherë shihet të rritet nën copa bambuje rreth rajonit Arunachal Pradesh në Indi. Lulet çelin

Clitoria Ternatea – Bizelja Blu

2020-01-27T14:40:28+04:00March 9th, 2020|Bota Bimore|

Clitoria Ternatea - Bizelja Blu; Për çrregullimet nervore, helmimet, astmën, parazitët e zorrëve   Arabisht:  فراشة البازلاء Anglisht: Asian pigeonwings, butterfly pea, blue pea. Emri shkencor: Clitoria Ternatea L. Familja: Fabaceae. Bizelja blu është bimë barishtore shumëvjeçare, me gjethe eliptike.

Clerodendrum Serratum

2020-01-27T14:12:47+04:00March 8th, 2020|Bota Bimore|

Clerodendrum Serratum; Për astmën, alergjitë, bronkitin, sëmundjet inflamatore të mushkërive   Arabisht: شجيرة النافورة الزرقاء Anglisht: Blue-flowered, glory tree. Emri shkencor: Clerodendrum serratum L. Familja: Lamiaceae. Clerodendrum serratum është një bimë barishtore shumëvjeçare,  me gjethe të kundërta, ovale, të dhëmbëzuara

Clerodendrum Infortunatum

2020-03-08T18:06:49+04:00March 7th, 2020|Bota Bimore|

Clerodendrum Infortunatum; Për infeksionet fungale, ulçërat, diabetin, veshkat   Anglisht: Hill glory bower. Emri shkencor: Clerodendrum Infortunatum L Familja: Lamiaceae. Pema e triumfit është pemë shkurre shumëvjeçare, me lartësi 1-4m me lule të bardha, rozë dhe vjollcë. Me fara të

Citrus Medica

2020-01-26T19:15:53+04:00March 5th, 2020|Fruta Perime|

Citrus Medica; Fruti me aromën dhe me shijen më të mirë në botë   Arabisht: أترج، تـُرُنج،. Anglisht: Citron. Emri shkencor: Citrus Medica L. Familja: Rutaceae. Citron është bimë shkurre, shumëvjeçare, lulëzon disa herë në vit, me degë të parregullta,

Helianthemum Kahiricum

2020-03-05T13:04:14+04:00March 5th, 2020|Bota Bimore|

Helianthemum Kahiricum; Shoqëruesi i kërpudhës Kama   Arabisht: الرقروق Anglisht: Rushrose, frostweed Emri shkencor: Helianthemum kahiricum L Familja: Cistaceae Helianthemum kahiricum është bimë barishtore shumëvjeçare. Gjethet e saj kanë përmasa të vogla dhe të trasha në formë, të gjata rreth 40

Cicer Arietinum – Qiqra

2020-01-26T18:43:17+04:00March 4th, 2020|Bota Bimore|

Cicer Arietinum - Qiqra; dobi të panumërta shëndetësore; receta gatimi   Arabisht: حمص شائع Anglisht: Chickpea Emri shkencor: Cicer Arietinum L. Familja: Fabaceae. Qiqra është bimë barishtore me kërcell mjaft të degëzuar, me gjethe të vogla e të dhëmbëzuara, me

Senna Meke; Pema Fisnike

2020-01-26T16:15:19+04:00February 24th, 2020|Bota Bimore|

Senna Meke; Pema Fisnike   Arabisht:  سنا مكي – Senna-Mekki. Anglisht: Senna-Mekki Emri shkencor: Cassia Senna L, dhe Senna Alexandrina Mill. Senna Mekki në të gjithë botën njihet me këtë emër. Është bimë shumë vjeçare me lartësi 2m. Gjethet kanë

Cassia Fistula – Pema e Artë

2020-01-26T16:04:38+04:00February 23rd, 2020|Bota Bimore|

Cassia Fistula - Pema e Artë; Për infeksionet, pastrimin e gjakut, tumoret e brëndëshme, diabetin, sistemin e frymëmarrjes, paralizat, epilepsinë..   Arabisht: خيار شنبر , الخروب الهندي Anglisht: Golden shoëer tree, Chinese cinnamon, Cassia bark, Canton cassia Emri shkencor: Cassia

Capparis Spinosa

2020-01-25T23:12:18+04:00February 21st, 2020|Bota Bimore|

Capparis Spinosa; Bimë e shkretëtirës që trajton kancerin dhe zëvendëson viagrat   Arabisht: القَبَّار, الكَبَر, الشَفَلَّح Anglisht: Caper bush, flinders rose. Emri shkencor: Capparis Spinosa L Familja: Capparaceae Capparis Spinosa është bimë shkurre shumëvjeçare, me lartësi deri 70cm. me gjethe

Cananga Odorata – Ylang-Ylang

2020-01-25T22:25:51+04:00February 20th, 2020|Bota Bimore|

Cananga Odorata - Ylang-Ylang   Arabisht: إيالنج إيالنج Anglisht: Ylang-ylang, cananga tree. Emri shkencor: Cananga odorata L. Familja: Annonaceae. Cananga Odorata është pemë shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm, me larësi 20 m, me gjethe ovale, me lule të verdha aromantike,

Cymbopogon citratus – Bar Limoni

2020-02-09T12:21:23+04:00February 15th, 2020|Bota Bimore|

Cymbopogon citratus - Bar limoni – Lemongrass   Arabisht: الإذخر الليموني أو حشيشة الليمون Anglisht: Lemon grass. Emri shkencor: Cymbopogon citratus. Familja: Poeceae. Bimë barishtore shumëvjeçare me gjelbërim të përjetshëm. Origjina e bimës është Azia Juglindore. Kryesisht rritet në vende

Boswellia Carterii – Temjani

2020-01-24T23:01:28+04:00February 11th, 2020|Bota Bimore|

Boswellia Carterii - Temjani   Arabisht: اللبان الذكر أو اللبان الشحري Anglisht: Frankincense, olibanum. Emri shkencor: Boswellia Carterii L. Familja: Burseraceae. Pema e temjanit është pemë shumëvjeçare me lartësi deri në 8 m, me lule të vogla të verdha dhe

Berberis Vulgaris – Melqinja

2020-01-24T22:49:07+04:00February 10th, 2020|Bota Bimore|

Berberis Vulgaris – Melqinja   Arabisht: البَرْبارِيس أو الزِّرِّشْكُ Anglisht: Barberry Emri shkencor: Berberis vulgaris L Familja: Berberidaceae Melqinja është bimë shumëvjeçare me gjelbërim të përjetshëm, me gjatësi 1.5 m, me gjethe të vogla vezake, të gjelbra dhe të shëndritshme,

Si të mbroni fëmijët dhe veten nga sëmundjet infektive, përfshirë Novel Coronavirusin

2020-02-24T20:39:31+04:00February 9th, 2020|Fëmijët|

Si të mbroni fëmijët dhe veten tuaj nga sëmundjet infektive, përfshirë Novel Coronavirusin   Sëmundjet e frymëmarrjes, të tilla si gripi dhe ftohja, përhapen gjatë dimrit, dhe infeksioni viral transmetohet tek fëmijët më shpejt se njerëzit e tjerë, për shkak

Atractylodes Lancea

2020-01-24T21:00:47+04:00February 8th, 2020|Bota Bimore|

Atractylodes Lancea; Për sistemin tretës, mëlçinë, inflamacionet, kancerin e mushkërive   Arabisht: كانغ تشو Anglisht: Cang Zhu Emri shkencor: Atractylodes lancea L Familja: Asteraceae Cang zhu është bimë shumëvjeçare, me lartësi deri 50 cm. Me lule të bardha, me rrënjë

Astragalus Spinosus

2020-02-08T21:52:50+04:00February 7th, 2020|Bota Bimore|

Astragalus Spinosus; Një bimë për të gjitha sëmundjet   Arabisht: القتاد Anglisht: Astragalus Emri shkencor: Astragalus Spinosus Familja: Fabaceae. Bimë shkurrore dhe e ashpër, që rritet në shkretëtirë, me lartësi deri në 2 m,  me gjëmba të shumtë dhe të

Astragalus Sarcocolla

2020-01-24T19:40:38+04:00February 6th, 2020|Bota Bimore|

Astragalus Sarcocolla; Për plagët tumorale, çrregullimet e syve   Arabisht: العنزروت، الكُحْل الفَارِسِيّ Anglisht:  Anzarot Persian Kohl Emri shkencor: Astragalus Sarcocolla L Astragalus Sarcocolla është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi deri 1m, me gjethe të kundërta dhe të shumta, me