Pse hungëron stomaku kur jemi të uritur?

Pse hungëron stomaku kur jemi të uritur?

 

Tingujt e gjëmimit që zakonisht shoqërohen me “ulërimë stomaku” në fakt burojnë nga stomaku dhe zorra e hollë.

Ndryshe nga besimi popullor, këto tinguj nuk sinjalizojnë domosdoshmërisht urinë; përkundrazi, ato janë rezultat i kontraktimeve muskulore brenda murit të zorrëve që shtypin xhepat e gazit dhe ajrit të bllokuar.

Zhurmat e rënkimit janë një funksion normal trupor që ndodh gjatë gjithë ditës dhe, përveç nëse shoqërohet me dhimbje të forta barku, zakonisht nuk janë shkak për shqetësim.

Trupi ju bën të dini çdo ditë, në mënyra të ndryshme, se është i gjallë dhe mirë. Një mënyrë e tillë është rënkimi i njohur i stomakut, i cili, për shumicën prej nesh, sinjalizon urinë.

Por a vijnë të gjitha ato zhurma dhe rënkime nga stomaku? A janë vërtet një shenjë që ju duhet të hani? Përgjigja për të dyja pyetjet është një “Jo”.

Ju mund të mos e kuptoni që rrënimi i stomakut në fakt e ka origjinën si aktivitet muskulor si në stomak ashtu edhe në zorrën e vogël. Për të kuptuar më mirë se çfarë e shkakton atë, le të hedhim një vështrim më të afërt se si trupi i tret ushqimet dhe pijet që konsumojmë. Siç e dini ndoshta, një nga komponentët kryesorë të sistemit të tretjes është një tub i gjatë i zbrazët i quajtur ezofag, i cili shkon nga pjesa e pasme e gojës deri në anus.

Ezofagu lidhet me të gjitha organet e ndryshme përgjatë traktit gastrointestinal, të tilla si fshikëza e tëmthit, mëlçia, pankreasi dhe stomaku, si dhe zorrët e vogla dhe të mëdha.

Muret e ezofagut përbëhen kryesisht nga shtresa të muskujve të lëmuar, të cilët shtrydhen dhe kontraktohen si një mjet për të tretur dhe shtyrë ushqimin nëpër trup. Ky proces quhet peristaltikë. Ndërsa peristaltika bën punën e saj, ushqimi dhe pijet që konsumojmë lëvizin vazhdimisht nga stomaku në anus.

Gjatë rrugës, ato përzihen me një sërë lëngjesh tretëse. Këto lëngje ndihmojnë trupin të transformojë lëngjet dhe lëndët e ngurta në një përzierje të butë të njohur si kim. Tani, kjo është ajo ku zhurmat rrënqethëse ndikojnë në proces.

Zhurmat qesharake dhe zhurmat që përjetoni nuk janë dhimbje urie; ato shkaktohen nga xhepat e ajrit të bllokuar dhe gazrave që janë të ngjeshur ndërsa trupi shpërndan grimcat e ushqimit dhe kimimin përmes sistemit të tretjes. Në mënyrë tipike, zhurma e stomakut nuk është shkak për shqetësim.

Pse Trupi im Gërmohet brenda disa orëve pas ngrënies?

Mund të habiteni kur të dini se tingujt e ulërimës mund të ndodhin në çdo kohë – jo vetëm kur jeni të uritur ose kur sistemi tretës është relativisht bosh. Ndonjëherë zhurmat janë më pak të dukshme, sepse prania e ushqimit në trup mund të ndihmojë disi për të mbytur zërin e tyre, si dhe për të zvogëluar intensitetin e tyre.

Për shkak se tretja është një proces i vazhdueshëm, stomaku dërgon sinjale në tru afërsisht dy orë pasi kemi ngrënë për të rifilluar kontraktimet peristaltike.

Receptorët në muret e stomakut ndiejnë mungesën e ushqimit, duke shkaktuar aktivitet elektrik në formën e një gjenerimi refleksi të valëve të njohura si komplekset mioelektrike migruese (MMCs).

Kontraktimet e urisë rezultojnë pasi MMC-të udhëtojnë nga pjesa e poshtme e stomakut, përmes zorrëve të vogla dhe në zorrë.

Ky proces jo vetëm që pastron çdo bakter, ushqim ose mukozë që mund të ketë munguar më parë, por gjithashtu fillon procesin për t’ju bërë të uritur për vaktin e ardhshëm.

Ato kontraktime, të cilat mund të vazhdojnë për 10 deri në 20 minuta dhe të përsëriten çdo një deri në dy orë deri në vaktin tuaj të radhës, prodhojnë dridhje dhe zhurmë gjëmimi që zakonisht shoqërohet me zhurmën e stomakut.

Tingujt hiperaktivë të zorrëve mund të sinjalizojnë nevojën për kujdes mjekësor

Nëse keni përjetuar ndonjëherë diarre, tashmë jeni njohur me atë që nënkuptohet me tingujt hiperaktivë të zorrëve. Si freskues, tingujt hiperaktivë të zorrëve karakterizohen nga kombinimi i:

– Peristaltika e zorrëve

– Nivele më të larta të lëngjeve dhe gazit

– Tinguj të përforcuar të jashtëqitjeve me ujë

– Gjendje të ndryshme të keqpërthithjes mund të rezultojnë gjithashtu në tinguj të ekzagjeruar të zorrëve. Dy nga ato kryesore që marrin vëmendje të konsiderueshme janë:

  • Intoleranca ndaj laktozës — Kjo gjendje karakterizohet nga mungesa e nivelit të mjaftueshëm të enzimës së nevojshme për tretjen e laktozës në zorrën e vogël. Si i tillë, sheqeri i qumështit do të arrijë në zorrën e trashë të paprekur, ku do të fermentohet nga bakteret e zorrës së trashë. Këto mikrobe lëshojnë hidrogjen dhe produkte të tjera që tërheqin lëngjet dhe stimulojnë kontraktimet e zorrëve, të cilat do të intensifikojnë çdo tingull abdominal.
  • Sëmundja celiac — Kjo sëmundje vjen nga paaftësia e trupit për të përpunuar glutenin, i cili është një proteinë kryesore që gjendet në elb, thekër dhe grurë. E karakterizuar kryesisht nga inflamacioni i mukozës në zorrët e vogla, sëmundja celiac gjithashtu shkakton atrofi të vileve të zorrëve.

Villi janë projeksione të ngjashme me gishtat që rreshtojnë muret e zorrëve të vogla që ndihmojnë trupin  të absorbojë lëndët ushqyese. Kur villi rrafshohet, mund të vuani nga mangësi serioze ushqyese për shkak të keqpërthithjes. Diarreja dhe humbja e muskujve janë efekte të tjera të mundshme anësore të sëmundjes celiac.

Obstruksioni i zorrëve nuk është vetëm i zhurmshëm, por mund të jetë edhe kërcënues për jetën

Një rast shumë serioz që përfshin tingujt hiperaktivë të zorrëve ndodh kur keni një pengesë të zorrëve. Pengesat mund të jenë të pjesshme ose totale, duke parandaluar kalimin e ushqimit dhe lëngjeve.

Ato karakterizohen nga kontraktime të shtuara që përpiqen të detyrojnë ajrin, lëngjet dhe lëndët e ngurta përmes një ngushtimi të zorrëve. Si të tilla, pengesat prodhojnë tinguj jashtëzakonisht të lartë, shpesh me zë të lartë. Këto tinguj shkaktohen nga grumbullimi i ushqimit, lëngjeve, gazit dhe acideve gastrike prapa vendit të bllokimit.

Shumica e pengesave karakterizohen nga simptoma të tilla si ënjtje abdominale, kapsllëk, nauze dhe të vjella. Bllokimi i zorrëve konsiderohet si një situatë emergjente, sepse zorra mund të këputet nën presion të tillë intensiv, duke shkaktuar që bakteret e dëmshme dhe produktet e mbeturinave të rrjedhin në zgavrën e barkut. Duke qenë se është një sëmundje kërcënuese për jetën që nuk mund të parandalohet, diagnostikimi dhe trajtimi i menjëhershëm i një bllokimi të zorrëve është vendimtar për mbijetesë.

A duhet të shqetësoheni nëse zorrët tuaja janë plotësisht të heshtura?

Ka disa situata në të cilat është normale që zorrët tuaja të jenë të qeta, duke përfshirë:

– Gjatë gjumit

– Në momente të caktuara të ditës

– Pas operacionit abdominal

Thënë kështu, një mungesë e plotë e tingujve të zorrëve që ndodh gjatë një sulmi të dhimbjes së rëndë të barkut mund të jetë një tregues i një ngjarjeje serioze intra-abdominale. Nëse po, duhet ta trajtoni atë si një urgjencë – një që mund të kërkojë kirurgji – dhe të shkoni në spitalin më të afërt menjëherë.

Si të dalloni nëse zhurmat e rënkimit të trupit tuaj janë normale

Nëse tingujt që nxjerrin stomaku dhe zorra e hollë nuk shoqërohen me diarre, dhimbje barku ose simptoma të tjera, ato ndoshta janë normale.

Thënë kështu, është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se gjëmimi i stomakut është i ndryshëm dhe i palidhur me fenomenet e tjera të gazit, si gulçimi dhe fryrja. Ndërsa ndonjë, ose të gjitha, nga këto mund të ndodhin tek i njëjti person, ato nuk kanë lidhje shkakore. Nëse ndjeni se tingujt e zorrëve tuaja janë anormalisht të larta ose nëse po ju shkaktojnë ankth ose siklet, sigurohuni që të diskutoni shqetësimet tuaja me mjekun tuaj.

Optimizoni mikrobiomën e zorrëve për të parandaluar problemet e zorrëve

Ndërsa nuk ka asgjë që mund ose duhet të bëni për të zvogëluar zhurmat e tretjes së trupit tuaj, ju mund të ndërmerrni hapa proaktivë për të parandaluar një problem më serioz të zorrëve. Deri tani, mbrojtja juaj më e mirë kundër problemeve të zorrëve është të optimizoni mikrobiomën e zorrëve. Një nga mënyrat më të mira dhe më pak të kushtueshme për ta bërë këtë është të filloni duke eliminuar sheqerin dhe ushqimet e përpunuara nga dieta juaj, ndërsa shtoni një shumëllojshmëri ushqimesh të fermentuara.

Bakteret e dobishme në ushqimet e fermentuara do të ndihmojnë tretjen dhe do të ofrojnë mbështetje për detoksifikimin. Konsumimi i një shumëllojshmërie ushqimesh dhe pijesh të fermentuara është i rëndësishëm sepse çdo ushqim do të inokulojë zorrën me një përzierje mikroorganizmash të ndryshëm. Si i tillë, trakti tretës do të jetë më i fortë dhe më elastik ndaj baktereve dhe pushtuesve të tjerë toksikë.

Për fat të mirë, me pak kohë dhe përpjekje, mund të kultivoni ushqime të fermentuara në shtëpi.

Produkti bimor ProbioHerb mbështet rritjen e ‘baktereve të mira’ të zorrëve

Nëse, për çfarëdo arsye, ushqimet e fermentuara nuk janë një opsion për ju, merrni parasysh marrjen e një suplementi ditor ProbioHerb. Duke mbështetur bakteret që promovojnë shëndetin në trupin tuaj, ai ndihmon në mbajtjen nën kontroll të mikrobeve të dëmshme.

Nëse kohët e fundit keni marrë ose jeni duke marrë një antibiotik, sigurohuni që të merrni edhe një probiotik për të ripopulluar zorrën tuaj me baktere të shëndetshme. Kjo është e nevojshme sepse shumica e antibiotikëve vrasin jo vetëm organizmin e synuar që mund të shkaktojë infeksionin, por edhe bakteret tuaja të dobishme.

Duke pasur parasysh rreziqet e rezistencës ndaj antibiotikëve, jini selektiv dhe, nëse është e mundur, kufizoni përdorimin e antibiotikëve vetëm në situatat mjekësore që detyrojnë përdorimin e tyre.

Merrni një hap sot për të trajtuar shëndetin tuaj të tretjes

Me siguri, trupi do të vazhdojë të lëshojë zhurma gërmadhash. Sa herë që ndjeni dhe dëgjoni atë gjëmim të njohur, le t’ju kujtojë se keni një formë njerëzore që është krijuar në mënyrë të ndërlikuar dhe mrekullisht komplekse. Përveç nëse tingujt e zhurmshëm janë shqetësuese ose të shoqëruara me dhimbje barku ose simptoma të tjera alarmante, ka pak arsye për shqetësim. Si gjithmonë, mbrojtja juaj më e mirë kundër problemeve më serioze të tretjes është të veproni tani për të ruajtur në mënyrë proaktive shëndetin tuaj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook