Dhimbja pas një ataku në zemër mund të parashikojë mundësinë e vdekjes

Dhimbja pas një ataku në zemër mund të parashikojë mundësinë e vdekjes brenda pak viteve pasuese, zbulon studimi

 

Përjetimi i dhimbjes një vit pas një ataku në zemër është i zakonshëm, por hulumtimi i ri thotë se mund të jetë gjithashtu një e dhënë në parashikimin e mbijetesës afatgjatë të një pacienti.

Sipas një studimi të botuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës, njerëzit që kishin dhimbje të moderuar ose ekstreme kishin më shumë gjasa të vdisnin brenda 8 viteve të ardhshme krahasuar me të rriturit që nuk kishin dhimbje pas sulmit në zemër.

Pas një sulmi në zemër, është e rëndësishme të vlerësohet dhe të njihet dhimbja si një faktor i rëndësishëm rreziku i vdekshmërisë në të ardhmen. Përveç kësaj, dhimbja e fortë mund të jetë një pengesë e mundshme për rehabilitimin dhe pjesëmarrjen në aktivitete të rëndësishme mbrojtëse të zemrës, si ushtrimet e rregullta; reduktimi ose mungesa e aktivitetit fizik, nga ana tjetër, rrit rrezikun.

Duke përdorur të dhëna nga më shumë se 18,000 pacientë që jetojnë në Suedi, të gjithë nën moshën 75 vjeç, studiuesit zbuluan se gati gjysma e pjesëmarrësve raportuan dhimbje të moderuar ose ekstreme një vit pas sulmit të tyre në zemër.

Krahasuar me pjesëmarrësit që nuk raportuan dhimbje, ata me dhimbje të moderuar kishin 35% më shumë gjasa të vdisnin nga ndonjë shkak gjatë periudhës së studimit prej 8.5 vjetësh, ndërsa ata me dhimbje ekstreme kishin më shumë se dy herë më shumë gjasa të vdisnin gjatë periudhës së studimit.

Analiza zbuloi gjithashtu se dhimbja ishte një parashikues më i fortë i vdekshmërisë sesa pirja e duhanit.

Rreziku i sulmit fatal në zemër mund të dyfishohet në vapën ekstreme me ndotjen e ajrit, zbulon studimi.

Gjetjet e studimit shtojnë “njohuri të reja për personelin e kujdesit shëndetësor të përfshirë në programet e rehabilitimit kardiak”, duke shtuar se dhimbja duhet të vlerësohet në ndjekjet dhe të njihet si një “faktor i rëndësishëm rreziku”.

“Përvojat e dhimbjes ekstreme duhet të theksohen si një pengesë e mundshme rehabilituese dhe si një pengesë për përfshirjen në aktivitete të rëndësishme kardioprotektive,” shtojnë autorët.

Për pacientët me dhimbje, është veçanërisht e rëndësishme të zvogëlohen faktorët e tjerë të rrezikut, duke përfshirë duhanin, presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin e lartë, dhe për ata që janë në rrezik më të lartë, produkti bimor Cardiagreen bëhet një domosdoshmëri e pazëvendësueshme.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook