Si të Ushqehemi Shëndetshëm

Çfarë duhet të konsumojmë dhe çfarë nuk duhet të konsumojmë për të jetuar shëndetshëm dhe për të parandaluar e luftuar sëmundjet

Nespulla; frut i shijshëm dhe kurues

May 31st, 2023|0 Comments

Nespulla; frut i shijshëm dhe kurues; si dhe pemë dekorative   Arabisht: المشمش الهندي، البشملة، أسكي دنيا Anglisht: Loquat. Emri shkencor: Eriobotrya japonica L. Familja: Rosaceae. Pema e nespullës është pemë shumëvjeçare, me gjatësi 3-4 [...]

Rritni fuqinë e trurit me këtë frut

May 31st, 2023|0 Comments

Rritni fuqinë e trurit me këtë frut - Qershia   Qershitë kanë një sezon të shkurtër (zakonisht maj-korrik), por ato janë fruti i preferuar i verës për shumë njerëz. Qershitë janë të njohura për përfitimet [...]

Qershia; Dobitë ushqyese dhe kurative

May 11th, 2023|0 Comments

Qershia; Dobitë ushqyese dhe kurative   Arabisht: الكرز, al-keraz. Anglisht: Cherry. Emri shkencor: Cerasus. Origjina e qershisë është Deti i Zi, në një zonë të quajtur Cerasus, prej nga ka marrë edhe emrin. Më pas [...]

Mjedra, Ari i kuq

May 11th, 2023|0 Comments

Mjedra, Ari i kuq; Me veti të mrekullueshme shëndetësore dhe mjekësore   Arabisht: العُلَّيْق الأحمر Anglisht: Raspberry, European raspberry. Emri shkencor: Rubus idaeus Lat. Familja: Rosaceae. Shqip: Mjedra, mjedhra, manaferrë e kuqe, malinë, dredhëz, manaferrë e [...]

Mani i bardhë

May 11th, 2023|0 Comments

Mani i bardhë   Arabisht: توت أبيض Anglisht: White mulberry Emri shkencor: Morus alba L. Familja: Moraceae Mani i bardhë është pemë shumëvjeçare, gjetherënëse, me lartësi 10-15m, me kurorë të gjerë, me gjethe si zemër [...]

Mandarina

May 11th, 2023|0 Comments

Mandarina   Arabisht: اليوسفي, مندرين. Anglisht: Mandarin. Emri shkencor: Citrus reticulate. Familja: Rutaceae. Mandarina është pemë e ngjashme me portokallin por me gjatësi më të vogël. Në mjekësinë e vjetër kineze lëvorja e mandarinës është [...]