Shkencëtarët zbulojnë pse disa njerëz janë magnet mushkonjash

Shkencëtarët zbulojnë pse disa njerëz janë magnet mushkonjash; Çfarë thotë Kurani?

 

Mund të jetë e pamundur të fshihesh nga një mushkonjë femër – ajo do të gjuajë çdo anëtar të species njerëzore duke gjurmuar nxjerrjet tona të CO2, nxehtësinë e trupit dhe erën e trupit. Megjithatë, disa prej nesh janë “magnetë të mushkonjave” që marrin më shumë se pjesa jonë e drejtë e pickimeve. Ka shumë teori të njohura se pse dikush mund të jetë një rostiçeri e preferuar, duke përfshirë grupin e gjakut, nivelin e sheqerit në gjak, konsumimin e hudhrave ose bananeve, të qenit grua dhe të qenit fëmijë. Megjithatë, ka pak të dhëna të besueshme për të mbështetur shumicën e këtyre teorive.

Kjo është arsyeja pse Vosshall dhe Maria Elena De Obaldia, një ish-postdoke në laboratorin e saj, nisën të hetojnë teorinë kryesore për të shpjeguar tërheqjen e ndryshme të mushkonjave: variacionet individuale të aromave të lidhura me mikrobiotën e lëkurës. Përmes një studimi, ata kohët e fundit demonstruan se acidet yndyrore që dalin nga lëkura mund të krijojnë një parfum të fuqishëm që mushkonjat nuk mund t’i rezistojnë. Ata publikuan rezultatet e tyre në revistën Cell më 18 tetor.

“Ka një lidhje shumë, shumë të fortë midis të pasurit sasi të mëdha të këtyre acideve yndyrore në lëkurën tuaj dhe të qenit një magnet i mushkonjave,” thotë Vosshall, profesor Robin Chemers Neustein në Universitetin Rockefeller dhe Drejtor Shkencor i Institutit Mjekësor Hoëard Hughes.

Një turne që askush nuk dëshiron ta fitojë

Në studimin trevjeçar, tetë pjesëmarrësve iu kërkua të mbanin çorape najloni mbi parakrahët e tyre për gjashtë orë në ditë. Ky proces u përsërit disa ditë. Gjatë viteve të ardhshme, hetuesit testuan najlonet kundër njëri-tjetrit në të gjitha çiftet e mundshme përmes një “turnei” të stilit të rrumbullakët. Ata përdorën një analizë olfaktometri me dy zgjedhje që ndërtoi De Obaldia, e përbërë nga një dhomë pleksiglasi e ndarë në dy tuba, secili që përfundonte në një kuti që mbante një çorape. Ata vendosën mushkonjat Aedes Aegypti – speciet kryesore vektoriale për Zika-n, dengën, ethet e verdha dhe chikungunya – në dhomën kryesore dhe vëzhguan ndërsa insektet fluturonin poshtë tubave drejt një najloni ose tjetrit. Deri tani objektivi më tërheqës për Aedes aegypti ishte Subjekti 33, i cili ishte katër herë më tërheqës për mushkonjat sesa pjesëmarrësi tjetër më tërheqës i studimit, dhe 100 herë më tërheqës se sa më pak tërheqës, Subjekti 19.

Mostrat në prova u çidentifikuan, kështu që eksperimentuesit nuk e dinin se cili pjesëmarrës kishte veshur cilin najlon. Megjithatë, ata do të vinin re se diçka e pazakontë po ndodhte në çdo provë që përfshinte subjektin 33, sepse insektet do të vërshonin drejt atij kampioni. “Do të ishte e qartë brenda pak sekondash nga fillimi i analizës,” thotë De Obaldia. “Është lloji i gjësë që më emocionon vërtet si shkencëtar. Kjo është diçka e vërtetë. Kjo nuk është ndarje e qimeve. Ky është një efekt i madh.”

Pjesëmarrësit u renditën në tërheqës të lartë dhe të ulët, dhe më pas shkencëtarët u nisën për të përcaktuar se çfarë i dallonte ata. Ata përdorën teknika të analizës kimike për të identifikuar 50 komponime molekulare që ishin të ngritura në sebum (një pengesë hidratuese në lëkurë) e pjesëmarrësve me tërheqje të lartë. Nga atje, ata zbuluan se magnetët e mushkonjave prodhonin acide karboksilike në nivele shumë më të larta se vullnetarët më pak tërheqës. Këto substanca janë në sebum dhe përdoren nga bakteret në lëkurën tonë për të prodhuar erën unike të trupit të njeriut.

Për të konfirmuar gjetjet e tyre, ekipi i Vosshall regjistroi 56 persona të tjerë për një studim vërtetimi. Edhe një herë, Tema 33 ishte më tërheqëse dhe mbeti e tillë me kalimin e kohës.

“Disa subjekte ishin në studim për disa vite dhe ne pamë se nëse ata ishin një magnet mushkonjash, ata mbetën një magnet mushkonjash,” thotë De Obaldia. “Shumë gjëra mund të kishin ndryshuar në lidhje me temën ose sjelljet e tyre gjatë asaj kohe, por kjo ishte një pronë shumë e qëndrueshme e personit.”

Edhe nokautët na gjejnë

Njerëzit prodhojnë kryesisht dy klasa aromash që mushkonjat zbulojnë me dy grupe të ndryshme receptorësh të aromës: receptorët Orco dhe IR. Për të parë nëse mund të prodhonin mushkonja të paaftë për të dalluar njerëzit, studiuesit krijuan mutantë të cilëve u mungonte një ose të dy receptorët. Mutantët Orco mbetën të tërhequr nga njerëzit dhe ishin në gjendje të dallonin midis magneteve të mushkonjave dhe tërheqësve të ulët, ndërsa mutantët IR humbën tërheqjen e tyre ndaj njerëzve në një shkallë të ndryshme, por megjithatë ruajtën aftësinë për të na gjetur.

Këto nuk ishin rezultatet që shkencëtarët shpresonin. “Qëllimi ishte një mushkonjë që do të humbiste të gjithë tërheqjen ndaj njerëzve, ose një mushkonjë që kishte një tërheqje të dobësuar për të gjithë dhe nuk mund të dallonte subjektin 19 nga subjekti 33. Kjo do të ishte e jashtëzakonshme,” thotë Vosshall, sepse mund të çonte në zhvillimi i repelentëve më efektivë të mushkonjave. “E megjithatë kjo nuk ishte ajo që pamë. Ishte zhgënjyese.”

Këto rezultate plotësojnë një nga studimet e fundit të Vosshall, botuar gjithashtu në Cell, i cili zbuloi tepricën e sistemit të nuhatjes jashtëzakonisht kompleks të Aedes aegypti. Është një dështim në të cilin mushkonja femër mbështetet për të jetuar dhe riprodhuar. Pa gjak, ajo nuk mund të bëjë asnjërën. Kjo është arsyeja pse “ajo ka një plan rezervë, një plan rezervë dhe një plan rezervë dhe është e përshtatur me këto dallime në përbërjen e lëkurës së njerëzve që ndjek”, thotë Vosshall.

Pathyeshmëria e dukshme e gjurmuesit të aromës së mushkonjave e bën të vështirë të imagjinohet një e ardhme ku ne nuk jemi vakti numër një në meny. Por një rrugë e mundshme është të manipulojmë mikrobiomet tona të lëkurës. Është e mundur që spërkatja e lëkurës së një personi me tërheqje të lartë si Subjekti 33 me sebum dhe baktere të lëkurës nga lëkura e një personi me tërheqje të ulët si Subjekti 19 mund të sigurojë një efekt maskimi të mushkonjave.

“Ne nuk e kemi bërë atë eksperiment,” vëren Vosshall. “Ky është një eksperiment i vështirë. Por nëse kjo do të funksiononte, atëherë mund të imagjinoni se duke pasur një ndërhyrje dietike ose mikrobiomike ku vendosni baktere në lëkurë që janë në gjendje të ndryshojnë disi mënyrën se si ndërveprojnë me sebumin, atëherë mund të shndërroni dikë si Subjekti 33 në një Subjekt. 19. Por e gjithë kjo është shumë spekulative.”

Ajo dhe kolegët e saj shpresojnë se ky punim do të frymëzojë studiuesit për të testuar specie të tjera mushkonjash, duke përfshirë në gjininë Anopheles, e cila përhap malarien, shton Vosshall: “Unë mendoj se do të ishte vërtet, shumë interesante të kuptojmë nëse ky është një efekt universal.”

Mushkonja Mrekulli Hyjnore – Çfarë thotë Kurani

Nga Jahja bin Musa El Zahrani

Shumë njerëz në ditët e sotme nuk kujdesen për gjërat e vogla por kujdesen për gjërat e mëdha që ndodhin para syve të tyre, megjithëse në gjërat e vogla ka shenja dhe mësime për ata që kuptojnë. Ndoshta një nga provat dhe shenjat më madhështore të Zotit që shumë njerëz e mohojnë ose që nuk e dinë është pikërisht ai insekti i vogël që Zoti i Madhëruar ka krijuar dhe që njeriu mund ta shohë me sy të lirë: mushkonja, për të cilën, Zoti i madhëruar thotë në Kuran: “Allahu nuk e ka për turp të sjellë si shembull qoftë duke filluar nga një mushkonjë e deri në diçka më të lartë se ajo. Sa për ata të cilët kanë besuar, ata e dinë se kjo është e vërteta nga Zoti i tyre, ndërsa ata të cilët mohuan thonë: “Çfarë ka pasur për qëllim Allahu me këtë si shembull?” Me të (shembullin e mësipërm) Ai humb shumë dhe udhëzon shumë (të tjerë), por nuk humb me të veçse të pabindurit.” [El Bekare, 26].

Ky insekt i vogël që ka krijuar Zoti i Madhëruar, shkenca moderne e ka vërtetuar se ka zorrë, sistem respirator, tru, nerva…etj.

Gjëja e çuditshme për mushkonjat

Mushkonja jeton për aq kohë sa është e uritur dhe nëse ngopet, atëherë vdes.

Mrekullitë dhe sfida Hyjnore

Me fuqinë e Zotit të Plotfuqishëm, mushkonja e ndjen kur qëndron në ndonjë trup se sa i madh është ai, dhe nëse ky trup është trup i njeriut apo i kafshës, dhe ky insekt ka një thumb në turi me të cilin thith ushqimin e saj të gjakut, dhe ky thumb është i zbrazët nga brenda, dhe bota ende nuk ka mundur të bëjë një gjilpërë qepëse të zbrazët të kësaj madhësie të vogël.

Lavdi i qoftë Krijuesit

Këto ajete na udhëzojnë në faktin se të gjitha krijesat e Zotit, nga më e vogla e deri te më e madhja, janë një shenjë që tregon se Zoti i Madhëruar meriton adhurimin pa askënd tjetër. Edhe nëse ky insekt mund të duket i parëndësishëm, por Zoti ka vendosur në të shenja e mrekulli që sfidojnë dhe mrekullojnë mendjen njerëzore. Pra, në këtë ajet, Allahu nuk ka turp të japë shembull me mushkonjën, të cilën disa injorantë mund ta konsiderojë një krijesë të parëndësishme, por Zoti nuk ka turp të japë një shembull me të, dhe kjo është që të na tregojë shenjat e madhështisë së krijimit të mushkonjave në mënyrë që të zbulojmë veprën e mrekullueshme të Zotit, qoftë i Madhëruar dhe i Lartësuar.

Çmimi Nobel për Shkencë

Ronald Ross, një bakteriolog në botën e vitit 1902, fitoi çmimin Nobel për shkencën. A e dini pse?

Sepse studioi një lloj mushkonjash, që është Annopolis, dhe zbuloi se ajo transmeton malarien, e cila vret dhjetëra mijëra njerëz çdo vit.

Një bakteriolog kalon vite në laborator dhe merr çmimin më të lartë ndërkombëtar vetëm për studimin e një lloji mushkonjash. A nuk e meriton kjo krijesë e vogël që Zoti i Plotfuqishëm të japë shembull me të?

Ekziston një ndryshim midis dy krijesave

Kjo kafshë e vogël, çështjen dhe rëndësinë e së cilës nuk e di veçse Zoti i Madhëruar, andaj e ka permendur ne fillim te Kur’anit, kurse në mbyllje të Kuranit, Zoti ka përmendur kafshën më të madhe, elefantin: “Vallë, a nuk ke dëgjuar ti se si bëri Zoti yt me njerëzit e elefantit?” [Sure El Fil – Elefanti].

Ajo që është e çuditshme dhe e habitshme është se të dy këto krijesa kanë një feçkë, por ka një ndryshim të madh midis feçkës së një mushkonje dhe feçkës së një elefanti.

Është bërë e qartë për njerëzit në kohët moderne se kjo mushkonjë me përmasa të vogla ka një rëndësi të madhe, ndaj u kryen kërkime dhe studime dhe u krijuan institute në të gjithë Evropën në emër të mushkonjës; Sepse kjo kafshë vret miliona njerëz çdo vit përmes transmetimit të malaries, ethet tropikale dhe të tjera.

Fuqia e mushkonjave

Ethet e verdha shkaktohen nga një virus që transmetohet te njerëzit nga një mushkonjë që mezi duket. Mushkonja është bartësja dhe pritësi kryesor i etheve të verdha, megjithëse marrëdhënia midis mushkonjës dhe etheve nuk ishte e qartë deri në vitin 1900.

Kur një mushkonjë me ethe të verdha hyn në një vendbanim njerëzor, sëmundja shpesh përhapet shpejt dhe fatalisht. Një epidemi që u përhap në Etiopi midis viteve 1960 dhe 1962 vrau rreth 30,000 njerëz.

Si i perceptojnë mushkonjat organizmat në natyrë?

Mushkonja ka aftësinë të ndiejë organizmat e gjallë me temperaturën e tyre. Mushonja mund të marrë nxehtësinë e objekteve në formë ngjyrash.

Mushkonjat kanë rreth 100 sy dhe këta sy janë të vendosur në kokë në një formë që i ngjan një hualli mjalti. Syri i mushkonjave i merr këto sinjale dhe i transmeton në tru.

Potenca e mushkonjave femërore

Vetëm femrat ushqehen me gjak, ndërsa meshkujt ushqehen me nektar dhe lëngje bimësh. Meditoni fjalët e të Lartit: “Vërtet, Zoti nuk ka turp të japë shembull mushkonjën (femër)”, pra, në gjuhën arabe, në Kuran, është përdoruru gjinia femërore e mushkonjës dhe jo ajo mashkullore, sepse mrekullia më e madhe qëndron te mushkonja femër dhe është ajo ka efikasitet në transmetimin e sëmundjeve.

Mushkonja përdor një teknikë që sjell konfuzion në mendje. Sistemi kompleks i përdorur është si më poshtë:

Kur mushkonja zbret fillimisht në shënjestër duke nuhatur gjakun dhe duke ditur nëse i përshtatet apo jo, dhe nëse nuk e gjen të përshtatshëm, e lë atë dhe shkon në kërkim të një shënjestre tjetër.

Pasi sigurohet që grupi i gjakut është i përshtatshëm për të, ajo kërkon një vend të përshtatshëm, të hollë, në të cilin ka një sasi të bollshme gjaku, siç janë venat kapilare, pastaj lokalizon një vend të caktuar duke përdorur buzët që i ka në majën e feçkës apo thumbit të saj. Më pas spërkat vendin ku do të bëjë prerjen me një anestezik, të ngjashëm me një anestezi lokale.

Nga vendi i çarë, fut gjilpërën e saj derisa të arrijë në venë dhe të kryejë procesin e thithjes së gjakut.

Siç dihet për trupin e njeriut, kur gjaku del nga një vend dhe brenda një periudhe të shkurtër dhe me ndihmën e enzimave të pranishme në trup, gjaku mpikset në atë zonë.

Pra, kjo enzimë shkakton një problem të madh për mushkonjat sepse vrima është që shkaktoi mushkonja në një periudhë të shkurtër kohore do të mbyllet, dhe kjo do të thotë se ajo nuk mund të thith gjak, por një problem i tillë nuk e ka mushkonja sepse krijon një substancë në trupin e saj dhe e sekreton atë në trupin e njeriut në atë zonë dhe parandalon koagulimin e gjakut atje, dhe kjo substancë shkakton edhe acarim në lëkurë që bën që gjaku të rrjedhë në të, dhe kur mushkonja kafshon një person në një vend të caktuar, ky vend fryhet dhe personi ndjen kruarje, dhe arsyeja për këtë është enzima që sekreton mushkonja për të parandaluar mpiksjen.

Pa dyshim, të gjitha këto veprime na vënë para shumë pyetjeve, duke përfshirë:

  1. Si e njeh mushkonja praninë e kësaj enzime që koagulon gjakun?
  2. Si e eliminon mushkonja efektin e enzimës së koagulimit duke bërë këtë enzimë të veçantë? Si e njeh ajo këtë kimikat dhe si ndodh e gjithë kjo?
  3. Si i ka mësuar këto informacione?
  4. Si mundet ky insekt të krijojë një enzimë të tillë brenda trupit të tij dhe më pas ta transferojë nëpërmjet teknologjisë së tij në trupin e njeriut?

Përgjigja për të gjitha këto pyetje është e thjeshtë dhe e lehtë. Mushkonja nuk mund të bëjë asgjë sepse nuk ka një mendje perceptuese, nuk ka informacion për kiminë dhe nuk ka laborator për prodhimin e këtyre enzimave. Insekti për të cilin po flasim nuk e kalon disa milimetra në gjatësi, pa arsye dhe pa njohuri. Pra, Atij që krijoi njeriun dhe krijoi këtë mushkonjë, këtë insekt të jashtëzakonshëm, të mbinatyrshëm, dhe e bëri atë pronar të këtij sistemi të mbinatyrshëm që e mahnit njeriun, Lavdi i qoftë Atij që depozitoi të gjitha këto sisteme komplekse në këtë krijesë të vogël.

Si përhapet malaria?

Ndoshta është gjithashtu e çuditshme që cikli i transmetimit të kësaj sëmundjeje vjen me hyrjen e një gjallese të vogël në stomakun e një lloji specifik të kësaj mushkonje në rajone të Afrikës, Azisë dhe disa vendeve të tjera, dhe kjo gjallesë është aq e vogël sa miliona prej saj nuk mund të shihen me sy të lirë. Miliona të kësaj gjallese hyjnë në zorrët e mushkonjës pa i bërë asaj asnjë dëm, por kur kjo mushkonjë kafshon ndonjë qënie njerëzore, ajo gjallesë fillon të zbresë gjatë murit të thumbit të mushkonjës dhe jo në vetë zgavrën e thumbit, dhe hyn në trupin e njeriut, pas së cilës personi infektohet me të ashtuquajturën sëmundje të malaries.

A nuk meriton ky insekt studim, hulumtim dhe kujdesje nga shkenca moderne?!

Mendoni dhe meditoni

Ai që i nënçmon çështjet e vogla dhe nuk kujdeset për to, në fakt është injorant i njohurive të tyre dhe nuk di asgjë për to.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook