Emocionet negative rritin inflamacionin

Emocionet negative rritin inflamacionin, zbulon studimi

 

Të gjithë kemi dëgjuar për lidhjen midis stresit kronik dhe shëndetit të dobët fizik. Por, tani, hulumtimet nga Universiteti Shtetëror i Pensilvania kanë gjetur një lidhje të drejtpërdrejtë midis emocioneve negative dhe rritjes së inflamacionit në trup.

Ta themi thjesht, këto emocione negative – me kalimin e kohës – vendosin një ngarkesë të jashtëzakonshme në sistemin tonë imunitar dhe rrisin rrezikun e shumë problemeve serioze shëndetësore.

Inflamacioni është një proces brenda trupit që është një përgjigje e natyrshme ndaj dëmtimit, sëmundjes ose infeksionit. Nivelet e larta ose kronike të inflamacionit shoqërohen me një rrezik më të lartë të një sërë gjendjesh shëndetësore, përfshirë artritin, fibromyalgia, diabetin dhe shumë të tjera.

Si (saktësisht) emocionet negative dëmtojnë trupin?

Të dhënat për këtë studim të ri u mblodhën duke përdorur një qasje me dy nivele.

Subjektet plotësuan pyetësorët duke regjistruar ndjenjat dhe gjendjen shpirtërore si në moment ashtu edhe me kohën. Vlerësimet u kryen gjatë një periudhe dy javore, duke lejuar studiuesit të hartonin profilet emocionale të pjesëmarrësve në studim.

Gjatë kësaj kohe u vlerësuan edhe përgjigjet e tyre të sistemit imunitar. Kjo u realizua përmes testimit të mostrave të gjakut për shënuesit e zakonshëm të inflamacionit të brendshëm.

Studiuesit përcaktuan që njerëzit që përjetuan emocione negative ose humor të keq disa herë gjatë ditës për periudha të zgjatura kishin biomarkues të vazhdueshëm më të lartë të inflamacionit. Kur gjaku i tyre u testua menjëherë pasi ishte provuar një emocion negativ, nivelet e inflamacionit ishin më të lartat.

Në të kundërt, emocionet pozitive dhe disponimi shoqëroheshin me nivele të ulura të inflamacionit, edhe nëse këto ndjenja u përjetuan vetëm për një periudhë të shkurtër kohe. Rezultatet e studimit u botuan në revistën Truri, Sjellja dhe Imuniteti.

E vërteta e pamohueshme: Menaxhimi i stresit dhe emocioneve negative është thelbësore për shëndetin

Stresi kronik dhe emocionet negative tashmë janë një rrezik i njohur shëndetësor. Një humor dhe këndvështrim negativ mund të rrezikojë sistemin imunitar, të dëmtojë qelizat në nivelin e ADN-së dhe të përkeqësojë sëmundjen kronike. Stresi mund të ndikojë gjithashtu në kujtesë dhe të rrisë rrezikun e krizave shëndetësore siç është sulmi në zemër ose goditja në tru.

Rezultatet e studimit sjellin prova të reja që konfirmojnë rëndësinë e humorit, emocioneve dhe perspektivës për shëndetin fizik. Ato gjithashtu nënvizojnë rëndësinë e administrimit të niveleve të stresit dhe gjetjen e mënyrave për të minimizuar efektet e tij.

Pjesëmarrësit e studimit ishin nga një gamë e gjerë e prejardhjes racore, etnike dhe socio-ekonomike – kështu që rezultatet janë përfaqësuese të një shoqërie të larmishme. Thënë kështu, studiuesit pranojnë se hulumtimi i mëtutjeshëm mbi emocionet negative (dhe ndikimin e tyre tek ne) është i garantuar të na mësojë më shumë.

Pa dyshim, studiuesit shpresojnë që këto rezultate të frymëzojnë profesionistët mjekësorë për të inkurajuar pacientët e tyre që të menaxhojnë stresin dhe të maksimizojnë gjendjet emocionale pozitive në jetën e tyre të përditshme.

Veproni që sot: Menaxhoni gjendjen shpirtërore dhe emocionale me dietën, stërvitjen dhe kujdesin vetjak

Ajo që funksionon për të përmirësuar gjendjen shpirtërore dhe perspektivën mund të ndryshojë nga një individ tek tjetri. Por, natyrisht, aktiviteti i rregullt fizik dhe një dietë ushqyese – e pasur me fruta dhe perime organike – janë gurthemelet e shëndetit fizik dhe emocional.

Teknika të tjera efektive për menaxhimin e stresit përfshijnë frymëmarrjen e thellë, banjën e nxehtë, marrjen e një masazhi, meditimin dhe një praktikë të përditshme shpirtërore (kryerja e faljeve dhe lutjeve ditore). Të kaloni kohë në natyrë dhe të kryeni faljet e rregullta ditore mund të përmirësojnë shumë pamjen tuaj të jetës.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook