Diabeti mund të jetë një manifestim i hershëm i kancerit të Pankreasit

Diabeti mund të jetë një manifestim i hershëm i Kancerit të Pankreasit

 

Një studim i ri në Revistën e Institutit Kombëtar të Kancerit, botuar nga Oxford University Press, tregon se Diabeti i tipit 2, me shfaqjen e fundit, mund të jetë shprehje e hershme e kancerit të pankreasit. Diabeti shoqërohej me një rrezik më shumë se dyfish më të lartë të kancerit të pankreasit në Afrikano-Amerikanët dhe Latinët, por diabeti i shfaqur kohët e fundit u shoqërua me një rritje 2.3 herë më të madhe të rrezikut të kancerit të pankreasit sesa diabeti i zakonshëm.

Kanceri i pankreasit është një nga kanceret më fatale, me një mbijetesë pesë-vjeçare prej vetëm 8%. Kjo sepse shumica dërrmuese e pacientëve me kancer të pankreasit (rreth 80% e tyre) diagnostikohen në një fazë të vonë. Identifikimi i njerëzve me rrezik të lartë dhe aftësia për të zbuluar më herët kancerin e pankreasit mund të përmirësojnë rezultatet e pacientit.

Diabeti është shoqëruar vazhdimisht me kancerin e pankreasit në studimet e mëparshme, me një rrezik dyfish më të lartë të zhvillimit të kancerit të pankreasit në mesin e pacientëve me diabet. Diabeti është propozuar të jetë si një faktor rreziku dhe si pasojë e kancerit të pankreasit. Prevalenca e diabetit në mesin e pacientëve me kancer të pankreasit është jashtëzakonisht e lartë në krahasim me kanceret e tjerë.

Shumica e pacientëve me diabet me kancer të pankreasit diagnostikohen me diabet më pak se tre vjet para diagnozës së kancerit. Midis pacientëve me kancer të pankreasit që i nënshtrohen pankreatikoduodenektomive (operacioni kirurgjik shpesh i përdorur për të hequr tumoret e pankreasit), mbi gjysma e pacientëve me diabet të shfaqur së fundmi nuk kanë diabet pas operacionit. Studiuesit nuk kanë vërejtur asnjë efekt tek ata që kanë diabet për më shumë se tre vjet.

Këtu studiuesit ekzaminuan lidhjen midis diabetit dhe kancerit të pankreasit në një studim të ardhshëm të Afrikano-Amerikanëve dhe Latinëve, dy popullata minoritare me rrezik të lartë të diabetit.

Pyetësorët, të dhënat e Medicare dhe dosjet e shkarkimeve nga spitalet në Kaliforni u përdorën për të identifikuar diagnozat e reja të diabetit. Gjithsej 15, 833 (32.3 %) pjesëmarrës zhvilluan diabet midis 1993 dhe 2013. Një total prej 408 rastesh të kancerit të pankreasit u identifikuan gjatë ndjekjes.

Gjatë një ndjekje mesatare prej 14 vjetësh, midis atyre me diabet, 128 pjesëmarrës zhvilluan kancer të pankreasit. Midis pjesëmarrësve pa diabet, 280 pjesëmarrës zhvilluan kancer të pankreasit. Në kancerin e pankreasit me diabet, 52.3% e rasteve zhvilluan diabet në 36 muajt që i paraprinë diagnozës së kancerit të pankreasit.

Diabeti ishte jashtëzakonisht më i lartë midis rasteve të kancerit të pankreasit (16.4%) krahasuar me ato me kancer kolorektal (6.7%), gjirit (5.3%) dhe prostatës (5.5%).

Diabeti shoqërohej me një rrezik afërsisht të dyfishtë të rritur të kancerit të pankreasit. Kur shtresëzohen sipas kohëzgjatjes së sëmundjes, njerëzit me diabet të shfaqur kohët e fundit kishin rrezikun më të lartë të zhvillimit të kancerit të pankreasit. E rëndësishmja, studiuesit demonstruan se shoqërimi i diabetit të fundit me incidencën e kancerit të pankreasit ishte i dukshëm në Afrikano-Amerikanët dhe Latinët, dy popullata të pakicave të pa studiuara me rrezik të lartë të diabetit, por nivele të ndryshme të kancerit të pankreasit.

Gjetjet mbështesin hipotezën se diabeti i shfaqur së fundmi në kancerin e pankreasit është një manifestim i zhvillimit të kancerit të pankreasit. Puna sugjeron që pacientët me diabet që vazhdojnë të zhvillojnë kancer të pankreasit përfaqësojnë një popullatë me rrezik të lartë të pacientëve të cilët mund të studiohen për parashikues të rrezikut shtesë dhe mund të synohen për zhvillimin e testeve që janë të nevojshme për diagnozën e hershme.

“Kjo marrëdhënie mbresëlënëse midis diabetit është unike për kancerin e pankreasit dhe nuk është parë në kancerin e gjirit, prostatës dhe kolorektal në grup”, tha një nga autorët e gazetës, Ëendy Setiaëan. “Gjetjet tona mbështesin fuqimisht hipotezën që diabeti i shfaqur së fundmi është pasojë e kancerit të pankreasit dhe se diabeti i gjatë është një faktor rreziku për këtë kancer. E rëndësishmja, këtu ne tregojmë se shoqëria e diabetit të shfaqur së fundmi me kancerin e pankreasit është vërejtur në Afrikano-Amerikanët dhe Latinët, dy popullata të pakicës së pa studiuar”.

  • Kura Bimore

Produkte bimore për Diabetin

Nëse jeni duke kërkuar të zmbrapsni rezistencën ndaj insulinës, të stabilizoni sheqerin në gjak dhe të rifitoni shëndetin, ju duhet patjetër Paketa Bimore e mbështetjes së pacientëve të Diabetit. Kjo paketë përfshin gjithçka që ju nevojitet për të përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës, për të zvogëluar inflamacionin dhe për të zvogëluar rrezikun e problemeve shëndetësore të lidhura me çekuilibrin e dobët të sheqerit në gjak, siç janë problemet e metabolizmit, sëmundjet e zemrës, çmenduria, sëmundja e Alzheimerit, kanceri, depresioni, tensioni i lartë, mbipesha dhe sëmundjet e veshkave. (Shtypni mbi foto)

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook