Kanceri Tiroid

Published On: October 9th, 2023Categories: Kancere të tjera, Kanceri Tiroid0 Comments on Kanceri Tiroid

Kanceri Tiroid; Simptomat, Faktorët e rrezikut dhe Trajtimi Natyral

 

Kanceri tiroid, një lloj i rrallë i kancerit që prek gjëndrën tiroide (një gjëndër e vogël në bazën e qafës), që rezulton me një gamë të simptomave. Ekzistojnë katër lloje kryesore të kancerit tiroid; ato janë:

– Karcinoma papilare – Lloji më i zakonshëm i kancerit tiroid, me kontabilitet prej 4 nga 5 raste; zakonisht prek njerëzit nën moshën 40 vjeç, veçanërisht grate.

– Karcinoma folikulare – Ky lloj llogarit rreth 1 në 10 raste të kancerit tiroid dhe tenton të ndikojë të rriturit më të vjetër.

– Karcinoma e palcës tiroide – Me kontabilitet prej rreth 1 në 20 raste, carcinoma e palcës tiroide mund të kandidojë në familje.

– Karcinoma tiroide anaplastike – Ky është lloji më i rrallë dhe më agresiv i kancerit tiroid, me kontabilitetit prej 1 në 100 raste dhe shumica e rasteve prek njerëzit e moshuar të moshës 60-80 vjeç.

Simptomat

Kanceri i tiroides zakonisht nuk shkakton shenja ose simptoma në fillim të sëmundjes. Ndërsa kanceri i tiroides rritet, mund të shkaktojë:

– Një gungë (nyje) që mund të ndihet përmes lëkurës në qafë

– Ndryshime në zë, duke përfshirë zhurmërinë në rritje

– Vështirësi në gëlltitje

– Dhimbje në qafë dhe fyt

– Nyjet limfatike të fryra në qafë.

Shkaqet

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton kancerin e tiroides.

Kanceri i tiroides ndodh kur qelizat në tiroide pësojnë ndryshime gjenetike (mutacione). Mutacionet lejojnë që qelizat të rriten dhe shumohen me shpejtësi. Qelizat gjithashtu humbasin aftësinë për të vdekur, siç do të bënin qelizat normale. Qelizat akumuluese tiroide formojnë një tumor. Qelizat jonormale mund të pushtojnë indet e afërta dhe mund të përhapen (metastazojnë) në pjesë të tjera të trupit.

Faktorët e rrezikut

Ka një numër të faktorëve të rrezikut që mund të rrisin mundësinë e zhvillimit të kancerit tiroid. Duke pasur një faktor të caktuar të rrezikut, nuk do të thotë se ju patjetër do të merrni kancerin. Megjithatë, nganjëherë njerëzit pa ndonjë faktor të njohur të rrezikut mund të zhvillojnë kancerin.

  • Njerëzit të cilët kanë sëmundje të caktuara tiroide jo-kanceroze (beninje) kanë më shumë gjasa për zhvillimin e kancerit tiroid. Këto sëmundje përfshijnë:

– Tiroide të zgjeruara (goitre)

– Nodule tiroidesh (adenomas)

– Pezmatim tiroidesh (thyroiditis).

Rreth një në pesë lloje kanceresh tiroide (20%) ndodhin në njerëzit të cilët kanë pasur një sëmundje beninje tiroide në të kaluarën, dhe sëmundja beninje e tiroides mund të kandidojë në familje. Ju jeni më shumë në rrezik të kancerit tiroid nëse keni anëtarë të familjes me sëmundje beninje tiroide dhe rreziku është edhe më i lartë nëse është prekur më shumë se një anëtar.

  • Ekspozimi ndaj rrezatimit mund të jetë gjithashtu një faktor rreziku; kjo mund të jetë për shkak të radioterapisë | Trajtimi i marrë në zonën e qafës në fëmijëri (për shembull, bajamet e zmadhuara që janë trajtuar me rrezatim para 1960). Radioterapia në fëmijëri për të trajtuar një kancer si Limfoma mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit tiroid shumë vite më vonë. Ekspozimi ndaj niveleve të larta të rrezatimit të mjedisit – për shembull, në zonat përreth Çernobilit në Ukrainë pas shpërthimit bërthamor prej 1986 – mund të rrisë rrezikun.
  • Mendohet gjithashtu se njerëzit të cilët janë mbipeshë mund të kenë një rrezik më të lartë të prekjes nga kanceri tiroid. Një dietë e shëndetshme dhe ushtrimi i rregullt mund të zvogëlojë rrezikun.

Komplikimet

Kanceri i tiroides që rikthehet

Pavarësisht trajtimit, kanceri i tiroides mund të rikthehet, edhe nëse e keni hequr tiroiden. Kjo mund të ndodhë nëse qelizat mikroskopike të kancerit përhapen përtej tiroides para se të hiqet.

Kanceri i tiroides mund të përsëritet në:

– Nyjet limfatike në qafë

– Pjesë të vogla të indit tiroid të lëna pas gjatë operacionit

– Zona të tjera të trupit, siç janë mushkëritë dhe kockat

Kanceri i tiroides që përsëritet mund të mjekohet. Mjeku mund të rekomandojë teste periodike të gjakut ose skanime të tiroides për të kontrolluar shenjat e përsëritjes së kancerit të tiroides.

Diagnoza

Testet dhe procedurat e përdorura për të diagnostikuar kancerin e tiroides përfshijnë:

– Kontrolli fizik. Mjeku do të ekzaminojë qafën për të ndier ndryshime fizike në tiroide, si nyjet tiroide. Ai ose ajo gjithashtu mund të pyesë në lidhje me faktorët tuaj të rrezikut, të tilla si ekspozimi i kaluar në rrezatim dhe një histori familjare e tumoreve tiroide.

– Testet e gjakut. Testet e gjakut ndihmojnë në përcaktimin nëse gjëndra tiroide funksionon normalisht.

– Imazhe me ultratinguj. Ultratingulli përdor valë zëri me frekuencë të lartë për të krijuar fotografi të strukturave të trupit. Për të krijuar një imazh të tiroides, dhënësi i ultrazërit vendoset në qafë. Shfaqja e tiroides në ultratinguj ndihmon mjekun të përcaktojë nëse një nyje tiroide ka të ngjarë të jetë jo kanceroze (beninje) ose nëse ekziston rreziku që të jetë kanceroze.

– Heqja e një mostre të indit tiroid (Biopsi). Gjatë një biopsie me gjilpërë të imët, mjeku fut një gjilpërë të gjatë dhe të hollë përmes lëkurës në nyjen tiroide. Imazhe ultratinguj zakonisht përdoren për të drejtuar saktësisht gjilpërën në nyjën. Mjeku përdor gjilpërën për të hequr mostrat e indeve tiroide të dyshimta. Mostra analizohet në laborator për të kërkuar qelizat kancerogjene.

– Teste të tjera imazherie. Ju mund të bëni një ose më shumë teste imazherie për të ndihmuar mjekun të përcaktojë nëse kanceri është përhapur përtej tiroides. Testet e imazhit mund të përfshijnë teste CT, MRI dhe imazhe bërthamore që përdorin një formë radioaktive të jodit.

– Testimi gjenetik. Disa njerëz me kancer medullar tiroide mund të kenë ndryshime gjenetike që mund të shoqërohen me kancere të tjera endokrine. Historia e familjes mund të shtyjë mjekun të rekomandojë testimin gjenetik për të kërkuar gjenet që rrisin rrezikun për kancer.

TRAJTIMI  NATYRAL I KANCERIT TIROID

Trajtimi natyral për kancerin tiroid përfshin dietën ushqimore, stilin e jetesës dhe kurën e posacme me bimë shkretinore.

  • Ushqimi

Një pacient me kancer tiroid mund të gjejë të dobishme mbajtjen e një diete të ulët në jod, e cila në shumicën e rasteve, nuk ndiqet për më shumë se dy javë. Gjatë kësaj periudhe, konsumi i artikujve të tilla si kripa e jodizuar, ushqimet e detit, agar-agar (një shtesë e përdorura në akullore dhe peshk të konservuar), alginate (një agjent trashje i përdorur në pijet e qumështit dhe në krem), carrageenan, e verdha e vezës, buka komerciale , peshku, soja, fasulet, boja e kuqe (frutat dhe perimet e konservuara e përmbajnë atë) dhe jodi përmbajnë vitamina që duhet të shmangen – shumë nga këto janë aditivë të zakonshëm dhe janë përmendur në etiketat e artikujve ushqimore.

Kujdesuni të përfshini fruta të freskëta dhe perime (përveç spinaqit) në dietën tuaj të ulët në jod. Sipas Universitetit të Pensilvanisë, patatet e freskëta pa lëkurë, një sasi e vogël me oriz shtëpie (jo nga një përzierje e paketuar), makarona pa kripë apo vezë të shtuar, orizi i fryer dhe drithëra të nxehta, të tilla si bollgur pa kripë të shtuar; mund të përfshihen në dietën tuaj . Një deri në dy feta buke me jo më shumë se 20mg të përmbajtjes totale të natriumit gjithashtu mund të konsumohen.

Pacientët që ndjekin një dietë me pak jod mund të pijnë kafe, çaj dhe ujë, por jo pije që përmbajnë ngjyrë të kuqe, të tilla si lëngje frutash të konservuara dhe pije të konservuara të qumështit; këto duhet të shmangen.

Është e rëndësishme që të mos shtoni toksicitetit të mëtejshëm në sistemin tuaj, kështu që përmbajuni për sa vijon:

– Jo ëmbëltues artificial.

– Jo produkte të larta në fruktozë.

– Jo pije të gazuara.

– Jo ushqime të shpejta.

– Jo ushqim të konservuar.

– Jo produkte konvencionale të qumështit.

– Jo mish viçi konvencional.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për luftimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të kancerit, që i gjeni në kategoritë përkatëse.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook