Nyjet Tiroide

Published On: October 9th, 2023Categories: Autoimune, Të ndryshme, Të Reja Mjekësore0 Comments on Nyjet Tiroide

Nyjet Tiroide; Çfarë janë, Si shkaktohen dhe Si t’i trajtojmë në mënyrë natyrale

 

Nyjet Tiroide janë rritje ose gunga në indet e gjendrës Tiroide. Nyjet tiroide janë një gjendje e zakonshme që prek deri në 65% të popullsisë. Ndërsa në shumicën e rasteve nyjet e tiroides janë beninje dhe të padëmshme, në disa raste ato mund të shkaktojnë simptoma kompresive ose të bëhen kancerogjene.

Në këtë artikull do të mësoni se çfarë janë nyjet tiroide. Do të kuptoni shenjat, simptomat dhe llojet e nyjeve të tiroides. Do të shqyrtojmë faktorët e rrezikut për sëmundjen e tiroides, faktorët kryesorë të zakonshëm dhe më e rëndësishmja, disa strategji natyrore mbështetëse për të përmirësuar shëndetin tuaj.

Çfarë janë nyjet e Tiroides

Gjëndra tiroide është një organ në formë fluture që gjendet në bazën e qafës pak poshtë mollës së Ademit. Kur indet e tiroides rriten në mënyrë jonormale, mund të zhvillohen ënjtje, gunga ose nyje. Këto quhen nyje tiroide. Këto nyje mund të jenë të vetme ose të shumëfishta, të ngurta ose të mbushura me lëng.

Nyjet e tiroides janë një gjendje e zakonshme. Ato prekin rreth 65% të popullsisë së përgjithshme. Duke folur statistikisht, ka rreth 10% probabilitet gjatë gjithë jetës që ju të zhvilloni një të tillë. Për të reduktuar rrezikun për t’u bërë pjesë e këtyre statistikave dhe për të ulur rrezikun e zhvillimit të nyjeve të tiroides, do të shqyrtojmë disa strategji mbështetëse natyrore në këtë artikull.

Shumica e nyjeve të tiroides janë beninje, klinikisht të parëndësishme dhe jo të rrezikshme. Megjithatë, në disa raste, ato mund të bëhen serioze. Rreth 10% e nyjeve janë kancerogjene, 5% rezultojnë në simptoma kompresive dhe 5% mund të çojnë në një sëmundje funksionale.

Shenjat dhe simptomat e nyjeve të tiroides

Nodulet e tiroides shpesh kalojnë pa u vënë re, pa shenja apo simptoma. Nëse keni ndonjë shenjë ose simptomë, ato mund të përfshijnë:

– Plotësia e qafës dhe ënjtja në bazën e qafës

– Disfagi, ose vështirësi në gëlltitje, nëse nyjet e tiroides ndikojnë në ezofagun dhe kalimin e ushqimit

– Odinofagia, ose dhimbje në gojë, fyt ose gëlltitje në ezofag për shkak të presionit në qafë ose në fyt nga nyjet e tiroides

– Mbytje, nëse nyjet e tiroides janë shumë të mëdha ose të fryrë

– Dispnea, ose vështirësi në frymëmarrje dhe gulçim për shkak të nyjeve shumë të mëdha të tiroides

– Ngjirje e zërit ose ndryshim zëri

– Zmadhimi i gushës, ose zmadhimi i gjëndrës tiroide

Në disa raste, nyjet e tiroides mund të ndikojnë në prodhimin e tiroksinës dhe të çojnë në simptoma të hipertiroidizmit, duke përfshirë:

– Ankth

– Nervozizëm

– Probleme me gjumin

– Lodhje

– Humbje peshe

– Djersitje e tepruar

– Dobësi muskulore

– Gjëndra tiroide e zmadhuar

– Ndjeshmëri ndaj nxehtësisë

– Probleme me shikimin ose acarim të syve

– Rritje ose ulje të oreksit

– Menstruacione të lehta ose të humbura

– Flokë të holluar

– Skuqje e lëkurës

– Kruarje

– Palpitacione të zemrës

Në disa raste, nyjet e tiroides mund të shkaktojnë gjithashtu nivele të ulëta të tiroides që çojnë në hipotiroidizëm. Simptomat e hipotiroidizmit mund të përfshijnë:

– Lodhje

– Probleme me gjumin

– Shtim në peshë

– Menstruacione të shpeshta ose të rënda

– Harresë

Depresion

– Dobësi

– Nervozizëm

– Lëkurë dhe flokë të thatë, të trashë

– Renie të flokeve

– Kapsllëk

– Probleme me trajtimin e temperaturave të ftohta

– Edemë e gjeneralizuar (ënjtje)

Ndërsa nyjet e tiroides zakonisht janë beninje dhe nuk kontribuojnë në një rrezik të shtuar të kancerit të tiroides, një studim i vitit 2014 i botuar në Gland Surgery ka zbuluar se nyjet e mëdha të tiroides më të mëdha se 1.5 centimetra lidhen me simptoma kompresive të nyjeve të tiroides, që mund mund të përfshijnë:

– Dhimbje qafe

– Zmadhim gushe

– Ngjirje e zërit ose ndryshim zëri

– Probleme me gëlltitjen ose frymëmarrjen

Llojet e nyjeve tiroide

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të nyjeve të tiroides, duke përfshirë:

– Nyjet koloidale: Nyjet koloidale karakterizohen nga një ose më shumë rritje beninje të indeve normale të tiroides. Ndërsa mund të bëhen të mëdha, por nuk përhapen përtej tiroides.

– Kistet e tiroides: Kistet e tiroides mund të jenë të ngurta, të mbushura me lëng ose vetëm pjesërisht të mbushura me lëng.

– Nyjet inflamatore: Nyjet inflamatore shkaktohen nga inflamacioni kronik dhe ënjtja që prek gjëndrën tiroide. Për disa njerëz, ato mund të jenë të dhimbshme, për të tjerët, jo.

– Gusha shumënodulare: Gusha shumënodulare është zakonisht beninje. Ato karakterizohen nga një goiter (tiroide e zmadhuar) e përbërë nga shumë nyje.

– Nyjet hiperfunksionuese të tiroides: Nyjet hiperfunksionale të tiroides janë nyje që prodhojnë hormone tiroide që nuk i përgjigjen reagimit normal. Ato shpesh mund të shkaktojnë hipotiroidizëm.

Kanceri i tiroides: Në disa raste, nyjet e tiroides janë ose mund të bëhen kanceroze.

Faktorët e rrezikut për nyjet e tiroides

Ka një sërë faktorësh që mund të rrisin rrezikun për nyjet e tiroides, duke përfshirë:

– Të jesh femër: Gratë kanë katër herë më shumë gjasa të zhvillojnë nyje tiroide.

– Mosha: Frekuenca e nyjeve të tiroides rritet me moshën.

– Ndryshimet hormonale dhe shtatzënia: Zhvillimi i nyjeve tiroide zakonisht lidhet me ndryshimet e estrogjenit dhe progesteronit, veçanërisht gjatë shtatzënisë.

– Marrja e ulët e jodit dhe mungesa e jodit: Marrja e ulët e jodit dhe mungesa e jodit mund të rrisë rrezikun e nyjeve të tiroides, strumave dhe zmadhimit të gjëndrës tiroide.

– Rrezatimi i jodit: Rrezatimi i jodit mund të rrisë rrezikun e nyjeve të tiroides dhe kancerit të tiroides.

Disa kushte të caktuara të tiroides mund të rrisin gjithashtu rrezikun e nyjeve të tiroides, duke përfshirë:

– Rritja e tepërt e indeve tiroide: Adenoma e tiroides ose një rritje e tepërt e indit normal të tiroides mund të shkaktojë nyje tiroide, si dhe një mbiprodhim të hormoneve tiroide.

– Sëmundja e Hashimotos: Sëmundja e Hashimotos është një sëmundje autoimune e tiroides që çon në inflamacion të tiroides dhe një gjëndër tiroide të zgjeruar. Shkaktohet nga prodhimi i pamjaftueshëm i hormonit tiroide që shkakton shkatërrimin gradual të gjëndrës tiroide, e cila mund të kontribuojë në nyjet e tiroides dhe probleme të mëtejshme të tiroides.

– Kistet e tiroides: Kistet e tiroides mund të zhvillohen për shkak të rritjes jonormale të indeve dhe shoqërohen me nyje tiroide.

– Gusha tiroide: Gusha e tiroides është një zmadhim jonormal i gjëndrës tiroide të shkaktuar nga nënprodhimi ose mbiprodhimi i hormoneve tiroide. Ato mund të rrisin rrezikun e bashkë-ndodhjes me nyjet e tiroides.

– Kanceri i tiroides: Ndërsa shumica e nyjeve të tiroides janë të padëmshme dhe beninje, ato mund të jenë kanceroze. Në disa raste, kanceri fillon diku tjetër në tiroide dhe qelizat kancerogjene të tiroides shkaktojnë nyje kanceroze të tiroides.

– Mungesa e jodit: Mungesa e jodit mund të rrisë rrezikun e nyjeve të tiroides, strumave dhe gjëndrave tiroide të zmadhuara.

Faktorët kryesorë të shkakut

Tani që i kuptoni faktorët e rrezikut për nyjet e tiroides, do të kalojmë te faktorët kryesorë shkaktarë. Disa çështje shëndetësore, faktorë dietik dhe zgjedhje të stilit të jetesës mund të kontribuojnë në zhvillimin e nyjeve tiroide. Faktorët kryesorë të nyjeve tiroide përfshijnë:

– Inflamacioni kronik

Inflamacioni akut është një mekanizëm thelbësor mbrojtës. Është një mënyrë e trupit për t’ju mbrojtur nga infeksionet dhe lëndimet akute dhe për të mbështetur shërimin. Megjithatë, kur inflamacioni bëhet kronik për shkak të stresit të vazhdueshëm të ushqimeve inflamatore, zgjedhjeve të dobëta të jetesës, toksicitetit mjedisor dhe stresit kronik, ai bëhet një problem serioz. Inflamacioni kronik është shkaku kryesor i shumicës së çështjeve shëndetësore, duke përfshirë nyjet e tiroides dhe probleme të tjera të shëndetit të tiroides.

Nyjet inflamatore të tiroides zhvillohen për shkak të inflamacionit kronik që prek gjëndrën tiroide.

– Rezistenca ndaj insulinës

Rezistenca ndaj insulinës do të thotë që trupi nuk është në gjendje t’i përgjigjet mirë insulinës dhe nuk mund të përdorë siç duhet glukozën e gjakut për energji. Rezistenca ndaj insulinës rrit rrezikun dhe çon në prediabet dhe diabetin e tipit 2. Ajo rrit gjithashtu inflamacionin kronik dhe mund të çojë në probleme të tiroides.

Një studim i vitit 2017 i botuar në Gazetën e Shoqatës Turke Gjermane Gjinekologjike ka zbuluar se rezistenca ndaj insulinës mund të kontribuojë në nyjet e tiroides tek gratë me sindromën e vezores policistike (PCOS). Një studim i vitit 2011 i publikuar në Endocrine Research dhe një studim i vitit 2020 i publikuar në Endocrine Connections ka gjetur gjithashtu se rezistenca ndaj insulinës është e lidhur me nyjet e tiroides.

– Zorra që rrjedh dhe disbioza

Zorra ndikon në të gjithë trupin tonë. Nuk është për t’u habitur që sindroma e zorrës që rrjedh dhe disbioza e zorrëve mund të kontribuojnë në zhvillimin e nyjeve të tiroides. Sindroma e zorrëve që rrjedhin do të thotë që veshja e zorrëve ka vrima mbi të që mund të lejojnë që grimcat e ushqimit të patretur, mikrobet dhe toksinat të rrëshqasin në gjak. Kjo shkakton inflamacion kronik dhe mund të çojë në çështje autoimune, duke përfshirë sëmundjen autoimune të tiroides.

Disbioza e zorrëve do të thotë që mikrobioma e zorrëve është jashtë ekuilibrit dhe ka shumë baktere të këqija dhe shumë pak baktere të dobishme. Disbioza e zorrëve do të komprometojë sistemin imunitar dhe do ta bëjë më të vështirë për trupin që të na mbrojë nga patogjenët. Disbioza e zorrëve çon gjithashtu në inflamacion kronik dhe probleme kronike shëndetësore, duke përfshirë nyjet e tiroides dhe problemet e tiroides.

– Ngarkesa e lartë toksike

Fatkeqësisht, ne po jetojmë në një botë plot me toksina. Ato janë rreth nesh nga ajri deri te uji i pijshëm. Problemi është se një ngarkesë e lartë toksike mund të rrisë rrezikun e të gjitha llojeve të problemeve shëndetësore kronike, duke përfshirë nyjet e tiroides.

Sipas një studimi të vitit 2015 të publikuar në Carcinogenesis, toksinat mjedisore mund të rrisin inflamacionin kronik dhe rrezikun e kancerit. Një përmbledhje e vitit 2019 e botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Kërkimit Mjedisor dhe Shëndetit Publik ka gjetur se toksiciteti mjedisor, si rrezatimi dhe toksiciteti kimik mund të rrisë rrezikun e kancerit të tiroides. Myku, pesticidet, herbicidet, fluori, rrezatimi, metalet e rënda dhe glifosati janë të gjitha toksina nga të cilat duhet të keni kujdes dhe t’i shmangni sa më shumë që të jetë e mundur.

– Infeksionet sistematike

Infeksionet sistematike, veçanërisht infeksioni i virusit Epstein Barr (EBV) mund të rrisë seriozisht rrezikun e nyjeve të tiroides. EBV është virusi që shkakton mononukleozë ose mono. Edhe pse shumë prej nesh nuk e kujtojnë se janë sëmurë ndonjëherë me mono, 90 % e popullsisë infektohen nga EBV në të 30-at e tyre edhe nëse e kaluan atë pa ndonjë simptomë të dukshme ose pa simptoma fare.

Problemi me EBV është se pasi ta merrni atë, ai mbetet i fjetur në trupin tuaj. Ju mund të shkoni për shumë vite pa ndonjë efekt të dukshëm të një infeksioni EBV. Megjithatë, stresi ose problemet shëndetësore mund të shkaktojnë zgjimin e tij dhe të shkaktojnë të gjitha llojet e problemeve, duke përfshirë inflamacionin kronik, simptomat kronike, problemet e tiroides dhe autoimunitetin.

– Mungesa e vitaminës D

Vitamina D është një vitaminë e tretshme në yndyrë. Trupi ynë e bën atë me ndihmën e diellit. Megjithatë, për shkak të stilit të jetesës sonë të brendshme dhe klimës së zymtë dhe për shkak se vitamina D gjendet vetëm në disa ushqime, mungesa e vitaminës D është jashtëzakonisht e zakonshme. Vitamina D është kritike për shëndetin imunitar, kockat, muskujt, dhëmbët, funksionin e trurit dhe shëndetin hormonal. Mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë të gjitha llojet e problemeve, duke përfshirë problemet e tiroides dhe nyjet e tiroides.

– Mungesa e Jodit

Jodi është një mineral thelbësor që gjendet zakonisht në ushqimet e detit. Është i rëndësishëm për funksionin e tiroides, metabolizmin dhe riparimin qelizor. Siç e keni mësuar tashmë, marrja e ulët e jodit dhe mungesa e jodit mund të rrisë rrezikun e nyjeve të tiroides, strumave dhe zmadhimit të gjëndrës tiroide.

– Mungesa e selenit

Seleni është një mineral i rëndësishëm që luan një rol në shëndetin imunitar, shëndetin e tiroides, shëndetin neurologjik dhe shëndetin e zemrës. Ngrënia e vetëm dy arra braziliane në ditë mund të mbulojë të gjitha nevojat për selen.

Mungesa e selenit dhe lëndëve të tjera ushqyese shpesh zhvillohen për shkak të një diete me pak lëndë ushqyese. Megjithatë, mund të ndodhë për shkak të shëndetit të dobët të zorrëve dhe përthithjes së dobët të lëndëve ushqyese. Nëse trupi juaj nuk është në gjendje të përthithë mjaftueshëm lëndët ushqyese nga ushqimi, mund të keni mangësi të lëndëve ushqyese edhe kur hani një dietë më të shëndetshme.

– Mungesa e zinkut

Zinku është një mineral i rëndësishëm. Është thelbësor për sistemin imunitar. Mungesa e zinkut mund të kontribuojë në funksionimin e dobët të qelizave imune dhe sinjalizimin e qelizave, një përgjigje të dobësuar imune dhe stres oksidativ. Mund të kontribuojë gjithashtu në problemet e tiroides.

Strategjitë Natyrore të Mbështetjes

Me ndihmën e disa strategjive mbështetëse natyrore, ju mund të ulni inflamacionin kronik, të zvogëloni rezistencën ndaj insulinës, të korrigjoni mangësitë ushqyese, të mbështesni shëndetin e tiroides dhe të përmirësoni shëndetin dhe mirëqenien tuaj.

– Plani i të ushqyerit anti-inflamator

Mësuam nga një studim i vitit 2020 i botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Endokrinologjisë se ekziston një korrelacion midis inflamacionit kronik dhe nyjeve të tiroides. Një dietë inflamatore është një nga mënyrat më të zakonshme se si njerëzit zhvillojnë inflamacion kronik dhe ndjekja e një plani ushqimor anti-inflamator është një nga mënyrat më të mira për të reduktuar inflamacionin në trup.

Para së gjithash, hiqni çdo ushqim inflamator nga dieta juaj, duke përfshirë sheqerin e rafinuar, vajrat e rafinuar, glutenin, bulmetin konvencional, përbërësit artificialë, aditivët, alergjenët ushqimorë, ndjeshmërinë ushqimore, ushqimet e padëshiruara dhe ushqimet shumë të përpunuara.

Nëse keni sëmundje celiac, shmangia e plotë e glutenit është e panegociueshme. Megjithatë, gluteni është një shkak i zakonshëm i alergjive dhe ndjeshmërisë ushqimore edhe tek ata pa sëmundje celiac. Shmangia e glutenit mund të jetë e dobishme për shumicën e njerëzve.

Ndiqni një plan ushqimor anti-inflamator. Kjo do të thotë ushqime të plota. Hani ushqime organike për të reduktuar sa më shumë që të jetë e mundur ekspozimin ndaj pesticideve, herbicideve dhe hormoneve. Hani shumë yndyrna të shëndetshme, zarzavate, perime, fruta me indeks të ulët glicemik, barishte, erëza, mish viçi të ushqyer me bar, shpendë dhe vezë të rritura në kullota, peshk dhe ushqim deti të egër.

– Agjërimi me ndërprerje

Agjërimi me ndërprerje është një mënyrë tjetër fantastike për të reduktuar inflamacionin dhe rezistencën ndaj insulinës, të cilat janë dy faktorët kryesorë të rrezikut për nyjet e tiroides.

Një përmbledhje sistematike dhe meta-analizë e vitit 2019 e botuar në Journal of Clinical Medicine ka gjetur se agjërimi me ndërprerje mund të ndihmojë në përmirësimin e metabolizmit të glukozës, uljen e rezistencës ndaj insulinës dhe uljen e indeksit të masës trupore.

Ju këshillojmë agjërimin e dy ditëve të javë, të hënën dhe të enjten, siç vepronte edhe i Dërguari i Zotit për mbarë njerëzimin, Muhamedi (Paqja dhe bekimet e Zotit qofshin mbi të!)

– Ulni stresin dhe përmirësoni gjumin

Stresi kronik dhe gjumi i dobët mund të rrisin inflamacionin kronik dhe çekuilibrin e mikrobiomit të zorrëve, të cilët janë dy faktorë kryesorë të shkakut kryesor për nyjet e tiroides. Ulja e niveleve të stresit dhe përmirësimi i gjumit janë të rëndësishme, jo vetëm për shëndetin e tiroides, por edhe për mirëqenien e përgjithshme.

Mundohuni të reduktoni stresin nga jeta juaj sa më shumë që të jetë e mundur. Ndaloni së rrotulluari lajmet dhe mediat sociale. Shmangni situatat dhe njerëzit që rrisin nivelin tuaj të stresit sa më shumë që të jetë e mundur. Mësoni t’i përgjigjeni më mirë situatave stresuese dhe relaksoni trupin dhe mendjen përmes strategjive të ndryshme. Përdorni frymëmarrjen e thellë, relaksimin, meditimin, ditarin, pohimet pozitive, ndryshimin e mendësisë, kohën e qëndrimit në natyrë dhe lutjen.

Shmangni ushqimin, sheqerin, kafeinën, alkoolin dhe stresin afër kohës së gjumit. Shmangni pajisjet elektronike ose nëse duhet të përdorni një të tillë, përdorni syze që bllokojnë dritën blu dhe kufizoni kohën e kaluar para ekranit. Angazhohuni në aktivitete që ju ndihmojnë të relaksoni trupin dhe të qetësoni mendjen.

– Hapni Rrugët e Detoksifikimit

Toksinat mjedisore mund të rrisin inflamacionin kronik dhe rrezikun e kancerit të tiroides, dhe mund të rrisin gjithashtu inflamacionin kronik dhe disbiozën e zorrëve që mund të kontribuojnë në nyjet e tiroides.

Hapja e rrugëve të detoksifikimit është shumë e rëndësishme. Mbështetni rrugët e tretjes, përthithjes dhe eliminimit përmes një diete të shëndetshme. Mbështettni detoksifikimin përmes lëkurës duke djersitur përmes ushtrimeve dhe përdorimit të saunës infra të kuqe. Vizitoni një dentist biologjik për të hequr mbushjet me merkur.

Mbështetni veshkat dhe mëlçinë. Këto organe janë shumë të rëndësishme kur bëhet fjalë për detoksifikimin dhe eliminimin e toksinave dhe mbetjeve. Mëlçia është organi kryesor i detoksifikimit. Veshkat filtrojnë gjakun për të hequr mbeturinat dhe për të mbështetur ekuilibrin e lëngjeve.

Hani shumë ushqime që mbështesin veshkat dhe mëlçinë, duke përfshirë panxhar, grejpfrut, çaj jeshil, hudhër, spinaq, brokoli, agrume, avokado, lakër, manaferra dhe vaj ulliri. Përveç kësaj, merrni një ilaç bimor mbështetës të veshkave dhe mëlçisë. Ne rekomandojmë Livephora.

– Trajtoni zorrët që rrjedhin dhe përmirësoni mikrobiomën

Siç e dini, sindroma e zorrës që rrjedh dhe disbioza e zorrëve janë faktorët kryesorë që mund të rrisin inflamacionin kronik, problemet e tiroides dhe zhvillimin e nyjeve tiroide. Pasja e një mikrobiome të shëndetshme të zorrëve mbështet përthithjen, tretjen, detoksifikimin dhe eliminimin.

Ndërsa ndjekja e një plani ushqimor anti-inflamator është kritike, mund të jetë gjithashtu e rëndësishme të mbështesni trupin me probiotikë dhe të hani ushqime të pasura me prebiotikë.

Merrni gjithashtu ilaçin bimor ProbioHerb për të trajtuar zorrën që rrjdh dhe për të përmirësuar mikrobiomën.

– Optimizoni prodhimin e acidit të stomakut

Prodhimi i dobët i acidit të stomakut mund të çojë në të gjitha llojet e çështjeve shëndetësore të zorrëve, duke përfshirë rritjen e tepërt të baktereve të zorrëve të vogla (SIBO), dysbiozën e zorrëve dhe sindromën e zorrës që rrjedh, duke rritur rrezikun e zhvillimit të nyjeve të tiroides.

Për të përmirësuar nivelet e acidit në stomak:

– Përdorni ushqim të lëngshëm gjatë ditës: Nëse keni probleme serioze me aciditetin e ulët të stomakut, GERD ose gastrit, ushqimi i lëngshëm mund të ndihmojë.

– Përdorni Xhenxhefilin: Xhenxhefili është një barishte e shkëlqyer për përmirësimin e lëngjeve të tretjes.

– Super hidratim jashtë orarit të vakteve kryesore: Hidratimi i mirë mund të ndihmojë në aktivizimin e lëvizshmërisë së zorrëve dhe shtyrjen e përmbajtjes përmes sistemit tretës, gjë që do të reduktojë fermentimin mikrobial dhe toksicitetin në trup. Kjo mund të ndihmojë në mbështetjen e niveleve të acidit në stomak. Hidratimi i mirë gjithashtu mbështet detoksifikimin dhe eliminimin.

– Pini shumë pak ujë me vaktet që përmbajnë mish: Ndërsa hidratimi i mirë është kritik, pirja e ujit gjatë vaktit nuk është një ide e mirë. Kur jeni duke ngrënë mish ose ndonjë lloj ushqimi më të rëndë, shmangni pirjen e ujit ose lëngjeve të tjera të paktën 30 minuta para vaktit, përveç nëse keni nevojë të merrni një suplement me pak ujë. Shmangia e ujit gjatë këtyre vakteve do të zvogëlojë çdo hollim të mundshëm të lëngjeve gastrike dhe do të lejojë tretje më të mirë.

– Mos pini ujë menjëherë pas ngrënies: Për të mundësuar tretje optimale, mos pini ujë ose lëngje të tjera deri të paktën 30 minuta pas një vakti. Kjo lejon aktivitetin e duhur të acidit të stomakut, sterilizimin dhe metabolizmin e proteinave.

– Përdorni limon dhe uthull molle: Shtrydhja e limonit të freskët ose përdorimi i lëngut të limonit ose uthullës së mollës në mish dhe perime ndihmon në para-metabolizimin e ushqimit dhe ndihmon tretjen më të mirë dhe përthithjen e lëndëve ushqyese

– Hani ushqime me proteina në fillim të vaktit: stomaku do të fillojë të nxjerrë acidin e tij kur filloni të hani, veçanërisht kur jeni duke konsumuar proteina. Ndërsa është e zakonshme nga ana kulturore për një sallatë para pjatës proteinike, kjo nuk është e shkëlqyeshme për prodhimin HCL. Është një ide shumë më e mirë për të ngrënë proteinat para sallatës ose perimeve.

Përdorni perime të fermentuara: Ushqimet e fermentuara si lakër turshi, kimchi, turshitë, dhe perime të tjera të fermentuara përmbajnë acide organike, enzima dhe probiotikë që ndihmojnë në përmirësimin e sekrecioneve të lëngut tretës. Përdorni një nga këto me vaktet më të rënda sidomos vaktet me proteina.

– Hani vaktin më të madh kur jeni më të relaksuar: Trupi duhet të aktivizojë sistemin nervor parasimpatik për të prodhuar mjaftueshëm acide në stomak. Nëse jeni të zënë dhe në lëvizje, do të jeni në modalitet simpatik luftimi ose arratisje. Nëse luftoni me aciditetin e ulët të stomakut, kjo gjendje lufte ose arratisje nuk do ta lejojë trupin të prodhojë acidin e duhur. Relaksimi para vaktit është i rëndësishëm për të përmirësuar prodhimin e acidit në stomak.

– Bimët shkretinore anti-inflamatore

Meqenëse inflamacioni kronik luan një rol të madh në zhvillimin e nyjeve të tiroides dhe çështjeve të tjera të tiroides, bimët shkretinore anti-inflamatore janë zgjidhja e duhur dhe e sigurt për trajtimin e nyjeve të tiroideve.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook