Kanceri i Lëkurës

Kanceri i Lëkurës; Llojet, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Kanceri i lëkurës – rritja anormale e qelizave të lëkurës – më së shpeshti zhvillohet në lëkurën e ekspozuar ndaj diellit. Por kjo formë e zakonshme e kancerit mund të ndodhë edhe në zonat e lëkurës që nuk ekspozohen zakonisht nën rrezet e diellit.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të kancerit të lëkurës:

 1. Karcinoma e qelizave bazale
 2. Karcinoma e qelizave skuamoze
 3. Melanoma.

Ju mund të zvogëloni rrezikun e kancerit të lëkurës duke kufizuar ose shmangur ekspozimin ndaj rrezatimit ultravjollcë (UV). Kontrollimi i lëkurës për ndryshime të dyshimta mund të ndihmojë në zbulimin e kancerit të lëkurës në fazat e hershme të tij. Zbulimi i hershëm i kancerit të lëkurës ju jep mundësinë më të madhe për trajtim të suksesshëm të tij.

Simptomat

Kanceri i lëkurës zhvillohet kryesisht në zonat me lëkurë të ekspozuar nga dielli, përfshirë skalpin e kokës, fytyrën, buzët, veshët, qafën, gjoksin, krahët dhe duart, si dhe këmbët tek gratë. Por ai gjithashtu mund të formohet në zona që rrallë shohin dritën e ditës – pëllëmbët, nën thonjtë e këmbëve ose të duarve, dhe zonën gjenitale.

Kanceri i lëkurës prek njerëzit me të gjitha tonet e lëkurës, përfshirë ato me çehre më të errëta. Kur melanoma shfaqet te njerëzit me ton të errët të lëkurës, ka më shumë të ngjarë të ndodhë në zona që nuk ekspozohen normalisht nga dielli, siç janë pëllëmbët e duarve dhe thembra e këmbëve.

 1. Shenjat dhe simptomat e karcinomës së qelizave bazale

Karcinoma e qelizave bazale zakonisht ndodh në zona të ekspozuara nga dielli, siç janë qafa ose fytyra.

Karcinoma e qelizave bazale mund të shfaqet si:

– Një gungë e margaritartë ose e dylltë

– Një lezion i sheshtë, me ngjyrë mishi ose kafe

– Një plagë gjakderdhëse ose zgjebe që shëron dhe kthehet

 1. Shenjat dhe simptomat e karcinomës qelizore skuamoze

Më shpesh, karcinoma e qelizave skuamoze ndodh në zona të ekspozuara nga dielli, siç janë fytyra, veshët dhe duart. Njerëzit me lëkurë të errët kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë karcinoma qelizore skuamoze në zonat që nuk ekspozohen shpesh në diell.

Karcinoma qelizore skuamoze mund të shfaqet si:

– Një nodul i fortë, i kuq

– Një lezion i sheshtë me një sipërfaqe me luspa, të ndryshkur

 1. Shenjat dhe simptomat e Melanomës

Melanoma mund të zhvillohet kudo në trup, në lëkurë normale ose në një nishan ekzistues që bëhet kanceroz. Melanoma më së shpeshti shfaqet në fytyrë ose në shpinën e burrave të prekur. Tek gratë, ky lloj kanceri më së shpeshti zhvillohet në këmbë. Te burrat dhe gratë, melanoma mund të shfaqet në lëkurën që nuk i është ekspozuar diellit.

Melanoma mund të prekë njerëzit me çdo ton të lëkurës. Tek njerëzit me ton më të errët të lëkurës, melanoma ka tendencë të shfaqet në pëllëmbë ose thembra, ose nën thonjtë e këmbëve ose duarve.

Shenjat e melanomës përfshijnë:

– Një vend i madh në ngjyrë kafe me pika të errëta.

– Një nishan që ndryshon në ngjyrë, madhësi ose ndjesi, ose që rrjedh gjak.

– Një lezion i vogël me një kufi të parregullt dhe pjesë që shfaqen të kuqe, rozë, të bardhë, blu ose blu-të zezë.

– Një lezion i dhimbshëm që kruhet ose dieg.

– Lezione të errëta në pëllëmbë, thembra, gishtat e këmbëve ose të duarve, ose në mukozën që rreshton gojën, hundën, vaginën ose anusin.

 1. Shenjat dhe simptomat e kancereve më pak të zakonshme të lëkurës

Lloje të tjera, më pak të zakonshme të kancerit të lëkurës përfshijnë:

– Sarkoma Kaposi. Kjo formë e rrallë e kancerit të lëkurës zhvillohet në enët e gjakut të lëkurës dhe shkakton arna të kuqe ose vjollcë në lëkurë ose mukozë.

Sarkoma Kaposi ndodh kryesisht tek njerëzit me sistem të imunitetit të dobësuar, siç janë njerëzit me SIDA dhe te njerëzit që marrin ilaçe që shtypin imunitetin e tyre natyror, siç janë njerëzit që i janë nënshtruar transplantit të organeve.

Njerëz të tjerë me një rrezik të shtuar të sarkomës Kaposi përfshijnë të rinj që jetojnë në Afrikë ose burra të moshuar me trashëgimi italiane ose evropiane Lindore.

– Karcinoma e qelizave Merkel. Karcinoma e qelizave Merkel shkakton nyje të forta, të shndritshme që ndodhin mbi ose thjesht nën lëkurë dhe në gjëndrat e flokëve. Karcinoma e qelizave Merkel më së shpeshti gjendet në kokë, qafë dhe shpinë.

– Karcinoma e gjëndrave dhjamore. Ky kancer jo i zakonshëm dhe agresiv origjinon në gjëndrat e yndyrës në lëkurë. Karcinomat e gjëndrave dhjamore – të cilat zakonisht paraqiten si nyje të forta, pa dhimbje – mund të zhvillohen kudo, por shumica ndodhin në qepallë, ku shpesh gabohen për problemet e tjera të qepallave.

Kur duhet të shikoni një mjek

Bëni një takim me mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë ndryshim në lëkurë që ju shqetëson. Jo të gjitha ndryshimet e lëkurës shkaktohen nga kanceri i lëkurës. Mjeku do të hetojë ndryshimet e lëkurës tuaj për të përcaktuar shkakun.

Shkaqet

Kanceri i lëkurës ndodh kur gabimet (mutacionet) ndodhin në ADN-në e qelizave të lëkurës. Mutacionet bëjnë që qelizat të rriten jashtë kontrollit dhe të formojnë një masë të qelizave kancerogjene.

– Qelizat e përfshira në kancerin e lëkurës

Kanceri i lëkurës fillon në shtresën e sipërme të lëkurës – epidermë. Epiderma është një shtresë e hollë që siguron një mbulesë mbrojtëse të qelizave të lëkurës që trupi derdh vazhdimisht. Epiderma përmban tre lloje kryesore të qelizave:

 1. Qelizat squamous shtrihen vetëm nën sipërfaqen e jashtme dhe funksionojnë si rreshtimi i brendshëm i lëkurës.
 2. Qelizat bazale, të cilat prodhojnë qeliza të reja të lëkurës, ulen nën qelizat squamous.
 3. Melanocitet – të cilat prodhojnë melaninën, pigmentin që i jep lëkurës ngjyrën e saj normale – ndodhen në pjesën e poshtme të epidermës. Melanocitet prodhojnë më shumë melaninë kur jeni në diell për të ndihmuar në mbrojtjen e shtresave më të thella të lëkurës.

Aty ku fillon kanceri i lëkurës përcaktohet edhe lloji i tij dhe mundësitë e trajtimit tuaj.

– Drita ultravjollcë dhe shkaqe të tjera të mundshme

Pjesa më e madhe e dëmtimit të ADN-së në qelizat e lëkurës rezulton nga rrezatimi ultravjollcë (UV) që gjendet në rrezet e diellit dhe në dritat e përdorura në shtretërit për rrezitje. Por ekspozimi i diellit nuk shpjegon kanceret e lëkurës që zhvillohen në lëkurë që nuk ekspozohen zakonisht nën rrezet e diellit. Kjo tregon se faktorë të tjerë mund të kontribuojnë në rrezikun për kancer të lëkurës, të tilla si ekspozimi ndaj substancave toksike ose një gjendje që dobëson sistemin imunitar.

Faktorët e rrezikut

Faktorët që mund të rrisin rrezikun për kancer të lëkurës përfshijnë:

– Lëkura e çelët. Kushdo, pavarësisht nga ngjyra e lëkurës, mund të marrë kancer të lëkurës. Sidoqoftë, të kesh më pak pigment (melanin) në lëkurë siguron më pak mbrojtje nga dëmtimi i rrezatimit UV. Nëse keni flokë flokëverdhë ose të kuq dhe sy të lehta me ngjyra të lehta, dhe ju fryhen ose diegjen lehtë nga dielli, keni shumë të ngjarë të zhvilloni kancer të lëkurës se një person me lëkurë më të errët.

– Një histori e djegies nga dielli. Të kesh një ose më shumë djegie nga dielli flakërues si fëmijë apo adoleshent rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës në moshë të rritur. Djegiet nga dielli në moshën e rritur gjithashtu janë një faktor rreziku.

– Ekspozimi i tepërt ndaj diellit. Kushdo që kalon kohë të konsiderueshme në diell mund të zhvillojë kancer të lëkurës, veçanërisht nëse lëkura nuk mbrohet nga krem ​​dielli ose veshje. Rrezatimi, përfshirë ekspozimin ndaj llambave dhe shtretërve për rrezatim, gjithashtu ju vë në rrezik.

– Klima me shumë diell ose në katet e larta. Njerëzit që jetojnë në klimë me diell dhe të ngrohtë i ekspozohen më shumë rrezeve të diellit sesa njerëzit që jetojnë në klimë më të ftohtë. Të jetuarit në lartësi më të larta, ku rrezet e diellit janë më të forta, ju ekspozon edhe më shumë ndaj rrezatimit.

– Nishanet. Njerëzit që kanë shumë nishane ose nishane jonormale të quajtura nevi dysplastike, janë në rrezik të rritur nga kanceri i lëkurës. Këto nishane anormale – të cilat duken të parregullta dhe janë përgjithësisht më të mëdha se nishanet normale – kanë më shumë të ngjarë se të tjerët të bëhen kanceroz. Nëse keni një histori të nishaneve jonormale, shikojini rregullisht ato për ndryshime.

– Lezionet prekanceroze të lëkurës. Pasja e lezioneve të lëkurës të njohura si keratoza aktinike mund të rrisë rrezikun për të zhvilluar kancer të lëkurës. Këto rritje prekanceroze të lëkurës zakonisht shfaqen si copëza të përafërta, me luspa që variojnë në ngjyrë nga kafe deri në rozë të errët. Ato janë më të zakonshme në fytyrë, kokë dhe duar të njerëzve me lëkurë të çelur, lëkura e të cilëve është dëmtuar nga dielli.

– Një histori familjare e kancerit të lëkurës. Nëse një nga prindërit tuaj ose një motër apo vëlla ka pasur kancer të lëkurës, mund të keni një rrezik të rritur nga sëmundja.

– Një histori personale e kancerit të lëkurës. Nëse keni zhvilluar një herë kancer të lëkurës, rrezikoni ta zhvilloni përsëri.

– Një sistem imunitar i dobësuar. Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar kanë një rrezik më të madh të zhvillimit të kancerit të lëkurës. Kjo përfshin njerëzit që jetojnë me HIV / AIDS dhe ata që marrin ilaçe immunosupresuese pas transplantimit të organeve.

– Ekspozimi ndaj rrezatimit. Personat që kanë marrë trajtim rrezatimi për kushte të lëkurës si ekzema dhe aknet mund të kenë një rrezik të rritur nga kanceri i lëkurës, veçanërisht karcinoma e qelizave bazale.

– Ekspozimi ndaj substancave të caktuara. Ekspozimi ndaj substancave të caktuara, siç është arseniku, mund të rrisë rrezikun për kancer të lëkurës.

Parandalimi

Shumica e kancereve të lëkurës janë të parandalueshme. Për të mbrojtur veten, ndiqni këto këshilla për parandalimin e kancerit të lëkurës:

– Shmangni diellin gjatë mesit të ditës. Për shumë njerëz në Amerikën e Veriut, rrezet e diellit janë më të forta midis rreth 10 të mëngjesit dhe 4 të mbasdites. Programoni aktivitete në natyrë për periudha të tjera të ditës, edhe në dimër ose kur qielli është i vrenjtur.

Ju thithni rrezatimin UV gjatë gjithë vitit, dhe retë ofrojnë pak mbrojtje nga rrezet dëmtuese. Shmangia e diellit në fuqinë e tij ju ndihmon të shmangni djegien nga dielli dhe rrezet e diellit që shkaktojnë dëmtimin e lëkurës dhe rritin rrezikun për të zhvilluar kancer të lëkurës. Ekspozimi i diellit i akumuluar me kalimin e kohës gjithashtu mund të shkaktojë kancer të lëkurës.

– Përdorni mbrojtës dielli gjatë gjithë vitit. Kremrat e diellit nuk filtrojnë të gjitha rrezatimet e dëmshme UV, veçanërisht rrezatimin që mund të çojë në melanoma, por ato luajnë një rol të madh në një program të përgjithshëm të mbrojtjes nga dielli.

Përdorni një krem ​​dielli me spektër të gjerë me një SPF të paktën 30, madje edhe në ditë me re.

– Vishni veshje mbrojtëse. Kremrat e diellit nuk ofrojnë mbrojtje të plotë nga rrezet UV. Kështu që mbuloni lëkurën tuaj me veshje të errëta, të endura fort, që mbulojnë krahët dhe këmbët, dhe një kapelë të gjerë, e cila siguron më shumë mbrojtje.

Disa kompani gjithashtu shesin veshje fotoprotektive. Një dermatolog mund të rekomandojë një markë të përshtatshme.

– Mos harroni syzet e diellit. Shikoni për ato që bllokojnë të dy llojet e rrezatimit UV – rrezet UVA dhe UVB.

– Shmangni shtretërit për rrezatim. Dritat e përdorura në shtretërit për rrezitje lëshojnë rrezet UV dhe mund të rrisin rrezikun për kancer të lëkurës.

– Jini të vetëdijshëm për ilaçet që sensibilizojnë nga dielli. Disa receta të zakonshme dhe ilaçe pa recetë, përfshirë antibiotikët, mund ta bëjnë lëkurën tuaj më të ndjeshme ndaj dritës së diellit.

Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për efektet anësore të çdo ilaçi që merrni. Nëse ato rrisin ndjeshmërinë tuaj ndaj rrezeve të diellit, merrni masa paraprake shtesë për të qëndruar jashtë diellit në mënyrë që të mbroni lëkurën tuaj.

– Kontrolloni rregullisht lëkurën tuaj dhe raportoni ndryshimet tek mjeku juaj. Kontrolloni lëkurën tuaj shpesh për rritje të reja të lëkurës ose ndryshime në nishanet ekzistuese, qukat, gungat dhe shenjat e lindjes.

Me ndihmën e pasqyrave, kontrolloni fytyrën, qafën, veshët dhe kokën. Shqyrtoni gjoksin dhe shpinën, majat dhe pjesën e poshtme të krahëve dhe duarve. Shqyrtoni si pjesën e përparme ashtu edhe pjesën e pasme të këmbëve, duke përfshirë thembrat dhe hapësirat midis gishtërinjëve. Kontrolloni gjithashtu zonën gjenitale.

Diagnoza

Për të diagnostikuar kancerin e lëkurës, mjeku juaj do të:

– Shqyrtojë lëkurën tuaj. Mjeku mund të shikojë lëkurën tuaj për të përcaktuar nëse ndryshimet e lëkurës mund të jenë kancer i lëkurës. Testimi i mëtutjeshëm mund të jetë i nevojshëm për të konfirmuar atë diagnozë.

– Të marrë një mostër të lëkurës së dyshimtë për provë (biopsi të lëkurës). Mjeku mund të heq lëkurën me pamje të dyshimtë për testimin e laboratorit. Një biopsi mund të përcaktojë nëse keni kancer të lëkurës dhe nëse po, çfarë lloj kanceri të lëkurës keni.

Përcaktimi i shtrirjes së kancerit të lëkurës

Nëse mjeku përcakton se keni kancer të lëkurës, mund të keni teste shtesë për të përcaktuar shkallën (fazën) e kancerit të lëkurës.

Për shkak se kanceret sipërfaqësore të lëkurës si karcinoma e qelizave bazale përhapen rrallë, një biopsi që heq gjithë rritjen shpesh është testi i vetëm që nevojitet për të përcaktuar fazën e kancerit. Por nëse keni një karcinomë të madhe qelizash skuamoze, karcinoma të qelizave Merkel ose melanoma, mjeku mund të rekomandojë teste të mëtejshme për të përcaktuar shtrirjen e kancerit.

Testet shtesë mund të përfshijnë teste të imazhit për të ekzaminuar nyjet limfatike të afërta për shenja të kancerit ose një procedurë për të hequr një nyje limfatike aty pranë dhe testuar atë për shenja të kancerit (biopsi e nyjes limfatike sentinel).

Mjekët përdorin numrat romakë I deri në IV për të treguar fazën e një kanceri. Kanceret e fazës I janë të vogla dhe të kufizuara në zonën ku fillojnë. Faza IV tregon kancer të përparuar që është përhapur në zona të tjera të trupit.

Faza e kancerit të lëkurës ndihmon në përcaktimin se cilat mundësi të trajtimit do të jenë më efektive.

TRAJTIMI NATYRAL I KANCERIT TË LËKURËS

 • Ushqimi

Është parësore shmangia e të gjitha ushqimeve që shkaktojnë kancer. Ushqimet e mëposhtme duhet të shmangen me çdo kusht:
• Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.
• Mos pini asnjë pije të gazuar.
• Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta dhe të gjitha ushqimet e përpunuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• Hani kryesisht perime organike dhe fruta të freskëta.
– Shmangni të gjitha ushqimet që janë të larta në trans-yndyra të ngopura të dëmshme, yndyrnat e hidrogjenizuara, vajrat, margarinën.

– Eliminoni miellin e bardhë të rafinuar, i cili gjendet në shumicën e ushqimeve të gjetura në një raft tipik dyqani ushqimesh, duke përfshirë bukën, gjevrekun, biskotat, ëmbëlsirat, makaronat. – – Shmangni alkoolin, kafeinën, karbohidratet e thjeshta, sheqernat dhe produktet e sheqerit, ushqimet që janë tepër djegëse dhe totalisht të përpunuara dhe komerciale.

– Qëndro i qartë ndaj të gjitha produkteve të qumështit inorganik të pasterizuar, duke përfshirë kosin dhe djathin; më i mirë për t’u ngrënë është qumështi i freskët i pazierë dhe produktet e qumështit organik.
– Fuqizoje veten, dhe zgjidh një dietë të theksuar në ushqime organike dhe sa më të freskëta me: fruta dhe perime, tërshërë, drithëra, oriz, quinoa dhe hikërror. Përfshini edhe një shumëllojshmëri të farave të preferueshme: arra dhe fara, sidomos fara kungulli dhe farat e lulediellit.

– Minimizoni ose eliminoni konsumimin e mishit të kuq; plotësojini sasitë e nevojshme organike nga pulat e rritura në fushë dhe jo pulat e korentit,  nga bizoni dhe peshku i egër.

– Hani sasi të bollshme të zarzavate të freskëta dhe të gatuara mbi avull.

– Mundësisht, gatuani me gjalpë / vaj të virgjër kokosi, dhe përdorni vaj ulliri ekstra të virgjër.

– Gjatë gjithë ditës, të pini shumë ujë të pastër, të filtruar, dhe shmangni pirjen -si dhe banjën, dhe dushin me- ujë rubineti të pafiltruar, sepse uji i rubinetit përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve të cilat mund të vendosen në përqëndrime të larta në trup.
– Dieta me ushqime të papërpunuara është një plan ushqimi që mund të jetë me dobi të madhe në qoftë se ju vuani nga kanceri i mushkërive.

 • Arti i të jetuarit

– Ushtrohuni rregullisht, të paktën tre herë në javë për 45-60 minuta çdo seancë.

– Nëse pini duhan, ndaloni menjëherë, dhe qëndroni  larg ekspozimit ndaj tymit të duhanit.

– Gjithashtu shmangur pijet alkoolike, kafen, dhe të gjitha produktet që përmbajnë kafeinë.

– Kujdesuni për të menaxhuar stresin dhe për të zvogëluar nivelin e stresit tuaj të përgjithshëm, pasi stresi mund të ndikojë negativisht në funksionin e shëndoshë imun.

– Përveç kësaj, pini një gotë 250ml ujë të pastër, të filtruar çdo dy orë gjatë ditës për të ndihmuar turret nga traktin urinar dhe për ta mbajtur atë të hidratuar siç duhet.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për luftimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të kancerit, që i gjeni në kategoritë përkatëse.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook