Kanceri Kolorektal

Kanceri Kolorektal – Rektumit dhe Zorrës trashë; Çfarë duhet të dini dhe si kurohet?

 

Kanceri nuk është një sëmundje e vetme me një shkak të vetëm dhe që trajtohet me një lloj të vetëm trajtimi. Ka më shumë se 200 lloje të ndryshme të kancerit, secila me emrin e saj dhe që kërkon trajtim të posaçëm. Edhe pse qelizat në pjesë të ndryshme të trupit mund të duken dhe të punojnë në mënyrë të ndryshme, shumica e tyre riparohen dhe riprodhohen në të njëjtën mënyrë. Normalisht, nelizat ndahen në mënyrë të rregullt dhe të kontrolluar. Por në qoftë se për ndonjë arsye procesi del jashtë kontrollit, qelizat vazhdojnë ndarjen dhe zhvillohen në një bllok të quajtur tumor. Tumoret janë ose beninje (jo-kanceroze) ose malinje (kanceroze). Mjekët mund të thonë nëse një tumor është mirë apo i keq duke hequr një pjesë të indeve (biopsi) dhe të shqyrtojnë një mostër të vogël të qelizave nën mikroskop.

Në një tumor beninj qelizat nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit dhe kështu nuk janë kanceroze. Megjithatë, ato mund të vazhdojnë të shtohen në vendin origjinal, dhe mund të shkaktojnë probleme duke shtypur organet përreth.
Ndërsa në një tumor malinj, qelizat e kancerit kanë aftësinë për t’u përhapur përtej zonës fillestare të trupit. Nëse tumori lihet pa u trajtuar, ai përhapet në indet përreth.
Ndonjëherë qelizat shkëputen dhe largohen nga vendi origjinal (primar) i kancerit. Ato mund të përhapen në organe të tjera të trupit përmes sistemit të qarkullimit të gjakut ose atij limfatik.

Sistemi limfatik është pjesë e sistemit imunitar – mbrojtjes natyrale të trupit kundër infeksioneve dhe sëmundjeve – është i përbërë nga organe të tilla si palca e eshtrave, thymus, shpretka, dhe nyjet limfatike. Nyjet limfatike në të gjithë trupin janë të lidhura nga një rrjet i tubave të vogla limfatike. Sistemi limfatik ka dy role kryesore: ndihmon për të mbrojtur trupin nga infeksioni dhe kullon lëngun nga indet. Kur qelizat e kancerit arrijnë një fushë të re, ato fillojnë ndarjen dhe formojnë një tumor të ri. Ky është i njohur si një kancer sekondar ose metastazë.

Kanceri kolorektal përfshin zorrën e trashë (kancerin e zorrës së trashë) dhe kancerin e rektumit. Kanceri i zorrëve është një term i përgjithshëm për kancerin që fillon në zorrën e trashë. Varësisht nga ku fillon kanceri në zorrë, është quajtur edhe kanceri i zorrës së trashë apo kanceri i rektumit.

SIMPTOMAT

Në fazat e hershme të tij, kanceri kolorektal mund të mos ketë asnjë simptomë deri sa të bëhet më i avancuar. Shumë njerëz mund të përjetojnë simptoma të ngjashme me ato të shkaktuara nga problemet më pak serioze shëndetësore, të tilla si hemorroidet, kështu që është gjithmonë më mirë që të konsultoheni me një mjek të licencuar që të kontrolloheni në këtë rast.

Simptomat fillestare të kancerit kolorektal përfshijnë:

– Gjak në feçe ose gjakderdhje nga rektumi.

– Ndryshim në zakonet normale të zorrëve që vazhdojnë për më shumë se gjashtë javë, të tilla si: diarre, kapsllëk ose dalje jashtë më shpesh se zakonisht.

– Dhimbje barku.

– Humbje peshe e pashpjegueshme.

Kur kanceri kolorektal përparon, ndonjëherë mund të shkaktojë gjakderdhje brenda në zorrë. Përfundimisht, kjo mund të bëjë që trupi të mos ketë mjaft qeliza të kuqe të gjakut, dhe kjo njihet si anemi.

Simptomat e anemisë përfshijnë:

– lodhje

– vështirësi në frymëmarrje

Në disa raste, kanceri i zorrëve mund të shkaktojë një pengesë në zorrë. Simptomat e pengimit në zorrë përfshijnë:

– një ndjenjë fryrje, zakonisht rreth kërthizës

– dhimbje barku

– kapsllëk

– të vjella.

SHKAQET E KANCERIT KOLOREKTAL

Shumica e rasteve të kancerit kolorektal  zhvillohen së pari brenda një masivi qelizash në astarin e brendshëm të zorrëve. Këto masive janë të njohura si polipe. Megjithatë, në qoftë se dikush zhvillon polipe, kjo nuk do të thotë se do të preket në kancer kolorektal.

Se çfarë shkakton zhvillim të kancerit brenda zorrës është ende e panjohur, por hulumtimet kanë treguar se disa faktorë mund të bëjnë që disa të kenë më shumë gjasa për ta zhvilluar atë. Disa faktorë të tillë si: historia e familjes, nuk mund të ndryshohet – por ka shumë faktorë që mund të ndryshojnë.

– Historia familjare

Ka dëshmi se kanceri kolorektal mund të kandidojë në familje. Rreth 20% e njerëzve që zhvillojnë kancerin kolorektal kanë një të afërm (nëna, babai, vëllai ose motra) ose një të afërm të shkallës së dytë (gjyshërit, tezja ose halla) të cilët kanë pasur kancer kolorektal.

Është vlerësuar se në qoftë se ju keni një të afërm të ngushtë me një histori të kancerit kolorektal, rreziku i prekjes nga ky kancer është dyfish. Nëse keni dy të afërm me një histori të kancerit kolorektal, rreziku rritet katër herë.

– Ushqimi

Një numër i madh i provave tregojnë se një dietë të lartë në mish të kuq dhe ushqime të përpunuara mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit kolorektal. Për këtë arsye, ju duhet të kufizoni konsumin e mishit të kuq. Ka edhe dëshmi të mira se një dietë e larta në fibra dhe e ulët yndyrë në ngopur, mund të ndihmojë për të reduktuar rrezikun e kancerit kolorektal. Ekspertët e kancerit mendojnë se kjo është për shkak se kjo lloj diete inkurajon lëvizjen e rregullt të zorrëve (jashtëqitjen).

– Pirja e duhanit

Njerëzit që pijnë duhan kanë 25% më shumë gjasa për zhvillimin e kancerit kolorektal, të llojeve të tjera të kancerit dhe sëmundjeve të zemrës, se sa njerëzit që nuk pinë duhan. Gjeni një mënyrë për të lënë duhanin.

– Alkooli

Një studim i madh, i quajtur studimi EPIC, tregoi se alkooli është i lidhur me rrezikun e kancerit kolorektal. Edhe sasi të vogla të alkoolit mund tju vënë në rrezik të lartë të kancerit kolorektal. Studimi EPIC ka gjetur se për çdo dy njësi të alkoolit që një person pi çdo ditë, rreziku i kancerit kolorektal shkon deri me 8%.

– Shëndoshja

Shëndoshja është e lidhur me rritjen e rrezikut të kancerit kolorektal. Burrat e trashë kanë 50% më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin e zorrëve se burrat me një peshë të shëndetshme.

Gratë e trasha kanë një rritje të vogël të rrezikut të zhvillimit të kushtit, por femrat shumë mbi peshë kanë 50% më shumë gjasa për zhvillimin e kancerit kolorektal se femrat me një peshë të shëndetshme.

– Pasiviteti

Njerëzit të cilët janë fizikisht joaktiv kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit kolorektal. Ju mund të ndihmoni veten në uljen e rrezikut të kancerit kolorektal dhe kancereve të tjera, duke qenë fizikisht aktiv çdo ditë. Rreziku juaj mund të shkurtohet deri në një të pestën, në qoftë se ju bëni një orë të ushtrimit të fuqishëm çdo ditë, ose dy orë të ushtrimit të moderuar (të tilla si ecja e shpejtë).

– Çrregullimet e tretjes

Disa kushte mund t’ju vënë në rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit kolorektal. Njerëzit me sëmundjen Crohn kanë 2-3 herë më shumë gjasa për zhvillimin e kancerit kolorektal. Rreziku i zhvillimit të kancerit kolorektal është shumë më i lartë tek njerëzit me kolit ulçerativ, aq sa 1 në 20 prej këtyre njerëzve do të shkojnë drejt zhvillimit të tij.

– Kushtet gjenetike

Ekzistojnë dy kushte trashëgimie të rralla që mund të shkaktojnë kancerin kolorektal. Ato janë:

  • Polipoza adenomatous familjare (FAP)
  • Kanceri kolorektal jo-polipoz i trashëguar (HNPCC), i njohur gjithashtu si sindromi Lynch

FAP prek 1 në 10,000 njerëz. Gjendja shkakton rritjen e polipeve jo-kanceroze brenda në zorrë. Edhe pse polipet janë jo-kanceroze, ekziston një rrezik shumë i lartë që, me kalimin e kohës, të paktën njëri prej tyre të kthehet në kanceroz. Pothuajse të gjithë njerëzit me FAP do të kenë kancer kolorektal në kohën kur ata të mbushin 50 vjeç.

HNPCC është një lloj i kancerit kolorektal i shkaktuar nga një gjen i ndryshuar. Rreth 2-5% e të gjitha rasteve të kancerit kolorektal janë për shkak të HNPCC. Rreth 90% e meshkujve dhe 70% e grave me mutacion HNPCC, do të zhvillojnë kancerin e zorrëve në kohën që ata mbushin 70 vjeç.

TRAJTIMI NATYRAL I KANCERIT KOLOREKTAL

Trajtimi natyral për kancerin kolorektal përfshin dietën ushqimore, stilin e jetesës dhe kurën e posacme me bimë shkretinore:

  • Ushqimi

Ushqime që duhen shmangur me çdo kusht

– Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.

– Mos konsumoni shurup misri të lartë në fruktozë.

– Mos pini asnjë pije të gazuara.

– Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta dhe të përpunuara.

– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.

– Hani kryesisht perime organike dhe fruta të freskëta.

– Shmangni të gjitha ushqimet që janë të larta në yndyrna dhe vajra të dëmshme.

– Eliminoni miellin e rafinuar (të bardhë), i cili gjendet në shumicën e ushqimeve që gjenden në një raft tipik në dyqanet ushqimore, duke përfshirë bukën, makaronat, ëmbëlsirat, biskotat.

– Gjithashtu shmangni alkoolin, kafeinën, karbohidratet e thjeshta, sheqerin dhe produktet e sheqerit, ushqimet që janë tepër djegëse, dhe të gjithë ushqimet e vjetra, të përpunuara dhe komerciale.

– Qëndro larg qumështit dhe produkteve të qumështit të pasterizuar inorganik, duke përfshirë kosin dhe djathin.

– Minimizoni konsumin e mishit të kuq; plotësoni nevojat me mish pule organike pa lëkurë, mish deveje, bizoni dhe peshku të egër-të kapur.

Ushqimet e rekomanduara

Fuqizoni veten, dhe zgjidhni një dietë të theksuar në ushqime organike të plota, duke përfshirë edhe frutat dhe perimet shumë të freskëta, tërshërë, drithëra, të tilla si oriz të zi, quinoa dhe hikërror. Përfshini një shumëllojshmëri të arrave dhe farave, sidomos fara kungulli dhe luledielli.

Hani sasi të bollshme të zarzavate organike të freskëta të ziera lehtë mbi avull, dhe shumë sallata të freskëta në mënyrë të përditshme.

Mundësisht, gatuani me gjalpë / vaj kokosi të virgjër dhe përdorni vaj ulliri ekstra të virgjër në perime dhe si bazë të salcës tuaj për sallatën e përditshme.

Gjatë gjithë ditës, pini shumë ujë të pastër, të filtruar, dhe shmangni pirjen dhe dushin me ujin e pafiltruar të rubinetit, sepse uji i rubinetit përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve që mund të vendosen në përqëndrime të larta në trup.

Dieta me ushqime të papërpunuara është një plan ushqimi që mund të jetë me dobi të madhe për ata që vuajnë nga kanceri kolorektal. Duke përdorur udhëzimet e përshkruara më lart si një bazë për një dietë të pastër dhe të shëndetshme, ju mund të kaloni në një dietë ushqimore të papërpunuar si e dëshironi vetë. Ushqimet e papërpunuara gjenerojnë rezultate të shpejta për shkak të aftësisë për të çhelmuar tërësisht dhe çliruar energji të pashfrytëzuar më parë nga trupi juaj.

Dieta duhet të përbëhet kryesisht nga fruta të papërpunuara, perime, arra dhe fara, si dhe të plotësohet me konsumin e përditshëm të lëngjeve të freskëta të gjelbra, të bëra nga një shumëllojshmëri e perimeve të tilla si selino, marule Romaine, spinaq, karrota, lakër jeshile, majdanoz, dhe zgjedhje të perimeve sezonale organike të tjera.

Terapia me lëngje

Kombinoni lakër të kuqe, selino dhe lëng marule, dhe pini nga një gotë dy herë në ditë.

Karrota, kastravec, panxhar, rrepkë, dhe lëng hudhre mund të jetë e dobishme.

Kombinoni rrush, qershi dhe stafidhe të zezë.

Lëngu i barit të grurit është gjithashtu i dobishëm, dhe po ashtu lëngu i shpargut dhe i mollës.

Lëngjet e freskëta të gjelbra janë një nxitje e rëndësishme e dendësimit të lëndëve ushqyese në dietë; për të krijuar kombinime të reja të perimeve, zbuloni të preferuarat tuaja personale.

Folatet dhe Fibrat

Fasulet, thjerrëzat dhe bizelet janë të larta në folate, një vitaminë B që mbron qelizat nga dëmtimi ADN-së. Nëse kanceri i kolorektal shkon në familjen tuaj, mbushni pjatën tuaj me këto ushqime. Ato gjithashtu përmbajnë fibër.

  • Stili i të jetuarit

Ushtrohuni rregullisht, të paktën tre herë në javë për 45-60 minuta çdo seancë.

Nëse pini duhan, lëreni menjëherë, dhe qëndroni larg nga ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë.

Gjithashtu shmangni alkoolin, kafen, dhe të gjitha produktet që përmbajnë kafeinë.

Kujdesuni për të menaxhuar siç duhet stresin dhe për të zvogëluar nivelin e përgjithshëm të stresit, pasi stresi mund të ndikojë negativisht në funksionin e shëndoshë imun.

Përveç kësaj, pini një gotë 250ml me ujë pastër, të filtruar çdo dy orë gjatë ditës, për të ndihmuar pastrimin e traktit tuaj urinar dhe për ta mbajtur atë të hidratuar si duhet.

Shkoni për një shëtitje jashtë në diell çdo ditë për një orë.

Buzëqeshni çdo ditë sa më shpesh të mundeni.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Zorrës Trashë dhe Rektumit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit të Zorrës Trashë dhe Rektumit, që i gjeni më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook