Kanceri i fshikëzës së urinës

Kanceri i fshikëzës së urinës; Shenjat, Faktorët e rrezikut, Kura Bimore

 

Kanceri nuk është një sëmundje e vetme me një shkak të vetëm dhe që trajtohet me një lloj të vetëm trajtimi. Ka më shumë se 200 lloje të ndryshme të kancerit, secila me emrin e saj dhe që kërkon trajtim të posaçëm. Edhe pse qelizat në pjesë të ndryshme të trupit mund të duken dhe të punojnë në mënyrë të ndryshme, shumica e tyre riparohen dhe riprodhohen në të njëjtën mënyrë. Normalisht, nelizat ndahen në mënyrë të rregullt dhe të kontrolluar. Por në qoftë se për ndonjë arsye procesi del jashtë kontrollit, qelizat vazhdojnë ndarjen dhe zhvillohen në një bllok të quajtur tumor. Tumoret janë ose beninje (jo-kanceroze) ose malinje (kanceroze). Mjekët mund të thonë nëse një tumor është mirë apo i keq duke hequr një pjesë të indeve (biopsi) dhe të shqyrtojnë një mostër të vogël të qelizave nën mikroskop.
Në një tumor beninj qelizat nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit dhe kështu nuk janë kanceroze. Megjithatë, ato mund të vazhdojnë të shtohen në vendin origjinal, dhe mund të shkaktojnë probleme duke shtypur organet përreth.
Ndërsa në një tumor malinj, qelizat e kancerit kanë aftësinë për t’u përhapur përtej zonës fillestare të trupit. Nëse tumori lihet pa u trajtuar, ai përhapet në indet përreth.

Ndonjëherë disa qeliza shkëputen nga origjinali (primar) i kancerit. Ato mund të përhapen në organe të tjera të trupit përmes sistemit të qarkullimit të gjakut ose atij limfatik. Sistemi limfatik është pjesë e sistemit imunitar – mbrojtjes natyrale të trupit kundër infeksionit dhe sëmundjeve. Ai përbëhet nga organe të tilla si palca e eshtrave, thymus, shpretka, dhe nyjet limfatike. Nyjet limfatike në të gjithë trupin janë të lidhura nga një rrjet i tubave të vogla limfatike (gypave). Sistemi limfatik ka dy role kryesore: ndihmon për të mbrojtur trupin nga infeksionet dhe zbraz lëngun nga indet.
Kur qelizat e kancerit arrijnë në një fushë të re, ato fillojnë të ndahen dhe të formojnë një tumor të ri. Kjo është e njohur si një kancer sekondar ose metastazë.

Fshikëza e urinës është një organ në formë balone i vendosur në zgavrën e legenit (komblikut).

Veshkat filtrojnë produktet e mbeturinave nga gjaku. Mbeturinat janë të përziera me ujë për të krijuar urinë e cila kalon nëpër dy tuba të quajtur ureters dhe nëpër fshikëz. Kur fshikëza është e plotë, urina kalon jashtë trupit nëpërmjet një tubi të quajtur uretra, gjë që ndodh kur shkoni për të urinuar.

Kanceri i fshikëzës së urinës vlerësohet të jetë shkaku më i zakonshëm i nëntë i kancerit në mbarë botën. Meshkujt janë tre deri në katër herë më shumë të prekur se femrat. Normat e incidencës janë të larta në shumë vende të Evropës jugore dhe lindore, në disa pjesë të Afrikës dhe Lindjes së Mesme, si dhe në Amerikën e Veriut. Në SHBA, incidenca te njeëzit e bardhë është më e lartë se te zezaket. Në përgjithësi, në vendet perëndimore, normat e incidencës kanë qenë në rritje.

Llojet e kancerit të fshikëzës

Nëse qelizat kanceroze janë të përfshira brenda murit të fshikëzës, mjekët e përshkruajnë atë si kancer sipërfaqësor ose kancer pushtues jo-muskular i fshikëzës. Ky është lloji më i zakonshëm i kancerit të fshikëzës, me kontabilitetit prej 7 nga 10 raste, dhe më pak serioz.

Kur qelizat kanceroze janë përhapur përtej murit në muskujt përreth e fshikëzës, ky është emërtuar si kanceri pushtues muskular i fshikëzës. Ky është më pak i zakonshëm dhe ka një shans më të lartë të përhapet në pjesët e tjera të trupit (metastaza.)

Simptomat

Gjaku në urinë (haematuria) është simptoma më e zakonshme e kancerit të fshikëzës.

Simptomat më të zakonshme të kancerit të fshikëzës zakonisht përfshijnë një ndryshim në modelin normal të urinimit si:

– nevojën për të urinuar më shpeshtë

– nevojë e papritur për të urinuar

– ndjesi djegie gjatë urinimit

Shumica e njerëzve me kancer të fshikëzës nuk i përjetojnë dhimbjet kur ata urinojnë.

Simptomat pak më të rralla të kancerit të fshikëzës përfshijnë:

– Dhimbje pelvike (në ijë apo legen)

– dhimbje të kockave

– humbje peshe të pashpjegueshme

– ënjtje të këmbëve.

Ju gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek të licencuar shëndetësor në qoftë se keni gjak në urine, në mënyrë që të hetohet shkaku. Ka shumë gjasa që gjaku në urinë të jetë rezultat i kancerit të fshikëzës, veçanërisht në qoftë se jeni nën 50 vjeç. Por ka të ngjarë që gjakun ta shkaktojë një infeksion në fshikëz, si cystitis, gurët në veshka ose, te burrat, gjëndra e zgjeruar e prostatës.

Shkaqet

Disa faktorë të rrezikut janë identifikuar, duke përfshirë:

– Pirja e duhanit; ky është faktori i vetëm më i madh i rrezikut për kancerin e fshikëzës. Kjo për shkak se duhani përmban më shumë se 40 lloje të ndryshme të kimikateve kancerogjene (që shkaktojnë kancerin). Nëse keni pirë duhan për shumë vite, kimikatet kancerogjene do të kalojnë në urinën tuaj dhe do të fillojnë ta mbulojnë me një shtresë murin e fshikëzës së urinës. Kjo pastaj mund të shkaktojë mutacione gjenetike që çojnë në zhvillimin e kancerit të fshikëzës. Është vlerësuar se gjysma e të gjitha rasteve të kancerit të fshikëzës janë të lidhura me pirjen e duhanit, dhe njerëzit që pijnë duhan mund të kenë gjashtë herë më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin e fshikëzës se sa jo-duhanpirësit.

– Ekspozimi ndaj kimikateve; ky është faktori i dytë më i madh i rrezikut për kancerin e fshikëzës. Studimet e mëparshme kanë vlerësuar se këto mund të përbëjnë rreth 25% të rasteve. Kimikatet e njohura për të rritur rrezikun e kancerit të fshikëzës përfshijnë:

 • boja anilinë
 • 2-naftilamine
 • 4-Aminobiphenyl
 • xenylamine
 • benzidine

– Profesionet; ato që kanë vërtetuar të kenë lidhje me rritje të rrezikut të kancerit të fshikëzës janë punëtorët që bëjnë punë prodhuese ku përfshihet:

 • prodhimi i gomës
 • bojës
 • tekstilet
 • plastika
 • kimikatet

Lidhja midis kancerit të fshikëzës dhe këtyre llojeve të profesioneve u zbulua në vitet 1970 dhe 1980. Që atëherë, rregullat në lidhje me ekspozimin ndaj kimikateve që shkaktojnë kancerin janë bërë shumë më rigoroze dhe shumë nga kimikatet e mësipërme janë ndaluar.

Në këtë kohë, përqindja e rasteve të kancerit të fshikëzës që ka lidhje me profesionin është ende mjaft i lartë. Kjo është për shkak se mund të shkojnë deri në 25 vjet pas ekspozimit fillestar ndaj kimikateve para se kanceri i fshikëzës të fillojë të zhvillohet.

Megjithatë, për shkak të futjes së rregullave shumë të forta në lidhje me përdorimin e kimikateve, numri i rasteve të lidhura me kancerin e fshikëzës duhet të fillojë të ulet në të ardhmen.

Faktorë të tjerë të rrezikut për kancerin e fshikëzës përfshijnë:

– Radioterapia e përdorur për trajtimin e një kanceri të mëparshme që ka ndodhur në afërsi të fshikëzës, të tilla si kanceri në veshka.

– Të paturit e një tubi të përhershëm në fshikëz për të larguar urinën kur keni dëme nervore që kanë rezultuar në paralizë; kjo ndodh shpesh te njerëzit që kanë pasur një dëmtim të palcës kurrizore.

– Nëse ke pasur trajtim të mëparshëm me mjekim kimioterapik i quajtur cyclophosphamide, i cili është përdorur shpesh për trajtimin e kancerit të gjirit dhe kancerit ovarian.

– Duke marrë një lloj të ilaçeve steroide të quajtur glucorticoids në baza afat-gjate; ky lloj i ilaçeve është përdorur shpesh për të trajtuar sëmundje alergjike apo kushtet kur sistemi imunitar sulmon indet e  shëndetshme (kushtet autoimune), si dhe për të parandaluar trupin për refuzimin e organeve të dhuruara.

DIETA USHQIMORE DHE TRAJTIMI NATYRAL PËR KANCERIN E FSHIKËZËS

 • Ushqimi

Këtu janë ushqimet që duhet t’i shmangni me çdo kusht në mënyrë që të mos shtoni toksicitet të mëtejshme në sistemin tuaj:
• Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificiale.
• Mos konsumoni shurup misri të lartë në fruktozëa ose glutamate mono-sodium.
• Mos pini asnjë pije të gazuar.
• Shmangni të gjitha restorantet e ushqimit të shpejtë.
• Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• Eliminoni produktet konvencionale qumështit.
• Shmangni produktet konvencionale të viçit.

 • Hani kryesisht perime organike dhe fruta të freskëta.

Shmangni të gjitha ushqimet që janë të larta në yndyrna të ngopura dhe të pashëndetshme, yndyrnat dhe vajrat e hidrogjenizuara dhe pjesërisht të hidrogjenizuara, margarinën. Eliminoni miellin e rafinuar të bardhë, ei cili gjendet në shumicën e ushqimeve të gjetura në një raft dyqan ushqimesh tipike, duke përfshirë bukën, gjevrekët, biskotat, ëmbëlsirat, dhe ushqime të tjera të pjekura mirë, makaronat. Gjithashtu shmangni alkoolin, caffeine, karbohidratet e thjeshta, sheqernat dhe produktet e sheqerit, ushqimet që janë tepër djegëse dhe tërë përpunuar dhe ushqimet komerciale “të vjetra”.

Dieta juaj duhet të kufizohet në sasi dhe cilësi. Qelizat e kancerit thithin ushqimin nga të gjitha ushqimet që ju konsumoni. Siç u përmend më sipër, sigurimi i një diete të vogël të ushqimeve anti-kancer mund të jetë shumë i dobishëm. Qelizat e kancerit riprodhohen më shpejt se qelizat normale. Kjo do të thotë se ato qeliza do të vdesin më shpejt gjithashtu. Disa udhëzime dhe rekomandime për një dietë anti-kancer përfshijnë shmangien e sheqerit, ngrënien pak ose aspak mish (ose, në qoftë se ju duhet të hani mish, hani peshk), hani fasule, vezë, arra dhe kërpudha, shmangni ushqimet e ftohta ose të hidhura dhe mos hani ushqime që krijojnë lagështi të ftohti apo lagështi të nxehti.

Qëndro i prerë ndaj të gjitha produkteve të qumështit dhe të qumështit jo-organik të pasterizuar, duke përfshirë kosin dhe djathin; më e mira do ishte të konsumohej vetëm qumësht i pazierë dhe produkte organike.

Fuqizoje veten dhe zgjidh një dietë të theksuar në ushqime organike dhe shumë të freskëta, duke përfshirë: frutat dhe perimet, tërshërën, drithërat e plota, të tilla si orizi i zi, quinoa dhe hikërror. Po kështu një shumëllojshmëri të arrave dhe farave, sidomos fara kungulli dhe farat e lulediellit.

Minimizo konsumimin e mishit të kuq; dhe sigurohu në konsumimin e sasisë së mjaftueshme të pulave organike, bizonit dhe peshk të egër. Hani sasi të konsiderueshme të zarzavate organike të freskëta dhe të paziera dhe sallata të freskëta në mënyrë të përditshme. Mundësisht, gatuani  me gjalpë / vaj kokosi të virgjër dhe përdorni vaj ekstra të virgjër ulliri, në perime dhe të jenë bazë për salcën e sallatës suaj të përditshme. Gjatë gjithë ditës, pini shumë ujë të pastër, të filtruar, dhe shmangni pirjen e ujit të pafiltruar dhe dushin me ujë pafiltruar, sepse uji i rubinetit përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve të cilat mund të vendosen në përqëndrime të larta në trup.

Dieta me ushqime të papërpunuara është një plan ushqimi që mund të jetë me dobi të madhe në qoftë se ju vuani nga kanceri i mëlçisë.

Ushqimet e papërpunuara gjenerojnë rezultate të shpejta për shkak të aftësisë për të çhelmuar trupin tërësisht dhe për të çliruar energji të pashfrytëzuar më parë.

Dieta duhet të përbëhet kryesisht nga fruta të papërpunuara, perime, arra, fara, dhe të plotësohet me konsumin ditor të lëngjeve të freskëta të gjelbra të bëra nga një shumëllojshmëri të perimeve të tilla si: selino, marule Romaine, spinaq, karrota, lakër jeshile, majdanoz, duke përzgjedhur perimet sezonale organike.

Terapia me lëngje

– Kombinoni: lakër të kuqe, selino dhe lëng marule, dhe pini nga 200ml dy herë në ditë.

– Karrota, kastravec, panxhar, rrepkë, dhe lëng hudhre.

– Kombinoni rrush, qershi dhe Blackcurrant.

– Lëngu i barit të grurit është gjithashtu i dobishëm, siç është edhe lëngu i asparagus dhe lëngu i freskët i mollës.

– Lëngjet jeshile të freskëta janë një nxitje e rëndësishme e lëndëve ushqyese të dendura në dietë; formoni kombinime të reja të perimeve, dhe zbuloni të preferuarat tuaja personale.

 • Arti i të jetuarit

– Ushtrohuni rregullisht, të paktën tre herë në javë për 45-60 minuta çdo seancë.

– Nëse pini duhan, lëreni, dhe qënndroni larg nga ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë.

– Gjithashtu shmangni pirjen e alkoolit, kafes, dhe të gjitha produktet që përmbajnë kafeinë.

– Kujdesuni për të menaxhuar stresin dhe për të zvogëluar nivelin e stresit tuaj të përgjithshëm, pasi stresi mund të ndikojë negativisht në funksionin e shëndoshë imun.

– Përveç këtyre, pini një gotë 200ml ujë të pastër, të filtruar çdo dy orë gjatë ditës për të ndihmuar freskinë e traktit urinar dhe për ta mbajtur atë të hidratuar siç duhet.

– Shkoni për një shëtitje jashtë në diell çdo ditë për një orë.

– Buzëqeshni çdo ditë sa më shpesh që të mundeni.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për luftimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të kancerit, që i gjeni në kategoritë përkatëse.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook