6 Arsye për të mos marrë pilula të kontrollit të lindjes

6 Arsye për të mos marrë pilula të kontrollit të lindjes; Depresioni dhe rritja e rrezikut të kancerit janë 2 prej tyre

 

Pilulat e kontrollit të lindjes janë rritur në popullaritet me kalimin e viteve dhe tani janë të përhapura në përdorim. Ndërsa duhet të njihet rëndësia e shëndetit riprodhues, hulumtimi ka treguar që këto pilula mund të lënë efekte anësore të padëshiruara. Tani, një studim i fundit i botuar në revistën “Frontiers in Neuroscience” sugjeron që kontraceptivët oralë mund të ndikojnë në opinionin shoqëror, duke shtuar listën në rritje të efekteve anësore të dëmshme që këto pilula mund të sjellin.

  1. Kontraceptivët dëmtojnë identifikimin e emocionit

Ndërsa kontraceptivët oralë janë konsideruar si një nga ilaçet më të studiuara në historinë e mjekësisë, shumë pak dihet për efektet e tyre psikologjike dhe të sjelljes.

“Më shumë se 100 milion gra në të gjithë botën përdorin kontraceptivë oralë, por shumë pak dihet për efektet e tyre në emocion, njohje dhe sjellje,” thotë autori i vjetër i studimit, Dr. Alexander Lischke nga Universiteti i Greifswald, Gjermani.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se gratë që përdorin kontracepsion janë dukshëm më të depresionuara sesa ato që nuk e bëjnë këtë. Studimet e mëtutjeshme thonë se lidhja midis depresionit dhe përdorimit të kontraceptivëve mbetet e paqartë.

Studiuesit nga Gjermania hetuan efektet e përdorimit të kontraceptivëve oral në identifikimin e emocioneve të grave. 42 përdorues kontraceptiv oral dhe 53 jo-përdorues ishin të ngarkuar të bënin një test të identifikimit të emocionit që u kërkonte atyre të identifikonin shprehjet bazuar në shenja delikate të fytyrës.

Rezultatet treguan se përdoruesit e kontraceptivëve oralë ishin shumë më pak të saktë në identifikimin e emocioneve sesa jo-përdoruesit.

Ekipi sugjeroi që studimet e ardhshme duhet të zgjerojnë dhe të përsërisin gjetjet e tyre për të përcaktuar edhe më shumë mundësi për pasoja pozitive dhe negative të përdorimit të kontraceptivëve.

Më shumë nga ç’mund të kapë syri

Fatkeqësisht, ndikimi në opinionin shoqëror është vetëm një nga shumë efektet anësore që vijnë me marrjen e kontraceptivëve oral. Këtu janë pesë efekte të tjera të zakonshme dhe faktorët e rrezikut të pilulave të kontrollit të lindjes:

  1. Dhimbje koke dhe migrenë

Luhatjet në nivelet e hormoneve të shkaktuara nga cikli menstrual mund të shkaktojnë dhimbje koke, përfshirë migrenën. Njerëzit që e provojnë këtë zakonisht marrin pilula për kontrollin e lindjes që përmbajnë hormone si estrogjeni, madje edhe për të hequr jashtë hormonet e tyre.

Kontrolli hormonal i lindjes merret zakonisht si pilula aktive për tre javë dhe joaktive për një javë. Gjatë kësaj jave të mosveprimit, rënia e papritur e niveleve të estrogjenit mund të shkaktojë dhimbje koke dhe migrenë.

  1. Ulje e dëshirës seksuale

Kontrolli hormonal i lindjes përdor hormonet për të ndaluar ovulacionin. Kjo pengon gjithashtu prodhimin e androgjeneve si testosteroni në vezore. Këto androgjene luajnë një rol kryesor në dëshirën dhe kënaqësinë seksuale.

Për më tepër, pilulat e kontrollit të lindjes rrisin gjithashtu sasinë e globulinit lidhës të hormoneve seksuale (SHBG) në trup. Kjo proteinë lidhet me testosteronin, duke mos lejuar që ato të qarkullojnë trupin. Një studim i botuar në “Gazetën e Mjekësisë Seksuale” zbuloi se njerëzit që përdorin kontraceptivë oralë kishin katër herë sasinë e SHBG në trup në krahasim me jo-përdoruesit.

  1. Shtimi i peshës

Studime të shumta nuk kanë gjetur prova përfundimtare për të mbështetur lidhjen midis kontraceptivëve oral dhe ndryshimit të peshës. Sidoqoftë, këto pilula inkurajojnë mbajtjen e ujit që mund të çojë në shtim të përkohshëm të peshës.

  1. Shtim i rrezikut të kancerit

Një studim i botuar në “New England Journal of Medicine” sugjeron që kontrolli i lindjes mund të rrisë rrezikun e kancerit të gjirit deri në 38%, në varësi të marrjes.

Studiuesit nga Universiteti i Kopenhagen analizuan të dhënat e 1.8 milion grave nën moshën 50 vjeç në Danimarkë. Nga analiza e tyre, ata panë një rritje 9% të rrezikut të kancerit të gjirit midis grave në vetëm një vit të marrjes së kontraceptivëve oral, duke u rritur deri në 38% me kohën 10-vjeçare.

“Rezultatet sugjerojnë një zhdukje të shpejtë të rrezikut të tepërt të kancerit të gjirit pas ndërprerjes së përdorimit midis grave që kanë përdorur kontraceptivë hormonalë për periudha të shkurtra, ndërsa rreziku midis grave që kanë përdorur këto kontraceptivë për periudha më të gjata mund të vazhdojë të paktën 5 vjet pas ndërprerjes”, theksojnë studiuesit.

  1. Shtim i rrezikut të sëmundjeve të zemrës

Ndërsa pilulat e kontrollit të lindjes nuk shkaktojnë drejtpërdrejt sëmundje të zemrës, ato rritin presionin e gjakut të një gruaje. Vetëm kjo nuk është e mjaftueshme për të qenë një shqetësim i madh, por mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve kongjenitale të zemrës nëse dikush tashmë ka faktorë të tjerë rreziku që lidhen me sëmundjet e zemrës si mbipesha dhe pirja e duhanit.

Siç u përmend më parë, shëndeti riprodhues është diçka që duhet të njihet më shumë. Të jesh më i edukuar në lidhje me efektet e pafavorshme të pilulave të kontrollit të lindjes mund të ndihmojë në vendosjen më pak të rrezikut për shëndetin fizik dhe mendor të grave kudo në botë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook