Steriliteti tek Meshkujt dhe rreziku i Kancerit të Testisit

Steriliteti tek Meshkujt dhe rreziku i Kancerit të Testisit

 

Kanceri i testikulit ndikon në nivelet e hormoneve në trup, veçanërisht të testosteronit, dhe për këtë arsye meshkujt i frikësohen pamundësisë për të pasur fëmijë.

Kanceri i testisit më së shumti sulmon njërin testikul, testiku tjetër mbetet i aftë të prodhojë spermë dhe të përmirësojë aftësinë seksuale dhe riprodhuese të mashkullit sepse sekreton mjaftueshëm hormon mashkullor.

Meshkujt që vuajnë nga infertiliteti janë në rrezik të zhvillimit të kancerit të testisit.

Në këtë studim, studiuesit shqyrtuan lidhjen midis infertilitetit mashkullor dhe incidencës së kancerit të testisit.

Studimi përfshiu 32,422 burra. Studiuesit zbuluan se rreziku i zhvillimit të kancerit të testisit tek të gjithë meshkujt infertilë është 4 herë më i madh se tek meshkujt e tjerë.

Cilësia e spermës u ekzaminua duke përdorur mostrat e spermës.

Analiza e të dhënave sipas karakteristikave të secilit pjesëmarrës në studim tregoi se përqendrimi i ulët i spermës, lëvizshmëria e dëmtuar e spermës dhe ndryshimet në formën e spermës shoqëroheshin me një rrezik në rritje të kancerit të testisit.

Rreziku i zhvillimit të kancerit të testisit ishte konstant gjatë gjithë kohës, duke treguar se cilësia e spermës kishte qenë e ulët për disa vite përpara se të diagnostikohej kanceri i testisit.

Studiuesit nuk mund të gjenin një lidhje midis një veçorie të veçantë të spermës dhe një rreziku të shtuar të kancerit të testisit, por në përgjithësi, ata zbuluan se kur cilësia e spermës është e ulët, është një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e kancerit të testisit.

Rreziku i kancerit të testisit ishte më i ulët tek meshkujt që kishin pasur fëmijë në të kaluarën sesa tek të rinjtë që nuk kishin pasur kurrë fëmijë.

Cilësia e ulët e spermës është treguar të jetë e lidhur me një rrezik në rritje të kancerit të sistemit tretës. Studiuesit e shpjeguan këtë duke thënë se këto tumore, të cilat janë diagnostikuar si tumore të qelizave germinale ekstragonadale, kanë të njëjtat shkaqe dhe faktorë që çojnë në kancerin e testisit dhe se ekziston një lidhje mes tyre gjatë zhvillimit dhe rritjes së fetusit mashkull.

Në dekadat e fundit ka pasur një rritje të rasteve të kancerit të testisit, ndërkohë që cilësia e spermës është vazhdimisht në rënie. Deri më tani, hulumtimi mbi këtë temë ka arritur rezultate kontradiktore. Ky studim tregoi një lidhje midis infertilitetit mashkullor dhe kancerit të testisit, megjithatë kjo rritje e rrezikut është e vogël në krahasim me popullatën e përgjithshme.

Sëmundje të tjera që mund të shkaktojnë infertilitet tek meshkujt

– Sëmundjet kronike të frymëmarrjes.

– Sëmundjet e testikujve.

– Diabeti.

– Dështimi i veshkave.

– Sëmundjet e mëlçisë.

– Ethet.

Shkaqet e infertilitetit tek meshkujt

– Varësia nga pirja e alkoolit dhe pirja e duhanit.

– Dëmtimi i prostatës, epididimis ose kordonit spermatik.

– Infeksioni i varikocelës.

– Qëndrimi ulur për periudha të gjata mund të shkaktojë infertilitet tek meshkujt.

– Mungesa e testikujve, e cila ndikon në riprodhimin.

– Shkaqet gjenetike shkaktojnë dobësi në procesin riprodhues.

– Niveli i ulët i spermës.

– Nëse vuan nga një sëmundje organike kronike që prek spermën.

Parandalimi i infertilitetit tek meshkujt

– Alkooli: Shmangni pirjen e alkoolit dhe lini duhanin.

– Ushqimi: Kushtojini vëmendje ushqimeve të pasura me vitamina, si perimet dhe frutat e freskëta.

– Sporti: Ushtrimi, duke përfshirë ecjen e përditshme.

– Banjë: Dush i përditshëm me ujë të vakët, jo të nxehtë.

– Rrobat: Vishni veshje të rehatshme dhe të lirshme.

– Pushim: Jepini pushim trupit dhe mos e mbingarkoni atë.

– Pesha: Ruajtja e peshës së duhur dhe largimi nga obeziteti.

Trajtimi natyral i Infertilitetit tek meshkujt

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Testikujve

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook