Kanceri Testikular

Published On: November 24th, 2022Categories: Kanceri Testikular0 Comments on Kanceri Testikular

Kanceri Testikular; Simptomat, Shkaqet, Trajtimi Natyral

 

Kanceri testikular, ose kanceri i testiseve, është një prej kancereve më të zakonshme, që zakonisht ndikon të rinjtë ndërmjet moshave 15 dhe 44 vjeç.

Llojet e ndryshme të kancerit testicular janë klasifikuar nga lloji i qelizave ku kanceri fillon të zhvillohet; forma më e zakonshme e kancerit testicular është e njohur si “kanceri testicular i qelizës embrion”. Kjo formë e kancerit llogarit rreth 95% të të gjitha rasteve. Qelizat embrionale janë një lloj i qelizave që trupi përdor për të ndihmuar në krijimin e spermës.

Ka dy nëntipe kryesore të kancerit testicular të qelizave embrion. Ato janë:

– Seminoma, të cilat përbëjnë rreth 40% të të gjithë kancereve testiculare të qelizës embrion.

– Jo-seminoma, të cilat përbëjnë rreth 60% të të gjithë kancereve testiculare të qelizës embrion.

Llojet më pak të zakonshme të kancerit testicular përfshijnë:

– Tumoret e qelizave Leydig, të cilat përbëjnë rreth 1-3% të rasteve.

– Tumoret e qelizave Sertoli, të cilat përbëjnë rreth 1% të rasteve.

Simptomat

Simptoma më e zakonshme e kancerit testicular është një gungë ose ënjtje pa dhimbje në testise.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

– Një dhimbje e lehtë në scrotum (qese prej lëkure që varet nën penis dhe përmban testiset)

– Një ndjenjë e rëndesës në scrotum

Kanceri i testisit është relativisht i pazakontë, me një kontabilitet prej vetëm 1% të të gjithë kancereve që ndodhin te meshkujt. Normat e kancerit testicular janë pesë herë më të larta nte meshkuj e bardhë se sa tek burrat e zinj. Arsyet për këtë janë të paqarta.

Numri i rasteve të kancerit testicular që janë diagnostikuar çdo vit në Britani të Madhe është dyfishuar pothuajse që nga mesi i viteve 1970. Përsëri, arsyet për këtë janë të paqarta.

Kanceri i testisit është një nga llojet më të shërueshme të kancerit dhe mbi 95% e burrave me fazë të hershme të kancerit testicular, shërohen plotësisht.

Edhe rastet e kancerit testicular më të avancuar, ku kanceri është përhapur jashtë testiseve të indeve të afërta, kanë një shans 80% për t’u shëruar.

Shkaqet

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton kancerin e testikujve në shumicën e rasteve.

Mjekët e dinë që kanceri i testikut ndodh kur qelizat e shëndetshme në një testikul ndryshohen. Qelizat e shëndetshme rriten dhe ndahen në një mënyrë të rregullt për ta mbajtur trupin të funksionojë normalisht. Por ndonjëherë disa qeliza zhvillojnë anomali, duke bërë që kjo rritje të dalë jashtë kontrollit – këto qeliza kanceroze vazhdojnë të ndahen edhe kur qelizat e reja nuk janë të nevojshme. Qelizat grumbulluese formojnë një masë në testikul.

Pothuajse të gjitha kanceret e testikujve fillojnë në qelizat germinale – qelizat në testikuj që prodhojnë spermën e papjekur. Çfarë bën që qelizat germinale të bëhen anormale dhe të zhvillohen në kancer nuk dihet.

Faktorët e rrezikut

Faktorët që mund të rrisin rrezikun për kancer testikular përfshijnë:

– Një testikul i pazbritur (kriptorchidism). Testet formohen në zonën e barkut gjatë zhvillimit të fetusit dhe zakonisht zbresin në skrotum para lindjes. Burrat që kanë një testikul që nuk zbriti kurrë, kanë më shumë rrezik nga kanceri i testikut sesa burrat, testikujt e të cilëve zbresin normalisht. Rreziku mbetet i ngritur edhe nëse testikujt janë zhvendosur në mënyrë kirurgjikale në skrotum.

Prapëseprapë, shumica e burrave që zhvillojnë kancer testikular nuk kanë një histori të testikujve të padzbritur.

– Zhvillimi jonormal i testikujve. Kushtet që shkaktojnë testikujt të zhvillohen jonormal, siç është sindroma Klinefelter, mund të rrisin rrezikun për kancer të testikulit.

– Historia familjare. Nëse anëtarët e familjes kanë pasur kancer të testikulit, mund të keni një rrezik të rritur.

– Mosha. Kanceri testikular prek adoleshentët dhe burrat më të rinj, veçanërisht ata midis moshës 15 dhe 35 vjeç. Sidoqoftë, ai mund të shfaqet në çdo moshë.

– Rraca. Kanceri itestikularështë më i zakonshëm te burrat e bardhë se sa tek burrat e zinj.

TRAJTIMI NATYRAL

  • Ushqimi

Kanceri dobëson sistemin imunitar të trupit duke ndikuar në qelizat e gjakut që mbrojnë kundër sëmundjeve. Si rezultat, trupi juaj nuk mund të luftojë infeksionin siç mund të bëjë trupi i një personi të shëndoshë.

Është e rëndësishme që të kujdeseni kur përgatisni ushqimin për të parandaluar infeksionet që mund të vijnë nga ushqimi.

Këshilla

– Lani duart tuaja tërësisht para se të përgatisni ushqim dhe para se të hani.

– Mbani të pastër gjithë zonën ku përgatisni ushqimin duke e pastruar me ujë të nxehtë me sapun.

– Frutat dhe perimet të lahen tërësisht.

– Kur hani jashtë, shmangni ushqimin që ka mbetur për periudha të gjata dhe ushqimin që mund të ketë qenë kontaminuar me baktere, p.sh. sallatë, sushi, mish të papërpunuar ose të papjekur, peshk, butak, pula dhe vezë.

– Kur bëni pazarin, merrni një enë të izoluar për ushqimin e ftohtë dhe të ngrirë.

– Mos e ri-ngrini ushqimin.

– Përdorni mjete dhe mbajtëse të veçanta për mishin dhe perimet e papërpunuara.

– Sigurohuni që mishi nuk kullon mbi ushqimet e tjera në frigorifer.

– Ushqimin e ftohtë futeni menjëherë në frigorifer pas marrjes së një pjese të tij që ju nevojitet.

– Shmangni ngrënien e vezëve të papërpunuara (për shembull, në pijet e qumështit).

Këtu janë ushqimet që duhen shmangur me çdo kusht.
• Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.
• Mos konsumoni shurup të lartë në fruktozë.
• Mos pini pije të gazuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta dhe të gjitha ushqimet e përpunuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet që janë të larta në trans-yndyra të dëmshme të hidrogjenizuara, dhe margarinën. Eliminoni miellin e rafinuar të bardhë, i cili gjendet në shumicën e ushqimeve të gjetura në një raft tipik dyqani ushqimesh.

Gjithashtu shmangni alkoolin, kafeinën, karbohidratet e thjeshta, sheqerin dhe produktet e sheqerit, ushqimet që janë tepër djegëse dhe tërësisht të përpunuara.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer Testikular


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit të Prostatës dhe Testikujve, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook