Shenjat e kancerit Testikular

Published On: December 28th, 2022Categories: Kanceri Testikular0 Comments on Shenjat e kancerit Testikular

Shenjat e kancerit Testikular dhe si ta parandaloni atë

 

Kanceri i testikujve është një kancer i shërueshëm që zhvillohet në testikuj. Në mënyrë tipike, ky kancer zhvillohet në njërin ose të dy testikujt tek meshkujt e rinj, por mund të ndodhë edhe tek meshkujt e moshuar në raste të rralla. Shanset për t’u prekur nga kanceri i testisit vlerësohen të jenë rreth 1 në 200.

Njohja e shenjave të kancerit të testisit do të ndihmojë në zbulimin e hershëm të sëmundjes. Lajmi i mirë është se kanceri i testikujve ka ndër normat më të larta të shërimit në mesin e të gjithë kancereve. Ka një normë mesatare të mbijetesës pesëvjeçare deri në 99%, në varësi të asaj se sa herët zbulohet kanceri.

Lajmi edhe më i mirë (veçanërisht për ata që nuk duan t’i nënshtrohen rreziqeve të kimioterapisë ose rrezatimit) është se kanceri i testisit është gjithashtu shumë i shërueshëm përmes mënyrave natyrale. Ekzistojnë gjithashtu disa masa që mund të merren për të ndihmuar në parandalimin e zhvillimit të kancerit të testisit në radhë të parë.

Dy Llojet e Kancerit të Testikujve

Ekzistojnë dy lloje kryesore të kancerit të testisit: seminoma dhe joseminoma. Këto kancere rriten nga qelizat germinale që prodhojnë spermatozoidet.

  1. Seminoma

Seminoma është një formë e ngadaltë në rritje e kancerit të testisit që më së shpeshti gjendet tek meshkujt në të 30-at dhe 40-at e tyre. Kanceri zakonisht kufizohet vetëm në testikuj, por mund të përhapet në nyjet limfatike.

  1. Joseminoma

Ky lloj më i zakonshëm i kancerit të testisit priret të rritet më shpejt se seminoma. Tumoret joseminoma shpesh përbëhen nga më shumë se një lloj qelize dhe identifikohen sipas këtyre llojeve të ndryshme të qelizave:

  • Koriokarcinoma (i rrallë)
  • Karcinoma embrionale
  • Teratoma
  • Tumori i qeskës së verdhë veze
  • Një tumor stromal është një lloj i rrallë i tumorit testicular. Zakonisht nuk janë kancerogjene. Dy llojet kryesore të tumoreve stromale janë tumoret e qelizave Leydig dhe tumoret e qelizave Sertoli.

Shenjat e Kancerit të Testikujve

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të kancerit të testisit përfshijnë:

– Një ënjtje dhe/ose gungë në një ose të dy testikujt. Mund të ketë ose jo dhimbje në testikuj ose skrotum.

– Një ndjenjë e rëndë në skrotum.

– Një dhimbje e shurdhër ose ndjenjë presioni në pjesën e poshtme të barkut ose në ijë.

– Ndonjëherë këto simptoma mund të shkaktohen nga probleme të tjera, të tilla si hidrocela ose epididymitis.

– Kanceri i testisit që është përhapur (metastazuar) përtej testikujve dhe nyjeve limfatike rajonale në organe të tjera mund të shkaktojë simptoma të tjera në varësi të zonës së trupit të prekur.

Simptomat e kancerit të testisit në fazën e vonë mund të përfshijnë:

– Dhimbje e shurdhër në pjesën e poshtme të shpinës dhe barkut.

– Mungesa e energjisë, djersitja pa ndonjë arsye të qartë, ethe ose një ndjenjë e përgjithshme sëmundjeje.

– Gulçim, kollë ose dhimbje gjoksi.

– Dhimbje koke ose konfuzion.

Vini re se jo të gjitha gungat në testikuj janë tumore dhe jo të gjitha tumoret janë malinje (kancerogjene). Ka shumë gjendje të tjera, si mikrolitiaza testikulare, cistet epididymale dhe testiset e apendiksit (hydatid of Morgagni), të cilat mund të jenë të dhimbshme, por jo kanceroze.

Testimi për kancerin e testisit

Një ekzaminim fizik zakonisht do të zbulojë një gungë (masë) të fortë në një nga testikujt. Kur ofruesi i kujdesit shëndetësor mban një elektrik dore deri në skrotum, drita nuk kalon nëpër gungë.

Teste të tjera për kancerin e testisit përfshijnë:

– CT e barkut dhe legenit

– Testet e gjakut për shënuesit e tumorit: alfa fetoproteina (AFP), gonadotropina korionike njerëzore (beta HCG) dhe dehidrogjenaza laktike (LDH)

– X-ray e gjoksit

– Ultratinguj i skrotumit

Shkaqet e kancerit të testisit

Shkaku i saktë i kancerit të testisit është i panjohur. Çdo gjë që rrit mundësinë për t’u prekur nga kanceri i testisit është një faktor rreziku. Disa nga faktorët kryesorë të rrezikut për kancerin e testisit përfshijnë:

– Ekspozimi ndaj toksinave të caktuara kimike – Toksinat janë shkaktari kryesor i kancerit.

– Raca – Burrat kaukazianë kanë 5 deri në 10 herë më shumë gjasa të zhvillojnë kancer testicular sesa burrat e racave të tjera.

– Historia familjare ose personale e kancerit të testisit – veçanërisht të kesh një binjak identik me kancerin e testikujve.

– Zhvillimi jonormal i testikujve.

– Sindroma Klinefelter – Një çrregullim i kromozomeve seksuale i karakterizuar nga nivele të ulëta të hormoneve mashkullore, sterilitet, zmadhimi i gjirit dhe testikuj të vegjël.

– Virusi i imunitetit të njeriut (HIV) ose SIDA.

– Trajtimi i mëparshëm për kancerin.

– Infeksionet virale të testikujve, siç ndodh me shytat.

– Lëndimi i skrotumit.

– Aktivitet që rregullisht mund të ushtrojë presion ose të irritojë skrotumin.

Është e rëndësishme të theksohet se nuk ka asnjë lidhje të njohur midis vazektomisë dhe kancerit të testisit.

Parandalimi i kancerit të testisit

Ashtu si të gjithë kanceret, ka disa hapa që mund të ndërmerren për të ndihmuar në parandalimin e kancerit të testisit. Hapat e tillë përfshijnë:

– Adresimi dhe eliminimi i toksinave, të cilat janë shkaku kryesor i shumicës së kancereve, nga trupi dhe mjedisi juaj.

– Ndërtimi i sistemit tuaj imunitar jetik – linja e parë natyrore e mbrojtjes së trupit kundër kancerit dhe sëmundjeve të tjera.

– Ngrënia e një diete shumë të shëndetshme, që lufton kancerin dhe forcon imunitetin dhe shmang ushqimet e pashëndetshme.

– Përfshirja e një stili jetese të shëndetshme që përfshin stërvitje të rregullt ose aktivitet fizik, menaxhim të stresit dhe shumë rreze dielli të rregullta direkte dhe indirekte.

– Duke i kushtuar vëmendje të veçantë pastrimit, restaurimit dhe mbrojtjes së mëlçisë tuaj jetike – organit natyror të largimit të toksinave të trupit.

– Përgjithësisht duke e bërë trupin sa më jomikpritës ndaj kancerit.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer Testikular


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit të Prostatës dhe Testikujve, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook