Sindroma e Zorrës Dembele

Sindroma e Zorrës Dembele; Çfarë është, Shkaqet, Trajtimi dhe më shumë

 

Sindroma e Zorrës Dembele është një pseudonim për një lloj kapsllëku funksional të quajtur kapsllëk i ngadalshëm tranzit. Çrregullimi ndodh kur mbeturinat nuk lëvizin nëpër zorrë aq shpejt sa duhet. Ky është një problem sepse çon në parehati, jashtëqitje të forta dhe kapsllëk.

Ekzistojnë disa trajtime të mundshme për sindromën e zorrës dembele, duke përfshirë ushtrimin e vazhdueshëm, marrjen e mjaftueshme të fibrave, marrjen e duhur të ujit, probiotikët dhe produktet bimore.

Pra, çfarë është sindroma e zorrës dembele?

Sindroma e zorrës dembele është një lloj kapsllëku funksional i karakterizuar nga lëvizshmëria e ngadaltë e zorrëve. Kjo do të thotë që mbeturinat lëvizin nëpër traktin tretës më ngadalë se sa supozohet, duke çuar në siklet dhe dhimbje barku.

Pra, është një lloj kapsllëku i shkaktuar nga materia fekale që lëviz shumë ngadalë përmes zorrës së trashë. Sindroma e zorrës dembele është një lloj parësor i kapsllëkut funksional sepse shkaktohet nga një problem me shpejtësinë me të cilën mbetjet lëvizin nëpër sistemin e tretjes.

Llojet e kapsllëkut

Përafërsisht 15% e popullsisë vuan nga një formë e kapsllëkut, me një prevalencë më të lartë me kalimin e moshës. Nëse keni të bëni me kapsllëk, mund të shqetësoheni se keni sindromën e zorrës dembele. Së pari, duhet të dini se ekzistojnë dy lloje të kapsllëkut: kapsllëku primar dhe sekondar.

– Kapsllëku primar përfshin konstipacionin e ngadalësuar të tranzitit dhe evakuimin jo të plotë për shkak të një pengese.

– Kapsllëku sekondar shkaktohet nga faktorë dytësorë, si mënyra e jetesës, dieta dhe disa medikamente farmaceutike.

Qasja e parë e trajtimit për kapsllëkun është ushtrimi i vazhdueshëm, rritja e marrjes së fibrave dhe ujit, si dhe mjekimi natyral.

Marrja e fibrave mund të rritet duke përfshirë më shumë ushqime të shëndetshme që shërojnë zorrët. Superushqimet janë gjithashtu zakonisht të larta në fibra dhe mund të fillojnë tretjen. Ju gjithashtu mund të konsideroni plotësimin e dietës tuaj me një shtesë fibrash, probiotikë, baktere ose enzima tretëse.

Nëse i adresoni këto shqetësime dhe kapsllëku juaj vazhdon, mund të keni kapsllëk parësor.

Simptomat e sindromës së zorrës dembele

Simptomat e zakonshme të sindromës së zorrës së dembelit përfshijnë:

– Dhimbje barku.

– Rrjedhje e urinës.

– Kapsllëk i rëndë.

– Ndjeheni të ngopur shpejt.

– Fryrje.

– Lëvizje të dhimbshme të zorrëve gjatë jashtëqitjes.

Këto simptoma janë gjithashtu të zakonshme në disa çrregullime të tjera gastrointestinale, kështu që testimi është një pjesë e rëndësishme e diagnostikimit të sindromës së zorrës dembele. Për shembull, mjekët nuk mund të bëjnë dallimin midis kapsllëkut të shkaktuar nga muskujt joefektiv të dyshemesë së legenit dhe sindromës së zorrës dembele.

Dallimet nga sindroma e zorrës së irrituar

Udhëzimet më të fundit për kapsllëkun funksional pasqyrojnë faktin se çrregullimet gastrointestinale mund të jenë të vështira për t’u dalluar dhe për rrjedhojë të diagnostikohen siç duhet.

Kapsllëku funksional dhe sindroma e zorrës së irrituar me kapsllëk mbizotërues – ose IBS-C – kanë simptoma të ngjashme dhe mundësi trajtimi. Më parë ato konsideroheshin dy çrregullime të veçanta, por tani konsiderohen të jenë në të njëjtin vazhdimësi. Kjo për shkak se është e vështirë, nëse jo e pamundur, për mjekët të bëjnë dallimin midis dy diagnozave.

Dallimi kryesor midis të dyve është se kapsllëku funksional, i cili përfshin sindromën e zorrës dembele, zakonisht konsiderohet më pak i dhimbshëm se IBS-C.

Shkaqet e Sindromës së Zorrës Dembele

Shkaku i sindromës së zorrës dembele është i paqartë. Studiuesit mendojnë se mund të ketë disa shkaqe për sindromën e zorrës dembele, duke përfshirë faktorët e sjelljes dhe ato gjenetikë. Këtu janë shkaqet e mundshme të sindromës së zorrës dembele:

  1. Dëmtimi i nervit ose i muskujve të zorrës së trashë

Nëse nervat ose muskujt e zorrës së trashë janë dëmtuar ose nuk funksionojnë siç duhet, mbetjet mund të mos lëvizin siç duhet nëpër zorrën e trashë.

  1. Çështjet e neurotransmetuesit enterik

Neurotransmetuesit enterik janë substanca të lëshuara nga neuronet në sistemin e tretjes. Këto substanca ndihmojnë në rregullimin e lëvizjes së mbeturinave përmes zorrëve duke kontrolluar kontraktimet e muskujve, sekretimin e hormoneve dhe zgjerimin e enëve të gjakut. Problemet me neurotransmetuesit enterikë mund të jenë shkaku kryesor i çrregullimeve funksionale gastrointestinale.

  1. Qelizat intersticiale të Cajal

Problemet me qelizat e veçanta në sistemin gastrointestinal të quajtura qeliza intersticiale të Cajal mund të kontribuojnë gjithashtu në një zorrë të ngadaltë. Këto qeliza janë përgjegjëse për ritmin me të cilin mbetjet lëvizin nëpër zorrët. Studiuesit mendojnë se kjo mund të çojë në lëvizje më të ngadalta të zorrëve nëse i humbni këto qeliza ose ato dëmtohen.

  1. Bakteret që prodhojnë metan në zorrë

Disa baktere të zorrëve mund të prodhojnë metan. Nëse prodhojnë shumë metan, lëvizshmëria e zorrëve mund të ndikohet. Disa lloje të kapsllëkut mund të shkaktohen nga një rritje e tepërt e baktereve që prodhojnë metan në zorrë. Rritja e tepërt e baktereve mund të parandalohet duke përdorur baktere probiotike për të balancuar florën e zorrëve, duke promovuar kështu një mikrobiomë më të shëndetshme të zorrëve.

  1. Përdorimi i opioideve

Përdorimi i rëndë i opioideve, qoftë i përshkruar për dhimbje ose i përdorur për argëtim, është treguar se ngadalëson lëvizjen e mbeturinave nëpër zorrë. Po kështu përdorimi i zgjatur i laksativëve stimulues.

  1. Disa kushte mjekësore që shkaktojnë indirekt sindromën e zorrës dembele

Këto përfshijnë çrregullime të të ngrënit, të tilla si anoreksia ose bulimia, hipotiroidizmi, sindroma e zorrës së irrituar dhe çmenduria.

Si trajtohet sindroma e zorrës dembele

Trajtimi i sindromës së zorrës dembele zakonisht përbëhet nga një kombinim i ndryshimeve të stilit të jetesës dhe produkteve bimore. Shpesh, trajtimi i shkakut themelor të sindromës së zorrës dembele, siç është trajtimi i hipotiroidizmit, mund të trajtojë sindromën e zorrës dembele. Pavarësisht, shumë opsione trajtimi janë të përqendruara në lehtësimin e kapsllëkut kronik, i cili rezulton drejtpërdrejt nga sindroma e zorrës dembele.

Ndryshimet e stilit të jetesës mund të përfshijnë ushtrime të lehta për të përmirësuar qarkullimin e gjakut nëpër bark, duke rritur kështu lëvizshmërinë e zorrëve dhe duke lehtësuar kapsllëkun. Qëndrimet specifike, të tilla si ulja gjatë lëvizjes së zorrëve, mund të përdoren gjithashtu si një mjet për të lehtësuar lirimin e zorrëve.

Ndryshimet dietike, të tilla si rritja e marrjes së ujit dhe probiotikëve (p.sh. kosi ose suplementet) duke kufizuar bulmetin, kafeinën dhe ushqimet e përpunuara shumë mund të jenë një trajtim efektiv për sindromën e zorrës dembele dhe kapsllëkun kronik. Vlerësimi dhe korrigjimi i marrjes së fibrave në konsultim me një profesionist mjekësor mund të përdoret gjithashtu si trajtim pasi shumë ose shumë pak fibra dietike mund të kontribuojnë në sindromën e zorrës dembele.

Për më tepër, kufizimi i përdorimit të laksativëve stimulues u rekomandohet atyre me sindromën e zorrës dembele në mënyrë që të lejojë që sistemi gastrointestinal të funksionojë vetë. Në vend të kësaj, produktet bimore (si ProbioHerb dhe Senecol) përdoren si një mjet për të stimuluar lëvizjen e zorrëve dhe për të trajtut zorrën dembele, e shumë të tjera.

Ritrajnimi i zorrëve, i cili përpiqet të rivendosë lëvizjet e rregullta të zorrëve duke punuar me ritmet natyrale të trupit, mund të përdoret gjithashtu si trajtim.

Në raste shumë të rralla dhe ekstreme të sindromës së zorrës dembele, mund të kryhet një operacion për të hequr me dorë lëndën fekale ose për të instaluar një qese kolostomie, e cila është një qese plastike që mbledh lëndën fekale nga trakti tretës përmes një hapjeje në murin e barkut.

Së fundmi, stimulimi elektrik ndërhyrës, i cili përdor rryma elektrike pa dhimbje për të rritur shpejtësinë e tretjes dhe për të përmirësuar funksionimin nervor në traktin tretës, mund të jetë një alternativë ndaj operacionit.

Pyetjet e bëra më shpesh

– A është gjenetike zorra dembele?

Sindroma e zorrës dembele mund të shkaktohet nga faktorë gjenetikë, hormonalë dhe të sjelljes. Studiuesit janë ende duke përcaktuar se çfarë e shkakton kohën e ngadaltë të kalimit të zorrëve, karakteristikë e sindromës së zorrës dembele.

– A mund të shkaktojë stresi një zorrë dembele?

Shkaku i saktë i sindromës së zorrës dembele është i panjohur. Stresi mund të kontribuojë në simptomat e sindromës së zorrës dembele si kapsllëku. Megjithatë, nuk mund të provohet që vetëm stresi të shkaktojë sindromën e zorrës dembele.

– A mund të kurohet sindroma e zorrës së dembelit?

Sindroma e zorrës dembele konsiderohet e shëruar kur një individ mund të ketë të paktën tre lëvizje spontane të zorrëve në një javë, edhe pas trajtimit me produktet bimore ProbioHerb, Senecol dhe Colollum që i gjeni duke shtypur foton më poshtë.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook