Fruti më efektiv në largimin e Pagjumësisë

Fruti më efektiv në largimin e Pagjumësisë

 

Banania konsiderohet si një nga frutat e dobishme për shëndetin e njeriut, për shkak të vlerave të larta ushqyese. Disa njerëz janë të prirur t’i hanë gjatë natës, sepse besojnë se ndihmojnë në largimin e pagjumësisë. A është e vërtetë kjo?

A e trajton banania pagjumësinë?

Është vërtetuar se ngrënia e bananeve para gjumit ndihmon në trajtimin e pagjumësisë, sepse ato përmbajnë:

  1. Triptofan

Bananet përmbajnë një përqindje të lartë të triptofanit, një aminoacid që stimulon trurin të prodhojë hormonin serotonin, i cili ndihmon në qetësimin e nervave dhe përmirësimin e humorit.

Acidi triptofan gjithashtu inkurajon trurin të sekretojë më shumë hormonin melatonin, i cili kontribuon në rregullimin e ciklit gjumë-zgjim, dhe kështu kontribuon në heqjen e pagjumësisë.

  1. Magnez

Bananet luajnë një rol të madh në ndjenjën e relaksimit kur hahen para gjumit, sepse ato përmbajnë një përqindje të mirë të magnezit, i cili punon për të relaksuar muskujt e trupit.

Në disa studime, studiuesit kanë zbuluar se konsumimi i 500 miligramëve magnez në ditë rrit prodhimin e hormonit melatonin dhe ul nivelet e hormonit kortizol.

  1. Karbohidratet

Sipas disa provave shkencore, ushqimet e pasura me karbohidrate, si bananet, ndihmojnë në rritjen e mundësive që acidi i triptofanit të hyjë në tru, duke stimuluar kështu prodhimin e serotoninës dhe melatoninës.

  1. Kalium

Bananet përmbajnë kalium, i cili ndihmon në përmirësimin e cilësisë së gjumit duke reduktuar ngërçet e muskujve gjatë natës dhe kontrollon presionin e gjakut.

Pra, ngrënia e një banane para gjumit, është një ide e mirë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook