Ndikimi i dëmshëm i zhurmës në shëndetin tonë

Ndikimi i dëmshëm i zhurmës në shëndetin tonë

 

Zhurma përkufizohet si çdo tingull i padëshiruar ose shqetësues, ndërsa ndotja akustike është bashkimi i niveleve të tepërta ose të dëmshme të zërit në mjedis, të cilat mund të ndërhyjnë në jetën e njerëzve ose kafshëve.

Pavarësisht përhapjes, shumë njerëz mbeten të pavetëdijshëm për rreziqet serioze shëndetësore që lidhen me ekspozimin ndaj ndotjes akustike.

Humbja e dëgjimit e shkaktuar nga zhurma është një pasojë e zakonshme e ekspozimit të zgjatur ndaj zhurmave të larta. Studimet kanë lidhur gjithashtu ndotjen akustike me rreziqet kardiovaskulare, mosfunksionimin endokrin, çështjet njohëse dhe probleme të tjera shëndetësore.

OBSH rekomandon një nivel ditor të sigurt të volumit prej 80 decibel (dB) deri në 40 orë në javë, megjithatë shumë njerëz janë të ekspozuar ndaj tingujve që tejkalojnë këtë nivel. Janë përfshirë këshilla praktike për t’ju ndihmuar të luftoni ndotjen akustike dhe të mbroni shëndetin tuaj të përgjithshëm.

 

Zhurma zakonisht përkufizohet si çdo tingull i padëshiruar ose shqetësues. Mund të vijë nga burime natyrore si stuhitë ose kafshët, ose nga burime artificiale si puna e ndërtimit, transporti, pajisjet shtëpiake dhe instrumentet muzikore.

Ndotja akustike, nga ana tjetër, është konjugimi i niveleve të tepërta ose të dëmshme të tingullit në mjedis, që mund të ndërhyjë në jetën e njerëzve ose kafshëve. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), ndotja akustike është shfaqur si ” shqetësimi kryesor mjedisor”, duke prekur miliona njerëz në mbarë botën.

Është veçanërisht e përhapur në zonat urbane ku burimet e zhurmës janë të larta dhe mundësitë për paqe dhe qetësi janë të kufizuara. Megjithatë, pavarësisht përhapjes së saj, shumë njerëz mbeten të pavetëdijshëm për rreziqet serioze shëndetësore që lidhen me ekspozimin ndaj ndotjes akustike.

Humbja e dëgjimit: Një pasojë e përhapur e ekspozimit ndaj zhurmës

Një nga problemet më të zakonshme të shkaktuara nga ndotja akustike është humbja e dëgjimit të shkaktuar nga zhurma (NIHL). Të dhënat nga Instituti Kombëtar për Shurdhimin dhe Çrregullimet e tjera të Komunikimit (NIDCD) tregojnë se të paktën 10 milionë të rritur amerikanë janë të prekur nga kjo gjendje. Një punim nga OBSH shpjegon më tej se si ndodh:

“Ekspozimi ndaj tingujve me zë të lartë për çdo kohë shkakton lodhje të qelizave shqisore të veshit. Rezultati është humbje e përkohshme e dëgjimit ose tringëllimë në veshë (një ndjesi ziljeje në vesh) … Kur ekspozimi është veçanërisht i lartë, i rregullt ose i zgjatur, mund të shkaktojë dëmtim të përhershm të qelizave shqisore dhe strukturave të tjera, duke rezultuar në humbje të pakthyeshme të dëgjimit…

Ekspozimi i vazhdueshëm çon në përparimin e humbjes së dëgjimit, duke ndikuar përfundimisht në të kuptuarit e të folurit dhe duke pasur një ndikim negativ në cilësinë e jetës së individit.”

Intensiteti i zërit matet në decibel (dB), ndërsa decibeli i peshuar me A ose dBA i referohet jo vetëm intensitetit, por edhe mënyrës sesi ai perceptohet nga veshët tanë. Tingujt në ose nën 70 dBA konsiderohen relativisht të sigurta edhe me ekspozim të zgjatur, ndërsa ato mbi 85 dBA mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit me kalimin e kohës. Praktikat e pasigurta të dëgjimit, të tilla si përdorimi i pajisjeve personale të dëgjimit si kufjet në volum të lartë ose frekuentimi i vendeve argëtuese me zë të lartë, gjithashtu rrisin rreziqet për NIHL.

Një studi9 i botuar në BMJ Global Health zbuloi se mbi 1 miliard të rinj mund të jenë në rrezik të humbjes së mundshme të dëgjimit nga dëgjimi i muzikës me volum që arrin deri në 105 dB përmes kufjeve të tyre, duke nënvizuar domosdoshmërinë për politika që promovojnë praktika të sigurta të dëgjimit.

“Dëgjimi është një aftësi e çmuar dhe dëmtimi i dëgjimit për shkak të zhurmës së tepërt nuk mund të rikthehet. Për njerëzit që janë të prekur, humbja e dëgjimit ndikon në cilësinë e përgjithshme të jetës së tyre, ndërsa kostot e kujdesit shëndetësor për shoqërinë rriten. Humbja e dëgjimit të shkaktuar nga zhurma është e parandalueshme. dhe duhet bërë më shumë për të siguruar që kjo humbje të shmanget”, pohon OBSH.

Rreziqet kardiovaskulare rriten me ndotjen akustike

Përtej humbjes së dëgjimit, hulumtimet kanë treguar lidhjen midis zhurmës dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Një studim bindës i paraqitur në Sesionin Vjetor Shkencor të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë në 2022, zbuloi se ndotja akustike mund të jetë përgjegjëse për 1 në 20 sulme në zemër.

Studiuesit analizuan të dhënat nga gati 16,000 pacientë të New Jersey të shtruar në spital për sulme në zemër në vitin 2018. Duke përdorur adresat e tyre të shtëpisë, studiuesit vlerësuan ekspozimin ditor të zhurmës së pacientëve dhe i kategorizuan në zona me zhurmë të lartë (65 dB ose më shumë) dhe zona me zhurmë të ulët ( 50 dB ose më pak).

Rezultatet e tyre treguan se shkalla e sulmit në zemër ishte 3.3% në zonat me zhurmë të lartë, krahasuar me 1.9% në rajonet më të qeta. Kjo tregon se afërsisht 5% e të gjitha sulmeve në zemër në mjediset urbane të zhurmshme mund t’i atribuohen niveleve të larta të zhurmës.

Në mënyrë të ngjashme, një studim i botuar në revistën Environmental Health Perspectives zbuloi se ekspozimi ndaj zhurmës së transportit gjatë natës dhe ditës rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare me 4% për çdo 4 dB rritje të zhurmës.

Studiuesit vunë në dukje gjithashtu se këto efekte nuk zbuten nga gjumi, që do të thotë se edhe nëse arrini të flini përmes tingujve të lartë, trupi juaj do të reagojë sërish ndaj tyre, duke shkaktuar një kaskadë stresi që kontribuon në rrezikun kardiovaskular. Këto gjetje janë bërë jehonë në një studim tjetër të botuar në revistën Circulation Research:

“Zhurma e trafikut gjatë natës shkakton fragmentim dhe shkurtim të gjumit, rritje të niveleve të hormoneve të stresit dhe rritje të stresit oksidativ në enët e gjakut dhe tru. Këta faktorë mund të nxisin mosfunksionimin vaskular (endotelial), inflamacionin dhe hipertensionin arterial, duke rritur kështu rrezikun kardiovaskular.”

Zhurma mund të ndërhyjë në sistemin endokrin

Siç theksohet në studimin nga Hulumtimi i Qarkullimit, përgjigja njohëse ndaj ndotjes akustike mund të ndikojë në ekuilibrin endokrin duke shkaktuar mbiprodhimin e hormoneve të stresit. “Aktivizimi i shkaktuar nga zhurma i boshtit hipotalamik-hipofizë-adrenal dhe i sistemit nervor simpatik shkakton lirimin e hormoneve të stresit si kortizoli dhe katekolaminat”, shpjeguan studiuesit.

Në përputhje me rrethanat, studiuesit e studimit të paraqitur vunë në dukje se duke shkaktuar rrugë neuroendokrine, zhurma “indukton inflamacionin, duke çuar në rritje të niveleve të IL (interleukinës)-6, IL-1β dhe monociteve proinflamatore, së bashku me stresin oksidativ”.

Ndotja akustike ndikon në funksionin njohës

Ekspertët besojnë se ndotja akustike ndikon në funksionin njohës, megjithëse kjo fushë është më pak e hulumtuar sesa efektet e saj në shëndetin kardiovaskular. Në një përmbledhje të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Higjienës dhe Shëndetit Mjedisor, studiuesit analizuan studimet mbi efektet afatgjata të ndotjes së ajrit dhe zhurmës së ambientit tek të rriturit e moshës 18 vjeç e lart.

Gjetjet e tyre tregojnë se ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit dhe zhurmës janë “të lidhura me një ose disa tregues të funksionit neurokognitiv, çrregullime të humorit dhe sëmundje neurodegjenerative në disa studime”.

Hulumtimet tregojnë gjithashtu se fëmijët që janë të ekspozuar ndaj zhurmës mjedisore janë veçanërisht më të prirur ndaj efekteve negative në performancën njohëse.

Sapo të shfaqen problemet e dëgjimit, mund të rrisë rrezikun e izolimit social, depresionit dhe demencës. Fatkeqësisht, më pak se 30% e njerëzve mbi moshën 70 vjeç që kanë humbje dëgjimi do të veshin aparate dëgjimi, pavarësisht dëshmive bindëse nga Universiteti i Exeter dhe King’s College në Londër që tregojnë se veshja e një aparati dëgjimi mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të demencës.

Mënyra të tjera që zhurma mund të dëmtojë shëndetin tonë

Zhurma e natës prish gjumin, duke çuar në një sërë problemesh shëndetësore të lidhura me mungesën e gjumit. Studimet tregojnë gjithashtu se ndotja akustike mund të ndikojë negativisht në shëndetin riprodhues dhe shtatzëninë. Hulumtimet mbi gratë shtatzëna zbuluan se ekspozimi ndaj zhurmës dhe ndotjes së ajrit mund të rezultojë në peshë më të ulët të lindjes. Për më tepër, një studim mbi brejtësit meshkuj tregoi reduktime të konsiderueshme në nivelet e testosteronit me ekspozim kronik të zhurmës prej rreth 100 dB.

Për më tepër, një meta-analizë e botuar në revistën GeoHealth zbuloi se ekspozimi ndaj ndotjes akustike lidhet me një rrezik në rritje të:

– Neuroma akustike

– Astma dhe bronkiti, veçanërisht tek fëmijët

– Mosfunksionim gastrointestinal, të tilla si ulja e lëvizshmërisë dhe rritja e sekretimit të acidit

Këshilla praktike për të mbrojtur shëndetin tuaj nga ndotja akustike

Sipas udhëzimeve të OBSH-së, niveli ditor i sigurt i volumit është 80 dB për deri në 40 orë në javë. Shenjat se zhurma është shumë e lartë përfshijnë nevojën për të ngritur zërin për t’u dëgjuar, vështirësi për të kuptuar dikë afër dhe përjetuar dhimbje ose zile në veshët e tu.

Marrja e masave proaktive për të luftuar ndotjen akustike është thelbësore për ruajtjen e dëgjimit dhe mirëqenien e përgjithshme. Edhe reduktimet e vogla në vëllim mund të ofrojnë mbrojtje të konsiderueshme. Këtu janë disa strategji praktike që ju rekomandojmë t’i zbatoni:

– Praktikoni zakone të sigurta të dëgjimit duke ulur volumin e pajisjeve tuaja personale audio.

– Shkarkoni një aplikacion matës decibel në smartphonin tuaj për të marrë paralajmërime nëse volumi arrin nivele të rrezikshme.

– Vishni tapa veshësh në mjedise me zhurmë dhe mbani gjithmonë mbrojtje për veshët nëse punoni rreth zhurmave të larta.

– Përdorni kufje/kufje për anulimin e zhurmës të montuara me kujdes, të cilat ju lejojnë të dëgjoni rehat tingujt me një volum më të ulët. Zgjidhni opsionet me tela, pasi kufjet me valë mund t’ju ekspozojnë ndaj fushave elektromagnetike (EMF).

– Kufizoni sasinë e kohës që kaloni duke u angazhuar në aktivitete të zhurmshme.

– Bëni pushime të rregullta dëgjimi nga përdorimi i pajisjeve personale audio për t’i dhënë veshëve tuaj pushim.

– Kufizoni përdorimin ditor të pajisjeve personale audio në më pak se një orë për të minimizuar ekspozimin e zgjatur.

– Konsideroni lëvizjen nëse jetoni në një zonë të zhurmshme. Nëse kjo nuk është e realizueshme, merrni parasysh izolimin ndaj zhurmës së shtëpisë tuaj duke shtuar pllakë akustike në tavanin dhe muret tuaja. Instalimi i dritareve me dy panele, izolimi, perde të rënda dhe qilima mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e volumit të zhurmës.

– Përdorni kufje që bllokojnë zërin për të eliminuar shqetësimet e herëpashershme të zërit si ato nga trafiku ose kositësit e barit. Përdorni mbrojtëse për veshët kur përdorni makinën tuaj të barit ose ventilatorin e gjetheve.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook