Zbulimi i sekreteve të shëndetit dhe vitalitetit hormonal

Zbulimi i sekreteve të shëndetit dhe vitalitetit hormonal

 

Endokrinologjia është një degë e mjekësisë që fokusohet në studimin e hormoneve dhe gjëndrave dhe indeve që i prodhojnë ato. Ajo trajton ekuilibrin e ndërlikuar të hormoneve që rregullojnë shumë nga funksionet thelbësore të trupit tonë dhe si t’i mbajmë ato në ekuilibrin e duhur. këtu do të zbuojmë disa detaje të rëndësishme që mund t’ju ndihmojnë të rritni mirëqenien dhe vitalitetin tuaj.

Rëndësia e të kuptuarit të fiziologjisë së tiroides

Ndërprerësit endokrinë ndikojnë në fiziologjinë e tiroides në nivel molekular dhe në nivelin super molekular. Nga shumë hormone në trupin tonë, hormonet e tiroides janë ndoshta më të rëndësishmit, pasi ato rregullojnë metabolizmin dhe nevojiten për pothuajse çdo proces fiziologjik në trup. Kur nivelet e tiroides janë të çekuilibruara, kjo mund të shkaktojë probleme serioze.

Një çekuilibër mund të çojë në probleme të rëndësishme shëndetësore, duke përfshirë fibromialgjinë, sindromën e zorrës së irrituar, ekzemën, sëmundjen e mishrave të dhëmbëve dhe çrregullimet autoimune, vetëm për të përmendur disa. Kjo ndodh sepse tiroidja ndikon në pjesë të ndryshme të trupit, duke i bërë simptomat e mosfunksionimit të ndryshme. Hipotalamusi sekreton hormonin që çliron tirotropinën (TRH) që nxit gjëndrën e hipofizës të lëshojë hormonin stimulues të tiroides (TSH) që më pas bën që tiroidja të lëshojë T4.

Gati 90% e hormonit të tiroides çlirohet në një formë joaktive të T4. Mëlçia pastaj konverton T4 në T3 me ndihmën e një enzime. Problemet e tiroides mund të ekzistojnë, megjithatë, edhe kur testet standarde të funksionit të tiroides tregojnë rezultate normale.

TSH mund të jetë thjesht një test krejtësisht i tepërt për arsye të shumta … edhe bollëku i T4 mund të jetë problematik dhe të stimulojë rrugë të caktuara. Dhe kjo është në të vërtetë arsyeja pse T3 duhet të shikohet në krahasim me TSH sepse njerëzit e stresuar në përgjithësi kanë shtypur vlerat e TSH.

Dietarët kronikë mund të kenë shtypur vlerat e TSH. Ka kimikate që prishin hormonet në mjedis që mund të shtypin mënyrën se si funksioni i tiroides po modulohet.

… vetëm duke parë TSH dhe T4 më vete, mund të jetë shumë ujë me baltë për t’u parë. Kjo është arsyeja pse testi relativisht i papërpunuar i temperaturës dhe pulsit mund të jetë mjaft i dobishëm. Por përsëri, duhen edhe shënues të tjerë. Duhet testuar kolesteroli, po ashtu prolaktina, nivelet e tjera të hormoneve, laktati, të gjithë këta tregues të tjerë që mund të jenë të dobishëm për t’ju bërë të kuptoni se çfarë po bën tiroidja në të vërtetë.

Ndërsa njerëzit me hipotiroidizëm subklinik shpesh do të kenë rezultate normale laboratorike, nëse temperatura e trupit dhe frekuenca e pulsit janë të ulëta, kjo është një sinjal se tiroidja nuk funksionon siç duhet. Gjithashtu, edhe nëse TSH është e ulët (që është ajo që dëshironi), ajo mund të shtypet nga kortizoli dhe adrenalina. Kontrollimi i temperaturës dhe pulsit pas ngrënies është një mënyrë për ta kontrolluar këtë.

Një test i kolesterolit gjithashtu mund të jetë i dobishëm. Kolesteroli i lartë (në mes 200) është shpesh një shenjë se tiroidja nuk po e konverton kolesterolin në hormone steroide. Në të kundërt, kolesteroli i ulët mund të jetë një shenjë e infeksionit.

Shkaqet kryesore të çrregullimit të tiroides

Ndërsa ka dhjetëra faktorë që mund të prishin funksionin e tiroides, dominimi i estrogjenit dhe teprica e estrogjenit janë ndër shkaqet kryesore.

Nivelet e estrogjenit në serum nuk janë përfaqësuese të estrogjenit që ruhet në inde. Estrogjeni mund të jetë i ulët në plazmë, por i lartë në inde.

Estrogjeni pengon shndërrimin e T4 në T3 dhe është një nga kontribuesit kryesorë të kancerit, por shumë klinicistë supozojnë se nivelet e serumit janë ekuivalente me nivelet e indeve – dhe nuk janë. Pra, shumë njerëz marrin rezultate false të ulëta kur nivelet e tyre të estrogjenit janë në të vërtetë të larta.

“Sasia më e lartë e T3 gjendet brenda qelizave. Nuk është në serum. Pra, nëse e aplikoni këtë arsye për estradiolin, për shembull, dhe ndoshta estrogjenet e tjerë më të dobët si estroni dhe estrioli, ato do të jenë në inde. Tani, nëse keni ndonjë sasi të indit dhjamor, ju po gjeneroni estrogjen si parazgjedhje dhe sasia e aromatazës që prodhohet do të konvertojë testosteronin dhe hormonet e tjera gjithashtu në estrogjen.

Një opsion më i mirë për matjen e niveleve të estrogjenit në yndyrë dhe inde është një test gjaku i prolaktinës. Estrogjeni nxit prodhimin e prolaktinës, e cila është një hormon i prodhuar nga gjëndrra e hipofizës.

Prolaktina mund të jetë shumë, shumë e dobishme. Mbajtja e prolaktinës rreth 10 miligramë për decilitër është ideja e përgjithshme. Diapazoni mesatar i referencës është diku nga 20 deri në disa qindra … kur filloni të shihni prolaktinë kaq të lartë, do te filloni të konkludoni se do të ketë disa probleme që ndoshta lidhen me estrogjenin e lartë.

Ndonjëherë mund të shikoni dikë dhe të tregoni nëse ai është dominues i estrogjenit. Mund ta shihni me siguri tek djemtë që pinë shumë birrë, shumë fitoestrogjene. Do të prireni të shihni një kombinim të shtimit të peshës që nxitet nga ekspozimi i lartë i fitoestrogjenit.

Dhe tek femrat, mund ta shihni këtë gjithashtu. Sigurisht që ka tipare të ngjashme me estrogjenin me rritje të dhjamosjes, sigurisht disrregullim hormonal, i cili mund të shkojë nga cikle të çrregulluara në koagulim të rëndë në dismenorre, amenorre.

Mund të shkojë në të dyja drejtimet. Dhe ka, përsëri, përzierja ose balta e ujit ka tendencë të ngatërrohet nga rritja e estradiolit do të shtypë hormonin e tiroides, do të shtypë progesteronin… Pra, mbajtja e prolaktinës sa më ulët është e mrekullueshme. Dhe…progesteroni do ta bëjë këtë. Ai është kryesisht një hormon femëror, por edhe burrat kanë nevojë për të.

Një qasje gjithëpërfshirëse funksionon më së miri

Rregullimi i problemeve të tiroides nuk është aq i thjeshtë sa marrja e hormoneve tiroide. Ju duhet të përdorni një qasje gjithëpërfshirëse që trajton atë që po hani – duke shmangur dietat me karbohidrate të ulëta dhe me kalori të ulët – nivelet tuaja të stresit dhe ekspozimin tuaj ndotësve mjedisorë, si kimikatet që prishin sistemin endokrin.

Shpesh, janë ndryshimet më themelore dhe të thjeshta që bëjnë ndryshimin më të madh në shëndetin tuaj. Për këtë qëllim, rekomandohen gjithashtu ushtrime dhe lëvizje të rregullta, veçanërisht ecje, për të adresuar çështjet endokrine dhe për ta çuar shëndetin tuaj në nivelin tjetër.

Strategjitë shumë të thjeshta mund të çojnë në disa rezultate të mahnitshme, dhe disa nga këto gjëra thjesht përfundojnë me diagnozën mjekësore, mbitrajtimin, mbidiagnozën dhe ky është ende një problem i madh.

… Stërvitja, është çelësi … por përsëri, duhet bërë duke jetuar një jetë që ke shumë kënaqësi ta bësh dhe për të bërë gjëra që janë të dobishme dhe interesante, në vend që të kalosh një jetë me ushtrime të tepërta dhe pa frymë, gjë që do të çonte gjithsesi në këtë gjendje hipertiroide.

… sasia e duhur e ushtrimeve, nuk duhet të jetë shumë, sigurisht jo shumë pak, por një mesatare. Pra, trajnimi adekuat i forcës, trajnimi i lëvizshmërisë, sasia e moderuar e ushtrimeve kardiovaskulare përmes ecjes së rregullt, është vendi ku shumica e njerëzve duhet të jenë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook