Këshilla për të qetësuar mendjen dhe për të përmirësuar humorin

Këshilla për të qetësuar mendjen dhe për të përmirësuar humorin

 

Kur dikush është i ngarkuar me shqetësime ose duke luftuar për të mbajtur ritmin e shpejtë të jetës, ai duhet të qetësojë mendjen për të arritur rehati fizike dhe morale dhe për të përmirësuar gjendjen shpirtërore.

– Frymëmarrja e thellë

Çdo qenie e gjallë merr frymë gjatë gjithë kohës, por për të përdorur frymëmarrjen për të arritur një gjendje qetësie dhe paqeje të brendshme, duhet të ruash me vetëdije dhe saktësi ritmin e frymëmarrjes.

Duhet të merrni frymëmarrje të shkurtra dhe të shpejta, pastaj të kaloni në frymëmarrje të ngadaltë dhe të thellë. Dora vendoset në bark dhe ndihet ndërsa ngrihet dhe zgjerohet sa herë që ajri hyn në mushkëri dhe tkurret sa herë që nxirret.

Këto hapa ndiqen nga faza e thithjes dhe nxjerrjes 6 herë në minutë.

– Akuariumi

Akuariumet në shtëpi dhe shikimi i peshkut duke notuar mund t’ju ndihmojë të arrini një ndjenjë qetësie dhe relaksi.

Një studim shkencor, i cili përdori një rezervuar qindra herë më të madh, zbuloi se sa më shumë lloje të jetës detare që shtoheshin në rezervuarin transparent, aq më të lumtur bëheshin njerëzit, pasi u ulën edhe rrahjet e zemrës dhe presioni i gjakut.

– Ushtrimet fizike

Vetëm duke u siguruar që të ushtroheni për vetëm 5 minuta, si për shembull ecja e shpejtë, mund të fillojë të qetësojë mendjen, sepse liron “endorfina”, të cilat janë substanca kimike që e bëjnë një person të ndihet rehat dhe mund të ndihmojë në përmirësimin e humorit, përqendrimin e tij, dhe gjumin e thellë.

– Dëgjimi i zërave natyralë

Dëgjimi i zërit të zogjëve, erës, shiut, ujit që rrjeth fjalë për fjalë ndihmojnë në qetësimin e trurit dhe stimulimin e humorit të mirë, pasi natyra dhe zërat e saj janë një mjet i mirë për t’u qetësuar dhe për t’u fokusuar. Gjithashtu këshillohet të qëndroni larg zhurmës dhe zërave të dëmshëm dhe shkatërrues të trurit si tinguj e lartë të veglave muzikore.

– Ndihma e të tjerëve

Ky aktivitet ndriçon pjesë të trurit dhe i bën njerëzit të ndihen të lumtur.

– Ecja jashtë

Të qënit rreth natyrës e bën një person të mendojë më qartë dhe të ndihet më i relaksuar dhe i freskët, pasi truri funksionon më pozitivisht në një mjedis më të gjelbër.

Në një studim, u zbulua se pasi kaluan 20 minuta në kopsht, fëmijët me ADHD ishin në gjendje të përqendroheshin më mirë. Kalimi i kohës jashtë shtëpisë, larg bllokimeve të trafikut, natyrisht, çon në uljen e rrahjeve të zemrës, presionit të gjakut dhe hormoneve të stresit dhe madje redukton tensionin e muskujve.

– Periudha e pushimit

Kur dikush e gjen mendjen duke vrapuar me shpejtësi ose duke u përplasur, ai duhet të ndryshojë fokusin e tij në tema ose aktivitete të tjera, të tilla si shëtitja nëpër një park, ngrënia e një rostiçerie ose biseda me një mik të mirë.

Thjesht duke pushuar të paktën 5 minuta mund të rikarikoni mendjen dhe ta rivendosni atë në një humor më të mirë.

– Ndjekja e një diete të shëndetëshme

Ngrënia e një diete të shëndetshme është një pjesë e rëndësishme e kujdesit për veten. Sigurohuni që të hani shumë fruta, perime dhe drithëra.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook