Të dhënat globale tregojnë se rastet e kancerit tek të rinjtë janë rritur me 79% në 30 vjetët e fundit

Të dhënat globale tregojnë se rastet e kancerit tek të rinjtë janë rritur me 79% në 30 vjetët e fundit

 

Gjithnjë e më shumë të rinj në mbarë botën po diagnostikohen me të gjitha llojet e ndryshme të kancerit.

Sipas të dhënave nga viti 1990 deri në vitin 2019, rastet e kancerit tek të rinjtë globalisht janë rritur me 79 për qind, së bashku me një rritje prej 28 për qind të vdekjeve. Në mënyrë alarmante, parashikimet tregojnë se diagnozat do të rriten me 31 përqind të mëtejshme dhe vdekjet me 21 përqind deri në vitin 2030.

Të dhënat tregojnë gjithashtu se çdo kontinent po përjeton një rritje të llojeve të ndryshme të kancerit tek individët nën 50 vjeç.

Vende si Australia dhe Zelanda e Re kryesojnë paketën në diagnozat e hershme të kancerit, me norma që rriten në 135 dhe 119 raste për 100,000 njerëz, respektivisht. Pabarazia në llojet e kancerit midis vendeve fqinje nënvizon kompleksitetin e këtij fenomeni, me kancerin e gjirit që dominon në Australi dhe kancerin e zorrës së trashë duke marrë përparësi në Zelandën e Re.

Në Azi, vende si Japonia dhe Koreja e Jugut shfaqin tendenca divergjente, me Korenë e Jugut që përjeton një rritje më të shpejtë të rasteve të kancerit të zorrës së trashë me fillimin e hershëm, pavarësisht afërsisë së saj gjeografike dhe ngjashmërive ekonomike me Japoninë.

Kanceri i zorrës së trashë shfaqet gjithashtu si një shqetësim veçanërisht i ngutshëm, me rastet në mesin e individëve të moshës 20 deri në 34 vjeç që rriten me 40% midis 2010 dhe 2020, me një rritje të parashikuar prej 90 për qind deri në vitin 2030. Shoqata Amerikane e Kancerit vlerëson se mbi 19,500 raste të kancerit kolorektal do të jenë diagnostikuar tek ata nën 50 vjeç vetëm këtë vit, me rreth 53,000 vdekje të pritura.

Dituria njerëzore është nën sulm! Qeveritë dhe korporatat e fuqishme po përdorin censurën për të fshirë bazën e njohurive të njerëzimit në lidhje me ushqimin, bimët, mbështetjen te vetja, imunitetin natyror, prodhimin e ushqimit, gatishmërinë dhe shumë më tepër.

Për më tepër, Organizata Botërore e Shëndetësisë konfirmon se kanceri i gjirit mbetet kanceri më i diagnostikuar në mbi 150 vende, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar dhe Kanadanë, potencialisht për shkak të rritjes së aksesit ndaj ekzaminimeve. Kanceri i prostatës ndjek nga afër.

Ekspertët eksplorojnë arsyet e mundshme për shfaqjen e hershme të kancerit tek të rinjtë

Sipas Daniel Huang, një hepatolog në Universitetin Kombëtar të Singaporit, faktorët e stilit të jetesës mund të mos shpjegojnë plotësisht rritjen e rasteve të kancerit në mesin e të rinjve demografikë.

“Shumë kanë hipotezuar se gjëra të tilla si obeziteti dhe konsumi i alkoolit mund të shpjegojnë disa nga gjetjet tona, por duket se ju duhet një zhytje më e thellë në të dhënat,” tha ai.

Studimet e fundit kanë filluar të hedhin dritë mbi komponentët e mundshëm gjenetikë të kancerit të hershëm. Disa gjetje sugjerojnë se pacientët më të rinj zhvillojnë tumore më agresive, të cilat mund të shtypin sistemin imunitar në një masë më të madhe sesa tumoret në pacientët e moshuar.

Patologu Shuji Ogino në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe kolegët kanë zbuluar gjithashtu një përgjigje të dobësuar imune tek individët me tumore të hershme, megjithëse arsyet e sakta mbeten të pakapshme.

Për më tepër, kërkimet në zhvillim tregojnë për rolin e mikrobiomës – grumbullimit të mikrobeve që banojnë në trupin e njeriut – në ndikimin e zhvillimit të kancerit. Ndërprerjet në mikrobiomën, të shkaktuara nga ndryshimet dietike dhe përdorimi i shtuar i antibiotikëve, mund të çojnë në inflamacion, një faktor i njohur në sëmundje të ndryshme, përfshirë kancerin.

Për të zbuluar kompleksitetin e kancerit të hershëm, studiuesit po bashkëpunojnë përtej kufijve, duke theksuar nevojën për analiza të gjera të të dhënave që përfshin dekada.

Hetimet paraprake për kancerin e zorrës së trashë me fillimin e hershëm kanë zbuluar lidhje të mundshme me ekspozimet para lindjes, siç është progesteroni sintetik. Dr. Edward Kim nga City of Hope, një spital i njohur kanceri në Kaliforni, e përshkruan kancerin tek të rinjtë si “një epidemi në rritje”, me norma më të larta për kancerin e gjirit, zorrës së trashë dhe mushkërive.

Në fakt, ne po ruajmë njohuritë njerëzore me publikimet tona të trajtimit natyral dhe stilit të jetesës së shëndetshme ndërsa ofrojmë gjithashtu kurat shkencore me bimë të shkretëtirës për trajtimin më të sigurt të sëmundjeve.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook