Sabotuesi i heshtur i shëndetit të trurit

Sabotuesi i heshtur i shëndetit të trurit

Eksplorimi i variablave biologjikë që nxisin shëndetin mendor

 

Ekziston një lidhje e fortë midis aftësisë së trupit për të prodhuar energji qelizore dhe shëndetit tonë mendor dhe emocional. Kur prodhimi i energjisë celulare zvogëlohet, ne kemi më pak energji në përgjithësi, duke përfshirë përpunimin e trurit.

Vajrat e farave dhe ushqimet e përpunuara janë të pasura me acid linoleik (LA), i cili mund të dëmtojë funksionin e trurit duke shkaktuar stres oksidativ dhe formimin e nënprodukteve toksike metabolike.

Ekspozimi në diell është një strategji themelore për optimizimin e nivelit të vitaminës D, e cila është thelbësore për shëndetin e përgjithshëm, duke përfshirë funksionin e trurit. Rrezatimi afër infra të kuqe nga dielli gjithashtu rrit prodhimin e energjisë mitokondriale.

Ruajtja e një marrjeje adekuate të glukozës është gjithashtu thelbësore për funksionin e trurit.

Glicina, e gjetur në kolagjen, redukton ngacmueshmërinë e neuroneve, përmirëson cilësinë e gjumit dhe mbështet funksionin njohës, disponimin dhe shëndetin neurologjik, ndërsa kolina në të verdhat e vezëve është një pararendës për acetilkolinën, një neurotransmetues për sistemin nervor parasimpatik.

 

Shëndeti mendor i njerëzve është rënduar gjatë pesë viteve të fundit, dhe ndërsa ka shumë kontribues për këtë, një nga faktorët janë variablat biologjikë.

Ekziston një lidhje e fortë midis aftësisë së trupit për të prodhuar energji qelizore dhe shëndetit mendor dhe emocional. Kur prodhimi i energjisë celulare zvogëlohet, ne kemi më pak energji në përgjithësi, duke përfshirë përpunimin e trurit. Dhe, sigurisht, truri rregullon gjendjen  mendore dhe, më pas, mirëqenien emocionale.

Vajrat e farave (vegjetale) prishin funksionin e trurit tonë

Truri përbën vetëm 2% të trupit, por konsumon 20% të energjisë që prodhon trupi. Ky është një fakt i jashtëzakonshëm që sugjeron fuqishëm se energjia është e rëndësishme për trurin dhe shëndetin mendor. Dy dekada më parë, fokusi kryesor ishte te insulina. Por me kalimin e kohës, kemi kuptuar se insulina është, në pjesën më të madhe, thjesht një kalimtar i pafajshëm. Nuk është shkaku i mosfunksionimit metabolik.

Sigurisht, është ndoshta treguesi i vetëm më i mirë biometrik i fleksibilitetit metabolik dhe mbi 90% e njerëzve janë metabolikisht jo fleksibël. Këto të dhëna janë të vitit 2019, kështu që ndoshta janë edhe më të larta sot. Idealisht, insulina e agjërimit duhet të jetë nën 3.0.

Pra, nëse insulina nuk është fajtori dhe thjesht një viktimë e pafajshme, cili është shkaku? Shkaku nuk është sasia e tepërt e karbohidrateve ose sheqerit, por është për shkak të marrjes së tepërt të vajrave të farave dhe ushqimeve të përpunuara, të cilat janë të ngarkuara me acid linoleik të dëmshëm (LA).

Para vitit 1870, vajrat e farave nuk ekzistonin. Sot, ato përbëjnë shumicën e yndyrave të konsumuara çdo ditë. Kjo ka një pasojë të rëndë shëndetësore, sepse LA është shumë e brishtë, që prishet dhe shumë e ndjeshme ndaj stresit oksidativ. Vetë yndyrnat nuk janë veçanërisht të rrezikshme, por për shkak se janë kaq të ndjeshme ndaj dëmtimit, ato formojnë nënprodukte metabolike shumë toksike të quajtura OXLAM, metabolitë oksidativ të acidit linoleik, si 4-HNE.

Janë qindra nga këto aldehide reaktive që shkaktojnë dëme. Lajmi i mirë është se nëse nuk keni LA të lartë, nuk do t’i arrini ato. Pra, kjo është zgjidhja. Antioksidantët kanë vendin e tyre, por nuk mund të kompensojnë të gjithë dëmin e shkaktuar nga LA e lartë. Zgjidhja më gjithëpërfshirëse është të ulni marrjen e LA për të shmangur në radhë të parë gjithë atë stres oksidativ të panevojshëm.

Pra, ky, besoj, është faktori kryesor shkaktar. Në thelb, ata që janë më të shëndetshëm biologjikisht dhe mund të prodhojnë energji qelizore do të kenë funksion të mirë të tiroides dhe funksion të shëndetshëm të trurit. Sapo të merrni mbi 5 gram LA në ditë, ju rritni rrezikun për pothuajse çdo sëmundje, veçanërisht kancerin, por edhe sëmundjet neurologjike si Alzheimer, si dhe problemet e shëndetit mendor.

Në një shënim anësor, besohet se tepricat e estrogjenit, LA dhe endotoksinës janë tre shkaqet kryesore të kancerit sepse të gjitha shkatërrojnë funksionin metabolik. Kur mitokondritë nuk funksionojnë, trupi detyrohet të përdorë fermentimin anaerobik, ku energjia krijohet në citoplazmën e qelizës përmes glikolizës dhe jo mitokondrive.

Glikoliza është shumë joefikase dhe krijon shumë probleme nëse përdoret në mënyrë të papërshtatshme. Pra, në thelb, nëse jeni metabolikisht jo fleksibël, ka të ngjarë të mbështeteni në atë që në thelb është një rrugë kanceri.

Natyrisht, siç vërehet nga Dr. Axe, ndryshimet shoqërore që përfshijnë varësinë nga rrjetet sociale dhe smartfonët gjithashtu luajnë një rol, veçanërisht në mesin e individëve më të rinj. Shumë kalojnë orë të tëra në telefonat ose tabletët e tyre në vend që të kalojnë kohë jashtë, gjë që sigurisht nuk i ndihmon gjërat.

Rëndësia e dritës së diellit

Përveç lidhjes me natyrën, e cila ka përfitimet e veta të vërtetuara për shëndetin mendor, kalimi i kohës jashtë është gjithashtu i nevojshëm për të optimizuar nivelin e vitaminës D. Kuptohet, duhet të jetoni në një vend ku prodhimi i vitaminës D gjatë gjithë vitit është i mundur.

Rrezatimi nga dielli arrin kulmin në mesditë diellore dhe kjo është koha ideale për të qenë jashtë me veshje minimale. Të kalosh të paktën një orë në diell është një qëllim i mirë. Nëse jetoni në një gjerësi të ulët gjeografike, mund të mjaftojnë 15 deri në 20 minuta, veçanërisht në muajt e verës.

Në mënyrë ideale, testoni nivelin e vitaminës D dy herë në vit, në dimër dhe verë, për t’u siguruar që jeni në një interval të shëndetshëm prej 60 ng/mL deri në 80 ng/ml gjatë gjithë vitit. (Një grup imponues kërkimesh sugjeron se 40 ng/mL është kufiri për mjaftueshmërinë.)

Pranë-IR në rrezet e diellit promovon prodhimin e energjisë mitokondriale

Por çelësi është të dilni jashtë. Ekspozimi në diell ka më shumë sesa prodhimi i vitaminës D. Rreth 15% deri në 20% e rrezatimit diellor është rrezatim afër infra të kuqe (afër-IR), i cili ka grupin e vet të përfitimeve. UVB që krijon vitaminën D është vetëm rreth 5%.

Një nga përfitimet më të rëndësishme shëndetësore të afër-IR është se promovon prodhimin e energjisë qelizore mitokondriale. Shkurtimisht, afër IR depërton thellë në inde ku aktivizon Kompleksin IV në zinxhirin e transportit të elektroneve mitokondriale, i njohur gjithashtu si oksidaza citokrom c.

Kompleksi IV përmban minerale të tilla si hekuri dhe bakri që funksionojnë si kromofore – një fjalë që do të thotë se ata janë magnet për dritën. Si rezultat, Kompleksi IV mund të gjenerojë energji në mënyrë më efikase. Near-IR gjithashtu krijon ujë të strukturuar, H3O2, i cili ruan energjinë shumë si një bateri.

Transduktorët në trupin tonë e konvertojnë dritën e diellit në energji biologjike të ruajtur si ujë i strukturuar, i cili më pas përdoret nga mitokondria jonë. Kjo energji gjithashtu rrit përqendrimin e joneve të hidrogjenit në hapësirën ndërmembranore, e cila është ajo që nevojitet për të drejtuar ATP sintazën. Pra, lehtëson prodhimin e energjisë mitokondriale.

Truri dhe trupi ynë kanë nevojë për glukozë

Uji i strukturuar si një ruajtje e energjisë është shumë i ngjashëm me mënyrën se si glukoza është një ruajtje e energjisë. Kur hani më shumë glukozë sesa ka nevojë trupi juaj, ajo do të ruhet në mëlçi si glikogjen, i cili është karburanti i preferuar i trurit. Pa një furnizim me glukozë, do të kishit vdekur brenda pak minutash.

Sigurisht, ketonet furnizojnë trurin me energji, por ato janë një bashkëfaktor, jo burimi i vetëm. Truri ka nevojë për glukozë. Ne e dimë këtë sepse nëse i jepni dikujt një dozë mjaft të madhe insuline, ai do të vdesë sepse kjo do të ulë nivelin e sheqerit në gjakun e tij shumë të ulët. Si rezultat, truri i tyre ndalon së punuari dhe ata shkojnë në koma.

Fatkeqësisht, shumë prej tyre nuk marrin mjaftueshëm glukozë nga dieta e tyre, që do të thotë se trupat e tyre duhet të prodhojnë glukozë duke aktivizuar hormonet e stresit si glukagoni, adrenalina dhe kortizoli.

Duhet të siguroheni që po merrni të paktën 150 gram glukozë në ditë, në mënyrë ideale nga frutat e pjekura.

Nëse keni një zorrë të shëndetshme, do të jeni në gjendje të përfshini më shumë fibra frutash pa problem. Nëse zorra juaj është e dëmtuar, megjithatë, fibra shtesë mund të ushqejë bakteret që prodhojnë endotoksina në zorrë, të cilat do të shtypin edhe më tej funksionin mitokondrial. Në këtë rast, filloni duke futur gjëra të tilla si lëngu i portokallit pa tul.

Glicina është e rëndësishme për shëndetin e trurit

Një ushqim që shumica e njerëzve nuk po marrin mjaftueshëm është kolagjeni, i cili është thelbësor për integritetin strukturor të kockave, lëkurës, flokëve, thonjve, tendinave dhe ligamenteve. Të dhënat e reja sugjerojnë se plotësimi i glicinës është i dobishëm, gjë që ka kuptim duke pasur parasysh se është një nga tre aminoacidet kryesore që gjenden në kolagjen.

Nëse nuk merrni mjaftueshëm glicinë, nuk mund të ndërtoni kolagjen të shëndetshëm. Glicina gjithashtu luan disa role kritike në tru, duke ndikuar në njohjen, humorin dhe funksionin e përgjithshëm neurologjik. Ajo shërben si neurotransmetues dhe neuromodulues në sistemin nervor qendror. Ndihmon në reduktimin e ngacmueshmërisë së neuroneve, duke çuar në një efekt qetësues në tru.

Glicina është treguar gjithashtu se përmirëson cilësinë e gjumit, ul temperaturën e trupit dhe qetëson trurin, duke ju ndihmuar të bini në gjumë më shpejt dhe duke përmirësuar cilësinë e përgjithshme të gjumit. Gjumi i përmirësuar, nga ana tjetër, mund të ndikojë ndjeshëm në funksionin njohës, disponimin, vendimmarrjen dhe të mësuarit.

Këtu, është e rëndësishme të kuptoni se mishi është një burim shumë i varfër i glicinës, kështu që vetëm mishi i viçit nuk do t’ju sigurojë aminoacidet që ju nevojiten vërtet. Aminoacidet kryesore në mishin e kuq janë metionina, histidina dhe triptofani, të cilat të gjitha shoqërohen me ulje të jetëgjatësisë. Nëse e balanconi atë me kolagjenin, atëherë mishi i kuq është i mirë, por të hash vetëm mish mund të jetë problematik.

Mënyra e lehtë për të bërë lëng kockash

Burimi më i mirë i kolagjenit është lëngu i kockave i bërë në shtëpi, të cilin mund ta zieni në katër orë duke përdorur një tenxhere me presion. Thjesht vendosni kockat në tenxheren e menjëhershme, mbushni tenxheren me ujë të pastër e të filtruar – aq sa të mbulojë kockat – shtoni kripë dhe erëza të tjera sipas shijes, më pas vendoseni të ziejë për dy orë nëse kockat janë CAFO, dhe katër orë nëse ushqehen organike dhe me bar.

Kockat e viçit të ushqyer me bar organik janë më të mirat. Përdorimi i kockave nga mishi i viçit CAFO (operacioni i ushqimit të koncentruar të kafshëve) mund të jetë problematik për shkak të ndotjes së mundshme me metale të rënda. Kur gatuani këto kocka në një tenxhere me presion, është më mirë të kufizoni kohën në dy orë për të shmangur futjen e metaleve të rënda në lëng.

Nëse jeni duke përdorur kocka viçi nga burime organike të ushqyera me bar, mund t’i gatuani në mënyrë të sigurtë për katër orë. Përdorimi i kockave nga një burim organik është edhe më i rëndësishëm nëse jeni duke përdorur pulë, pasi pulat CAFO priren të prodhojnë lëng që nuk xhelitet, gjë që ngre pyetje në lidhje me cilësinë e kolagjenit që po merrni.

Kur përgatitni lëngun e kockave në shtëpi, është e rëndësishme ta ftohni lëngun e kockave përpara se të konsumoni, në mënyrë që yndyra të rritet deri në majë dhe pastaj mund ta hiqni atë. Ndërsa një pjesë e yndyrës së viçit është e mirë, teprica mund të jetë problematike.

Nëse gatuani kockat për katër orë ose më shumë, pjesa më e madhe e kolagjenit do të tretet në supë, kështu që nuk do të mbetet asgjë për të hequr.

Vezët janë ushqim i shkëlqyer për trurin

Të verdhat e vezëve janë një tjetër ushqim i shkëlqyer për trurin, me kusht që të merrni vezë organike që janë të ulëta në LA. Shmangni të bardhat e vezëve, pasi ato janë të ngarkuara me triptofan, i cili është pararendës i serotoninës dhe serotonina e tepërt është një tjetër rrezik i injoruar shpesh.

Të verdhat e vezëve janë burimi kryesor i kolinës, të cilën shumica e kanë të mangët, përveç nëse hanë vezë. Ju nevojiten rreth 400 deri në 500 miligramë kolinë në ditë, dhe një e verdhë veze përmban rreth 125 mg. Kolina është një pararendës i acetilkolinës, një neurotransmetues për sistemin nervor parasimpatik, i cili në shumë prej tyre nuk funksionon mirë.

Ecja i bën mirë trupit

Ushtrimi është, sigurisht, një tjetër parim themelor i shëndetit, dhe ka lajme të mira edhe në këtë drejtim. Hulumtimet e fundit tregojnë se kur bëhet fjalë për stërvitjen, ecja merr çmimin kryesor, dhe kjo është diçka që shumica e njerëzve mund ta përfshijnë lehtësisht.

  1. Stërvitja shumë e fortë dështon – Nëse jeni ulur dhe filloni të ushtroheni, ju përfitoni një ulje në rrezikun e diabetit, depresionit, presionit të lartë të gjakut, sëmundjet koronare, osteoporozës, sarkopenia, rrëzimet dhe më shumë. Megjithatë, nëse ushtroheni fortë përtej 75 minutave në javë, ju filloni t’i humbni ato përfitime. Përtej katër orëve në javë, jo vetëm që nuk përfitoni asgjë për sa i përket përfitimeve shëndetësore, por gjithashtu rritni rrënjësisht rrezikun e problemeve me zemrën.
  2. Ju nuk mund ta teproni me ushtrime të moderuara – në rastin e ushtrimeve të moderuara, megjithatë – i përcaktuar lirshëm si ushtrime deri në pikën ku jeni pak i lodhur, por mund të vazhdoni një bisedë – është shumë e qartë se më shumë është më mirë dhe nuk mund të teprohet.

Ndoshta edhe më befasuese, stërvitja e moderuar gjithashtu përmirëson mbijetesën për të gjitha shkaqet më mirë se ushtrimet energjike – rreth dy herë më mirë. Shembuj të aktivitetit fizik të moderuar përfshijnë kopshtarinë, punët e shtëpisë dhe ecjen, vetëm për të përmendur disa.

  1. Teprimi i stërvitjes së forcës është më i keq sesa të mos bësh asgjë – Përfitimet e stërvitjes së forcës arrijnë maksimalisht në 40 deri në 60 minuta në javë. Përtej kësaj, ju po humbisni përfitimet dhe sapo të arrini 130 deri në 140 minuta stërvitje forcash në javë, në të vërtetë përfundoni me mbijetesë afatgjatë më të keqe se njerëzit që nuk stërviten me forcë!

Pra, 20 minuta dy herë në javë në ditë jo të njëpasnjëshme, ose 40 minuta një herë në javë është pika e ëmbël. Ju gjithashtu nuk duhet që regjimin e stërvitjes ta përqendroni në stërvitjen e forcës. Duhet të jetë një shtesë, pasi përfitoni shumë më tepër thjesht nga ecja ose ndonjë ushtrim tjetër i moderuar.

Çfarë do të thotë e gjithë kjo në aspektin praktik është se nuk ka nevojë të angazhoheni në ushtrime intensive me intensitet të lartë përtej 75 minutave në javë, ose stërvitje të forcës përtej 40 minutave në javë. Të bësh këtë mund të jetë shumë kundërproduktive.

Në vend të kësaj, përqendrohuni në aktivitete fizike të buta deri në të moderuara, gjëra që e mbajnë trupin tuaj në lëvizje pa e ngarkuar shumë ose vendosur stres mbi të. Ecja është ndoshta aktiviteti më i mirë që mund të bëni. Bëhet fjalë për rreth 2000 hapa për milje.

Dhe, përsëri, ndërsa përfitimet fillojnë të rriten rreth 12,000 hapa, ato nuk ulen dhe bëhen kundërproduktive, si ajo që ndodh kur bëni shumë ushtrime me intensitet të lartë.

Rëndësia e lidhjes me shpirtin

E fundit, por sigurisht jo më pak e rëndësishme, ne diskutojmë gjithashtu rëndësinë e lidhjes me shpirtin dhe se si optimizimi i biologjisë sonë e lehtëson këtë. Energjia e prodhuar nga qelizat është në thelb identike me energjinë që krijoi universin material – duke na përfshirë ne – dhe duke optimizuar prodhimin e energjisë mitokondriale, ne po hapim gjithashtu derën për një lidhje më të madhe me Shpirtin ose Burimin nga kemi ardhur.

Pra, jo vetëm që përmirësojmë shëndetin tonë biologjik, por gjithashtu përmirësojmë shëndetin tonë shpirtëror dhe aftësinë tonë për t’u lidhur me ndërgjegjen tonë, e cila nga ana tjetër do të na japë akses në burime dhe mençuri që nuk janë të disponueshme vetëm në mendjen tonë. Mendja jonë zakonisht është e ndotur me shpëlarje truri dhe propagandë, dhe mënyra më e lehtë për të “pastruar” veten nga kjo është duke u lidhur me qendrën tonë të mençurisë dhe paqes, me Krijuesin tonë Suprem.

“Më duket sikur po kaloj këtë pandemi të COVID, kishte shumë njerëz që ishin në gjumë. Shumica nuk janë zgjuar, por shumë të tjerë janë zgjuar. Unë mendoj se shumë më shumë njerëz janë të vetëdijshëm tani, sepse ata u përpoqën të na detyronin gjërat në një mënyrë kaq të fortë.

Carl Jung, psikologu i famshëm tha: “Shumica e njerëzve nuk mendojnë [sepse] është e vështirë.” Kjo është arsyeja pse shumica e njerëzve nuk e bëjnë këtë. Një nga gjërat që ju keni frymëzuar vërtet kaq shumë njerëz për të bërë është të jeni në gjendje të mendoni. Ju ishit një nga njerëzit e parë që mbaj mend që tha se një mënyrë për të arritur tek e vërteta është të pyesësh pse, përsëri dhe përsëri, deri ku arrini në rrënjë.

Dhe kështu, një nga pyetjet e fundit që kam për ju është, si i rekomandoni njerëzit të mësojnë të mendojnë? Si i rekomandoni ata të mësojnë të fillojnë të arrijnë në rrënjën e çështjeve siç keni bërë ju? Sepse përsëri, ju me të vërtetë keni qenë në gjendje ta bëni këtë, për të arritur në rrënjën e problemeve më herët se shumë njerëz.”

Kjo është një pyetje e mrekullueshme që nuk ka një përgjigje të thjeshtë. Unë besoj se megjithatë kthehet në bazat. Duhet të keni prodhim të mjaftueshëm të energjisë për të menduar. Nëse prodhimi juaj i energjisë është i ulët, truri juaj nuk do të funksionojë mirë dhe aftësitë tuaja logjike do të dëmtohen.

Mbulimi i bazave do t’ju çojë larg

Keni nevojë për energji dhe e merrni nga ushqimet e plota dhe të pandryshuara, e merrni duke shmangur LA, që është një helm mitokondrial. Ju e merrni atë nga ekspozimi në diell dhe duke u siguruar që keni mjaft karbohidrate të shëndetshme në dietën tuaj.

Ndërsa prodhimi juaj i energjisë përmirësohet, funksioni i trurit tuaj do të përmirësohet dhe dera për një vetëdije më të madhe do të hapet gjithashtu, gjë që është si të fitoni një superfuqi. Sepse do të keni akses në informacione që nuk bazohen domosdoshmërisht në logjikë, por në një njohuri të brendshme që kundërshton shpjegimin. Ju thjesht do të “dini” se çfarë është e drejtë për ju. Pra, në një farë kuptimi, nevoja juaj për “të menduar” të rregullt logjik zvogëlohet, duke e lënë trurin tuaj me më shumë energji për ndjekje më kreative.

Lidhja me Shpirtin është gjithashtu mburoja më e mirë kundër narrativave të bazuara në frikë, sepse Shpirti juaj dhe udhërrëfyesit tuaj dinë t’ju mbrojnë dhe t’ju udhëheqin. Ky është ai që duhet të dëgjoni vërtet. Shmangni propagandën e shpëlarjes së trurit dhe lidheni me burime të vlefshme të së vërtetës dhe mençurisë, dhe më pas ndiqni udhëzimet tuaja të brendshme. Ju keni një inteligjencë të lindur. Thjesht duhet ta aktivizoni, dhe këtë e bëni duke optimizuar biologjinë tuaj.

Pra, ky është hapi i parë. Duhet të keni karburant në rezervuar. Strategji të tjera me sens të përbashkët që do të përmirësojnë aftësitë tuaja të të menduarit përfshijnë gjëra të tilla si ecja çdo ditë, ekspozimi i bollshëm në diell dhe gjumë të mjaftueshëm. Asnjë nga këto nuk është shkencë raketore. Thjesht jepini trupit tuaj atë që i nevojitet dhe ai do të kujdeset për veten.

Analizë nga Dr. Joseph Mercola

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook