Karcinoma Bronchioloaveolare – kanceri “misterioz” i Mushkërive

Karcinoma Bronchioloaveolare – kanceri “misterioz” i Mushkërive

 

Kanceri Bronchioloalveolar është quajtur ndonjëherë si kanceri “misterioz” i mushkërive. Me një kontabilitet prej 2% deri 14% të të gjithë kancereve të mushkërive, pak dihet për këtë lloj kanceri të qelizave jo të vogla të mushkërive.

Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka klasifikuar atë si një lloj adenocarcinoma, një formë e kancerit të mushkërive që është më e zakonshme te jo-duhanpirësit.

Adenocarcinoma është forma më e zakonshme e kancerit të mushkërive që prek gratë, dhe është gjetur shpeshte jo-duhanpirësit. Ky është edhe lloji më i zakonshëm i kancerit të mushkërive tek njerëzit nën moshën 45 vjeç dhe lloji më i zakonshëm i kancerit të mushkërive në mesin e të gjithë aziatikëve.

Ky lloj kanceri zhvillohet në qelizat pranë qeskave të vogla të ajrit (alveolet) në rajonet e jashtme të mushkërive dhe përhapet ose përgjatë indeve që ndajnë alveolin, ose nëpërmjet rrugëve të frymëmarrjes.

Ndryshe nga format e tjera të kancerit të mushkërive që shpesh përhapen në cipën e mushkërive (pleurë), dhe rajone të tjera të trupit, ky përhapet kryesisht në mushkëri.

Ka 2 lloje kryesore të Kancerit Bronchioloalveolar: non-mucinous, i cili është më i zakonshmi, dhe prek më shpesh duhanpirësit, dhe mucinous, i cili është më pak i zakonshëm dhe shpesh prek jo-duhanpirësit.

Simptomat

Simptomat e Kancerit Bronchioloalveolar janë të ngjashme me simptomat e para të kancereve të tjera të mushkërive, dhe përfshijnë një kollë të vazhdueshme, peshtymë gjaku (hemoptysis), dhe dhimbje gjoksi. Nuk është e pazakontë për Kancerin Bronchioloalveolar që të ngatërrohet me pneumoninë ose sëmundje të tjera të mushkërive, para se ai të diagnozohet.

Ndonjëherë nuk mund të ketë shenja apo simptoma në fazat e hershme, megjithatë, simptomat zhvillohen kur sëmundja përparon.

Këto simptoma mund të përfshijnë:

 • Kollë që nuk largohet për dy deri në tre javë
 • kollë e gjatë që vjen duke u përkeqësuar
 • Infeksione të vazhdueshme në gjoks
 • peshtymë gjaku
 • mbajtje fryme të vazhdueshme të pashpjegueshme
 • lodhje të pashpjegueshme të vazhdueshme apo mungesë të energjisë
 • humbja peshe të vazhdueshme të pashpjegueshme
 • dhimbje gjoksi ose supesh të vazhdueshme

Simptomat më pak të zakonshme përfshijnë:

 • Ndryshime në paraqitjen e gishtave, lakim i tyre apo duke u zmadhuar në skaje
 • temperatura e lartë (ethet) 38°C ose më shumë
 • vështirësi në gëlltitje apo dhimbje gjatë gëlltitjes
 • gërhitje, gulçim
 • ngjirje zëri
 • ënjtje të fytyrës.

Shkaqet

Pirja e duhanit është shkaku më i zakonshëm i kancerit të mushkërive në përgjithësi, por shumë njerëz të diagnostikuar me adenocarcinoma të mushkërive nuk kanë pirë duhan. Shkaku më i zakonshëm te jo-duhanpirësit është ekspozimi ndaj radonit në shtëpi. Adenocarcinoma e mushkërive është një sëmundje multifaktoriale, që do të thotë se disa faktorë mund të punojnë së bashku për të shkaktuar ose për të parandaluar kancerin.

Shumë ekspozime ndaj mjedisit mund të kontribuojnë në rrezikun e kancerit të mushkërive, përveç pirjes së duhanit, dhe, si pirja e duhanit, shumë prej tyre janë të shmangshme në qoftë se ne jemi të vetëdijshëm për to. Ju mund të zvogëloni rrezikun duke bërë gjëra të thjeshta, si testimi i shtëpisë tuaj për ekzistencën e radonit dhe përdorja e maskës së duhur kur punoni me kimikate të caktuara.

Disa nga shkaqet më të zakonshme mjedisore të kancerit të mushkërive janë:

 • Radoni

Ekspozimi ndaj radonit në shtëpi është shkaku i dytë kryesor i kancerit të mushkërive dhe shkaku kryesor te jo-duhanpirësit.

Radoni është një gaz radioaktiv që prodhohet nga prishja natyrore e uraniumit në tokë. Ai mund të hyjë në shtëpi përmes të , dhe e vetmja mënyrë për të ditur nëse jeni të sigurt, është që të testoni shtëpinë për ekzistencën apo jo të radonit. Kjo bëhet thjeshtë nëpërmjet disa pajisjeve të veçanta që gjenden në dyqanet metalike apo mekanike.

 • Asbesti

Ekspozimi ndaj asbestit është konsideruar zakonisht një ekspozim në vendin e punës, por duke punuar me asbest të izoluar në shtëpitë e vjetra, mund të rezultojë në ekspozim shumë të madh. Asbesti është përgjegjës për rreth 84% të rasteve të Mesothelioma, një kancer që përfshin astarin e mushkërive. Duke qenë vetëm, asbesti paraqet pak rrezik, por ekspozimi mund të rezultojë në qoftë se ai ngacmohet. Në qoftë se doni të rimodeloni një shtëpi që mund të përmbajë asbest të izoluar, punësoni një kontraktues të çertifikuar.

 • Ndotja e ajrit

Ndotja e ajrit është parë si një faktor i mundshëm i rrezikut për kancerin e mushkërive, sepse ka një dallim të madh në mes të incidencës së kancerit të mushkërive në zonat urbane dhe rurale, dhe kanceri i mushkërive është më i përhapur në zonat urbane. Është e paqartë se në çfarë shkalle ndotja e ajrit kontribuon në kancerin e mushkërive, por sipas studimit më të madh deri më sot, më shumë se 10% e kancerit të mushkërive në Evropë mund të jetë nga ndotja e ajrit.

 • Kimikatet industriale

Si me asbestin, shumica e ekspozimeve ndaj kimikateve që shkaktojnë kanceri ndodhin në vendin e punës. Disa produkte që përdoren në shtëpi, të tilla si disa pastrues druri, përmbajnë kimikate që janë të lidhura me një rritje të rrezikut të kancerit të mushkërive. Është e rëndësishme të lexoni etiketat mbi këto produkte dhe të marrni masat e duhura sipas udhëzimeve në paketim.

 • Ekspozimi ndaj rrezatimit

Ekspozimi ndaj rrezatimeve mjekësore në gjoks për kanceret e tjera, për shembull Hodgkin limfoma ose kanceri i gjirit, mund të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive. Në Japoni, ekspozimi ndaj rrezatimit të bombës atomike ishte i lidhur me një rrezik të lartë të zhvillimit të kancerit të mushkërive.

 • Ekspozimi ndaj tymit të duhanit

Tymi i dorës së dytë rrit dy-tre fish rrezikun e kancerit të mushkërive te dikush që nuk pi duhan. Kjo gjë mendohet aktualisht të jetë përgjegjëse për 1.6% të kancerit të mushkërive.

 • Ekspozimi profesional

Ekspozimi ndaj kimikateve të caktuara dhe substancave që përdoren në disa profesione dhe industri është i lidhur me një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të mushkërive. Këto kimikate dhe substanca përfshijnë: arsenik, asbest, beryllium, cadmium, tym qymyri dhe koksi, silicë dhe nikel.

Profesioni si shkak i kancerit të mushkërive është i zakonshëm. Është vlerësuar se rreth 13-29% e kancerit të mushkërive te meshkujt janë të lidhura me vendin e punës nga ekspozimi ndaj kimikateve dhe materialeve që rrisin rrezikun e kancerit të mushkërive. Shumë nga këto ekspozime janë të parandalueshme me anë të vetëdijes, dhe duke marrë masat e duhura.

Vetëm 2% e kimikateve të përdorura në tregti janë studiuar për kancerogjene, që është aftësia e tyre për të shkaktuar kancer tek njeriu. Edhe pse kjo është shqetësuese, duke marrë masa themelore mund të ulni rrezikun në mënyrë të konsiderueshme. Kur ndodheni rreth kimikateve, vishni doreza, siguroni ventilim të duhur, dhe përdorni një maskë të përshtatshme.

Lista e mëposhtme e substancave dhe profesioneve që mund t’ju vendosin në rrezik është e kufizuar, por ofron një pasqyrë të disa ekspozimeve më të zakonshme që janë të lidhura me kancerin e mushkërive.

Substanca profesionale të lidhura me një rritje të rrezikut të kancerit të mushkërive

– Tymi i naftës

– Fibrat natyrale – asbest, silicë, pluhuri drurit

– Metalet – alumini, arseniku, beryllium, kadmium, krom, nikel

– Gaz Radonit

– Kimikatet reaktive – bis (klorometil) eter, gaz mustardë, klorid vinyl

– Duhani i dorës së dytë

– Tretësit – benzen, toluen

Profesione të lidhura me një rritje të rrezikut të Kancerit të mushkërive

– Punëtorët me asbest

– banakierët

– qeramika

– kimistët

– prodhimet e qelqit

– bojaxhinjtë

– printuesit

– muratorët

– puna me metale

– shoferët e kamionëve

– minierat e uraniumit

Gjenetika dhe Kanceri i mushkërive

Është e njohur mirë se disa lloje kanceresh, si kanceri ovarian dhe kanceri i zorrës së trashë, kandidojnë në familje. Edhe pse roli i trashëgimisë te kanceri i mushkërive nuk është aq i njohur, ekzistenca e një historie familjare të kancerit të mushkërive e bën të rrisë rrezikun në një farë mase. Në përgjithësi, është vlerësuar se 1.7% e kancereve të mushkërive deri në moshën 68-vjeçare janë të trashëguara.

TRAJTIMI NATYRAL I KANCERIT BRONCIOLOALVEOLAR

 • Ushqimi

Ushqimet e mëposhtme duhet të shmangen me çdo kusht në mënyrë që të mos shtoni toksicitet të mëtejshme në sistemin tuaj:

 • Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial
 • Mos konsumoni shurup misri të lartë në fruktozë ose glutamate mono-sodium.
 • Mos pini pije të gazuara.
 • Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta.
 • Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
 • Eliminoni produktet konvencionale të qumështit.
 • Shmangni viçin konvencional.
 • Shmangni të gjitha ushqimet që janë të larta në trans-yndyra të ngopura të dëmshme, yndyrnat e hidrogjenizuara, vajrat, margarinën.
 • Eliminoni miellin e bardhë të rafinuar, i cili gjendet në shumicën e ushqimeve të gjetura në një raft tipik dyqani ushqimesh, duke përfshirë bukën, gjevrekun, biskotat, ëmbëlsirat, makaronat. – – Shmangni alkoolin, kafeinën, karbohidratet e thjeshta, sheqernat dhe produktet e sheqerit, ushqimet që janë tepër djegëse dhe totalisht të përpunuara dhe komerciale.
 • Qëndro i qartë ndaj të gjitha produkteve të qumështit inorganik të pasterizuar, duke përfshirë kosin dhe djathin; më i mirë për t’u ngrënë është qumështi i freskët i pazierë dhe produktet e qumështit organik.
  •Fuqizoje veten, dhe zgjidh një dietë të theksuar në ushqime organike dhe sa më të freskëta me: fruta dhe perime, tërshërë, drithëra, oriz, quinoa dhe hikërror. Përfshini edhe një shumëllojshmëri të farave të preferueshme: arra dhe fara, sidomos fara kungulli dhe farat e lulediellit.
 • Minimizoni ose eliminoni konsumimin e mishit të kuq; plotësojini sasitë e nevojshme organike nga pulat e rritura në fushë dhe jo pulat e korentit,  nga bizoni dhe peshku i egër.
 • Hani sasi të bollshme të zarzavate të freskëta dhe të gatuara mbi avull.
 • Mundësisht, gatuani me gjalpë / vaj të virgjër kokosi, dhe përdorni vaj ulliri ekstra të virgjër.
 • Përdorni vaj farë liri si erëz në perime dhe si bazën tuaj të përditshme në salcën e sallatës.
 • Gjatë gjithë ditës, të pini shumë ujë të pastër, të filtruar, dhe shmangni pirjen -si dhe banjën, dhe dushin me- ujë rubineti të pafiltruar, sepse uji i rubinetit përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve të cilat mund të vendosen në përqëndrime të larta në trup.
 • Dieta me ushqime të papërpunuara është një plan ushqimi që mund të jetë me dobi të madhe në qoftë se ju vuani nga kanceri i mushkërive.
 • Terapia me lëngje

Kombinoni:

– Lakër të kuqe + selino + lëng marule, dhe pini 250 ml, dy herë në ditë.

– Karrota + kastravec + panxhar + rrepkë + lëng hudhre.

– Rrush + qershi të zeza + stafidhe e zezë.

– Lëngu i barit të grurit është gjithashtu i dobishëm, dhe po ashtu lëngu i asparagus dhe lëngu i freskët molle.

– Lëngje jeshile të freskëta janë një stimulues i rëndësishëm i lëndëve ushqyese në dietë; ju mund të bëni kombinime të reja të perimeve, dhe të zbuloni të preferuarat tuaja personale.

 • Arti i të jetuarit

– Ushtrohuni rregullisht, të paktën tre herë në javë për 45-60 minuta çdo seancë.

– Nëse pini duhan, ndaloni menjëherë, dhe qëndroni  larg ekspozimit ndaj tymit të duhanit.

– Gjithashtu shmangur pijet alkoolike, kafen, dhe të gjitha produktet që përmbajnë kafeinë.

– Kujdesuni për të menaxhuar stresin dhe për të zvogëluar nivelin e stresit tuaj të përgjithshëm, pasi stresi mund të ndikojë negativisht në funksionin e shëndoshë imun.

– Përveç kësaj, pini një gotë 250ml ujë të pastër, të filtruar çdo dy orë gjatë ditës për të ndihmuar turret nga traktin urinar dhe për ta mbajtur atë të hidratuar siç duhet.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Mushkërive


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancereve të Mushkërive, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook