Kanceri Mesothelioma i Mushkërive

Kanceri Mesothelioma i Mushkërive; Llojet, Simptomat, Fazat, Prognoza, Trajtimi

 

Mesothelioma është një formë e rrallë dhe agresive e kancerit që zhvillohet në membranën (veshjen e brendshme) të mushkërive, barkut ose zemrës. E shkaktuar nga asbesti, mesothelioma nuk ka shërim të njohur në mjekësinë konvencionale, dhe ka një prognozë (parashikim) shumë të keqe (zhvillohet në mënyrë të paparashikueshme).

Sipas një raporti të vitit 2017 nga Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve, 2400-2800 njerëz janë diagnostikuar me mesothelioma në Shtetet e Bashkuara çdo vit. Njerëzit që kanë punuar me asbest ose janë ekspozuar ndaj asbestit kanë rrezikun më të lartë për të zhvilluar mesothelioma. Pas ekspozimit ndaj asbestit, simptomat e mesothelioma mund të shfaqen 20 deri në 50 vjet më vonë.

Jetëgjatësia për pacientët me mesothelioma është e dobët, pasi nuk ka shërim për sëmundjen nga mjekësia konvencionale e spitaleve. Faza e sëmundjes, lloji i qelizës dhe vendndodhja e tumorit janë faktorët më të rëndësishëm për mbijetesën e një pacienti. Faktorë të tillë si shëndeti i përgjithshëm i pacientit, mosha, dhe nëse kanceri është përhapur apo jo, gjithashtu ndikojnë në prognozë.

Llojet e Mesothelioma

Ekzistojnë katër lloje kryesore të mesothelioma bazuar në vendin ku një tumor zhvillohet së pari: pleural (në mushkëri), peritoneal (abdomen), perikardial (në zemër), dhe testicular. Përveç kësaj, Mesothelioma mund të kategorizohet bazuar në llojin qelizor – epithelioid, sarcomatoid, ose bifazik – dhe sipas malinjesisë.

Llojet e Mesotheliomas sipas vendndodhjes

Shtresa e hollë e indeve, ku mesothelioma zhvillohet, e njohur si mesothelium, ndodhet në zona të caktuara të trupit, si: zona e gjoksit që rrethon mushkëritë dhe zgavrën e barkut. Mënyra më e zakonshme për të klasifikuar mesothelioma-n është përcaktimi se ku në këtë shtresë mesotheliale e ka origjinën sëmundja.

 1. Mesothelioma Pleurale (e mushkërive)

Mesothelioma Pleurale zhvillohet në membranën e mushkërive (e njohur si pleurë). Si forma më e zakonshme e sëmundjes, mesothelioma pleurale përbën rreth 80% të rasteve.

Mesothelioma pleurale është e vështirë për t’u diagnostikuar. Në fazat e hershme të sëmundjes, simptomat kanë tendencë të jenë të buta, ndërsa në fazat e mëvonshme (faza 3 ose faza 4) simptomat mund të përkeqësohen dukshëm. Për fat të keq, pasi shpesh diagnostikohet në një fazë të mëvonshme, mesothelioma zakonisht ka një prognozë të dobët – shumica e pacientëve jetojnë më pak se 17 muaj nga koha kur shfaqen simptomat e tyre të para.

 1. Mesothelioma Peritoneale (e abdomenit)

Mesothelioma peritoneale e ka origjinën në membranën e barkut. Shpesh përhapet në organet e barkut, duke përfshirë: mëlçinë, shpretkën dhe zorrën. Dhimbja e rëndë e barkut është simptoma më e zakonshme, e ndjekur nga shqetësimi i shkaktuar nga ngritja e lëngjeve (rrjedhja abdominale).

Megjithëse prognoza për mesotheliomën peritoneale është e dobët, ajo është përmirësuar disi në vitet e fundit, megjithatë, mbijetesa zakonisht varet nga situata e individit dhe nga faktorët e veçantë diagnostikues.

 1. Mesothelioma Perikardiale (e zemrës)

Mesothelioma perikardiale, e cila fillon në membranën e zgavrës së zemrës (perikardiumi), është e pazakontë – duke përbërë më pak se 1% të të gjitha rasteve të mesothelioma. Ndërsa ky kancer i rrallë përparon, zemra bëhet e pamundur për të dhënë oksigjen në trup, duke shkaktuar rënie të mëtejshme të shëndetit në një nivel gjithnjë e më të shpejtë.

Simptomat më të zakonshme të mesothelioma perikardiale imitojnë ato të një sulmi në zemër, duke përfshirë dhimbjen në gjoks dhe mbajtje të frymës. Në shumë raste, mesothelioma pericardiale shkon pa diagnozë derisa të kryhet autopsia.

 1. Mesothelioma Testikulare

Mesothelioma testikulare është një formë shumë e rrallë e sëmundjes, me më pak se 100 raste që janë diagnostikuar në mbarë botën. Për shkak se ka kaq pak incidente të këtij lloji të mesothelioma, pak kuptohet se si zhvillohet dhe nuk ekziston një kurs standard i trajtimit në dispozicion.

Llojet e Mesotheliomave sipas qelizave

Aktualisht, e vetmja mënyrë për të konfirmuar një diagnozë Mesothelioma është për të përcaktuar llojin e saj të qelizave. Zakonisht, kjo bëhet duke marrë një mostër të indeve duke përdorur një biopsi. Mostra pastaj studiohet nga një patolog nën një mikroskop (një proces i njohur si histologji) për të kuptuar se cili lloj qelizash përbëjnë tumorin. Çdo lloj qelize ka nëntipe të shumta, po ashtu.

 1. Mesothelioma epitelioide

Mesothelioma epitelioide është lloji qelizor më i zakonshëm dhe përbën rreth 75% të rasteve të diagnostikuara. Qelizat janë në formë të njëtrajtshme, me një model të zgjatur që i bën ato të dallohen lehtë kur shihen nën zmadhim të lartë. Këto lloje të qelizave të kancerit janë adenocarcinoma dhe malignanci që më shpesh lidhen me kancerin e mushkërive. Mesothelioma epitelioide ka prognozën më të mirë të çdo lloj qelize.

 1. Mesothelioma Sarcomatoide

Mesothelioma Sarcomatoide është një lloj qelize më pak e zakonshme, që përbën rreth 10% të rasteve të mesothelioma. Qelizat Sarcomatoide rriten në strukturat mbështetëse, të tilla si muskujt dhe eshtrat. Ato janë të gjata, në formë gishti, të cilat zakonisht janë të rregulluara në një mënyrë të dukshme. Mesothelioma Sarcomatoide ka prognozën më të keqe të të tre llojeve të qelizave, dhe zakonisht është më e vështirë për t’u trajtuar.

 1. Mesothelioma Bifazike

Mesothelioma bifazike përmban një përzierje të llojeve të qelizave epiteliale dhe sarcomatoide, dhe ndodh në deri në 40% të rasteve të mesothelioma. Derisa të dy llojet e qelizave ekzistojnë në një tumor bifazik, në shumë raste qelizat dallohen, që do të thotë se qelizat epiteliale gjenden në një zonë të ndryshme të tumorit nga zona ku gjenden qelizat sarkomatoide. Ndërkohë që mesiprolija bifaziane ka një prognozë më të mirë sesa mesothelioma sarcomatoide, ajo ka një prognozë më të dobët sesa mesothelioma epitelioide.

Llojet e Tumoreve Mesothelioma

Një tjetër mënyrë për të kategorizuar mesothelioma bazohet në faktin nëse tumori është i keq apo i mirë. Një tumor malinj tregon se është i dëmshëm, dhe nëse nuk trajtohet, do të shkaktojë sëmundje dhe përfundimisht vdekje.

 1. Mesothelioma malinje

Shumica e formave të mesotheliomave janë malinje, duke e bërë sëmundjen, si një e tërë, shumë vdekjeprurëse. Megjithëse mesothelioma ka një periudhë të gjatë latent (zhvillimi në fshehtësi), ajo mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë për t’u diagnostikuar, duke e bërë malinjitetin shumë më të rrezikshëm. Megjithatë, edhe nëse një pacient diagnostikohet me mesothelioma malinje, ende ka shpresë, veçanërisht nëse sëmundja kapet herët. Me programin e duhur të trajtimit natyral, të mbijetuarit mund të jetojnë vite më vonë pasi të diagnostikohen.

 1. Mesothelioma beninje

Mesothelioma beninje është mjaft e rrallë dhe ndodh vetëm në disa raste të kufizuara. Për shembull, Mesothelioma papilare e mirë-diferencuar (ËDPM) zakonisht konsiderohet një formë e mirë e mesotheliomas. Zakonisht është më e lehtë të trajtohet sesa forma malinje e kancerit dhe në shumicën e rasteve mund të trajtohet me sukses.

Simptomat e Mesotheliomas

Simptomat e mesotheliomas shpesh mund të ngatërrohen me simptomat e sëmundjeve të tjera. Prandaj, është e rëndësishme të dini shenjat e mundshme të Mesothelioma, veçanërisht nëse keni një histori të ekspozuar ndaj asbestit. Duke njohur menjëherë simptomat, pacientët e mesotheliomas kanë një shans më të mirë për të marrë një diagnozë të hershme, e cila mund të përmirësojë prognozën e përgjithshme dhe jetëgjatësinë.

Simptomat më të zakonshme të Mesothelioma

Mesothelioma mund të marrë një kohë të gjatë për t’u zhvilluar, dhe simptomat e sëmundjes shpesh nuk e paraqesin veten e tyre derisa kanceri ka përparuar në fazat e mëvonshme. Shenjat e hershme të Mesothelioma mund të gabohen lehtë me sëmundjet e përditshme, dhe si rezultat, simptomat e hershme shpesh injorohen, largohen ose diagnostikohen gabimisht.

Simptomat gjithashtu mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në bazë të llojit të mesothelioma që ka një person.

Simptomat e Mesotheliomas sipas llojit të saj

Ndërsa disa simptoma janë të zakonshme për të gjitha llojet e sëmundjeve, simptomat e mesotheliomas janë të lidhura fort me vendndodhjen e tumoreve mesothelioma në trup.

 1. Simptomat e Mesotheliomës Pleurale

Forma më e zakonshme e mesotheliomës, mesothelioma pleurale zhvillohet në membranën e mushkërive dhe llogarit rreth 75 % të të gjitha rasteve të sëmundjes. Simptomat e mesotheliomas pleurale shpesh ndikojnë në frymëmarrje dhe në zgavrën e kraharorit (gjoksit), dhe shpesh mund të merren për probleme që lidhen me sëmundje të tjera, si pneumonia, gripi, madje edhe kanceri i mushkërive.

Simptomat e mesothelioma pleurale përfshijnë:

– Dhimbje gjoksi dhe dhimbje të përgjithshme të trupit

– Kollitje kronike

– Fluks pleural – një ngritje e shtresave fluide të mushkërive

– Humbje e peshës – veçanërisht nëse është e papritur dhe / ose e pashpjegueshme

– Lodhja

– Ethe dhe djersitje gjatë natës.

 1. Simptomat e Mesotheliomas Peritoneale

Membrana e barkut e njohur si peritoneum, është ajo ku mesothelioma peritoneale zhvillohet, duke llogaritur për rreth një të katërtën e rasteve me mesothelioma. Për shkak se barku përmban shumë organe të ndryshme, simptomat mund të ndryshojnë ndjeshëm, varësisht se ku ndodhin tumoret e barkut dhe cilat organe mund të preken. Simptomat si: humbja e oreksit, fryrja dhe dhimbjet e barkut shpesh mund të ngatërrohen me sëmundjet që lidhen me organe specifike ose probleme sistemike, në vend të mesotheliomas.

Simptomat e mesothelioma peritoneale përfshijnë:

– Dhimbje dhe fryrje barku

– Humbja e oreksit (anorexia)

– Humbja e peshës – veçanërisht nëse është e papritur

– Ascites – një ngritje e lëngjeve në bark

– Anemia – më shpesh te gratë

– Kapsllëk

– Ethe

– Neveri

 1. Simptomat e Mesotheliomas Pericardiale

Më pak se 1 % e rasteve të mesothelioma ndikojnë në membranën e zemrës (perikardin), dhe fatkeqësisht në shumë raste sëmundja nuk diagnostikohet deri pas vdekjes së pacientit. Ashtu si me format e tjera të sëmundjes, simptomat e mesothelioma perikardiale shpesh mund të imitojnë kushte të tjera, të tilla si sëmundja koronare e zemrës, dështimi i zemrës ose perikarditi (një inflamacion i perikardiumit).

Simptomat e mesotheliomas pericardiale përfshijnë:

– Dhimbje gjoksi

– Derdhje pericardiale – krijimi i lëngjeve midis zemrës dhe perikardit

– Aritmi – një rrahje zemre e parregullt ose dridhje

– Zhurmat e zemrës

– Dyspnea – gulçim

– Ethe dhe djersitje gjatë natës

Simptomat sipas gradës së Mesotheliomas

Periudha latente për Mesothelioma mund të zgjasë për shumë vite, zakonisht dekada. Kjo siguron një afat të gjatë, gjatë të cilit simptomat mund të zhvillohen dhe në shumë raste ato mund të ngatërrohen me simptomat e një gjendje tjetër edhe pas fillimit të simptomave.

Në përgjithësi, fazat e hershme të sëmundjes paraqesin më pak simptoma dhe më të buta se sa fazat e mëvonshme. Kjo është një arsye pse Mesothelioma është aq e vështirë për t’u diagnostikuar në fazat e hershme dhe pse zhvillimi i teknikave të zbulimit të hershëm është një fushë e rëndësishme e kërkimit.

Simptomat sipas Fazave të sëmundjes

– Faza 1

Tumori gjendet vetëm në membranën e mushkërive, barkut ose zemrës dhe nuk është përhapur në nyjet limfatike ose në zona të tjera të trupit. Shumica e njerëzve nuk përjetojnë simptoma ose përjetojnë simptoma shumë të buta në këtë fazë.

– Faza 2

Kanceri është rritur përtej pikës fillestare të prejardhjes dhe mund të jetë përhapur në nyjet limfatike aty pranë. Disa simptoma të tilla si gulçimi, humbja e peshës ose kollitja kronike ka të ngjarë të ndodhin, por mund të jenë ende relativisht të buta dhe gabimisht të diagnostikuara.

– Faza 3

Kjo fazë e avancuar e mesothelioma është vendi ku ndodh diagnoza më e madhe e sëmundjes, dhe ku simptomat priren të merren seriozisht. Simptomat kanë tendencë të përfshijnë dhimbje gjoksi ose vështirësi në frymëmarrje (mesothelioma pleurale) ose dhimbje barku dhe siklet (mesothelioma peritoneale).

– Faza 4

Në fazën më të avancuar, simptomat janë të rënda dhe mund të prekin shumë zona të trupit. Ato përfshijnë dhimbje, vështirësi gëlltitjeje ose frymëmarrje, dhe probleme sistematike. Trajtimi për fazën 4 të mesotheliomas është i kufizuar në kujdesin paliativ për të reduktuar dhimbjen.

Shenjat që Mesothelioma është përhapur – metastaza

Pasi mesothelioma ka metastazuar – është përhapur në pjesë të tjera të trupit përtej vendit fillestar të tumorit – simptomat shpesh do të përfshijnë probleme sistemike, të tilla si:

– Hemoptysis – kollitje me gjak

– Paralizë nervore të laringut – paraliza e kutisë së zërit e shkaktuar nga dëmtimi i nervit të laringut, shpesh duke shkaktuar zhurmë.

– Sindroma e Horner-it – dëmtim i trungut simpatik, duke rezultuar në kushte të caktuara të lidhura me syrin.

– Çështje të tjera nervore në fytyrë ose gjymtyrë (zakonisht në krahë).

Çfarë duhet të bësh nëse ke simptoma të Mesothelioma?

Sa herë që trupi është duke treguar shenja të sëmundjes, është mirë të mos i injoroni ato, pavarësisht nëse keni një sëmundje të rrallë, si mesothelioma apo një sëmundje të zakonshme si gripi. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse jeni duke përjetuar simptoma të tilla si vështirësi në frymëmarrje, dhimbje barku ose dhimbje gjoksi, të cilat mund të tregojnë mesothelioma ose ndonjë gjendje tjetër të rëndë.

Gjëja më e mirë për të bërë në raste të tilla është të bisedoni me mjekun tuaj të familjes. I shpjegoni mjekut tuaj sa më shumë detaje të mundshme për simptomat që po përjetoni. Sa më shumë informacion që doktori juaj ka, aq më mirë mund të diagnostikojë problemin ose t’ju referojë tek një specialist.

Mesothelioma ka një prognozë shumë të dobët, dhe gjëja më e mirë që mund të bëni për të përmirësuar këtë prognozë është ta kapni atë herët.

Prognoza e Mesotheliomas

Parashikimi për mesothelioman është i dobët, me shumicën e pacientëve që jetojnë më pak se 1 vit nga diagnostikimi. Lloji i mesotheliomas, faza e kancerit, dhe shëndeti i pacientit janë tre faktorët më të rëndësishëm të përdorur për të përcaktuar prognozën. Prognoza e Mesotheliomas mund të përmirësohet duke marrë trajtim sa më shpejt të jetë e mundur dhe duke ndjekur një mënyrë jetese të shëndetshme.

Mesothelioma malinje është jashtëzakonisht agresive dhe ka një periudhë të gjatë latente, që do të thotë se zakonisht mbetet e pazbuluar derisa kanceri të ketë arritur një fazë të përparuar.

Mesothelioma nuk mund të shërohet nga mjekësia kimike. Megjithatë, prognoza për mesothelioma është përmirësuar gjatë viteve të fundit për shkak të zhvillimit të trajtimeve eksperimentale, zbulimeve të reja në mjekësinë natyrale dhe metodave diagnostikuese, si dhe fushave të tjera të hulumtimit natyral në provat klinike.

Përqindja e mbijetesës me Mesothelioma

Përafërsisht 55% e pacientëve me mesothelioma jetojnë pak më gjatë se 6 muaj, ndërsa rreth 35% jetojnë pak më gjatë se një vit. Vetëm 9% e njerëzve të diagnostikuar me mesothelioma mbijetojnë më shumë se 5 vjet.

Sa kohë mund të jetoni me Mesothelioma?

Kjo pyetje bëhet zakonisht nga ata që janë diagnostikuar me mesothelioma, një formë fatale e kancerit të shkaktuar nga asbesti. Për fat të keq, si me shumicën e sëmundjeve, nuk ka asnjë përgjigje për sa kohë një pacient me mesothelioma mund të jetojë.

Përqindja e mbijetesës sipas llojit të Mesotheliomas

Pleurale Peritoneale Perikardiale
1 vit 73% 92% 51%
3 vjet 23% 74% 26%
5 vjet 12% 65% 23%
10 vjet 4.7% 39%

 

Përqindja e mbijetesës me Mesothelioma sipas llojit të Trajtimit
Trajtimi me Chemotherapy 2 years 19%
5 years 4%
Pleurectomy / Decortication (P/D) 2 years 40%
5 years 10%
Trajtimi Natyral me ilaçe bimore 2 years 90%
5 years 60%

Faktorët e rrezikut të Mesotheliomas

Ka disa faktorë rreziku që rrisin gjasat që një person të zhvillojë mesothelioma. Faktori kryesor i rrezikut është ekspozimi i asbestit. Ekspozimi ndaj kësaj substance shumë të dëmshme mund të rrisë ndjeshëm shanset e kontraktimit të sëmundjes.

Ndërsa pirja e duhanit nuk ka një marrëdhënie të drejtpërdrejtë shkakësore me Mesothelioma, por është një faktor i rëndësishëm i përzjerë që rrit gjasat e zhvillimit të sëmundjes.

Faktorë të tjerë më pak të zakonshëm përfshijnë ekspozimin ndaj rrezatimit, zeolit, simian virus 40 (SV40), dhe erionit. Secili prej këtyre faktorëve të rrezikut diskutohet më hollësisht më poshtë.

 • Ekspozimi ndaj Asbestit

Ekspozimi ndaj asbestit është faktori kryesor i rrezikut që lidhet me mesothelioma. Azbesti është një material izolues i përbërë nga fibra minerale magnez-silikat. Ai ështe i favorizuar nga ndërtuesit dhe kontraktorët për shumë vite për përçueshmërinë e ulët të ngrohjes dhe rezistencën ndaj shkrirjes dhe djegies. Që kur hulumtuesit kanë identifikuar lidhjen gjithnjë e më shumë mes mesothelioma dhe ekspozimit ndaj asbestit, materiali tani është më pak i përdorur gjerësisht. Para këtij zbulimi, megjithatë, miliona amerikanë kanë përjetuar një ekspozim serioz ndaj kësaj substance të dëmshme.

 • Pirja e duhanit dhe Mesothelioma

Pirja e duhanit nuk është e lidhur direkt me mesothelioma, por duhanpirësit që janë të ekspozuar ndaj asbestit kanë një shans shumë më të lartë të zhvillimit të kancerit të mushkërive të asbestit (50-90% më i lartë) dhe dyfishojnë rrezikun e zhvillimit të mesothelioma.

Shkaqet e Mesothelioma

Mesothelioma është një kancer i rrallë dhe vdekjeprurës i shkaktuar nga asbesti. Ndërsa faktorë të tjerë të rrezikut mund të rrisin shanset për të zhvilluar mesothelioma, asbesti është i vetmi shkak i sëmundjes i provuar shkencërisht.

Si e shkakton Asbesti Mesothelioman?

Mesothelioma zhvillohet në mesothelium, një membranë e hollë që përfshin organet e brendshme dhe zgavrat e trupit. Ajo shkaktohet nga ekspozimi ndaj asbestit, shpesh në një ambient të punës, edhe pse ekspozimi mund të ndodhë edhe në shtëpi, në shkollë ose në vend tjetër.

Në skenarin më të zakonshëm, fibrat e azbestit thithen dhe përfundimisht futen në membranën e mushkërive, barkut ose zemrës, duke shkaktuar inflamacion të dëmshëm që përfundimisht çon në formimin e tumoreve. Në disa raste, gllabërimi i fibrave të asbestit mund të kontribuojë në një lloj Mesothelioma që formohet në abdomen, e njohur si mesothelioma peritoneale. Asbesti gjithashtu mund të udhëtojë nëpër nyjet limfatike në pjesë të tjera të trupit, të tilla si perikardiumi, shtresa mesotheliale që rrethon zemrën.

Siç kuptohet përgjithësisht nga kërkuesit, asbesti mund të shkaktojë dëme të ADN-së si në mënyrë të drejtpërdrejtë ashtu dhe të tërthortë. Direkt, asbesti ndërhyn me procesin e mitozës në ndarjen e qelizave, gjë që mund të shkaktojë dëme qelizore dhe mutacion. Në mënyrë indirekte, asbesti mund të shkaktojë që qelizat mesotheliale të lirojnë oksigjen reaktiv mutagjenik dhe azot, gjë që gjithashtu shkakton mutacion.

Procesi me të cilin azbesti shkakton mesothelioma mund të marrë një kohë shumë të gjatë. Në shumicën e rasteve, duhen nga 10 deri në 50 vjet që mesothelioma të zhvillohet pas shfaqjes së asbestit. Megjithatë, në një numër të vogël të rasteve, periudha e latentit është shumë më e shkurtër, dhe ka pasur raste të njohura të mesothelioma në fëmijët dhe adoleshentët e rinj.

Disa lloje të asbestit mund të shkaktojnë më shumë Mesothelioma

Azbesti është një emër i përgjithshëm për gjashtë llojet e mineraleve silikat që ndajnë veti të përbashkëta. Disa studime kanë treguar se forma të caktuara të asbestit mund të shkaktojnë mesothelioma me ritme më të larta se të tjerat.

Një studim i hershëm, i botuar në vitin 1986, sugjeroi që asbesti i crocidolite është rreth 14 herë më i fuqishëm se format e tjera të asbestit kur bëhet fjalë për shkaktimin e mesotheliomas pleurite dhe mesotheliomas peritoneale. Megjithatë, shqyrtimet e mëvonshme të të dhënave të njëjta treguan se shkalla e incidencës së Mesotheliomas bazuar në llojin e asbestit ishte në të vërtetë shumë më i vogël.

Konsensusi më i fundit në mesin e profesionistëve mjekësorë është se forma e asbestit amfibol – në veçanti, crocidolite – është më e fortë se format serpentine të asbestit, të tilla si krizotili. Megjithatë, të dyja format e asbestit janë shumë kancerogjene. Siç ka raportuar Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit (EPA), nuk ka nivel të sigurt të ekspozimit të asbestit, pavarësisht nga lloji.

Shkaqe të tjera dhe faktorët kontribues

Asbesti është në përgjithësi shkaku më i rëndësishëm i mesotheliomas, me të paktën 80% të pacientëve që kanë një histori të njohur të ekspozimit të asbestit (dhe pjesa tjetër mund të ekspozohet pa dijeninë e tyre). Megjithatë, studimet kanë treguar se ka disa faktorë të tjerë të rrezikut mjedisor që mund të kontribuojnë në një diagnozë Mesothelioma.

 • Mineralet e ngjashme me asbestin

Azbesti është një klasë e mineraleve silikate, dhe minerale të tjera silikate janë lidhur me mesothelioma. Erioniti, një formë e zeolitit, në veçanti është shoqëruar me sëmundjen, bazuar kryesisht në një studim të mineralit ku ndodh natyrshëm në Cappadocia, Turqi.

 • Virusi Simian 40 (SV40)

Një studim tregoi se në më shumë se gjysmën e rasteve të mesothelioma, pacientët ishin gjithashtu të infektuar me SV40. Hulumtime të mëtejshme kanë treguar se SV40 mund të kontribuojë në zhvillimin e mesothelioma, edhe pse kjo nuk duket se shkakton Mesothelioma më vete.

 • Ekspozimi ndaj rrezatimit

Në një pjesë të vogël të rasteve, pacientët me mesothelioma kanë pohuar se kanceri i tyre është shkaktuar nga ekspozimi ndaj rrezatimit, në vend të ekspozimit të asbestit. Ndërsa rrezatimi ka qenë i lidhur me zhvillimin e disa kancereve, lidhja midis rrezatimit dhe Mesothelioma është ende për t’u konfirmuar.

 • Nanotubet e karbonit

Disa studime kanë zbuluar se nanotubet e karbonit, dhe nano-grimca të tjera të aspektit të lartë (HARNs), si shkaqe të mundshme të Mesothelioma. Megjithatë, studime shtesë duhet të plotësohen për të parë gjatësinë, formën dhe faktorë të tjerë, përpara se këto të konfirmohen si shkaqe të mesothelioma.

TRAJTIMI NATYRAL I MESOTHELIOMA

Trajtimi natyral për kancerin mesothelioma të mushkërive përfshin dietën ushqimore, stilin e jetesës dhe kurën e posacme me bimë shkretinore, e cila është jetike për të gjithë pacientët, në të gjitha fazat e sëmundjes pa përjashtim.

 • Ushqimi

Është parësore shmangia e të gjitha ushqimeve që shkaktojnë kancer. Ushqimet e mëposhtme duhet të shmangen me çdo kusht:
• Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial.
• Mos pini asnjë pije të gazuar.
• Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta dhe të gjitha ushqimet e përpunuara.
• Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
• Hani kryesisht perime organike dhe fruta të freskëta.
– Shmangni të gjitha ushqimet që janë të larta në trans-yndyra të ngopura të dëmshme, yndyrnat e hidrogjenizuara, vajrat, margarinën.

– Eliminoni miellin e bardhë të rafinuar, i cili gjendet në shumicën e ushqimeve të gjetura në një raft tipik dyqani ushqimesh, duke përfshirë bukën, gjevrekun, biskotat, ëmbëlsirat, makaronat. – – Shmangni alkoolin, kafeinën, karbohidratet e thjeshta, sheqernat dhe produktet e sheqerit, ushqimet që janë tepër djegëse dhe totalisht të përpunuara dhe komerciale.

– Qëndro i qartë ndaj të gjitha produkteve të qumështit inorganik të pasterizuar, duke përfshirë kosin dhe djathin; më i mirë për t’u ngrënë është qumështi i freskët i pazierë dhe produktet e qumështit organik.
– Fuqizoje veten, dhe zgjidh një dietë të theksuar në ushqime organike dhe sa më të freskëta me: fruta dhe perime, tërshërë, drithëra, oriz, quinoa dhe hikërror. Përfshini edhe një shumëllojshmëri të farave të preferueshme: arra dhe fara, sidomos fara kungulli dhe farat e lulediellit.

– Minimizoni ose eliminoni konsumimin e mishit të kuq; plotësojini sasitë e nevojshme organike nga pulat e rritura në fushë dhe jo pulat e korentit,  nga bizoni dhe peshku i egër.

– Hani sasi të bollshme të zarzavate të freskëta dhe të gatuara mbi avull.

– Mundësisht, gatuani me gjalpë / vaj të virgjër kokosi, dhe përdorni vaj ulliri ekstra të virgjër.

– Gjatë gjithë ditës, të pini shumë ujë të pastër, të filtruar, dhe shmangni pirjen -si dhe banjën, dhe dushin me- ujë rubineti të pafiltruar, sepse uji i rubinetit përmban metale të rënda dhe mbetje të pesticideve të cilat mund të vendosen në përqëndrime të larta në trup.
– Dieta me ushqime të papërpunuara është një plan ushqimi që mund të jetë me dobi të madhe në qoftë se ju vuani nga kanceri i mushkërive.

Terapia me lëngje

Kombinoni:

– Lakër të kuqe + selino + lëng marule, dhe pini 250 ml, dy herë në ditë.

– Karrota + kastravec + panxhar + rrepkë + lëng hudhre.

– Rrush + qershi të zeza + stafidhe e zezë.

– Lëngu i barit të grurit është gjithashtu i dobishëm, dhe po ashtu lëngu i asparagus dhe lëngu i freskët molle.

– Lëngje jeshile të freskëta janë një stimulues i rëndësishëm i lëndëve ushqyese në dietë; ju mund të bëni kombinime të reja të perimeve, dhe të zbuloni të preferuarat tuaja personale.

 • Stili i të jetuarit

– Ushtrohuni rregullisht, të paktën tre herë në javë për 45-60 minuta çdo seancë.

– Nëse pini duhan, ndaloni menjëherë, dhe qëndroni  larg ekspozimit ndaj tymit të duhanit.

– Gjithashtu shmangur pijet alkoolike, kafen, dhe të gjitha produktet që përmbajnë kafeinë.

– Kujdesuni për të menaxhuar stresin dhe për të zvogëluar nivelin e stresit tuaj të përgjithshëm, pasi stresi mund të ndikojë negativisht në funksionin e shëndoshë imun.

– Përveç kësaj, pini një gotë 250ml ujë të pastër, të filtruar çdo dy orë gjatë ditës për të ndihmuar turret nga traktin urinar dhe për ta mbajtur atë të hidratuar siç duhet.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Mushkërive


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancereve të Mushkërive, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook