7 faktorë që rrisin rrezikun për të pasur probleme me fshikëzën e tëmthit

7 faktorë që rrisin rrezikun për të pasur probleme me fshikëzën e tëmthit

 

Hulumtimet kanë zbuluar se ka një sërë faktorësh që rrisin shanset për sëmundje dhe probleme të fshikëzës së tëmthit, disa prej të cilëve mund të kontrollohen dhe të tjera ndodhin si pasojë e problemeve të tjera shëndetësore.

Shkaku më i zakonshëm i sëmundjes së fshikëzës së tëmthit janë gurët e tëmthit, por ka një sërë shkaqesh të tjera, duke përfshirë kolecistitin, diskinezinë biliare, sëmundjen funksionale të fshikëzës së tëmthit, kolengitin dhe kancerin e fshikëzës së tëmthit.

Dhimbja në pjesën e sipërme të djathtë të barkut ku ndodhet fshikëza e tëmthit është simptoma më e zakonshme e sëmundjes së fshikëzës së tëmthit. Në varësi të llojit të sëmundjes së fshikëzës së tëmthit dhe nëse ka ndonjë ndërlikim, problemet shëndetësore që prekin fshikëzën e tëmthit mund të shkaktojnë ethe, të përziera dhe të vjella.

Faktorët e rrezikut për problemet e fshikëzës së tëmthit

  1. Gjinia

Hulumtimet zbuluan se femrat kanë më shumë gjasa të vuajnë nga probleme shëndetësore që prekin fshikëzën e tëmthit, si rezultat i ndryshimeve hormonale që ndodhin në moshat e tyre të ndryshme.

  1. Mosha

Rreziku i zhvillimit të sëmundjes së fshikëzës së tëmthit rritet me moshën dhe rreziku i një personi për të zhvilluar sëmundje të fshikëzës së tëmthit rritet nga 4 në 10 herë pasi të arrijë moshën 40 vjeç. Formimi dhe pamja e gurëve të tëmthit mund të ndryshojë gjithashtu me moshën. Gurët e tëmthit tek të rinjtë janë më shpesh kolesteroli, si rezultat i zakoneve jo të shëndetshme.

  1. Shtatzënia

Nivelet më të larta të estrogjenit gjatë shtatzënisë shoqërohen me nivele të larta të kolesterolit, veçanërisht kolesterolit LDL. Përqendrimet e rritura të kolesterolit në biliare, nga ana tjetër, mund të nxisin formimin e gurëve të tëmthit. E njëjta gjë mund të ndodhë me njerëzit që marrin pilula kontraceptive që përmbajnë estrogjen ose që janë duke iu nënshtruar terapisë zëvendësuese të estrogjenit.

  1. Obeziteti

Dietat që janë të larta në kolesterol, karbohidrate të rafinuara si buka e bardhë dhe yndyrna të ngopura si djathi, gjalpi dhe mishi i kuq rrisin të gjitha shanset për obezitet, i cili është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për problemet e fshikëzës së tëmthit.

  1. Sëmundjet themelore

Ka disa sëmundje që mund të rrisin shanset e ekspozimit ndaj problemeve të fshikëzës së tëmthit si një efekt anësor, më së shumti diabeti, sindroma metabolike, cirroza, sëmundja e Crohn, fibroza cistike, ose dëmtimi i palcës kurrizore.

  1. Ilaçet kimike

Medikamentet që përmbajnë estrogjen, të tilla si kontraceptivë oralë ose terapi zëvendësuese hormonale, si dhe diuretikë.

  1. Sëmundje të rënda

Leuçemia akute mielogjene, SIDA, sëmundja koronare e zemrës, diabeti, dështimi i zemrës, sëmundja e veshkave në fazën përfundimtare, vaskuliti, djegiet, disa infeksione të rënda, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook