Rreziku i mjedisit i vë fëmijët në rrezik më të madh të obezitetit

Rreziku i mjedisit i vë fëmijët në rrezik më të madh të obezitetit

 

Shkaqet e obezitetit te fëmijët qëndrojnë në ushqimin jo të shëndetshëm, pra teprica e sheqernave dhe yndyrave, mungesa e lëvizjes, përveç faktorit gjenetik.

Obeziteti tek fëmijët mund të ketë pasoja të rënda, pasi rrit rrezikun e:

diabetit,

mëlçisë dhjamore,

presionit të lartë të gjakut,

çrregullimeve të metabolizmit të yndyrës,

– sëmundjeve të veshkave,

– përveç problemeve të kyçeve dhe deformimeve të këmbëve si këmbët në formë X.

Fëmijët që vuajnë nga obeziteti kanë gjithashtu më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundje mendore si depresioni, për shkak të ekspozimit të tyre ndaj bullizmit dhe talljes.

Për të luftuar obezitetin tek fëmijët duhet të jeni të kujdeshëm që ata:

– të ndjekin një dietë të shëndetshme të bazuar në shumë perime, fruta dhe produkte me drithëra integrale,

– të reduktojnë sheqernat

të reduktojnë yndyrnat

– të shmangin ushqimet te shpejta 

të reduktojnë ushqimet e paketuara,

– të praktikojnë aktivitete sportive dhe motorike,

– si dhe duke mos qëndruar gjatë përballë ekraneve të televizorit, kompjuterëve dhe lojërave elektronike.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook