Studim i ri që tregon shkakun e sulmeve të panikut

Studim i ri që tregon shkakun e sulmeve të panikut dhe episodeve të ankthit

 

Ankthi është një pjesë e rregullt e jetës për çdo person mesatar. Ne mund të shqetësohemi ose kemi ndjenja përgjithësisht të shqetësuara ndaj situatave që lindin në jetën tonë të përditshme, të tilla si një prezantim i rëndësishëm në punë, ndërveprime të reja shoqërore, ose të pyesim nëse mund t’i përshtatim të gjitha detyrat tona në një pasdite. Kjo zakonisht është një përgjigje e natyrshme që na bën të vetëdijshëm për rëndësinë e veprimeve tona në këto lloj skenarësh.

Shumica e njerëzve janë në gjendje të marrin frymë thellë dhe të shtyjnë nervat, dhe rezultati më i keq është që nervozizmi ynë tregon pak për ata që na rrethojnë. Por për disa, rezultati më i keq mund të jetë shumë më i rëndë, dhe duhet shumë më tepër sesa një frymë e thellë për të depërtuar.

Çrregullimi i ankthit të përgjithësuar dhe sulmet e panikut

Çrregullimi i ankthit të përgjithësuar (GAD) dhe çrregullimi i panikut janë gjendje që prekin afër 13 milion të rritur vetëm në SH.B.A. Individët me këto çrregullime përjetojnë ndjenja ankthi “të vazhdueshme dhe të tepërta” ndaj situatave dhe shqetësimeve të përditshme. Këto ndjenja janë të vështira ose të pamundura për t’u kontrolluar dhe mund të përshkallëzohen me ashpërsi derisa të bëhen ndjenja të një frike dërrmuese dhe terrori në rastin e çrregullimit të panikut. Ky nivel ankthi ndërhyn në aftësinë e këtyre individëve për të jetuar natyrshëm dhe për të kryer punët e tyre themelore ditore. Në më të rëndat e tyre, këto çrregullime karakterizohen me fillimin e ngjarjeve të papritura, të paparashikueshme të tilla si sulmi i panikut ose sulmet e hiperventilimit.

Një sulm paniku është një periudhë e papritur e frikës intensive, e cila i shkakton individit shqetësime të pabesueshme fizike dhe mendore. Sulmet, më së shpeshti konsistojnë në rrahje të shpeshta të zemrës, dridhje dhe vështirësi në frymëmarrje. Kjo mund të rezultojë në frymëmarrje të shpejtë ose të thellë, dhe hiperventilim. Disa herë, këto sulme mund të jenë mjaft serioze dhe kërkojnë vëmendje emergjente.

Të dy këto lloj sulmesh ndonjëherë mund të lidhen me shkaktarë të veçantë si një person, vend ose objekt, por më së shpeshti ndodhin në mënyrë të paparashikueshme dhe pa paralajmërim. Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor përshkruan se si “shqetësimi për sulmet e panikut dhe përpjekja e kaluar në përpjekjen për të shmangur sulmet, shkaktojnë probleme të rëndësishme në zona të ndryshme të jetës së personit”. Për ata që vuajnë nga këto lloj sulmesh, mund të jetë e vështirë të shohin një rrugëdalje.

Një studim i kryer në vitin 2013 nga Shkolla Mjekësore e Universitetit Okayama mund të ketë bërë një zbulim të paçmuar që mund të ndihmojë në parashikimin, apo edhe parandalimin e fillimit të sulmeve të panikut dhe hiperventilimit tek individët në rrezik.

Shkak i mundshëm për ankthe dhe sulme paniku

Një shkak i njohur i zakonshëm për sulmet është niveli i ulët i serotoninës në trup. Ky neurotransmetues luan një rol të madh në rregullimin e ndjenjave të lumturisë dhe mirëqenies, kështu që mungesa mund të rezultojë lehtësisht në rritje të ankthit dhe depresionit.

Vetë serotonina sintetizohet nga aminoacidi triptofan, një proces që dihet se mbështetet shumë te përbërësit B6, hekuri dhe elementë të tjerë natyralë. Studiuesit në Universitetin Okayama vendosën të thellohen në marrëdhëniet midis atyre elementeve kryesore dhe dukurive të sulmeve paniku të nivelit emergjent.

Në studimin e tyre, studiuesit vëzhguan nivelet e B6 dhe hekurit në pacientët që vizituan dhomën e urgjencës për shkak të sulmit të rëndë panik ose hiperventilimit të shkaktuar nga paniku. Ata krahasuan matjet e tyre me një grup kontrolli të individëve me nivele të shëndetshme të të dyve, dhe zbuluan se si niveli i vitaminës B6 dhe hekuri ishin dukshëm më të ulta në grupin që vuanin nga sulmet sesa në grupin e kontrollit. Studiuesit e pranojnë që kërkimi i mëtejshëm është i nevojshëm. Këto zbulime paraqesin një hap novator për të kuptuar shkaktarët e mundshëm të sulmeve të panikut. Me këtë informacion të ri, mundësia e jetesës së pavarur nga sulmet e panikut të fillimit të papritur bëhet më e afërt për individët që vuajnë nga çrregullimet e ankthit dhe panikut.

Lëndët yshqyese janë të nevojshme që trupi të funksionojë si duhet. Konsumoni më shumë ushqime që përmbajnë vitaminë B6, kalcium, magnezs, omega-3. Shmangni ushqimet e larta në sheqer, kafeinën, alkoolin, ushqimet e shpejta, miellin e rafinuar, kripën e tepërt, yndyrat trans.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook