A janë pijet me gaz po aq të këqia sa pirja e duhanit?

A janë pijet me gaz po aq të këqia sa pirja e duhanit?

 

Pirja e pijeve me gaz është një sjellje tepër “normale” – apo jo? Në fakt, një sondazh në Gallup zbulon se gati gjysma e amerikanëve pinë pije me gaz çdo ditë – mesatarisht 2.6 gota në ditë!

Ndërkohë, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë raportuar se të paktën 1 në 3 persona në SH.B.A konsumojnë rregullisht këto pije, të cilat janë një burim kryesor i sheqerit të shtuar në dietën standarde amerikane.

Por thjesht sepse pija me gaz është shumë e tregtuar dhe shumë e popullarizuar, në asnjë mënyrë nuk do të thotë se nuk është një çështje e madhe për shëndetin tonë. Në fakt, një organ hulumtues në rritje e lidh pijen me gaz me kaq shumë probleme të rënda shëndetësore dhe një rrezik të shtuar të vdekshmërisë, që shumë ekspertë dhe zyrtarë të shëndetit publik paralajmërojnë se pirja e tyre mund të jetë po aq e rrezikshme sa pirja e duhanit.

Pijet me gaz rritin në mënyrë dramatike rrezikun e vdekshmërisë dhe plakjen e përshpejtuar, zbulon studimi i madh

Sipas studimit të tregut, njerëzit po blejnë më pak pije joalkoolike. Por, pijet – që tregtohen shumë për fëmijë, adoleshentë dhe të rritur – ende po konsumohen shumë shpesh për komoditet, dhe një përmbledhje e shpejtë e provave që rrethojnë efektet shëndetësore të konsumimit të pijeve me gaz ndihmojnë të shpjegoni pse:

  • Një studim i madh kohort që përfshin të dhëna nga 451.743 njerëz nga 10 vende të ndryshme të Evropës zbuloi se ekzistonte një normë më e lartë e vdekshmërisë nga të gjitha shkaktarët, e shoqëruar me konsumimin e pijeve me gaz të 2 ose më shumë gotave në ditë. Studiuesit gjetën gjithashtu një lidhje pozitive midis pijeve artificiale të ëmbla (pijet e dietës) dhe vdekjet nga sëmundjet e qarkullimit të gjakut. Hulumtimi u botua në JAMA Internal Medicine.
  • Një mostër e më shumë se 5.300 të rriturve amerikanë nga Studimet Kombëtare të Shëndetit dhe Ushqimit të Provimeve të Shëndetit 1999 (NHANES) zbuloi se konsumimi i shpeshtë i pijeve freskuese me sheqer shoqërohej me gjatësinë telomere të shkurtuar, që është një shenjë e plakjes (telomeret janë skajet e ADN-së dhe veprojnë si kapakët fundorë të lidhëseve të këpucëve, duke mbrojtur ADN-në nga dëmtimi). Autorët, të cilët publikuan gjetjet e tyre në internet në vitin 2014 përmes Revistës Amerikane të Shëndetit Publik përfunduan se “konsumimi i rregullt i pijes së ëmbëlsuar me sheqer mund të ndikojë në zhvillimin e sëmundjes metabolike përmes plakjes së përshpejtuar të qelizave.”
  • Sipas Qendrës për Shkencë në Interesin e Publikut, testet laboratorike kanë gjetur një kancerogjen të njohur të quajtur 4-metilimidazole në produktet normale dhe ato dietike të Coca-Cola dhe Pepsi-Cola. Burimi? Procesi i përdorur për krijimin e asaj ngjyre kafe karamel “tërheqës”, e cila kërkon si amoniak ashtu edhe sulfitet.

Sigurisht që kjo listë nuk është gjithëpërfshirëse. Në fakt, ka një mori studimesh të tjera që tregojnë sesa e keqe mund të jetë pirja e pijeve me gaz për mirëqenien dhe cilësinë e jetës tuaj.

Këtu janë pesë probleme të tjera shëndetësore dramatike të lidhura me konsumin e pijeve me gaz që duhet të dini

A është pija me gaz e ëmbël? Këto pesë probleme shëndetësore të lidhura me konsumin këtyre pijeve duhet t’i rishikoni seriozisht nëse do t’i sillni këto gjëra në shtëpinë tuaj:

  1. Trashje
  2. Diabet
  3. Depresion
  4. Sëmundje të zemrës (një studim nga Shkolla e Shëndetit Publik në Harvard zbuloi se pirja e vetëm një pije të ëmbëlsuar me sheqer në ditë mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së arteries koronare me 20%!)
  5. Pjellori e zvogëluar (në burra dhe gra).

Ne e dimë se korrelacioni nuk nënkupton domosdoshmërisht kauzë, por nëse frikësoheni nga ky informacion, nuk jeni vetëm. Ne fakt pyesim veten nëse pijet me gaz dhe pije të tjera të ëmbëlsuara me sheqer, si çaji apo pijet sportive duhet të vijnë me etiketa paralajmëruese!

Pas të gjithave, nëse më shumë njerëz (dhe veçanërisht prindër të fëmijëve të vegjël) me të vërtetë e kuptojnë se sa të dëmshme mund të jenë pijet me gaz, atëherë shpresojmë se më shumë njerëz do të kalonin në pije frutash reale dhe do të zgjidhnin ujë të pastër, ujë mineral dhe mundësi të tjera më të shëndetshme.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook