12 Strategji për të kuruar Mëlçinë Yndyrore

12 Strategji për të kuruar Mëlçinë Yndyrore në mënyrë natyrale

 

Mëlçia është kali i punës i trupit tonë. Kryen shumë funksione duke përfshirë konvertimin e ushqimit në lëndë djegëse, filtrimin e toksinave të dëmshme, prodhimin e proteinave që ndihmojnë në mpiksjen e gjakut dhe prodhimin e lëngut biliar. Fatkeqësisht, ky organ i fuqishëm është i ndjeshëm ndaj një gjendjeje potencialisht të rrezikshme të quajtur sëmundja e mëlçisë yndyrore.

Sëmundja e mëlçisë yndyrore ndodh kur dhjami grumbullohet në mëlçi. Mund të shkaktohet nga pirja e tepërt e alkoolit, por njerëzit që nuk konsumojnë alkool gjithashtu mund të preken nga sëmundja. Kur sëmundja e mëlçisë yndyrore shkaktohet nga faktorë të tjerë përveç alkoolit, ajo quhet sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike ose NAFLD.

A mund të shërohet mëlçia yndyrore?

Për fat të mirë, ka shumë strategji natyrore që mund të mbrojnë dhe kurojnë mëlçinë. Një nga strategjitë më të rëndësishme është ndjekja e një diete anti-inflamatore dhe kuruese. Në këtë dietë duhet të përfshini ushqime dhe barishte që mbështesin shëndetin e mëlçisë.

Strategji të tjera natyrale të shërimit për mëlçinë janë agjërimi me ndërprerje, pirja sa më shumë ujë, ulja e stresit dhe përmirësimi i gjumit, përballja me zemërimin tuaj, përdorimi i banjove me kripë Epsom, dhe shtimi i lëndëve ushqyese që mbështesin mëlçinë. Përmirësimi i shëndetit të zorrëve, mbështetja e niveleve të acidit në stomak dhe optimizimi i rrjedhës biliare janë të gjitha të rëndësishme për shëndetin e mëlçisë.

Pse është kaq e rëndësishme një mëlçi e shëndetshme?

Mëlçia është organi ynë i brendshëm më i madh dhe një nga organet më të rëndësishme në trupin tonë. Mëlçia është kali i punës së trupit, duke kryer shumë funksione kritike.

Detoksifikimi është një nga funksionet më të rëndësishme të mëlçisë. Mëlçia përmendet si “mbajtësi i portës” sepse thith dhe filtron gjithçka që ne vendosim në trupin tonë.

Pas filtrimit, mëlçia pastron toksinat e dëmshme dhe mbeturinat duke ruajtur lëndët ushqyese që i nevojiten trupit. Këto lëndë ushqyese më pas konvertohen nga mëlçia në përbërës thelbësorë të gjakut dhe lirohen kur nevojitet.

Metabolizimi i yndyrave, karbohidrateve dhe proteinave dhe balancimi i hormoneve janë funksione të tjera që kryhen nga mëlçia. Mëlçia ndihmon në oksidimin e triglicerideve për të prodhuar energji. Ajo gjithashtu prodhon bilën e cila është thelbësore për tretjen dhe thithjen e yndyrave në dietën tonë.

Mëlçia siguron që nivelet e sheqerit në gjak të mbeten konstante duke hequr dhe ruajtur sheqerin nëse nivelet e sheqerit në gjak rriten dhe duke çliruar sheqerin kur sheqeri në gjak është i ulët. Ajo gjithashtu konverton aminoacidet në proteina për prodhimin e energjisë dhe heq amoniakun e prodhuar në proces.

Duke hequr patogjenët dhe duke luftuar infeksionet, mëlçia mbështet sistemin tonë imunitar. Ajo gjithashtu rregullon dhe drejton hormonet për të kryer funksionin e tyre të duhur. Me këto funksione të shumta, është thelbësore të mbroni mëlçinë nga sëmundjet.

Çfarë është sëmundja e mëlçisë yndyrore?

Është normale që të keni sasi të vogla yndyre në mëlçi. Por, kur ka një tepricë të yndyrës në mëlçi, një person ka sëmundje të mëlçisë yndyrore.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të sëmundjes së mëlçisë yndyrore:

  1. Sëmundja e mëlçisë yndyrore alkoolike, e quajtur edhe steatohepatiti alkoolik, ndodh kur mëlçia zhvillon depozita yndyrore nga përpunimi i tepërt i alkoolit. Yndyra që nuk mund të metabolizohet ruhet në qelizat e mëlçisë. Konsumimi kronik i alkoolit dëmton mëlçinë duke varfëruar glutationin, përbërjet e squfurit, vitaminat dhe mineralet.
  2. Kur sëmundja e mëlçisë yndyrore nuk shkaktohet nga alkooli, quhet NAFLD. NAFLD është sëmundja më e zakonshme e mëlçisë. NAFLD përkufizohet si prania e yndyrës në më shumë se 5% të qelizave të mëlçisë.

E panjohur para vitit 1980, NAFLD tani është një nga sëmundjet kryesore kronike jo të transmetueshme në shumë pjesë të botës.

Normat e NAFLD në mbarë botën janë dyfishuar gjatë 20 viteve të fundit dhe pritet të vazhdojnë të rriten. Fatkeqësisht, për shkak të rritjes së obezitetit tek fëmijët, një numër në rritje i fëmijëve po diagnostikohen me NAFLD.

Llojet e NAFLD

Dy lloje të NAFLD janë mëlçia e thjeshtë yndyrore dhe steatohepatiti joalkoolik (NASH). Mëlçia e thjeshtë yndyrore do të thotë që ju keni yndyrë në mëlçi, por nuk keni inflamacion ose dëmtim të qelizave të mëlçisë.

Rreth 20% e njerëzve me NAFLD kanë NASH. NASH është një gjendje ku ka inflamacion të mëlçisë dhe dëmtim të qelizave përveç yndyrës në mëlçi. NASH dëmton aftësinë e mëlçisë për të funksionuar.

Inflamacioni i mëlçisë dhe dëmtimi i qelizave të mëlçisë mund të çojnë në dhëmbëza ose fibrozë të indit të mëlçisë. Me inflamacion të vazhdueshëm, dhëmbëzat përhapen për të marrë më shumë inde të mëlçisë. Me kalimin e kohës, nëse dhëmbëzimi është i rëndë, një person mund të zhvillojë cirrozë të mëlçisë. Rreth 20% e njerëzve me NASH përparojnë në cirrozë.

Cirroza mund të çojë në grumbullimin e lëngjeve në bark, ënjtje të venave në ezofag, konfuzion, përgjumje dhe të folur të paqartë. Cirroza gjithashtu rrit rrezikun e kancerit të mëlçisë dhe dështimit të mëlçisë në fazën përfundimtare.

Simptomat e sëmundjes së mëlçisë yndyrore

Shpesh njerëzit me mëlçi të thjeshtë yndyrore nuk përjetojnë simptoma. Nëse kanë simptoma, zakonisht kanë lodhje dhe dhimbje në pjesën e sipërme të djathtë të barkut.

Me kalimin e kohës, mund të shfaqen më shumë simptoma. Këto simptoma përfshijnë një mëlçi të zmadhuar, dobësi, humbje oreksi, të vjella, humbje peshe.

Pasi NAFLD ka përparuar në NASH ose cirrozë, simptomat përfshijnë ënjtje të barkut, enët e gjakut të zmadhuara vetëm nën sipërfaqen e lëkurës, gjoks të zmadhuar tek burrat, zmadhim i shpretkës, pëllëmbët e kuqe të dorës dhe verdhëz (zverdhje e lëkurës dhe e syve).

Ekzistojnë teste të ndryshme mjekësore që mund të përdoren për të zbuluar NAFLD. Individët me NAFLD zakonisht kanë enzima të ngritura të mëlçisë në analizat e gjakut dhe një mëlçi e zmadhuar mund të shihet me imazhe. Një biopsi e mëlçisë mund të bëhet për një diagnozë të saktë.

Shkaqet e NAFLD

Prevalenca e sëmundjes së mëlçisë yndyrore është paralele me rritjen e obezitetit, rezistencës ndaj insulinës, sindromës metabolike dhe diabetit të tipit 2. Shumë faktorë kontribuojnë në rritjen e NAFLD. Këta faktorë përfshijnë yndyrën e tepërt të trupit (veçanërisht yndyrën e barkut), dietën e pashëndetshme dhe një mënyrë jetese të ulur.

Një dietë e pasur me ushqime të përpunuara dhe karbohidrate të rafinuara mund të mbingarkojë mëlçinë dhe të çojë në NAFLD. Një studim i fundit zbuloi se sheqeri është shkelësi kryesor kur bëhet fjalë për sëmundjen e mëlçisë yndyrore. Dietat e pasura me sheqer nga saharoza dhe shurupi i misrit me fruktozë të lartë rrisin rrezikun e NAFLD dhe NASH. Ekspozimi ndaj toksinave është gjithashtu i zakonshëm tek njerëzit me NAFLD.

Një nga tiparet dalluese të NAFLD është steatoza. Steatoza është një çekuilibër metabolik që ndodh kur shkalla e marrjes së acidit yndyror hepatik nga plazma dhe sinteza e acideve yndyrore është më e madhe se shkalla e oksidimit dhe eksportit të acideve yndyrore. Në thelb, kjo do të thotë se ka një mbajtje jonormale të yndyrave brenda qelizave të mëlçisë. Steatoza është një faktor i rëndësishëm për zhvillimin e NAFLD.

Sëmundje dhe gjendje të shumta mund të rrisin rrezikun e steatozës dhe zhvillimit të NAFLD. NAFLD është i lidhur me rezistencën ndaj insulinës, sheqerin e lartë në gjak dhe nivelet e larta të yndyrave, veçanërisht triglicerideve, në gjak. Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë obezitetin, diabetin e tipit 2, kolesterolin e lartë, sindromën metabolike, sindromën e vezores policistike, apnenë e gjumit, hipotiroidizmin dhe hipopituitarizmin (gjëndra e hipofizës jo aktive).

Trajtimi i mëlçisë yndyrore në mënyrë natyrale

Ka shumë strategji natyrale për trajtimin e mëlçisë së dhjamosur. Një dietë anti-inflamatore dhe një mënyrë jetese janë kritike. Strategji të tjera janë konsumimi i ushqimeve dhe bimëve që mbështesin shëndetin e mëlçisë, agjërimi me ndërprerje, pirja e shumtë e ujit, reduktimi i stresit dhe përmirësimi i gjumit, përballja me zemërimin, përmirësimi i shëndetit të zorrëve, duke përfshirë lëndët ushqyese që mbështesin mëlçinë, dhe ilaçet me bimë shkretinore që janë arma më e fortë në kurimin e sëmundjeve të mëlçisë dhe rikthimin e shëndetit të plotë të saj.

Dieta anti-inflamatore dhe stili i jetesës

Një nga strategjitë më të mira për parandalimin dhe shërimin e mëlçisë së dhjamosur është konsumimi i një diete anti-inflamatore. Kjo dietë heq ushqimet që shkaktojnë inflamacion dhe përfshin perime organike, jo-OMGJ, fruta, yndyrna të shëndetshme dhe proteina të pastra.

Një studim pilot i vitit 2007 shqyrtoi 5 pacientë obezë me sëmundje të mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFL), të cilët ishin vënë në një dietë anti-inflamatore për 6 muaj. Studimi tregoi se në 6 muaj pacientët humbën mesatarisht 27 kg dhe patën përmirësim histologjik të sëmundjes së mëlçisë dhjamore. Në veçanti, mëlçia tregoi më pak shenja të akumulimit të yndyrës, inflamacionit dhe fibrozës.

Për të ndjekur udhëzimet e dietës anti-inflamatore, afërsisht 70% e kalorive duhet të vijnë nga yndyrna të shëndetshme, 20% nga burime të pastra proteinash dhe 10% nga ushqime me pak karbohidrate. Një dietë anti-inflamatore redukton inflamacionin, stabilizon sheqerin në gjak, zvogëlon ngarkesën toksike, siguron lëndët ushqyese të nevojshme dhe mbështet nivelet e shëndetshme të pH në gjak.

Ushqime që duhen shmangur

Shmangia e sheqerit është kritike për shëndetin e mëlçisë. Siç u diskutua më herët, saharoza dhe fruktoza janë të lidhura me NAFLD. Konsumimi i sheqernave të rafinuara, së bashku me drithërat, çdo ushqim që metabolizohet lehtësisht në sheqer (ushqime me glicemi të lartë), shkakton një rritje të glukozës në gjak dhe çlirim të madh të insulinës. Rezistenca ndaj insulinës është faktori themelor më i qëndrueshëm i NAFLD.

Ushqimet e përpunuara dhe vajrat bimore, të cilat shpesh përmbajnë përbërës toksikë OMGJ dhe yndyrna trans, duhet të shmangen. Ushqimet dhe vajrat e përpunuara janë shumë inflamatore dhe krijojnë aciditet shtesë në inde. Sasitë e tepërta të acideve yndyrore omega-6 që gjenden në vajrat vegjetale të rafinuara mund të nxisin zhvillimin e NAFLD.

Mishi dhe bulmeti nga kafshët e rritura në mënyrë konvencionale dhe peshqit e kultivuar gjithashtu nxisin inflamacionin dhe përmbajnë sasi të mëdha toksinash. Ju gjithashtu duhet të shmangni kimikatet si herbicidet ose pesticidet duke ngrënë ushqime organike sa më shumë të jetë e mundur.

Ushqimet që duhen përfshirë në dietë

Një dietë anti-inflamatore përfshin ushqime të plota, të papërpunuara. Kjo dietë përbëhet nga proteina të pastra, perime dhe fruta organike dhe yndyrna të shëndetshme. Burimet e pastra të proteinave janë mishrat e ushqyer me bar, të rritura në kullota, pulat dhe vezët organike dhe peshku i kapur i egër.

Sasi të bollshme të perimeve me pak karbohidrate, shumëngjyrëshe dhe sasi të vogla frutash me nivel të ulët glicemie duhet të përfshihen në një dietë të shëndetshme për mëlçinë. Perimet me pak karbohidrate përfshijnë perimet krucifere, preshin, qepët, kastravecat, shpargujt dhe zarzavatet me gjethe, për të përmendur disa.

Manaferrat, grejpfrutët, limonët dhe mollët janë të gjitha fruta me glicemi të ulët. Perimet dhe frutat janë të pasura me antioksidantë anti-inflamatorë dhe fitonutrientë, të cilët janë të shkëlqyer për shëndetin e mëlçisë. Ju gjithashtu duhet të përfshini shumë barishte të shëndetshme për mëlçinë.

Yndyrnat cilësore janë një pjesë shumë e rëndësishme e një diete të shëndetshme për mëlçinë. Yndyrnat e shëndetshme gjenden në kokosin, ullinjtë, avokadot dhe vajrat e tyre dhe në gjalpin e ushqyer me bar dhe ghee. Këto yndyrna të shëndetshme janë një burim efikas karburanti për të luftuar inflamacionin dhe për të mbështetur mëlçinë.

Konsumoni ushqime të shëndetshme për mëlçinë

Përfshirja e ushqimeve të shëndetshme për mëlçinë në planin e të ushqyerit anti-inflamator është e shkëlqyeshme për shërimin e mëlçisë. Një nga ushqimet më të mira për mëlçinë është mëlçia nga kafshët organike, të rritura në kullota ose peshqit e kapur të egër.

Mëlçia është një burim i përqendruar i formave bio-disponueshme të komplekseve ushqyese, duke përfshirë vitaminën A, folatin, hekurin, kolinën, vitaminën B12, elementët gjurmë dhe glutationin. Vezët organike të pulave të rritura në kullota janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i lëndëve ushqyese që mbështesin mëlçinë.

Perimet

Perimet kryqëzore si brokoli, lakrat e Brukselit, lulelakra dhe lakra jeshile janë të shkëlqyera për shëndetin e mëlçisë. Ato ndihmojnë në neutralizimin e toksinave në mëlçi me sasitë e tyre të bollshme të fitonutrientëve, karotenoideve dhe flavonoideve. Brokoli madje është treguar se kundërshton zhvillimin e sëmundjes së mëlçisë yndyrore dhe kancerit të mëlçisë.

Perimet krucifere përmbajnë glukozinolate të cilat rrisin prodhimin e enzimave. Këto reaksione enzimatike ndihmojnë në detoksifikimin e mëlçisë dhe rrisin aftësinë e saj për të hequr kancerogjenët dhe metalet e rënda nga gjaku. Hudhra gjithashtu aktivizon enzimat në mëlçi.

Panxhari, zarzavatet me gjethe dhe avokado janë të shkëlqyera për mëlçinë. Avokadot janë një burim i shkëlqyer i glutationit, i cili i nevojitet mëlçisë për të filtruar substancat e dëmshme dhe për të mbrojtur qelizat e mëlçisë nga dëmtimi.

Ushqimet e mëlçisë Vazhdojnë

Agrumet, duke përfshirë limonët dhe grejpfrutin, janë të shkëlqyera për mëlçinë ashtu si edhe manaferrat. Boronicat janë të mbushura me lëndë ushqyese të fuqishme për të mbështetur shëndetin e mëlçisë. Si agrumet edhe manaferrat mbrojnë mëlçinë nga dëmtimi.

Peshqit yndyrorë si salmoni, kafeja, çaj jeshil, vaj i ullirit dhe arrat mbrojnë mëlçinë nga NAFLD dhe NSAH. Acidet yndyrore omega 3 në peshkun yndyror reduktojnë akumulimin e lipideve dhe nivelet e enzimave të mëlçisë, përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe kanë efekte anti-inflamatore. Arrat mund të jenë të dobishme në trajtimin e njerëzve me NAFLD duke përmirësuar profilin e lipideve, steatozën hepatike dhe inflamacionin.

Studimet tregojnë se kafeja është e mrekullueshme për shëndetin e mëlçisë. Kafeja ka një efekt mbrojtës kundër zhvillimit të cirrozës së mëlçisë. Ekziston një lidhje e kundërt midis pirjes së kafesë dhe kancerit të mëlçisë. Kafeja madje lidhet me një rrezik më të ulët të vdekjes tek njerëzit me sëmundje kronike të mëlçisë. Çaj jeshil dhe vaj i ullirit mund të përmirësojnë nivelet e enzimës së mëlçisë dhe të zvogëlojnë stresin oksidativ dhe akumulimin e yndyrës në mëlçi.

Hidratimi optimal

Hidratimi me ujë të pastër dhe të filtruar është i rëndësishëm për një mëlçi të shëndetshme. Uji është i madh për trupin. Ai mbështet shumë funksione të trupit duke përmirësuar shpërndarjen e oksigjenit në qeliza, transportimin e lëndëve ushqyese, shpëlarjen e toksinave dhe mbështetjen e proceseve natyrale të shërimit të trupit.

Hidratimi optimal është kritik për shërimin e mëlçisë. Për të qenë të hidratuar mirë, duhet të konsumoni me se paku 2 litër ujë në ditë, deri në 3.5 litër.

Një strategji e shkëlqyeshme për t’u siguruar që po merrni ujë të mjaftueshëm është të hidratoheni që në mëngjes esëll. Pini 200-300 ml ujë në mëngjes, pastaj pini ujë gjatë gjithë ditës.

Ulni stresin dhe optimizoni gjumin

Stresi kronik dhe mungesa e gjumit mund të ndikojnë negativisht në mëlçinë tonë dhe shëndetin e përgjithshëm në shumë mënyra. Studiuesit e kanë lidhur stresin kronik me zhvillimin dhe përparimin e sëmundjes së mëlçisë.

Menaxhimi i stresit dhe marrja e gjumit të mjaftueshëm për rikuperim është kritike për një mëlçi të shëndetshme. Ndjekja e dietës shëruese dhe balancimi i niveleve të sheqerit në gjak janë dy strategji efektive për reduktimin e stresit dhe optimizimin e gjumit. Teknika të tjera për të rikthyer stresin janë të ecurit zbathur në tokë, ushtrimet e frymëmarrjes së thellë, ekspozimi ndaj dritës së diellit, banja me kripë Epsom dhe larja e thatë.

Strategjitë për gjumë më të mirë janë marrja e dritës së diellit gjatë ditës, shmangia e dritës artificiale, errësimi i dhomës me perde të errëta ose përdorimi i një maske gjumi dhe formimi i zakoneve të shëndetshme të gjumit. Është e rëndësishme të fikni pajisjet elektronike, të praktikoni higjienë të mirë, të shtriheni, të luteni, dhe të zbatoni zakone të tjera të shëndetshme të gjumit. Është gjithashtu e rëndësishme të tregoheni të zgjuar në lidhje me marrjen e kafeinës duke e përdorur atë herët në ditë në sasi të vogla dhe duke ecur me biçikletë.

Kujdes me zemërimin tuaj

Në mjekësinë tradicionale kineze, secili prej organeve ka një komponent emocional, i cili konsiderohet po aq i rëndësishëm sa funksionet e tij fizike në trup. Emocioni i mbajtur në mëlçi është zemërimi. Në fakt, mëlçia shpesh quhet “vend i zemërimit”.

Nëse zemëroheni lehtë, keni probleme me çlodhjen dhe shpesh nervoz, mëlçia juaj mund të mos funksionojë në mënyrë optimale. Në të njëjtën mënyrë që një mëlçi që funksionon keq mund të shkaktojë zemërim, të qënit i zemëruar mund të ndikojë negativisht në mëlçi.

Të paturit e ndjenjave të zgjatura të zemërimit ose zhgënjimit që janë të pashprehura ose të shtypura mund të krijojnë disharmoninë në mëlçi. Përjetimi i këtyre emocioneve në mënyrë kronike ose të tepruar mund të shkaktojë që mëlçia të jetë jashtë ekuilibrit. Shprehja e shëndetshme e emocioneve tuaja me ndershmëri dhe rregullisht është një mënyrë e mirë për të mbajtur mëlçinë të shëndetshme.

Agjërimi me ndërprerje

Ka shumë përfitime shëndetësore që lidhen me agjërimin me ndërprerje. Përdorimi i strategjive të agjërimit me ndërprerje mund të forcojë sistemin imunitar, të stimulojë autofagjinë qelizore, të përmirësojë mekanizmat e riparimit gjenetik, të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kronike.

Studimet tregojnë se agjërimi mund të ndihmojë në luftimin e sëmundjes së mëlçisë yndyrore. Agjërimi gjithashtu ndihmon trupin të hapë rrugët e tij të kullimit duke lejuar mëlçinë të pastrojë qarkullimin e gjakut. Kjo largon stresin nga zorrët sepse nuk duhet të punojë në tretje dhe ndihmon trupin të djegë yndyrën.

Përmirësoni shëndetin e zorrëve

Përmirësimi i shëndetit të zorrëve është kritik për shërimin e mëlçisë dhe mbrojtjen e mëlçisë nga sëmundjet. Kur mukoza e zorrëve është e përflakur dhe e dëmtuar, ajo është më poroze sesa duhet. Kjo lejon që molekulat e ushqimit të patretur, bakteret dhe kërpudhat (dhe toksinat e tyre) të hyjnë në qarkullimin e gjakut.

Pasi hyjnë në qarkullimin e gjakut, këto grimca dhe toksina të patretura drejtohen në mëlçi. Ato mund të bëjnë tendosje të madhe në mëlçi duke shkaktuar inflamacion dhe dëmtim të indeve.

Ndjekja e dietës anti-inflamatore siç u diskutua më lart është një hap i parë i shkëlqyeshëm për të përmirësuar shëndetin e zorrëve. Ju mund të shtoni ushqime që shërojnë zorrët si lëngun e kockave dhe perimet e fermentuara.

Banja me kripë Epsom

Banjat me kripë Epsom janë përdorur për qindra vjet nga kultura të ndryshme për përfitimet e tyre të jashtëzakonshme shëndetësore. Ato janë të ndryshme nga kripërat e tjera në atë që janë një përbërje minerale e pastër natyrale e magnezit dhe sulfatit. Këto minerale mund të përmirësojnë procesin e detoksifikimit të trupit.

Magnezi është minerali kryesor. Ai mbështet ekuilibrin e sheqerit në gjak, qarkullimin, prodhimin e energjisë qelizore, densitetin e kockave, lehtësimin e dhimbjes, fleksibilitetin e kyçeve dhe ligamenteve, modelet e gjumit të thellë dhe më shumë. Banjat me kripë Epsom plotësojnë nivelet e magnezit dhe sulfateve të trupit, ndërkohë që largojnë toksinat e dëmshme nga trupi. Banjat me kripë Epsom janë një strategji e avancuar detoksifikimi me përfitime të mahnitshme shëndetësore.

Mbështetni nivelet e acidit në stomak dhe optimizoni rrjedhën e biliare

Acidi adekuat i stomakut dhe rrjedha e mirë biliare janë të rëndësishme për një mëlçi të shëndetshme. Ka disa strategji që mund të zbatoni për të mbështetur nivelet e acidit në stomak dhe për të optimizuar rrjedhën biliare.

Acidi i stomakut është i nevojshëm për tretjen dhe përthithjen e lëndëve ushqyese. Shumë njerëz nuk prodhojnë nivele të mjaftueshme të acidit të stomakut dhe kanë mungesë të lëndëve ushqyese. Kjo ngadalëson transformimin e toksinave specifike në mëlçi.

Ka disa strategji për të përmirësuar nivelet e acidit në stomak. Stimulimi i lëngjeve tretëse me xhenxhefil, ushqime të fermentuara (si kimchi dhe lakër turshi) dhe pije të fermentuara (si kefiri i kokosit) mund të jenë të dobishme. Shtrydhja e lëngut të freskët të limonit ose uthullës së mollës në mish dhe perime mund të ndihmojë në para-metabolizimin e ushqimit.

Një strategji tjetër e dobishme për përmirësimin e acidit në stomak është të hani ushqim të lëngshëm gjatë ditës me të paktën gjysmën e vakteve tuaja në një formë lehtësisht të tretshme.

Koha e pirjes së ujit është e rëndësishme për aciditetin optimal të stomakut. Pirja e ujit me ose menjëherë pas vaktit do të hollojë lëngjet e tretjes. Në vend të kësaj, duhet të hidratoheni jashtë vakteve.

Kur hani vaktet tuaja, është e rëndësishme të jeni të qetë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për vaktin tuaj më të madh. Hani proteinat tuaja në fillim të vaktit dhe përtypja e çdo kafshimi shumë herë janë strategji shtesë për përmirësimin e prodhimit të acidit në stomak.

Ilaçi bimor ProbioHerb është thelbësor për individët me acid të ulët të stomakut. Një kapsulë prej tij mund të merret gjatë vaktit tuaj për mbështetjen e acidit në stomak.

Rrjedhja e mirë biliare

Bila është një lëng tretës shumë i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm. Prodhohet në mëlçi, sekretohet në rrugët biliare dhe ruhet në fshikëzën e tëmthit.

Bila ka funksione të shumta në trup. Ndihmon në tretje duke emulsifikuar yndyrnat dhe duke prodhuar acide yndyrore që mund të absorbohen dhe përdoren nga trupi. Bila ka gjithashtu veti antimikrobike dhe mund të vrasë patogjenët e padëshiruar.

Rrjedhja e mirë biliare është e nevojshme për eliminimin e toksinave nga trupi. Bilia përmban produkte të mbeturinave që çlirohen përmes lëvizjeve të zorrëve. Rrjedha e dobët biliare mund të kontribuojë në akumulimin e toksinave dhe probleme me mëlçinë.

Mbështetja e funksionit të mëlçisë, shëndeti i fshikëzës së tëmthit, formimi i rrjedhës së tëmthit dhe lëvizshmëria e kanaleve biliare janë kritike për rrjedhjen e mirë biliare. Mbështetësi juaj më i mirë për të gjitha këto janë produktet me bimë të shkretëtirës.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Mëlçisë


Mëlçia është organi më i rëndësishëm i trupit, pa funksionin e plotë të së cilës njeriu nuk jeton shumë gjatë, pasi ajo kryen mijëra funksione jetike për trupin. Nga detyrat kryesore të mëlçisë është se ajo detoksifikon dhe shkatërron kimikatet në gjak, duke përfshirë barnat dhe ndotësit toksikë. Ajo është përgjegjëse për kryerjen e funksioneve të ndryshme si sintezën e proteinave, sintezën e glikogjenit dhe prodhimin e biokimikëve që janë të nevojshëm për tretjen.

Ndërsa një mëlçi e shëndetshme ka aftësinë të ripërtërihet, ose të rigjenerohet kur dëmtohet, inflamacioni kronik dhe hepatiti mund të dëmtojnë mëlçinë përgjithmonë, duke çuar më tej në cirrozë dhe kancer ose dështim të mëlçisë, nëse nuk trajtohet si duhet në mënyrë natyrale dhe të sigurt.

Është me rëndësi jetike që të ndërmerrni hapa për ta mbajtur mëlçinë të shëndetshme, pa hepatit dhe pa kancer, duke kufizuar marrjen e alkoolit, duke qëndruar të hidratuar, duke ngrënë pastër dhe më e rëndësishmja duke marrë ilaçe bimore për kujdesin e mëlçisë dhe shërimin e sëmundjeve të saj.

Për të stimuluar ripërtëritjen e mëlçisë, për të parandaluar dëmtimin e saj dhe për të luftuar sëmundjet e saj, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, për të zhvilluar produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook