Sindroma e Zemrës së Thyer

Published On: June 29th, 2024Categories: Shëndeti Mendor0 Comments on Sindroma e Zemrës së Thyer

Sindroma e Zemrës së Thyer – Kuptimi dhe Parandalimi

 

Emocionet negative si thyerja e zemrës, trishtimi i thellë dhe zemërimi mund të çojnë në sindromën e zemrës së thyer. Simptomat imitojnë një atak në zemër, por pa enët e gjakut të thyera.

Gjatë sindromës së zemrës së thyer, muskujt e zemrës janë të trullosur dhe të dobësuar, duke bërë që zemra  të marrë formën e një tullumbace.

Lëshimi i adrenalinës gjatë ngjarjeve tronditëse dhe stresuese akute, rritja e presionit të gjakut dhe pulsit shton tendosje të mëtejshme në një zemër të dobësuar.

Me sëmundjen e zgjatur të bashkëshortit të lidhur gjithashtu me rrezikun e vdekshmërisë, është jashtëzakonisht e rëndësishme që të përvetësoni një qëndrim elastik dhe pozitiv kur përballeni me sfidat e jetës. Një qëndrim pozitiv është treguar të jetë faktori i vetëm më me ndikim në studimet e jetëgjatësisë

Është e pamundur të shmangësh të gjitha përvojat negative pasi shumë nga jeta është jashtë kontrollit tonë. Megjithatë, fokusimi në krijimin e përvojave pozitive dhe përmirësimin e shëndetit të zemrës janë dy strategji që mund të ndihmojnë në uljen e kërcënimit të sindromës së zemrës së thyer.

 

Sindroma e zemrës së thyer është reale, në rritje dhe është një gjendje potencialisht vdekjeprurëse. E quajtur edhe sindroma Takotsubo (TTS) ose kardiomiopatia e stresit, më shumë se 90% e rasteve janë te gratë e moshës 58 deri në 75 vjeç. Është vlerësuar se deri në 5% e grave të dyshuara për një atak në zemër kanë vuajtur në të vërtetë sindromën e zemrës së thyer.

Simptomat pasqyrojnë një atak në zemër. Njerëzit që përjetojnë sindromën e zemrës së thyer përshkruajnë simptoma të papritura të ngjashme me atakun në zemër që përfshijnë dhimbje gjoksi dhe vështirësi në frymëmarrje. Gjendja mund të zgjasë për disa ditë apo edhe javë, me mjekimet standarde të përdorura për trajtimin e sulmeve në zemër të përshkruara shpesh.

Ndërsa është një gjendje relativisht e rrallë, vlerësohet se deri në 2% e njerëzve që vizitojnë një ofrues shëndetësor për një sulm të dyshuar në zemër kanë vuajtur në të vërtetë nga TTS. Shumica e tyre shërohen plotësisht, por komplikimet janë të mundshme dhe mund të jenë serioze. Bllokime të rënda arteriale dhe mpiksje mund të komplikojnë gjërat, duke rezultuar në zemër të pakthyeshme, dështim kongjestiv të zemrës dhe madje edhe vdekje. Ndërsa funksioni kardiak zakonisht kthehet brenda një muaji, shkalla e vdekshmërisë është deri në 8% sipas një studimi.

Ndërsa është e pamundur të shmangni të gjitha ngjarjet negative dhe stresin, ka hapa që mund të ndërmerrni për ta bërë veten më elastik emocionalisht dhe fizikisht për të minimizuar rrezikun e sindromës së zemrës së thyer.

Sindroma e Zemrës së Thyer kundrejt efektit të Vejushërisë

TTS shpesh krahasohet me efektin e vejushërisë, i cili përshkruan një rritje të shkallës së vdekshmërisë menjëherë pas vdekjes së një bashkëshorti. Studimet kanë gjetur shkallë të tepërt të vdekshmërisë prej 30% deri në 90% në tre muajt e parë pas vdekjes së bashkëshortit. Dallimi kryesor është se shkaku i TTS është ngushtuar në lidhjen tru-zemër, ndërsa efekti i vejërisë nuk është i kufizuar, në një aspekt të biologjisë njerëzore.

Një analizë statistikore zbuloi se vdekja e një gruaje shoqërohet me një rritje prej 18% të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet për burrat. Vdekja e një burri ka sjellë një rritje të vdekshmërisë me 16% për gratë. Në një paralele të dukshme me TTS, një rritje prej 7% deri në 10% e vdekjes së zemrës, sëmundjeve vaskulare dhe dështimit të zemrës ndikoi te gratë e përfshira në këtë studim.

Krizat e mëparshme dhe goditjet në tru kanë qenë gjithashtu të lidhura me një incidencë më të lartë të sindromës së zemrës së thyer. Stresi kronik dhe depresioni janë gjithashtu të lidhura me gjasat në rritje të konsiderueshme të zhvillimit të sindromës së zemrës së thyer.

Gratë janë në rrezik më të madh

Gratë mbi 50 vjeç janë më të rrezikuara nga sindroma e zemrës së thyer. Në përgjithësi, 85% deri në 95% e pacientëve me TTS janë gra midis 65 dhe 70. Një studim zbuloi se nga 1750 pacientë me TTS, mosha mesatare ishte 67 vjeç dhe 89.8% ishin femra.

Rastet e TTS kanë qenë në rritje gjatë dy dekadave të fundit, me një rritje veçanërisht të theksuar në mesin e grave të moshës 50 deri në 74 vjeç. Disa nga kjo rritje mund të atribuohet në një rritje të përgjithshme në madhësinë e këtij stresi demografik, por edhe socio-ekonomik dhe mjedisor mund të luajnë një rol.

Të dhënat për këtë rritje të rasteve të sindromës së zemrës së thyer mbështeten shumë në kodimin e duhur nga spitali. Kjo nuk është e dhënë kur TTS paraqitet në mënyrë të ngjashme me atakun në zemër, duke përfshirë pikën qendrore të barkushes së majtë. Pavarësisht nga potenciali i madh për diagnozë të gabuar, ka të dhëna të mjaftueshme për të zbuluar një rritje të madhe të rasteve.

Stresi i rëndë përshpejton sindromën e zemrës së thyer

Ngjarjet që dihet se shkaktojnë sindromën e zemrës së thyer përfshijnë sa vijon. Kërkoni menjëherë kujdes mjekësor nëse vuani dhimbje gjoksi pas një ngjarjeje stresuese.

– Aksidenti me makinë apo diçka tjetër

– Sulmi i astmës

– Sëmundje e rëndë, kirurgji ose procedurë mjekësore

– Vdekja ose sëmundja e rëndë ose lëndimi i një personi të dashur

– Dhuna në familje

– Humbja financiare

– Frika e fortë

– Të folurit në publik

– Befasi e papritur

– Humbja e punës

Stresi në përgjithësi rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Reagimi i trupit ndaj stresit supozohet se do t’ju mbrojë, por stresi i vazhdueshëm ndikon seriozisht në shëndetin tuaj. Hormoni kortizol lirohet si përgjigje ndaj stresit dhe nivelet e ngritura kronike të kortizolit nxisin presionin e lartë të gjakut dhe inflamacionin, të cilat kontribuojnë në sëmundjet e zemrës.

Kortizoli është gjithashtu katabolik, që do të thotë se thyen indet e muskujve dhe antimetabolik, që do të thotë se ul metabolizmin. Promovon ruajtjen e yndyrës rreth organeve të brendshme dhe pengon formimin e kolagjenit.

Si të mbroni veten nga sindroma e zemrës së thyer

Nuk është e mundur ose realiste të përpiqesh të shmangësh të gjitha ngjarjet stresuese të jetës. Në vend të kësaj, qasja më e mirë është zhvillimi i strategjive për të menaxhuar stresin dhe për t’i shpëtuar ciklit të stresit. Kjo mund të ndihmojë në minimizimin e çlirimit dhe ndikimit të hormoneve të stresit dhe në përmirësimin e elasticitetit tuaj. Këtu janë disa sugjerime:

– Minimizoni ekspozimin ndaj narrativave të frikës – Me akses të pafund në ekran dhe përmbajtje, është e lehtë të “lëvizësh dënimin” përmes një valë të pafund lajmesh zemëruese dhe dëshpëruese. Kërkimi dhe fiksimi i vazhdueshëm i ngjarjeve stresuese jashtë kontrollit tuaj mund të realizohet me një rrëshqitje ose një klikim.

Një i rritur mesatar shpenzon më shumë kohë duke parë ekranin sesa duke fjetur. Ulja e shikimit të ekranit jo vetëm që mund t’ju ndihmojë të thyeni këtë cikël stresi, por është një hap i rëndësishëm drejt një gjumë më të mirë dhe më cilësor.

Rrëfimet e rrotulluara në kokën tonë mund të jenë po aq të fuqishme sa narrativat e rreme që përcillen nga media. Ndryshimi i narrativës është një mënyrë e fuqishme për të rritur elasticitetin dhe për t’i dhënë fund ciklit të përtypjes. Ruminimi përshkruan procesin e rijetimit të ngjarjeve të këqija në kokën tuaj pa pushim.

– Shkrimi shprehës — Një mjet tjetër i fuqishëm është shkrimi shprehës. Kjo praktikë përfshin të shkruarit lirshëm për 20 minuta për një çështje, duke eksploruar mendimet dhe ndjenjat tuaja për të. Një studim i vitit 1988 zbuloi se shkrimi shprehës ofron një ndjenjë kontrolli që redukton stresin. Pjesëmarrësit që shkruanin katër herë në javë ishin më të shëndetshëm në gjashtë javë dhe më të lumtur tre muaj më vonë se ata që shkruanin për tema sipërfaqësore.

– Meditimi — Shmangia e situatave stresuese mund të jetë linja e parë e mbrojtjes kundër sindromës së zemrës së thyer, por meditimi ka rezultuar i dobishëm për disa pacientë me TTS. Vëmendja në ditar, apo edhe aktivitete relaksuese si banja kanë treguar gjithashtu se reduktojnë ndërprerjen e ciklit të stresit dhe mbrojnë zemrën.

– Kaloni më shumë kohë jashtë – Ka prova bindëse që shëtitjet në natyrë, ushtrimet në natyrë dhe shikimi i natyrës kontribuojnë në përmirësimin e rrahjeve të zemrës dhe presionit të gjakut. Kalimi i 120 minutave jashtë në javë mund të përmirësojë shëndetin dhe mirëqenien tuaj duke reduktuar stresin. Depresioni dhe ankthi janë të lidhura me sindromën e zemrës së thyer. Një shëtitje e thjeshtë në hapësira të gjelbra dhe natyrore mund të zvogëlojë ankthin dhe të përmirësojë disponimin tuaj.

– Kopshtaria — Një formë ushtrimi dhe një hobi popullor, kopshtaria mund të reduktojë stresin dhe të shërbejë si një ushtrim për të rritur gjumin. Një studim gjatë valës së parë të bllokimeve të lidhura me COVID-19 zbuloi se kopshtaria ndihmoi në nxitjen e një lidhjeje me natyrën, lehtësimin e stresit, ofrimin e një rrugëdalje për stërvitje dhe një burim i ushqyesve të shëndetshëm.

– Frymëmarrja e ngadaltë përmes hundës – Nëse po kërkoni të përmirësoni oksigjenimin dhe stresin e gjoksit, frymëmarrja përmes hundës është një praktikë që ia vlen të përvetësohet. Një studim për të matur efektin e frymëmarrjes së ngadaltë të hundës zbuloi se dymbëdhjetë javë ushtrime me frymëmarrje të ngadaltë reduktuan stresin e perceptuar dhe përmirësonin parametrat kardiovaskular.

– Mbroni zemrën tuaj me gjumë më të mirë — Mungesa kronike e gjumit çon në nivele më të larta të hormoneve të stresit si kortizoli dhe ndikon në hormonet që rregullojnë oreksin si leptina dhe grelina. Kortizoli kontribuon në sëmundjet kardiovaskulare.

– Produkti bimor Ardavana – Kombinimi i bimëve të studiuara që përmban Ardavana kanë një efekt plotësues që redukton stresin, dhe janë gjithashtu shumë efektive për parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Ndërtimi i qëndrueshmërisë është mbrojtja më e mirë kundër sindromës së zemrës së thyer

Ndjekja e një stili jetese që përmirëson dhe mbron shëndetin e zemrës mund të shërbejë për t’ju mbrojtur nga efektet më të këqija të TTS. Lajmi i mirë është se përsëritja është mjaft e pazakontë dhe për sa kohë që muskuli i zemrës nuk dëmtohet, shumica e njerëzve që vuajnë nga sindroma e zemrës së thyer vazhdojnë të bëjnë jetë të shëndetshme.

Një zemër e shëndetshme është më e aftë të durojë dobësimin e shpejtë të muskujve të zemrës që ndodh në sindromën e zemrës së thyer. Reduktimi i stresit dhe përdorimi i mjeteve që ju mbrojnë nga stresi mund të mbrojnë zemrën tuaj nga dëmtimi i stresit. Këto mjete gjithashtu mund t’ju bëjnë më të qëndrueshëm emocionalisht përballë sfidave serioze dhe më pak gjasa për të vuajtur nga sindroma e zemrës së thyer.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook