Kanceri kolorektal është në rritje te njerëzit më të rinj se 50 vjeç

Kanceri kolorektal është në rritje te njerëzit më të rinj se 50 vjeç, paralajmërojnë ekspertët

 

Kanceri kolorektal po bëhet gjithnjë e më i përhapur tek individët nën 50 vjeç.

Shoqata Amerikane e Kancerit publikoi një raport duke nënvizuar një rritje të shpejtë të rasteve të kancerit kolorektal në mesin e demografive më të rinj – veçanërisht atyre në moshën 20-40 vjeç. Kjo po ndodh edhe pse numri i diagnozave të kancerit kolorektal po bie tek ata mbi 65 vjeç.

Onkologu mjekësor Dr. Michael Cecchini në Qendrën e Kancerit në Yale dhe bashkëdrejtor i Programit Kolorektal në Qendrën për Kanceret Gastrointestinale theksuan peshën e situatës. Ai vuri në dukje se që nga mesi i viteve 1990, ka pasur një rritje të vazhdueshme vjetore prej rreth dy përqind të kancerit kolorektal me fillimin e hershëm.

Kjo prirje shqetësuese ka bërë që kanceri kolorektal të bëhet shkaku më i përhapur i vdekjeve të lidhura me kancerin tek meshkujt nën 50 vjeç dhe i dyti më i zakonshëm tek gratë nën 50 vjeç.

Ekspertët në mbarë botën kanë vëzhguar një rritje të ngjashme të rasteve të kancerit kolorektal me fillimin e hershëm – duke nxitur një kërkim për shpjegime pas kësaj tendence shqetësuese.

Pse janë në rritje rastet e kancerit kolorektal tek të rinjtë?

Rritja është veçanërisht e dukshme në rastet e kancerit rektal dhe kancereve të vendosura në anën e majtë ose distale të zorrës së trashë. Dr. Caitlin Murphy, një profesor i asociuar dhe studiues i kancerit në Qendrën e Shkencave Shëndetësore të Universitetit të Teksasit në Hjuston, sugjeroi se ky model mund të mbajë të dhëna jetike për të kuptuar trendin rritës.

Një nga karakteristikat shqetësuese të kancerit kolorektal tek të rinjtë është tendenca e tij për të qenë më agresiv dhe për të mos u zbuluar deri në fazat e mëvonshme.

Individët e lindur rreth vitit 1990 tani përballen me dyfishin e rrezikut të kancerit të zorrës së trashë dhe katër herë më shumë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë në krahasim me ata të lindur rreth viteve 1950.

Faktorët gjenetikë shpesh konsiderohen në rastet e kancerit të hershëm dhe në fakt, disa studime molekulare kanë identifikuar mutacione unike në tumoret nga pacientët e rinj. Prania e kancerit kolorektal ose polipeve prekanceroze tek një i afërm i afërt gjithashtu rrit rrezikun. Megjithatë, vetëm predispozitat gjenetike nuk mund të shpjegojnë plotësisht rritjen e rasteve me fillimin e hershëm.

Mënyra e jetesës dhe zakonet dietike janë gjithashtu nën shqyrtim, me rritje të konsumit të mishit të kuq, ushqimeve ultra të përpunuara, pijeve me sheqer dhe alkoolit. Midis 1992 dhe 1998, pirja e duhanit u rrit gjithashtu përpara se të binte përsëri – krahas rënies së aktivitetit fizik dhe rritjes së normave të obezitetit që nga vitet 1980.

Studiuesit po eksplorojnë shkaqe të tjera të mundshme, si ndryshimet në ekuilibrin e baktereve të zorrëve dhe ndikimin e medikamenteve kimike të ndryshme në mikrobiomën e zorrëve.

Për më tepër, toksinat mjedisore janë duke u hetuar për rolet e tyre të mundshme në rritjen e rrezikut të kancerit. Modelet gjeografike dhe demografike në shkallën e kancerit sugjerojnë se ekspozimet mjedisore mund të kontribuojnë në rritjen e rasteve. Për shembull, ndryshimi i normave midis grupeve të ndryshme racore dhe përqendrimi i rasteve në rajone specifike lë të kuptohet për faktorë mjedisorë që lidhen me industrinë dhe bujqësinë.

Ndotësit në zhvillim, si substancat per- dhe polifluoroalkil (PFAS), të njohura për qëndrueshmërinë e tyre në mjedis, janë gjithashtu nën shqyrtim për lidhjen e tyre të mundshme me kancerin.

Murphy theksoi se nuk ka gjasa të ketë një shkak të vetëm për rritjen e kancerit kolorektal të hershëm. Në vend të kësaj, një kombinim i faktorëve gjenetikë, stilit të jetesës dhe mjedisit ka të ngjarë të luajë rol, duke paraqitur një pamje komplekse të etiologjisë së sëmundjes.

Si të identifikoni dhe reduktoni rrezikun e kancerit kolorektal

Hapi më i rëndësishëm është të siguroheni që të njihni historinë shëndetësore të familjes, veçanërisht historinë e kancerit kolorektal.

Njohja e simptomave të kancerit kolorektal është gjithashtu jetike. Simptomat mund të përfshijnë dhimbje të pashpjegueshme të barkut, ndryshime në zakonet e zorrëve dhe gjakderdhje rektale. Përjetimi i ndonjë prej këtyre kërkon një bisedë me një ofrues të kujdesit shëndetësor për të eksploruar nevojën për testim.

Hapi tjetër që duhet bërë pas kësaj është të kontrolloheni për kancerin kolorektal, me metodën më të mirë të shqyrtimit kolonoskopi, të cilat dallohen për rolin e tyre të dyfishtë në zbulimin dhe heqjen e tumoreve.

Sot, pacientët kanë një shumëllojshmëri opsionesh përgatitjesh që janë më komode se ato të së kaluarës. Kompletet e testimit në shtëpi tani ofrojnë një opsion ekzaminimi jo-invaziv, duke zbuluar me sukses kancerin kolorektal në 92 përqind të rasteve përmes analizës së ADN-së së jashtëqitjes. Megjithatë, këto teste janë më pak efektive në identifikimin e polipeve prekanceroze dhe nuk lejojnë heqjen e indeve.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Zorrës Trashë dhe Rektumit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancerit të Zorrës Trashë dhe Rektumit, që i gjeni më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook