Personaliteti i një personi luan rol në rrezikun e zhvillimit të Alzheimerit

Personaliteti i një personi luan rol në rrezikun e zhvillimit të Alzheimerit

 

Njerëzit ekstrovertë dhe më optimistë mund të jenë më elastikë ndaj sëmundjes së Alzheimerit dhe llojeve të tjera të çmendurisë, sugjeron një studim i ri.

Rezultatet e larta të pozitivitetit dhe kënaqësisë nga jeta, shoqërohen me një rrezik më të ulët të përkeqësimit të trurit

Ekipi hulumtues rezultoi se të qënit nervoz dhe më negativ në pikëpamje dhe sjellje, lidhet me një rrezik në rritje të përkeqësimit mendor.

Studiuesit zbuluan se disa tipare të personalitetit, të tilla si ndërgjegjja, çiltërsia dhe pozitiviteti, duket se zvogëlojnë shanset e një personi për t’u diagnostikuar me çmenduri.

Ekipi hulumtues shqyrtoi të dhënat nga tetë studime, të cilat së bashku përfshinin më shumë se 44,000 njerëz, 1,703 prej të cilëve zhvilluan çmenduri.

Studiuesit vunë në dukje se rezultatet e larta në tiparet negative, si neurotizmi dhe gjendjet emocionale negative, si dhe rezultatet e ulëta në ndërgjegjshmërinë, ekstraversionin dhe ndikimin pozitiv, rritin shanset për zhvillimin e demencës.

Anasjelltas, ekipi zbuloi se rezultatet e larta në hapjen ndaj përvojës, pajtueshmërinë dhe kënaqësinë nga jeta janë të lidhura me një rrezik më të ulët të përkeqësimit të trurit.

Këto tendenca vazhduan, edhe pasi studiuesit morën parasysh faktorë të tillë si mosha, gjinia dhe niveli arsimor.

Për ta shpjeguar këtë, studiuesit supozuan se edhe nëse ndodhin ndryshime në tru, një personalitet optimist mund t’i rezistojë ndikimit dhe të lejojë që personi të përshtatet më mirë dhe se ky ndikim është i rrënjosur në sjelljet e përditshme që mund të ndryshohen.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook