Strategji për presionin e lartë të gjakut, për të cilat mjekët nuk flasin

Strategji për presionin e lartë të gjakut, për të cilat mjekët nuk flasin

 

Mbi 95% e vendit është metabolikisht jo fleksibël dhe rezistenca ndaj insulinës është një shkaktar, me hipertensionin një sëmundje shoqëruese të shpeshtë. Në korrik 2022, një studim në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë nga Tufts tregoi se 14 nga 15 amerikanë, mbi 93% e popullsisë, janë metabolikisht jo fleksibël dhe rezistenca ndaj insulinës dhe presioni i gjakut janë dy nga parametrat kryesorë të fitnesit metabolik.

Statistikat aktuale ka të ngjarë edhe më keq. Studimi përdori të dhëna nga viti 2018, para pandemisë, e cila përkeqësoi rrënjësisht shëndetin metabolik. Pra, sipas të gjitha gjasave, mbi 95%, ose 19 nga 20 persona, janë metabolikisht të papërshtatshëm. Marrja e tepërt e kripës është akuzuar prej kohësh se shkakton presion të lartë të gjakut dhe ulja e marrjes së kripës zakonisht rezulton në një ulje fillestare të presionit të gjakut.

Në një studim të nëntorit 2023, reduktimi i marrjes së kripës me 1 lugë çaji në ditë (që barazohet me 2,3 gram natrium) uli presionin sistolik të gjakut me një mesatare prej 6 deri në 8 milimetra merkur (mm Hg) në 75% të pjesëmarrësve në një javë të vetme – një rezultat i krahasueshëm me marrjen e ilaçeve për presionin e gjakut. Por a ka vetëm kaq? Vështirë.

A është vërtet problem marrja e kripës?

Sipas mendimit konvencional, kripa nxit presionin e lartë të gjakut duke e bërë trupin të thithë më shumë ujë. Natriumi i tepërt në gjak thith ujin, duke rritur kështu sasinë e gjakut që mbush enët e gjakut. Si rezultat, zemra duhet të punojë më shumë, prandaj presioni i gjakut rritet.

Sidoqoftë, ulja e marrjes së natriumit nuk është zgjidhja këtu. Siç është detajuar në “Rekomandimi për të pirë tetë gota ujë në ditë”, ndërsa reduktimi i marrjes së kripës mund të ulë fillimisht presionin e gjakut, kjo ka një kosto. Në afat të gjatë, ai përkeqëson dehidratimin dhe përfundimisht rezulton në presion të lartë të gjakut.

Kjo ndodh sepse kur marrja e kripës është shumë e ulët, trupi i përgjigjet uljes së vëllimit të gjakut duke parandaluar që veshkat të nxjerrin natrium nga trupi. Duke mbajtur natriumin, ndihmon në rritjen e vëllimit të gjakut. Ai gjithashtu rrit vazokonstriksionin (ngushtimin e enëve të gjakut) për të rikthyer presionin e gjakut.

Dhe, duke i detyruar veshkat të mbajnë natrium, ato do të nxjerrin kalium dhe magnez në vend të tij. Këto janë elektrolitet primare ndërqelizore të nevojshme për hidratim qelizor. Niveli i ulët i magnezit dhe kaliumit gjithashtu çon në vazokonstriksion të mëtejshëm dhe rritje të aktivitetit të sistemit nervor simpatik.

Sistemi nervor simpatik është pedali i gazit që përshpejton sistemet e përfshira në përgjigjen lufto-ose-ik, kështu që shkakton stres. Norepinefrina lëshohet gjithashtu kur nivelet e natriumit janë të ulëta, gjë që gjithashtu nxit përgjigjen ndaj stresit. Përgjigja ndaj stresit, nga ana tjetër, rrit presionin e gjakut. Pra, në planin afatgjatë, shumë pak kripë mund të nxisë presionin e lartë të gjakut.

Mosbalancimi i elektroliteve mund të ndikojë në presionin e gjakut

Shpesh, një mungesë në elektrolitet e tjerë (kalcium, kalium dhe magnez) janë pjesë e problemit. Raporti  natrium-kalium është veçanërisht i rëndësishëm për presionin e shëndetshëm të gjakut.

Kaliumi ndihmon në uljen e presionit të gjakut duke relaksuar muret e arterieve, dhe sipas Harvard Health, shumë njerëz me presion të lartë të gjakut sistolik mund ta ulin me sukses atë thjesht duke rritur marrjen e kaliumit.

Përpara vitit 2019, marrja adekuate e kaliumit ishte 4,700 mg në ditë, bazuar në marrjen mesatare te njerëzit e shëndetshëm. Në vitin 2019, marrja e rekomanduar ditore u reduktua në 2,600 mg në ditë për gratë e moshës 19 vjeç e lart, dhe 3,400 mg në ditë për burrat, 19 vjeç e lart.

Ka të ngjarë që rekomandimi më i lartë për 4,700 mg në ditë është më i mençuri dhe në përgjithësi rekomandohet që të hani pesë herë më shumë kalium se sa natrium.

Mënyra më e mirë për të rritur kaliumin mund të jetë duke ngrënë fruta të pjekura. Zakonisht marr rreth 3000 mg nga shalqiri, lëngu i portokallit, mollët dhe mandarinat dhe 2000 mg të tjera nga burime të tjera.

Marrja e suplementeve të kaliumit nuk është një strategji e mirë dhe thjesht nuk do t’ju ofrojë përfitimet që kërkoni.

Magnezi gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në modulimin e presionit të gjakut, kështu që nuk duhet të keni mungesë as në këtë.

Estrogjeni – Një faktor krejtësisht i anashkaluar në presionin e lartë të gjakut

Sipas Ray Peat, një biolog dhe fiziolog i specializuar në teorinë bioenergjetike të shëndetit, estrogjeni është një faktor kryesor në zhvillimin e hipertensionit.

Ai besonte se ekziston një lidhje e fortë midis estrogjenit, oksidit nitrik (NO) dhe dioksidit të karbonit (CO2). Ai shpjegoi se ndërsa estrogjeni nxit prodhimin e NO, një gaz që mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut duke relaksuar enët e gjakut, lidhet gjithashtu me kompleksin IV dhe dëmton prodhimin e energjisë mitokondriale dhe rrit rezistencën ndaj insulinës.

Estrogjeni ndërhyn gjithashtu në aftësinë e trupit për të prodhuar CO2, një gaz tjetër që është thelbësor për transportin e oksigjenit. Si rezultat, estrogjeni i lartë mund të rezultojë në nivele të ulëta të oksigjenit në gjak, gjë që mund të kontribuojë në presionin e lartë të gjakut.

Estrogjeni i lartë mund të kontribuojë në presionin e lartë të gjakut duke ndërhyrë në prodhimin e dioksidit të karbonit, duke ulur kështu nivelet e oksigjenit në gjak.

Estrogjeni gjithashtu mund të ndërhyjë në prodhimin e progesteronit nga trupi, një hormon që ndihmon në ruajtjen e presionit normal të gjakut duke rregulluar nivelin e sheqerit në gjak.

Estrogjeni gjithashtu mund të ndërhyjë në prodhimin e progesteronit në trup, një hormon që ndihmon në ruajtjen e presionit normal të gjakut duke rregulluar nivelin e sheqerit në gjak dhe duke reduktuar inflamacionin. Progesteroni është gjithashtu një antagonist i estrogjenit, i cili është i rëndësishëm sepse estrogjeni, si acidi linoleik (LA), tërheq ujin brenda qelizës, gjë që rrit presionin e gjakut.

Pra, kripa nuk është e vetmja gjë që shkakton mbajtjen e ujit dhe ënjtjen. Të dy estrogjeni dhe LA, me të cilat janë të ngarkuara shumica e ushqimeve të përpunuara, e bëjnë këtë gjithashtu.

Nëse presioni i gjakut është i lartë dhe veçanërisht nëse marrja e kripës është tashmë brenda kufijve të arsyeshëm, do të ishte e mençur të vlerësonit nëse niveli juaj i estrogjenit mund të jetë shumë i lartë (veçanërisht nëse jeni në terapi me estrogjen, të cilën nuk e rekomandojmë) , dhe/ose nëse jeni duke konsumuar shumë LA.

Çdo gjë mbi 10 gram LA në ditë mund të shkaktojë probleme të rënda.

Si ndikon insulina në presionin e gjakut

Rezistenca ndaj insulinës është gjithashtu një kontribues i madh në presionin e lartë të gjakut dhe një nga shkaqet kryesore të tij është LA e tepërt në indet tona. Për më tepër, veshkat tona prodhojnë hormone që rregullojnë shtrëngimin e arterieve dhe venave dhe vëllimin e gjakut qarkullues. Këto dy funksione punojnë së bashku për të mbajtur presionin e gjakut brenda kufijve normalë.

Brenda veshkave ka qeliza të veçanta përgjegjëse për ndjesinë e sasisë së natriumit në filtra, dhe të tjera që ndjejnë presionin e gjakut. Me rënien e presionit të gjakut, bie edhe sasia e natriumit të filtruar. Në përgjigje të kësaj rënie të natriumit, këto qeliza të specializuara të veshkave lëshojnë një enzimë të quajtur Renin.

Renin, nga ana tjetër, shndërrohet në angiotensin I, dhe më pas në angiotensin II, një hormon peptid që shkakton vazokonstriksion dhe një rritje të presionit të gjakut. Në të njëjtën kohë, angiotensin II stimulon gjëndrën mbiveshkore të sekretojë aldosteronin, një hormon mbiveshkore që kontrollon sasinë e ujit që veshkat mbajnë.

Ai e bën këtë duke stimuluar rithithjen e natriumit, i cili tërheq më shumë ujë me të. Rritja e riabsorbimit të natriumit dhe ujit më pas zvogëlon prodhimin e urinës dhe rrit vëllimin e gjakut qarkullues. Të dyja këto funksione ndikojnë në matjet tuaja të presionit të gjakut.

Aldosteroni aktivizohet edhe nga insulina e ngritur. Pra, rritja e vëllimit të gjakut nuk është në të vërtetë një problem i tepërt i natriumit në vetvete. Problemi është se shumë natrium po mbahet për shkak të insulinës së tepërt.

Ndërkaq, klasa e barnave për presionin e gjakut të njohur si frenuesit ACE, ulin presionin e gjakut duke bllokuar konvertimin e angiotenzinës. Si rezultat, prodhohet më pak aldosteron, më pak natrium riabsorbohet dhe më pak ujë mbahet. Bllokuesit e angiotensin II gjithashtu bllokojnë drejtpërdrejt këtë hormon.

Pra, për ta përmbledhur, rezistenca ndaj insulinës – e cila rezulton nga ngrënia e një diete shumë të lartë në LA – është një kontribues kryesor në presionin e lartë të gjakut, sepse insulina e ngritur çon në mbajtjen e natriumit, i cili tërheq ujë dhe rrit vëllimin e gjakut, duke rritur kështu presionin e gjakut.

Strategjitë kryesore për të normalizuar presionin e gjakut

Në mbyllje, këtu është një listë e disa prej strategjive kryesore të stilit të jetesës për të ndihmuar në normalizimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës dhe presionit të gjakut:

– Kufizoni konsumin e LA në 5 gram ose më pak në ditë — Konsumi i tepërt i omega-6/LA kontribuon në presionin e lartë të gjakut duke rritur mosfunksionimin mitokondrial me disa mekanizma që nuk do t’i shqyrtojmë këtu. Mënyra më e lehtë për ta bërë këtë është të hiqni dorë nga të gjitha ushqimet e përpunuara (pasi të gjitha ato ka të ngjarë të jenë të ngarkuara me LA) dhe të përqendroheni në një dietë me ushqime të plota, ideale organike. Do të ishte e dobishme të eliminoni edhe farat dhe arrat, nëse nuk keni qenë në një dietë të ulët LA për të paktën tre vjet.

– Burimet e yndyrave të shëndetshme për të shtuar në dietën tuaj përfshijnë: gjalpë të lopëve të ushqyer me bar, bulmet organik të papërpunuar, të verdha veze të kullotura organike, arra kokosi, vaj kokosi dhe arra makadamia, mish të ushqyer me bar dhe shpendë të rritur në kullota.

 

– Karbohidratet më të mira për të shtuar do të ishin frutat e pjekura që i toleroni mirë. Vetëm sigurohuni që marrja e yndyrës të jetë nën 30%, të cilën mund ta përcaktoni me Cronometër. Nëse nuk arrini ta bëni këtë, karbohidratet mund të shndërrohen në yndyrë dhe të ndryshojnë profilin tuaj të kolesterolit në mënyrë të pafavorshme.

– Optimizoni vitaminën D, pasi mungesa e vitaminës D duket të jetë e lidhur me ngurtësimin arterial dhe hipertensionin.

– Optimizoni raportin tuaj natrium ndaj kaliumit dhe sigurohuni që po merrni gjithashtu mjaftueshëm magnez dhe kalcium.

– Ushtroni rregullisht — Ushtrimi është i njohur për aftësinë e tij për të normalizuar presionin e gjakut, por të gjitha format e ushtrimeve nuk janë të njëjta në këtë drejtim. Një hetim i kohëve të fundit zbuloi se ushtrimet izometrike, ku muskujt janë në tkurrje statike, janë më efektive për uljen e presionit të gjakut, ndërsa ushtrimet aerobike janë më të fundit për sa i përket efektivitetit.

– Shmangni terapinë me estrogjen dhe kurrë mos merrni estrogjen pa progesteron.

– Konsideroni përdorimin e produktit me bimë të shkretëtirës, CardiaGreen, për presionin e gjakut, nivelet e insulinës dhe më shumë për shëndetin tuaj optimal.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook