A mundet që Timusi ynë të jetë çelësi për të luftuar Kancerin?

A mundet që Timusi ynë të jetë çelësi për të luftuar Kancerin?

 

Timusi është një organ me dy lobe në formë gjetheje trumze, i vendosur në qendër të gjoksit, direkt nën kockën e gjoksit në nivelin e zemrës. Është pjesë e sistemit tonë limfatik. Shtresa e jashtme quhet korteksi dhe zona e brendshme quhet medulla.

Dy llojet e qelizave që përbëjnë timusin janë:

– Qelizat retikulare, një nënlloj i indit lidhës

– Limfocitet, një lloj i qelizave të bardha të gjakut, përgjegjëse për specifikën e përgjigjeve tona imune adaptive. Limfocitet përfshijnë qelizat me prejardhje nga Timusi (qelizat T), limfocitet e pavarura nga Timusi (qelizat B) dhe qelizat vrasëse natyrore (qelizat NK).

Timusi – Çelësi i shëndetit imunitar

Funksioni kryesor i Timusit është të ndihmojë në procesin e maturimit të qelizave T, të cilat janë përgjegjëse për përcaktimin e përgjigjes tonë imune ndaj antigjeneve. Qelizat T të papjekura të prodhuara nga palca e eshtrave fillimisht migrojnë në korteksin e timusit. Atje, ato fillojnë të diferencohen dhe maturohen në qeliza T funksionale, të cilat janë linja e parë e mbrojtjes së trupit kundër pushtuesve të huaj, siç janë viruset.

Qelizat T ose maturohen në qeliza T ndihmëse (CD4+) ose qeliza NK (CD8+). Qelizat T dhe qelizat B punojnë në mënyrë sinergjike për të prodhuar antitrupa pasi të jetë zbuluar një patogjen i huaj. Limfocitet rihyjnë në qarkullimin e gjakut duke migruar në medullë, e cila ka venat që e lidhin atë me pjesën tjetër të sistemit të qarkullimit të gjakut.

Qelizat T përfshihen në të gjitha aspektet e imunitetit, duke përfshirë:

– Infeksionet virale

– Kaskada inflamatore

– Përgjigjet e vaksinimit

– Alergjitë

– Autoimuniteti

– Disbioza e zorrëve

– Mosfunksionim metabolik

– Riparimi i indeve

– Mbajtja e një shtatzënie të shëndetshme

Timusi ynë është vendimtar për parandalimin e kancerit

Timusi është gjithashtu vendimtar për parandalimin e kancerit, gjë që ka kuptim duke pasur parasysh se sistemi imunitar është linja e parë e mbrojtjes jo vetëm për infeksionet virale, por edhe për kancerin.

Hulumtimet e fundit nga shkencëtarët në Spitalin e Përgjithshëm të Harvardit dhe Massachusetts e vërtetojnë këtë, duke treguar se pacientët që iu nënshtruan timektomisë (heqja kirurgjikale e timusit) kishin një rrezik dyfish më të lartë të kancerit pesë vjet pas operacionit dhe një rrezik gati trefish më të lartë për të vdekur nga çdo lloj shkaku tjetër.

Sipas Dr. David Scadden, i cili drejtoi studimin, madhësia e rrezikut të kancerit pas timektomisë ishte krejtësisht e papritur. “Arsyeja kryesore pse timusi ka një ndikim në shëndetin e përgjithshëm duket të jetë si një mënyrë për të mbrojtur kundër zhvillimit të kancerit,” tha ai për Harvard Gazette.

Thimektomitë rutinë duhet të rishikohen

Për dekada të tëra, shkencëtarët kanë besuar se Timusi ishte pak i përdorshëm në moshën e rritur, pasi madhësia dhe aktiviteti i tij zvogëlohen menjëherë pas pubertetit. Ndërsa kanceri i timusit dhe miastenia gravis (një gjendje autoimune) janë shkaqe të zakonshme për heqjen e timusit, kirurgët shpesh e heqin atë edhe gjatë operacionit në zemër.

Për shkak të vendndodhjes së tij, ai tenton të pengojë kur punon në zemër, kështu që heqja e tij e bën më të lehtë punën e kirurgut. Megjithatë, këto gjetje të reja sugjerojnë se mund të jetë një ide e keqe, pasi mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e kancerit dhe vdekjes së parakohshme të pacientit. Siç vërehet nga Scadden, “Ky studim tregon se sa jetik është timusi për ruajtjen e shëndetit të të rriturve”.

Substanca të tjera të prodhuara nga Timusi

Timusi ynë prodhon gjithashtu disa substanca të tjera që janë të rëndësishme për shëndetin imunitar, duke përfshirë citokinat, të cilat luajnë një rol vendimtar në rregullimin e funksionit imunitar. Siç shpjegohet nga Williams:

“… shumë citokina shkaktojnë një stuhi imune duke shkaktuar një përgjigje hiperaktive që mund të shkaktojë vdekjen. Ky ishte rasti me infeksionet e para të koronavirusit SARS. Pacientët ishin të mbingarkuar nga virusi dhe sistemi i tyre imunitar ishte tepër agresiv.

Stuhitë e citokinës janë të zakonshme tek pacientët e moshuar me COVID-19. Por, një timus i shëndetshëm dhe që funksionon mirë e mban sistemin imunitar në ekuilibër.”

Timusi prodhon gjithashtu:

  • Hormone, si:

◦Timozina, të cilat stimulojnë maturimin e qelizave T dhe rregullojnë plakjen

◦Timopoietina, e cila rregullon funksionin imunitar

◦Tymulin, një hormon i varur nga zinku që nxit diferencimin e qelizave T dhe rrit funksionin e qelizave T dhe qelizave NK, ndër të tjera.

  • Peptide, versione më të vogla të proteinave që janë të përfshira në sinjalizimin e qelizave dhe funksionin e qelizave; disa peptide veprojnë edhe si hormone.
  • Interleukina, molekula imune-moduluese që ndikojnë në përgjigjen inflamatore ndaj infeksionit dhe kancerit.

Si është funksioni i Timusit tuaj?

Nuk ka asnjë mënyrë të drejtpërdrejtë për të vlerësuar funksionin e timusit, por një test i limfociteve T dhe B mund të na japë një ide. Nëse një ose të dy nga këto limfocite janë të ulëta, timusi ka të ngjarë të mos funksionojë. Simptomat e zakonshme të funksionit të ulët të timusit përfshijnë:

– Ndjeshmëri e shtuar ndaj ftohjes së zakonshme dhe gripit

– Sëmundjet kronike të vazhdueshme me simptoma jospecifike

– Lodhje e vazhdueshme ose lodhje e lehtë

– Shërimi i ngadalshëm i plagëve

– Shenjat e plakjes së parakohshme ose të përshpejtuar

Duke marrë parasysh rëndësinë e funksionit timik, është e arsyeshme që dëshironi ta optimizoni atë në mënyrën më të mirë të aftësisë suaj.

“Edhe në një plakje të shëndetshme, funksioni imunitar përkeqësohet. Kjo për shkak se, tek njerëzit, gjëndra e timusit plaket më shpejt se pjesa tjetër e trupit. Ajo arrin kulmin e saj gjatë adoleshencës dhe fillon të atrofizohet me një rënie të konsiderueshme në madhësi dhe funksion deri në moshën e mesme. Në moshën 75 vjeçare, timusi peshon vetëm 1/6 e peshës së tij maksimale prej 37 gram gjatë rinisë.

Plakja është e pashmangshme dhe e pakthyeshme. Disa plaken më ngadalë dhe jetojnë më gjatë se të tjerët. Por, herët a vonë, timusi i të gjithëve tkurret. Rënia e funksionit të timusit me atrofinë shoqëruese të gjëndrave kontribuon në ndjeshmërinë ndaj infeksionit, autoimunitetin dhe një rrezik në rritje për kancer.

Ne nuk e dimë pse gjëndra e timusit atrofizohet me një shkallë kaq alarmante, por studiuesit e plakjes e konsiderojnë parandalimin e atrofisë timike thelbësore në zgjatjen e shëndetit gjatë plakjes. Pra, ka kuptim të mbroni timusin tuaj duke filluar në moshën 35 vjeçare. Dhe, duke u bërë shumë proaktiv nga moshat 45-55 vjeç.”

Si të rinovoni Timusin tuaj?

Ka disa strategji që mund të mbështesin dhe rivendosin funksionin e timusit, duke filluar me një dietë të shëndetshme dhe gjumë restaurues.

Strategji të tjera mbështetëse përfshijnë:

  • Vitaminat dhe mineralet — Zinku dhe vitaminat A dhe C janë veçanërisht të rëndësishme për funksionin timik. Zinku është thelbësor për funksionin optimal të qelizave T, ndërsa vitamina A mbështet funksionin e përgjithshëm të timusit. Doza e lartë e vitaminës C mund të ndihmojë në parandalimin e atrofisë dhe rrit numrin e qelizave T.
  • Hormoni i Rritjes dhe IGF-1 rrit madhësinë dhe funksionin e timusit

Merrni parasysh zbatimin e strategjive të stilit të jetesës që rrisin HGH dhe/ose IGF-1 në mënyrë natyrale, të tilla si:

Trajnimi me interval me intensitet të lartë – HIIT është treguar se rrit në mënyrë dramatike HGH. Për të rritur më tej HGH, kufizoni marrjen e sheqerit për dy orë pas stërvitjes. Konsumimi i sheqerit ose fruktozës brenda dy orëve para ose pas stërvitjes me intensitet të lartë do të anulojë prodhimin e HGH.

Trajnimi për kufizimin e rrjedhës së gjakut (BFR) ose KAATSU — BFR përfshin ushtrimin e muskujve, ndërkohë që kufizoni pjesërisht hyrjen arteriale dhe kufizoni plotësisht daljen venoze në të dy krahët ose këmbët proksimale. Duke kufizuar rrjedhën venoze të gjakut, ju krijoni një hipoksi relativisht (oksigjen të ulët) mjedisi në muskulin ushtrues, i cili nga ana tjetër shkakton një sërë përfitimesh fiziologjike, duke përfshirë prodhimin e HGH dhe IGF-1.

  • Terapia e saunës e kombinuar me stërvitjen gjithashtu ka efekte sinergjike që rrisin HGH.
  • Agjërimi me ndërprerje – Hulumtimet kanë zbuluar se agjërimi rrit HGH me 1300% tek femrat dhe 2000% tek meshkujt.
  • Terapia me dritë të kuqe dhe afër infra të kuqe aktivizon gjenet e përfshira në riparimin e qelizave, rigjenerimin e qelizave dhe rritjen qelizore, në varësi të indit. Në muskujt tanë, ajo rrit në nivel lokal shprehjen e IGF-1.
  • Bimët e Shkretëtirës – Bimët e shkretëtirës që përmban produkti bimor Total Immunity Herbs përmirësojnë energjinë dhe qëndrueshmërinë, për të parandaluar ftohjen dhe gripin, si dhe për ngadalësimin e plakjes. Komponimet e produktit kanë treguar të kenë efekte antioksiduese, anti-inflamatore dhe imunoreguluese; ato gjithashtu nxisin aktivitetin e telomerazës, e cila mendohet se rrit jetëgjatësinë fiziologjike të njeriut. Produkti është në formë të kapsulave dhe mund të merret nga të gjithë pa përjashtim.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook