Ngrënia e më shumë se 2 lugë gjelle sheqer në ditë rrit rrezikun e 45 sëmundjeve

Studim: Ngrënia e më shumë se 2 lugë gjelle sheqer në ditë rrit rrezikun e 45 sëmundjeve kronike

 

Një ekip studiuesish rishikoi të gjitha studimet e disponueshme që krahasonin konsumin e sheqerit në dietë dhe rezultatet shëndetësore te njerëzit që më parë ishin të lirë nga sëmundje akute ose kronike. Studiuesit gjetën disa lidhje të dëmshme midis konsumit të sheqerit në dietë dhe sëmundjeve kronike. Rezulton se ngrënia e më shumë se dy lugë gjelle sheqer në ditë (25 gram) rrit rrezikun e një personi për dyzet e pesë sëmundje kronike, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, presionin e lartë të gjakut, diabetin, astmën, përdhesin, prishjen e dhëmbëve, depresionin dhe kancerin e pankreasit. Rishikimi i tyre ombrellë përfshiu 73 studime nga 8600 artikuj dhe u botua në British Medical Journal.

Rritja e konsumit të sheqerit lidhet me sëmundjet koronare të zemrës, diabetin, kancerin e pankreasit

Studiuesit zbuluan se sheqeri rrit rrezikun e një personi për dhjetë rezultate të ndryshme kardiovaskulare, shtatë kancere të ndryshme dhe tetëmbëdhjetë çrregullime endokrine dhe metabolike. Dhjetë rezultate të tjera neuropsikiatrike, dentare, hepatike, osteale dhe alergjike u shoqëruan gjithashtu me konsumimin e sheqerit më shumë se 25 gram në ditë.

Individët që konsumonin pije të ëmbla me sheqer kishin më shumë gjasa të kishin akumulim më të lartë të yndyrës ektopike dhe rritje të peshës trupore. Këto pije përfshijnë pije joalkoolike të gazuara dhe jo të gazuara, pije frutash dhe pije sportive dhe energjike. Më shumë se një porcion i këtyre pijeve në javë lidhet me shkallë më të lartë të tumoreve të gjirit, prostatës dhe pankreasit. Për më tepër, çdo 250 ml/ditë shtesë pije e ëmbëlsuar me sheqer rrit rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës me 17% dhe rrezikun e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet me 4%.

Sheqernat e shtuara në dietë gjithashtu shkaktojnë sëmundje të mëlçisë dhjamore dhe zhvillimin e yndyrës në indet e muskujve.

Rritja e marrjes së sheqerit shoqërohet gjithashtu me nivele më të larta të kolesterolit LDL, obezitetin e fëmijërisë dhe sëmundjet latente autoimune tek të rriturit.

Studimi zbuloi gjithashtu se një rritje prej 25 g/ditë në konsumin e fruktozës u shoqërua me një rritje prej 22% të kancerit të pankreasit.

Autorët arrijnë në përfundimin se “kufizimi i konsumit të pijeve të ëmbla me sheqer në më pak se një porcion/javë (afërsisht 200-355 ml/javë) rekomandohet për të reduktuar efektin negativ të sheqernave në shëndet”.

Shurupi i misrit me fruktozë të lartë është fajtori kryesor i sëmundjeve kronike të sotme

“Rishikimi ombrellë tregon se konsumi i lartë i sheqerit në dietë, veçanërisht marrja e sheqernave që përmbajnë fruktozë, është i lidhur dëmshëm me një numër të madh të rezultateve shëndetësore,” thotë profesori i asociuar Liangren Liu i Spitalit të Kinës Perëndimore në Universitetin Sichuan.

Shurupi i misrit me fruktozë të lartë (HFCS) është fajtori kryesor pas rritjes së sëmundjeve kronike të sotme dhe të gjitha sëmundjeve shoqëruese që qëndrojnë pas vdekshmërisë nga sëmundjet infektive. HFCS është kriza e shëndetit publik, sepse shtohet në një shumëllojshmëri produktesh përgjatë dietës standarde amerikane dhe është formuluar qëllimisht për të varur trurin e konsumatorit ndaj produkteve.

Raporti më i lartë i fruktozës me glukozën në HFCS synon të ndikojë në tru. Studiuesit kanë zbuluar se ky raport më i lartë i fruktozës shkakton “ndryshime nervore dhe fiziologjike që lidhen me sëmundjet e varura dhe metabolike”.

Ndërsa trupi ka nevojë për pak sheqer për të funksionuar në nivel qelizor, shumë sheqer përkeqëson shpejt përbërjen lipidike të membranave qelizore. Hulumtimet tregojnë se sheqernat e tepërta në trup shndërrohen në një acid yndyror që prish përbërjen e membranave qelizore, duke ulur përqendrimin e acideve yndyrore të pangopura (PUFA). Duke ulur përqendrimin e PUFA-ve në membranën mitokondriale të qelizave, sheqernat e tepërta ushtrojnë stres në mitokondri, duke dëmtuar efikasitetin e këtyre qendrave energjetike shumë të rëndësishme në të gjithë trupin.

Një nxitim i sheqerit, qoftë nga një kuti lëngu, një kola ose një pije sportive, nuk është energji e qëndrueshme. Kur humbet energjia e qëndrueshme qelizore, njeriu ndjen periudha të vazhdueshme lodhjeje gjatë gjithë ditës. Shumë njerëz kërkojnë një pije me sheqer për të luftuar këtë lodhje, por kjo vetëm sa përjetëson një rreth vicioz sëmundjesh dhe humbje energjie. Kjo lodhje dhe lodhje e vazhdueshme është rezultat i sheqerit të tepërt që dëmton mitokondritë dhe e ndalon atë të kryejë me efikasitet ciklin energjetik të Krebsit.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook