Këto medikamente mund të rrisin rrezikun e depresionit dhe vetëvrasjes

STUDIM: Këto medikamente me recetë mund të rrisin rrezikun e depresionit dhe vetëvrasjes

 

Një numër i madh njerëzish përdorin barna me recetë. Në vitin 2021, kjo përbënte rreth 66 për qind të të gjithë të rriturve në Evropë dhe Amerikë që ishin ose të moshuar ose që vuanin nga një nga pesë gjendjet kronike të zakonshme, domethënë: artriti, kanceri, diabeti, sëmundjet e zemrës dhe hipertensioni.

Të dhënat tregojnë se 89 për qind e njerëzve me artrit dhe 98 për qind e diabetikëve varen shumë nga ilaçet me recetë. Në fakt, të rriturit me diabet plotësojnë rreth katër herë më shumë receta sesa popullata e përgjithshme. Që nga viti 2020, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka miratuar mbi 20,000 barna me recetë për marketing, me klasat kryesore të barnave që janë antihipertensivë, qetësues dhimbjeje dhe medikamente psikiatrike.

Pavarësisht përhapjes së tyre, përdorimi i barnave me recetë vjen me disa disavantazhe, ndër të cilat kryesore janë rritja e kostove dhe efektet anësore serioze.

Një studim i vitit 2014 nga studiues amerikanë zbuloi se nga viti 2009 deri në vitin 2011, ngjarjet negative për shkak të përdorimit të barnave me recetë, veçanërisht medikamenteve psikiatrike, kanë çuar në mbi 89,000 vizita në departamentin e urgjencës, 19.3 përqind e të cilave përfunduan në shtrimin në spital.

Depresioni dhe sjellja vetëvrasëse janë gjithashtu ndër efektet anësore më të zakonshme të lidhura me përdorimin e barnave me recetë. Sipas një studimi të vitit 2016, FDA ka etiketuar më shumë se 125 medikamente me recetë me potencialin për të shkaktuar ide dhe sjellje vetëvrasëse. Siç konfirmohet nga një studim më i fundit, përdorimi i një ose më shumë medikamenteve që shkaktojnë depresionin është i zakonshëm në mesin e të rriturve, me prevalencën e përgjithshme të vlerësuar që tregon një trend në rritje vit pas viti.

Rritja e normave të depresionit lidhet me rritjen e përdorimit të ilaçeve me recetë

Që nga shkurti 2023, përqindja e të rriturve që janë diagnostikuar me depresion në një moment të jetës së tyre ka arritur në 29 për qind, gati pesë pikë përqindjeje më e lartë se në vitin 2015. Ndërkohë, numri i personave që trajtohen aktualisht për depresion është rritur në 17.8 për qind. Këto të dhëna erdhën nga sondazhi i fundit i kryer nga Gallup, i cili përfshiu mbi 5000 të rritur nga të gjitha 50 shtetet e SHBA-së dhe Distrikti i Kolumbisë.

Sipas rezultateve të sondazhit, shkalla e depresionit tek gratë amerikane është rritur me gati dyfishin e normës së meshkujve që nga viti 2017. Mbi një e treta e grave (36.7 përqind) tani janë diagnostikuar me depresion krahasuar me vetëm 20.4 përqind të meshkujve. Në vitin 2021, rreth 22 përqind e të rriturve në Amerikën e Veriut raportuan se kishin përjetuar depresion të rëndë ose ankth që i pengonte ata të bënin aktivitetet e tyre të përditshme për dy javë ose më shumë.

Ndërsa rritja e konsiderueshme e normave të depresionit në vitin 2021 mund t’i atribuohet pandemisë dhe bllokimeve të mandatuara nga qeveria, ky trend në rritje në rastet e depresionit nuk është i ri në Amerikë. Hulumtimet tregojnë se nga viti 2009 deri në vitin 2012, depresioni vlerësohej të prekte vetëm pesë për qind të të rriturve amerikanë. Por në vitin 2011 dhe 2012, sondazhet në familjet amerikane zbuluan se rreth 28.7 përqind e të rriturve në SHBA me simptoma depresioni ishin të padiagnostikuar dhe të patrajtuar.

Gjatë së njëjtës periudhë, rreth 15 për qind e të gjithë të rriturve amerikanë u vlerësua se përdornin pesë ose më shumë medikamente me recetë, shumica – nëse jo të gjitha – dyshohet se shkaktojnë depresion. Për të eksploruar se sa shpesh të rriturit amerikanë përdorin medikamente me recetë me depresionin si një efekt negativ të mundshëm, studimi JAMA analizoi të dhënat nga pesë cikle dy-vjeçare (2005-2006 deri në 2013-2014) të Anketës Kombëtare të Ekzaminimit të Shëndetit dhe Ushqimit.

Sondazhet përfaqësuese kombëtare përfshinin të rriturit 18 vjeç e lart. Studiuesit nga Universiteti i Illinois Çikagos dhe Universiteti i Kolumbisë analizuan tre grupe të dhënash: atë të të gjithë të rriturve; atë të të rriturve që përdorin një ose më shumë medikamente me recetë, përveç antidepresantëve; dhe atë të të rriturve të diagnostikuar me hipertension të cilët përdornin gjithashtu antidepresantë.

Analizat e të dhënave zbuluan se prevalenca e përgjithshme e vlerësuar e përdorimit të medikamenteve që mund të shkaktojnë depresion në Amerikë është 37.2 për qind, me tendencën e rritjes nga 35 për qind në 2005 në 2006 në 38.4 për qind në 2013 në 2014. Numri i njerëzve që marrin tre ose Më shumë nga këto barna me recetë u rritën gjithashtu nga 6.9 përqind në 9.5 përqind.

Duke përjashtuar të dhënat nga njerëzit që përdorin ilaqet kundër depresionit, studiuesit zbuluan se numri i medikamenteve të përdorura me depresionin si një efekt negativ i mundshëm lidhet me një prevalencë të shtuar të depresionit të njëkohshëm.

“Këto modele vazhduan në analizat e kufizuara për të rriturit e trajtuar me ilaçet kundër depresionit, tek të rriturit me hipertension dhe pas përjashtimit të përdoruesve të ndonjë medikamenti psikotropik,” shkruajnë studiuesit në raportin e tyre. Bazuar në gjetjet e tyre, ata arritën në përfundimin se përdorimi i medikamenteve të shumta me recetë lidhet me një gjasë më të madhe të depresionit të njëkohshëm.

Medikamente të përshkruara zakonisht që rrisin rrezikun e depresionit

Këtu është lista e medikamenteve që studimi JAMA hetoi për potencialin e tyre për të shkaktuar simptoma depresive:

– Analgjezikët: ciklobenzaprinë, fentanil, acetaminofen/hidrokodon, ibuprofen, indometacinë, morfinë, nabumeton dhe oksikodon

– Antihipertensivë: atenolol, atenolol/chlortalidone, betaxolol, bendroflumethiazide/nadolol, brimonidine, brimonidine/timolol, dorzolamide/timolol, enalapril, hydrochlorothiazide/metoprolol, hydrocodone, metoprololomine, nistoprolominol, timolol ndolapril

– Kortikosteroidet: betametazon, kortizon, deksametazon, metilprednizolon, prednizolon, prednizon dhe triamcinolon

– Agjentët gastrointestinal: atropinë/difenoksilat, cimetidinë, dekslansoprazol, esomeprazol, famotidin dhe omeprazol

– Hormonet/modifikuesit e hormoneve: anastrozol, bikalutamide, kabergoline, estrogjene të konjuguar, estrogjene të konjuguar/medroksiprogesteron, desogestrel/etinil estradiol, dienogest/estradiol, drospirenon/etinil estradiol/etinil estradiol/estrogjenestradiol estrogjenil, drospirenon/etinil estradiol, droksiprogesteron. estrogjene të sterifikuara/metiltestosteron, estradiol, estradiol/norethindron, etropipate, etinil estradiol/etinodiol, etinil estradiol/etonogestrel, etinil estradiol/levonorgestrel, etinil estradiol/norethindron, etinil estradiol/norgestimat, etinol estradiol/etonogesterel, etinil estradiol/levonorgestrel xyprogesterone, medroksiprogesterone, megestrol, norethindrone, tamoxifen dhe testosterone

– Agjentët respiratorë: cetirizina

Klasa të tjera terapeutike

– HIV/AIDS – abacavir/lamivudine, emtricitabine, maraviroc

– Hipertensioni – acebutolol, clonidine, metildopa, metolazone, prazosin, propranolol

– Psoriasis – acitretin

– ADHD – amfetaminë/dekstroamfetaminë, deksmetilfenidat

– Spam muskulor – baclofen, oxybutinin, dantrolene, tizanidine

– Obeziteti – benzfetamina, fentermina

– Hiperparatiroidizmi – cinacalcet

– Agjent imunosupresiv – ciklosporina

– Demenca/sëmundja e Alzheimerit – donpezil, galantaminë

– Anoreksia (e shkaktuar nga HIV/AIDS dhe kanceri) – dronabinol

– Kanceri – erlotinib, sorafenib

– Aritmia – flecainide, propafenone

– Skizofrenia – flufenazinë, haloperidol

– Infeksionet bakteriale – metronidazoli

– Sindroma Tourette, tika rezistente – pimozide

– Sëmundja e Parkinsonit – rasagiline, rotigotine

Këtu janë medikamentet që mund të shkaktojnë simptoma vetëvrasëse

– Analgjezikët: acetaminophen/tramadol, hidropmorfoni, tapentadol dhe tramadol

– Antikonvulsantët: karbamazepinë, klonazepam, diazepam, etosuksimid, gabapentin, lamotrigine, levetiracetam, lorazepam, methsuximide, 0xcarbazepine, fenitoin, pregabalin, topiramat, acid valproik dhe zonisamide

– Ilaçet kundër depresionit: amitriptilinë, amitriptilinë/klordiazepoksid, amitriptilinë/perfenazinë, bupropion, citalopram, klomipraminë, desipraminë, desvenlafaksinë, doxepin, duloxetinë, escitalopram, fluoksetinë/perfenazinë, fluoksetinë, fluksipramine , mirtazapine, nefazodon, nortriptyline, paroxetine, fenelzine, protriptilina, selegilina, sertralina, trazodoni, venlafaksina dhe vilazodoni

– Anksiolitikë, hipnotikë dhe qetësues: alprazolam, butabarbital, klordiazepoksid, klonazepam, clorazepate, diazepam, doxepin, eszopiclone, flurazepam, pentobarbital, ramelteon, triazolam, zaleplon dhe zolpidem

– Agjentët gastrointestinal: metoklopramid

– Hormonet/modifikuesit e hormoneve: finasteride, leuprolide, levonorgestrel, oxandrolone dhe progesterone

– Agjentët respiratorë: montelukast, ribavirin, roflumilast dhe zafirlukast

Klasa të tjera terapeutike

– Alkoolizmi – acamprosate, naltrexone (gjithashtu për çrregullimin e përdorimit të opioideve)

– Sëmundja e Parkinsonit – amantadina, karbidopa / levodopa, karbidopa / entacapone / levodopa

– Narkolepsia/çrregullimet e gjumit – armodafinil, modafinil

– Skizofrenia, mania, çrregullimi bipolar – aripiprazol, asenapine, iloperidone, lurasidone, olanzapine, quetiapine, risperidone

– ADHD – atomoxetine, metilfenidat

– Infeksionet bakteriale – ciprofloxacin, moxifloxacin, ofloxacin

– Lebra – dapsone

– HIV/AIDS – efavirenz, efavirenz/emtricitabine/tenofovir, raltegravir

– Skleroza e shumëfishtë – interferon beta-1a, interferon beta-1b, natalizumab

– Aknet e rënda – izotretinoin,

– Demenca, sëmundja e Alzheimerit – memantina, rivastigmina

– Malaria – mefloquine

– Hepatiti C dhe B – peginterferon alfa-2a

– Obeziteti – sibutraminë,

– Pirja e duhanit – vareniklina

Medikamentet me recetë kanë qenë prej kohësh të lidhura me efekte anësore serioze që reduktojnë ndjeshëm cilësinë e jetës së personit. Tashmë po bëhet e ditur për të gjithë se këto barna kimike të pasigurta duhet të zëvendësohen me alternativa të sigurta me bazë bimore, e veçanërisht ato që zotërojnë metabolitë dytësorë bioaktivë të fuqishëm kundër sëmundjeve si ato të bimëve shkretinore.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook