Kanceri i Trurit

Published On: September 9th, 2023Categories: Kanceri, Kanceri Trurit, Të Reja Mjekësore0 Comments on Kanceri i Trurit

Kanceri i Trurit; Strategji natyrore për të ndihmuar në luftën kundër tij

 

Kanceri i trurit është një nga kanceret me rritje më të shpejtë. Truri është organi më kompleks në trup. Ai kontrollon, koordinon dhe rregullon shumicën e funksioneve tona trupore, duke përfshirë aftësinë tonë për të folur, lëvizur, menduar, mësuar dhe ndjerë. Truri shërben si qendra e sistemit nervor dhe përmban miliarda qeliza nervore.

Tumori i trurit është një grumbull ose masë qelizash jonormale në tru. Tumoret e trurit prekin burra, gra dhe fëmijë të të gjitha racave dhe etnive. Jo të gjithë tumoret e trurit janë kancerogjene, por edhe tumoret beninje mund të shkaktojnë shumë probleme.

Tumoret e trurit mund të kenë një shumëllojshmëri të gjerë simptomash duke përfshirë dhimbje koke, konvulsione, konfuzion dhe ndryshime në sjellje. Për ata që janë kancerogjene (ose malinje), tumoret e trurit mund të rriten dhe përhapen në mënyrë agresive, duke mposhtur qelizat e shëndetshme dhe duke u përhapur në pjesë të tjera të trupit.

Trajtimet konvencionale për kancerin e trurit përfshijnë kimioterapinë, rrezatimin dhe kirurgjinë. Efektet anësore të këtyre trajtimeve mund të jenë shumë të vështira dhe zakonisht këto trajtime janë të pasuksesshme.

Për fat të mirë, ka strategji natyrore mbështetëse që mund të zbatoni për të ndihmuar në luftimin e kancerit të trurit. Këto përfshijnë zbatimin e një diete të shëndetshme, një mënyrë të jetuari shëndetshëm, agjërimin, kurat me bimë shkretinore dhe të tjera që do i shyqrtojmë në këtë artikull.

Truri i Fuqishëm

Truri është qendra e sistemit nervor të njeriut, që kontrollon mendimet, lëvizjet, kujtimet dhe vendimet tona. Ai përmban rreth 90 miliardë neurone (qeliza nervore) që dërgojnë dhe marrin informacion rreth trupit.

Truri i të rriturve peshon rreth 3 kilogramë dhe kryesisht përbëhet nga uji. Në fakt, rreth 75% e trurit është ujë. Truri është organi më i trashë në trup, i përbërë nga të paktën 60% yndyrë.

Megjithëse përbën vetëm 2% të peshës së trupit, truri përdor rreth 20% të energjisë së tij. Kjo e bën trurin organin metabolikisht më aktiv në trup.

Pjesa më e madhe e trurit të njeriut është Cerebrumi. Pjesë të tjera përfshijnë corpus callosum, korteksin cerebellum, talamusin, trurin e vogël, hipotalamusin, hipokampusin dhe trungun e trurit. Truri mbrohet nga kafka dhe pezullohet në lëngun cerebrospinal që vepron si një jastëk ndaj ndikimit dhe një pengesë ndaj infeksioneve.

Kanceri i trurit

Një tumor i trurit është një masë ose rritje e qelizave anormale në tru.

Ka shumë lloje të tumoreve të trurit. Shumica e tumoreve të trurit emërtohen sipas pjesës së trurit ose llojit të qelizës së trurit nga e cila lindin. Disa janë beninje, ose jo kanceroze, dhe disa janë kanceroze.

Kanceri i trurit është ose primar ose metastatik. Kanceret primare të trurit e kanë origjinën në tru. Lloj më i zakonshëm i tumoreve të trurit janë tumoret metastatike të trurit. Kanceret metastatike të trurit janë nga qelizat kancerogjene që përhapen në tru nga diku tjetër në trup. Kanceret që më shpesh japin metastaza në tru janë ato të gjirit, kolorektalit, veshkave, mushkërive dhe melanoma. Gati 50% e rasteve të melanomës japin metastaza në tru.

Llojet e kancerit të trurit

Meningjioma dhe Glioma janë dy llojet më të zakonshme të tumoreve parësore që ndodhin në tru ose në palcën kurrizore. Tumoret e tjera të zakonshme parësore të trurit janë adenomat e hipofizës, schwannomat vestibulare dhe tumoret neuroektodermale primitive.

Meningjioma e ka origjinën nga meningjet, membranat që mbulojnë trurin dhe palcën kurrizore. Shumica e meningiomave (85-90%) janë beninje. Shembuj të tjerë të tumoreve beninje përfshijnë neuromat akustike dhe shumicën e tumoreve të hipofizës.

Gliomat fillojnë në qelizat gliale të cilat përbëjnë indin mbështetës të trurit. Këto përfshijnë glioblastomat, astrocitomat, oligodendrogliomat dhe ependimomat.

Astrocitoma është lloji më i zakonshëm i tumorit të gliomës. Fillon në qelizat e quajtura astrocite që mbështesin qelizat nervore. Glioblastomat përfaqësojnë rreth 15% të të gjithë tumoreve parësore të trurit dhe rreth 60-75% të të gjitha astrocitomave.

Glioblastoma është një lloj kanceri agresiv që mund të jetë shumë i vështirë për t’u trajtuar.

Shenjat paralajmëruese të kancerit të trurit

Kanceri i trurit mund të ketë një gamë të gjerë simptomash, shumë prej të cilave nuk janë specifike për tumoret e trurit. Disa tumore të trurit si tumoret e hipofizës nuk shkaktojnë simptoma. Për shkak të shumë funksioneve të trurit tonë, tumoret e trurit mund të kenë ndikime fizike, njohëse dhe fiziologjike në jetën e një personi.

Në shumicën e njerëzve, fillimi i simptomave është shumë gradual. Simptomat më të zakonshme të kancerit të trurit janë:

– Dhimbje koke (dhimbje koke e papritur ose ndryshime në modelet e dhimbjes së kokës si përkeqësimi i ashpërsisë së dhimbjes së kokës)

– Konvulsione

– Ngathtësi

– Marramendje

– Vështirësi në ecje

– Dobësi

– Ndryshime në përqendrim, kujtesë, vëmendje ose vigjilencë

– Nauze dhe të vjella

– Probleme me shikimin (vizion i dyfishtë ose shikim i paqartë)

– Dëmtimi i dëgjimit

– Vështirësi në të folur

– Ndryshime në sjellje (personaliteti, kapaciteti intelektual, reagimi emocional)

– Përgjumje ose letargji e tepërt

Shkaqet e kancerit të trurit

Shkaku i saktë i shumicës së kancerit të trurit është i panjohur. Kanceri përgjithësisht mendohet si rezultat i ADN-së së gabuar që çon në qeliza që funksionojnë dobët (gjenetikë). Sipas teorisë gjenetike, mutacionet e ADN-së janë të rastësishme dhe kanceri “shkon në familje”.

Ndërsa gjenetika ka qenë e lidhur me kancerin e trurit, është e rëndësishme të njihen faktorët epigjenetikë. Epigjenetika janë mekanizma biologjikë që ndezin dhe fikin gjenet. Ndikimet epigjenetike, të tilla si dieta, mënyra e jetesës dhe mjedisi, mund të diktojnë kryesisht nëse këto sekuenca të gabuara të ADN-së do të ndodhin apo jo.

Ekzistojnë disa rrugë epigjenetike në trup që lidhen me rritjen e kancerit. Faktorët epigjenetikë që kanë qenë të lidhur me kancerin e trurit përfshijnë toksinat mjedisore, rrezatimin në kokë (përfshirë EMF-të dhe telefonat celularë), infeksionet me HIV dhe pirjen e duhanit.

Rritja e moshës është një faktor rreziku për të gjitha kanceret, përfshirë kancerin e trurit. Megjithatë, ka lloje specifike të tumoreve të trurit dhe të shtyllës kurrizore që janë ekskluzive për fëmijët.

Diagnostifikimi i kancerit të trurit

Një skanim MRI ose CT përdoret për të diagnostikuar një tumor të trurit. Pasi të gjendet tumori, bëhet një biopsi e tumorit. Në shumicën e rasteve, operacioni kryhet për të hapur kafkën dhe për të hequr tumorin. I gjithë tumori hiqet nëse është e mundur (ose një pjesë e vogël nëse jo), dhe bëhet një biopsi e tumorit.

Në raste të caktuara, një biopsi mund të merret pa hapur kafkën. Një biopsi stereotaktike bëhet duke e drejtuar një gjilpërë në tumor përmes një vrime të vogël në kafkë. Gjilpëra mbledh biopsinë dhe hiqet. Biopsia ekzaminohet nën një mikroskop për të përcaktuar nëse tumori është kanceroz apo malinj.

Trajtimet konvencionale për kancerin e trurit

Trajtimi konvencional i kancerit të trurit është zakonisht kompleks dhe përfshin kirurgji, rrezatim, kimioterapi, terapi me fusha të trajtimit të tumorit (TTF) dhe terapi me ilaçe të synuara. Protokolli ndryshon në varësi të vendndodhjes së tumorit, madhësisë dhe llojit të tumorit, si dhe moshës dhe shëndetit të përgjithshëm të individit.

Fatkeqësisht, trajtimet konvencionale mund të jenë të pasuksesshme. Tumoret e trurit janë shkaku i pestë kryesor i vdekjeve të lidhura me kancerin tek meshkujt e moshës 40-59 vjeç. Shkalla e mbijetesës së përgjithshme pesëvjeçare për të rriturit mbi moshën 40 vjeç të diagnostikuar me një tumor të trurit është vetëm 21.3%. Megjithatë, për tumoret malinje të trurit që trajtohen në mënyrë natyrale, shkalla mesatare e mbijetesës është pothuajse 75%.

Strategjitë natyrale të shërimit për kancerin e Trurit

Ka strategji natyrore që kushdo me kancer të trurit mund të zbatojë për të ndihmuar procesin e shërimit.

Konsumimi i një diete të pastër, me bazë bimore, me fruta dhe perime të pasura me fitonutriente është e rëndësishme për shërimin. Strategji të tjera përfshijnë agjërimin, terapitë me oksigjen, prioritizimin e gjumit, detoksifikimin, hidratimin optimal dhe kurat bimore.

  1. Dieta me bazë bimore

Plani më i mirë ushqimor për individët me kancer të trurit është një dietë e pastër, me bazë bimore, me pak proteina. Ndjekja e këtyre udhëzimeve të rëndësishme mbështet aftësinë e trupit për të luftuar kancerin e trurit.

Sipas hulumtimeve të fundit, kanceri shkaktohet nga dëmtimi i funksionit të frymëmarrjes të mitokondrive me një fermentim kompensues. Ngritja e trupave ketonikë jo të fermentueshëm mbron qelizat normale nga stresi energjetik ndërsa rrit stresin energjetik në qelizat e tumorit. Të qenit në ketozë i privon qelizat kancerogjene nga glukoza ndërsa mbron dhe forcon qelizat normale të cilat mund të përdorin ketonet për energji.

Një dietë me bazë bimore mund të jetë e fuqishme për të luftuar kancerin e trurit, sepse përbërës të shumtë bimorë kanë treguar se veprojnë në rrugë të ndryshme në trup për të ulur rritjen e kancerit. Baza e dietës duhet të jetë një shumëllojshmëri e perimeve, frutave dhe barishteve me pak karbohidrate, me glicemi të ulët, me shumë ngjyra.

Perimet, frutat dhe barishtet përmbajnë antioksidantë të bollshëm dhe fitonutrientë që kanë përfitime kundër kancerit. Ato përmbajnë gjithashtu lëndë ushqyese shëruese si vitamina, minerale dhe fibra.

Disa nga perimet më të mira për t’u konsumuar kur luftoni kancerin e trurit janë brokoli, lulelakra, lakrat e Brukselit, lakra, selino, kastravecat, zarzavatet me gjethe si lakra jeshile, dhe perimet alumini si hudhra dhe qepa. Lakrat, veçanërisht filizat e brokolit, janë të shkëlqyera për t’u përfshirë për shkak të nivelit të squfurit.

Frutat me nivel të ulët glicemie që duhen përfshirë janë boronicat, mjedrat, luleshtrydhet, limonët dhe lime, avokadot dhe kokosi. Avokado dhe kokosi përmbajnë yndyrna të shëndetshme dhe lëndë ushqyese që luftojnë kancerin.

Barishtet dhe erëzat si shafrani i Indisë, kanella, rozmarina, rigoni, borziloku, cilantro, sherebela dhe trumza duhet të përfshihen. Ato i shtojnë shije ushqimit dhe kanë veti shëruese ndaj kancerit.

Proteinat e ulëta dhe mTOR

Një plan ushqimor kundër kancerit duhet të jetë i ulët në proteina. Një sasi e lartë e proteinave mund të mbistimulojë rrugën mTOR (objektivi i rapamicinës tek gjitarët) dhe IGF-1 (faktori i rritjes i ngjashëm me insulinën), të cilët shpesh janë hiperaktivë dhe stimulojnë proceset e riprodhimit të qelizave jashtë kontrollit.

mTOR (objektivi gjitar i rapamicinës) është një rrugë fiziologjike që rregullon rritjen dhe riprodhimin e qelizave. Indet kancerogjene kanë një aktivizim të rritur të rrugës mTOR. IGF-1 (faktori i rritjes i ngjashëm me insulinën) është një hormon stimulues i rritjes që rregullon riprodhimin dhe rigjenerimin e qelizave. IGF-1 i ngritur mund të jetë një katalizator për rritjen e kancerit.

Nivelet e proteinave dhe kanceri

Ngrënia e shumë proteinave, veçanërisht aminoacidet me zinxhir të degëzuar si leucina, të cilat gjenden në sasi të larta në mishin e muskujve dhe proteinat e hirrës do të stimulojnë rrugën mTOR. Për të reduktuar rrugën mTOR dhe shprehjen e IGF-1, është e rëndësishme të konsumoni rreth 0,5 g proteina për kilogram të peshës trupore.

Burimet më të mira të proteinave në një dietë me bazë bimore janë vezët e rritura në kullota, ose një supë kockash dhe sasi të vogla të mishit të organeve.

Kur konsumoni një sasi të ulët të proteinave, është e rëndësishme të hidratoheni gjatë gjithë ditës, të rrisni marrjen e yndyrës së mirë dhe të rrisni përmbajtjen e përgjithshme të perimeve për rritjen e fibrave. Kjo do t’ju ndihmojë të qëndroni të ngopur ndërsa konsumoni sasi më të ulëta të proteinave.

Burimet ushqimore me cilësi më të lartë

Kur luftoni kancerin e trurit, është thelbësore të minimizoni toksinat në ushqimin tuaj dhe të konsumoni vetëm ushqime organike të cilësisë më të lartë. Rreth 80% e kalorive tuaja duhet të vijnë nga yndyrnat e shëndetshme. Yndyrnat e shëndetshme janë gjalpi dhe ghee e ushqyer me bar, kokosi, gjalpi dhe vaj i kokosit, vezët organike, vaj i ullirit, ullinjtë, avokadot dhe vaj i avokados. Sasi të vogla të arrave me yndyrë të lartë si arrat makadamia përfshihen në një dietë me bazë bimore.

Ushqimet që duhen shmangur

– Sheqeri

– Karbohidratet e rafinuara (mielli i bardhë, orizi i bardhë, patatet e bardha)

– Mishi dhe qumështi i rritur në mënyrë konvencionale

– Peshku i rritur në fermë

– Mishrat e përpunuar

– Ushqimet e përpunuara

– Yndyrnat trans (vajra pjesërisht të hidrogjenizuar)

– Glutamat mono-natriumi (MSG) dhe aditivë të tjerë ushqimorë dhe konservues

– Vajra perimesh dhe farash të përpunuara, të tilla si kanola, misri, luledielli, kikiriku, farat e rrushit, farat e pambukut.

– Ëmbëltuesit artificialë.

Këto ushqime nxisin rritjen e kancerit, rrisin inflamacionin dhe krijojnë aciditet shtesë në inde.

  1. Agjërimi i ndërprerë dhe i zgjatur

Agjërimi është një strategji fantastike për t’u zbatuar në luftën kundër kancerit të trurit. Ndërsa agjëroni, trupi kalon në ketozë dhe përdor ketonet në vend të sheqerit për energji. Agjërimi lufton kancerin duke ndihmuar në ngadalësimin e shprehjes mTOR dhe IGF-1, përmirësimin e shprehjes AMP-K, stabilizimin e gjenit p53 dhe rritjen e autofagjisë.

AMPK (aktivizues i adenozinës monofosfat ed Protein Kinase) është një molekulë që rregullon energjinë që sinjalizon prodhimin e ATP. Rregullimi i lartë i rrugës AMPK mund të ndihmojë trupin të luftojë kancerin. Gjeni p53 rregullon se çfarë ndodh me sekuencat e dëmtuara të ADN-së përpara se ato të çojnë në probleme në zhvillimin e qelizave. Ky gjen kritik është joaktiv në shumë lloje kanceri.

  1. Terapitë me oksigjen

Truri përdor 20% të oksigjenit total në trupin tonë. Të kesh oksigjen të mjaftueshëm në tru është thelbësore për funksionimin e trurit. Kur truri nuk merr sasinë e oksigjenit që i nevojitet, mund të ndodhë hipoksi cerebrale (ose e trurit).

Brenda tumoreve të trurit, transporti i oksigjenit pengohet seriozisht dhe zhvillohen rajone hipoksike lokale. Kjo luan një rol të madh në zhvillimin e tumorit dhe rezistencën ndaj kimioterapisë dhe trajtimeve me rrezatim.

Ushtrimet dhe ushtrimet e frymëmarrjes së thellë janë mënyra të shkëlqyera për të rritur oksigjenin në trup. Terapitë shtesë të oksigjenit përfshijnë terapinë hiperbarike të oksigjenit, terapitë e ozonit dhe oksigjenin biomolekular.

  1. Hidratim i mirë

Rreth 75% e trurit përbëhet nga uji. Kjo do të thotë se dehidrimi, edhe në sasi të vogla, mund të ndikojë negativisht në funksionin e trurit. Uji mbështet shumë funksione të trupit duke përmirësuar shpërndarjen e oksigjenit në qeliza, transportimin e lëndëve ushqyese, shpëlarjen e toksinave dhe duke mbështetur proceset natyrore të shërimit të trupit.

Për të qenë të hidratuar mirë, duhet të konsumoni 2-4 litër ujë në ditë.

  1. Jepini përparësi gjumit restaurues

Gjumi restaurues është kritik për funksionimin optimal të trurit dhe luftimin e kancerit të trurit. Gjumi redukton inflamacionin dhe rikthen trurin duke nxjerrë jashtë toksinat përmes sistemit limfatik.

Mungesa e gjumit ndikon në mënyrë dramatike aftësinë e trurit për të larguar toksinat. Mungesa e gjumit dëmton funksionin njohës, shkakton çekuilibër të sheqerit në gjak, rrit inflamacionin dhe rrit sekretimin e kortizolit. Këta faktorë janë shumë të dëmshëm për këdo me kancer.

Për gjumë optimal, është e rëndësishme që: 1) të jeni në shtrat jo më vonë se ora 23:00; 2) errësoni dhomën tuaj me perde ose maskë gjumi; 3) merrni rrezet e diellit në mëngjes për të plotësuar ritmin cirkadian; 4) shmangni ekspozimin ndaj dritës blu 4 orë para gjumit (me syze që bllokojnë dritën blu ose fikni pajisjet); dhe, 5) përdorni kafeinë herët gjatë ditës në sasi të vogla. Është gjithashtu shumë e rëndësishme për të reduktuar stresin.

  1. Përmirësoni shëndetin e zorrëve dhe adresoni infeksionet

Zorrët konsiderohen truri i dytë për shkak të sasisë së mbaresave nervore dhe neurotransmetuesve që janë të lidhur me funksionin e tyre. Kur mukoza e zorrëve është e përflakur dhe e dëmtuar, proteinat e mëdha hyjnë në qarkullimin e gjakut. Kjo krijon inflamacion në të gjitha indet, duke përfshirë trurin. Është e rëndësishme të punohet për përmirësimin e shëndetit të zorrëve ndërsa lufton kancerin e trurit.

Bakteret e mira në zorrë ndikojnë në shëndetin e zorrëve dhe trurit. Plotësimi me ilaçin bimor ProbioHerb është një mënyrë e shkëlqyer për të mbrojtur dhe shëruar zorrët. Ky produkt përmirëson shëndetin e zorrëve dhe ndihmon në trajtimin e çdo infeksioni të zorrëve. Infeksionet e zorrëve vijnë nga një sërë patogjenësh dhe mund të bëjnë kërdi në shëndetin tuaj.

  1. Zvogëloni ngarkesën toksike

Përveç reduktimit të toksinave nga ushqimi, duhet gjithashtu të reduktoni toksinat mjedisore. Kjo përfshin produktet e kujdesit personal, produktet e pastrimit, ajrin, ujin dhe më shumë. Meqenëse është e pamundur të eliminohet çdo ekspozim ndaj toksinave, praktikimi i strategjive të përditshme të detoksifikimit është i rëndësishëm.

Detoksifikimi i trupit mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve, të lehtësojë shërimin nga kanceri, të parandalojë përsëritjet e sëmundjeve dhe të çojë në një jetë të gjatë dhe të shëndetshme. Ka shumë organe të detoksifikimit, duke përfshirë mëlçinë dhe fshikëzën e tëmthit, lëkurën, sistemin limfatik, mushkëritë dhe veshkat. Është e rëndësishme të mbështetni të gjitha këto organe detoksifikuese për të eliminuar toksinat dhe për të përmirësuar shëndetin tuaj.

Klizmat e kafesë, sauna, pastrimi limfatik, ushtrimet fizike, ushtrimet e frymëmarrjes, detoksifikimi i metaleve të rënda dhe lëvizjet e rregullta të zorrëve janë të gjitha rrugët për eliminimin e toksinave. Është gjithashtu e rëndësishme të përmirësoni shëndetin tuaj dentar duke hequr amalgamat dhe kanalet e rrënjëve të infektuara dhe duke trajtuar kavitacionet dhe sëmundjet periodontale. Bakteret në kanalet e rrënjëve dhe kavitacionet prodhojnë toksina që shkaktojnë stres në sistemin imunitar.

  1. Plotësimi i synuar nëpërmjet kurave me bimë shkretinore

Përdorimi i bimëve shkretinore ndihmon për të mbështetur trurin dhe trupin njëkohësisht kur luftoni kancerin e trurit. Lëndët aktive të këtyre bimëve kanë treguar se kanë veti të fuqishme kundër kancerit.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Tumor të Trurit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Tumoreve të Trurit, që i gjeni më poshtë. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook