Fenomeni i Raynaud

Published On: February 17th, 2023Categories: Autoimune, Zemra dhe Gjaku0 Comments on Fenomeni i Raynaud

Fenomeni i Raynaud; Shkaqet, Simptomat dhe Zgjidhjet

 

Fenomeni i Raynaud, i quajtur ndryshe sëmundja ose sindroma Raynaud, është një gjendje relativisht e zakonshme, por shpesh e panjohur. Është një çrregullim vaskular që ndodh kur enët e gjakut përkohësisht reagojnë në temperatura të ulëta, stres emocional ose ekspozime të tjera.

Fenomeni i Raynaud zakonisht ndikon në gishtat e një personi, por mund të prekë gjithashtu hundën ose veshët. Në njerëzit me Raynaud, zona e prekur është jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj të ftohtit. Zona do të ndryshojë ngjyrën në të bardhë, pastaj blu dhe do të ndjehet e mpirë dhe e mpirë.

Ekzistojnë dy lloje të fenomenit Raynaud, Raynaud primar dhe Raynaud dytësor. Raynaud Primar ndodh pa ndonjë gjendje tjetër dhe simptomat shpesh janë të lehta. Raynaud-i dytësor shoqërohet me një sëmundje ose gjendje tjetër dhe mund të ketë komplikime.

Ka strategji natyrale të mbështetjes për të ndihmuar njerëzit që luftojnë me Raynaud. Një dietë anti-inflamatore së bashku me strategji të shumta natyrore dhe ilaçe me bimë shkretinore ndihmojnë për të përmirësuar shëndetin e njerëzve me Raynaud.

Çfarë është Fenomeni i Raynaud?

Fenomeni i Raynaud bën që zonat e trupit të ndjehen të mpira dhe të ftohta dhe të ndryshojnë ngjyrën në përgjigje të temperaturave të ftohta, stresit emocional ose ekspozimeve të tjera. Ky fenomen u përshkrua për herë të parë në vitin 1862 nga mjeku francez Maurice Raynaud, i cili në atë kohë ishte një student i mjekësisë. Fillimisht u quajt “sëmundja e Raynaud” por më vonë u referua si “fenomeni i Raynaud”.

Raynaud më së shpeshti prek gishtat e duarve dhe të këmbëve, por gjithashtu mund të prekë hundën, llubet e veshëve ose thithkat. Në njerëzit me Raynaud, zona e prekur është e ndjeshme ndaj të ftohtit. Do të ndryshojë ngjyrën nga e bardha në blu në të kuqe. Kjo për shkak se arteriet në gishtat e duarve dhe të këmbëve shkojnë në vazospazmë duke ngushtuar enët e gjakut dhe duke kufizuar përkohësisht furnizimin me gjak. Me kalimin e kohës, këto arterie të vogla mund të trashen pak, duke kufizuar më tej rrjedhën e gjakut.

Ekzistojnë dy lloje të fenomenit Raynaud: Raynaud primar (shpesh i referuar si sëmundja Raynaud) dhe Raynaud sekondar (shpesh i referuar si sindroma Raynaud). Shumica e njerëzve kanë formën kryesore të Raynaud. Raynaud Primare diagnostikohet kur nuk gjendet ndonjë gjendje themelore. Zakonisht është një gjendje beninje me simptoma të lehta.

Raynaud-i dytësor shoqërohet me një gjendje ose sëmundje tjetër. Kushtet më të zakonshme të shoqëruara me Raynaud janë indi lidhës autoimun ose sëmundjet reumatike si Lupusi, Artriti Reumatoid ose Skleroderma.

Raynaud është shpesh treguesi më i hershëm i një sëmundje themelore të indit lidhës. Për shembull, 95% e njerëzve me sklerodermë kanë Raynaud. Skleroderma është një gjendje në të cilën sistemi imunitar bën që trupi të prodhojë shumë kolagjen. Raynaud-i dytësor mund të jetë i komplikuar nga ulçera acrale dixhitale dhe gangrena, që kërkon trajtim mjekësor.

Simptomat e Raynaud

Simptomat e Raynaud ndryshojnë në lloj dhe intensitet. Për shumicën e njerëzve, Raynaud nuk është paaftësi, por ndikon në cilësinë e jetës. Këto janë simptomat kryesore të fenomenit Raynaud:

– Zona e prekur është e ftohtë

– Ndryshimet e ngjyrës në lëkurë si përgjigje ndaj të ftohtit, stresit ose ekspozimit

– Zona është e mpirë

– Ndjenjë me gjemba ose dhimbje therëse gjatë ngrohjes ose lehtësimit të stresit

– Gjatë një sulmi të Raynaud, zonat e prekura të lëkurës zakonisht bëhen të bardha, pastaj shpesh bëhen blu. Kjo zonë do të ndjehet e ftohtë dhe e mpirë derisa ta ngrohni dhe qarkullimi të përmirësohet pasi rrjedha normale e gjakut të kthehet në zonë. Gjatë kësaj kohe, zonat e prekura mund të bëhen të kuqe, pulsive, me ndjesi shpimi ose fryrje. Një sulm tipik zgjat më pak se një orë, por mund të vazhdojë me orë të tëra.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Përkundër më shumë se 150 vjet kërkimesh, patologjia e saktë e Raynaud nuk është kuptuar plotësisht. Mund të ketë një bazë gjenetike për Raynaud, por një lidhje e fortë shkaktare nuk është afirmuar.

Raynaud prek deri në 10% të popullsisë së përgjithshme. Gratë kanë më shumë të ngjarë se burrat të marrin Raynaud. Vlerësohet se 5-20% e grave dhe 4-14% e burrave kanë Raynaud. Raynaud Primar zakonisht manifestohet midis moshave 15 deri 25, ndërsa Raynaud sekondar ndodh më shpesh tek njerëzit mbi moshën 35 vjeç.

Hormoni estrogjen luan një rol në zhvillimin e Raynaud. Ekziston një lidhje pozitive midis niveleve të estrogjenit dhe Raynaud-it, prandaj gratë, veçanërisht gratë para menopauzës, kanë një incidencë më të lartë të Raynaud-it.

Faktorët e Rrezikut të Raynaud

Mosfunksionimi i sistemit nervor autonom (ANS) është një faktor tjetër në Raynaud. Studimet tregojnë se ka disregulim simpatik dhe dëmtim të modulimit parasimpatik të funksionit të zemrës në pacientët me Raynaud primar. Stimulimi i tepërt i sistemit nervor simpatik (luftë ose ikje) shkakton spazma të arterieve, gjë që rezulton në uljen e rrjedhjes së gjakut në duar dhe këmbë.

Homocisteina dhe mutacioni i gjenit MTHFR gjithashtu mund të luajnë një rol në Raynaud. Studimet tregojnë se nivelet e homocisteinës janë më të larta tek njerëzit me Raynaud. Raynaud është vërejtur më shpesh tek njerëzit me mutacion të gjenit MTHFR.

Shkaqet shtesë të mundshëm dhe faktorët e rrezikut për Raynaud përfshijnë:

– Temperaturat e ftohta

– Stresuesit emocional

– Medikamente kimike të caktuara, përfshirë ato për të trajtuar kancerin, migrenën, depresionin dhe presionin e lartë të gjakut

– Sindroma e tunelit të kyçit të dorës

– Përdorimi i mjeteve vibruese (si xhaketat)

– Ekspozimi ndaj metaleve të rënda

– Stresuesit kimikë (PVC)

– Pirja e duhanit

– Marrja e stimuluesve

– Thromboangiitis obliterans

Diagnostikimi i Sindromës Raynaud

Shumë njerëz me Raynaud nuk kërkojnë kujdes mjekësor dhe i kapërcejnë simptomat e tyre si qarkullim të dobët ose thjesht të ndjeshëm ndaj të ftohtit. Kur një person kërkon kujdes mjekësor, mjekët shpesh bëjnë një diagnozë bazuar në përshkrimin e pacientit për ndryshimet e ngjyrave që ndodhin papritmas pasi të jenë ekspozuar ndaj temperaturave të ftohta.

Mjekët e kujdesit parësor zakonisht i referojnë pacientët me Raynaud tek një reumatolog. Reumatologët janë mjekë që kanë trajnim në diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjes musculoskeletal dhe kushteve sistematike autoimune.

Një test i dobishëm për diagnostikimin e Raynaud-it dytësor është një kapilaroskopi. Ky test është një ekzaminim i thjeshtë mikroskopik i enëve të vogla të gjakut (kapilarët) në bazën e thonjve të gishtit. Përdoret gjithashtu për të kërkuar praninë e një çrregullimi themelor të indit lidhor. Ky test mund të dallojë Raynaud primar nga sekondar.

Testet e gjakut zakonisht përfshijnë një numër të plotë të gjakut, panel gjithëpërfshirës metabolik, shkallën e sedimentimit të eritrociteve, enzimat muskulore, faktorin reumatoid, peptidin citrikuluar anti-ciklik, panelin tiroide etj. Shumë prej tyre janë përfshirë në Analizën Gjithëpërfshirëse të Gjakut.

Është e rëndësishme të testohen për antitrupa të lidhur me sëmundjet e indit lidhës. Testet e antitrupave antinuklear (ANA) për praninë e antitrupave të prodhuar nga një sistem imun i stimuluar, i cili është i zakonshëm tek njerëzit me sëmundje të indit lidhës ose çrregullime të tjera autoimune.

Nuk ka shërim ose terapi standarde ari për Raynaud. Mjekët konvencionalë zakonisht përdorin ilaçe të quajtura bllokues të kanaleve të kalciumit dhe vazodilatatorë për të relaksuar enët e gjakut.

Strategjitë e Mbështetjes Natyrore për Raynaud

Ka shumë strategji mbështetëse natyrore që mund të jenë të dobishme për njerëzit që luftojnë me Raynaud. Nëse keni Raynaud dytësor, adresimi i sëmundjes themelore është gjithashtu i rëndësishëm.

  1. Shmangni të Ftohtin

Shmangia e të ftohtit është terapia më efektive për çdo shkak të Raynaud dhe është thelbësore për menaxhimin me sukses të çrregullimit. Ju duhet ta mbani të gjithë trupin të ngrohtë duke veshur rroba me shtresa, duke shmangur zhvendosjen e shpejtë të temperaturave dhe duke shmangur kushtet e ftohta dhe me erë. Për shembull, vish një kapelë, shall, kapuçë të veshit, doreza të ngrohta, këpucë dhe çorape të trasha kur del jashtë në temperatura të ftohta. Mund të jetë gjithashtu e dobishme të vishni doreza dhe çorape në shtrat gjatë dimrit.

Disa këshilla të tjera janë të pini pije të ftohta nga gota të izoluara dhe të mbroni duart me doreza kur përdorni ushqim të ngrirë ose sende të tjera shumë të ftohta. Nëse përjetoni një sulm të Raynaud, fërkoni duart nën ujë të ngrohtë për të shpejtuar shërimin. Një sulm tipik zgjat 15-20 minuta pas ri-ngrohjes.

  1. Dieta anti-inflamatore

Ushqimi i mirë është gjithmonë i rëndësishëm për çdo gjendje shëndetësore. Ka ushqime që mund të shkaktojnë inflamacion dhe depërtueshmëri të zorrëve, të dyja këto kontribuojnë në probleme të ndryshme shëndetësore.

Një dietë anti-inflamatore, kurative heq ushqimet që shkaktojnë inflamacion dhe dëmtojnë rreshtimin e zorrëve. Në vend të kësaj, dieta juaj duhet të përfshijë perime organike, jo-OMGJ, fruta, yndyrna të shëndetshme dhe proteina të pastra. Kjo do të ndihmojë në uljen e inflamacionit, stabilizimin e sheqerit në gjak, zvogëlimin e ngarkesës toksike dhe mbështetjen e niveleve të shëndetshme të pH në gjak.

Shumë njerëz me Raynaud kanë mungesa të lëndëve ushqyese. Një dietë shëruese anti-inflamatore është e pasur me lëndë ushqyese dhe do të ndihmojë në furnizimin e trupit me lëndët ushqyese që i duhen.

Ushqimet që duhen shmangur

Është e rëndësishme të shmangni ushqimet shumë inflamatore. Ushqimet pro-inflamatore përfshijnë:

– Sheqernat dhe drithëra të rafinuar (dhe çdo ushqim që metabolizohet lehtësisht në sheqer)

– Mish dhe produkte qumështi të ngritura në mënyrë konvencionale

– Ushqime që përmbajnë gluten

– Peshk i kultivuar

– Ushqime të përpunuara

– Vajrat e perimeve dhe farërave shumë të përpunuara, të tilla si canola, fara e rrushit dhe luledjelli.

– Ushqime me shtesa dhe konservues.

Ushqimet që duhet të përfshihen në dietë

Ushqimet që duhet të hani në një dietë anti-inflamatore, janë ushqime të plota, të papërpunuara. Zgjidhni mish të ushqyer me bar në kullota dhe peshk të egër. Përfshini një shumëllojshmëri të karbohidrateve të ulëta dhe të moderuar, glikemikë të ulët, perime me ngjyra dhe fruta për antioksidantët dhe fitonutrientët e tyre të bollshëm. Sasi të bollshme të bimëve janë një shtesë e fuqishme për një dietë kuruese.

Yndyrat e shëndetshme janë një pjesë shumë e rëndësishme e një diete kuruese. Yndyrnat e shëndetshme gjenden në arrat e kokosit, ullinj, avokado dhe vajrat e tyre dhe në gjalpin dhe ghee të ushqyer me bar. Acidet yndyrore Omega-3 dhe acidi linoleik i konjuguar (CLA) që gjenden në salmon të egër të kapur dhe viçin e ushqyer me bar, janë yndyrna me shumë përfitime shëndetësore. Këto yndyrna të shëndetshme janë një burim efikas i karburantit për trupin për të luftuar inflamacionin.

  1. Shtoni Ushqime Ngrohëse

Ushqimet kanë veti termike dhe klasifikohen sipas efekteve të tyre energjike. Disa ushqime ngrohin, ndërtojnë gjak dhe rrisin energjinë. Disa ushqime të tjera ftohin. Konsumimi i ushqimeve ngrohëse që përmirësojnë qarkullimin e gjakut mund të ndihmojë në përmirësimin e simptomave të Raynaud.

Ushqimet me prirje të ngrohjes përfshijnë hudhër, presh, qepë, lakër, majdanoz, xhenxhefil, hurma (dhe shumica e frutave të thata), mjaltë dhe speca. Bimët dhe erëzat ngrohëse janë: anise, borzilok, qimnon, kanellë, karafil, xhenxhefil dhe rozmarinë.

  1. Merrni parasysh një Dietë Eliminimi Autoimune

Për cilindo me Reynaud sekondar, një dietë eliminimi autoimune mund të jetë e dobishme. Një dietë eleminuese autoimune eliminon ushqimet më të zakonshme alergjike / të ndjeshmërisë të cilat mund të kontribuojnë ose shkaktojnë një reagim negativ dhe inflamacion. Qëllimi në eliminimin e këtyre ushqimeve është identifikimi i ushqimeve që mund të kontribuojnë në gjendjen autoimune.

Pas periudhës së eliminimit, rivendosni ushqimet, një nga një, duke vërejtur çdo reagim dhe simptomë që mund të përjetoni.

  1. Shmangni dhe Detoksifikoni Metalet e Rënda

Ekspozimi ndaj metaleve të rënda shoqërohet me zhvillimin dhe ashpërsinë e sindromës Raynaud. Metalet e rënda si nikeli, plumbi, alumini dhe arseniku lidhen me proteinat në trup duke shkaktuar stres oksidativ, inflamacion dhe çështje të tjera shëndetësore.

Ekspozimi ndaj arsenikut është i lidhur me Raynaud. Shumica e arsenikut futet në trup përmes marrjes së ushqimit ose ujit. Burimet e zakonshme të ekspozimit ndaj arsenikut janë pesticidet në prodhimet komerciale, orizi, lëngu i mollës. Arseniku në ujërat nëntokësore është një problem i përhapur.

  1. Adresoni Nivelet e Larta të Homocisteinës

Nivelet e larta të homocisteinës shoqërohen me Raynaud. Homocisteina është një aminoacid inflamator që prodhohet si një nënprodukt i metabolizmit të proteinave. Homocisteina e ngritur shkakton mpiksje të tepruar të gjakut, e cila zvogëlon rrjedhën e gjakut në zonat e trupit.

Nivelet e duhura të vitaminave të metiluara B2, B6, B12, folatit dhe magnezit ndihmojnë në parandalimin e ndërtimit të homocisteinës në trup. Vitamina B12 punon me folatin dhe metabolitët e saj për të ndryshuar homocisteinën në aminoacid jo-toksik metioninë. Sigurimi i mbështetjes së duhur të metilimit mund të ndihmojë në uljen e homocisteinës në një nivel të sigurt.

  1. Menaxhoni stresin dhe ankthin

Stresi dhe ankthi bëjnë që enët e gjakut të shtrëngohen dhe zvogëlojnë qarkullimin. Sistemi nervor simpatik aktivizohet dhe trupi ka një përgjigje luftimi ose fluturimi gjatë stresit ekstrem ose ankthit. Kjo ndikon në rrjedhën e gjakut. Është e rëndësishme të zvogëloni ankthin dhe të menaxhoni stresin nëse keni Raynaud.

Për të zvogëluar stresin dhe ankthin, është e rëndësishme të konsumoni një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibroni nivelet e sheqerit në gjak. Ecja zbathur në tokë, ushtrimet e frymëmarrjes së thellë, ekspozimi ndaj rrezeve të diellit, lutja, banjot e kripës Epsom, dhënia përparësi e gjumit rikuperues, ushtrimet në natyrë dhe larja e thatë janë strategji fantastike për lehtësimin e stresit.

Produkti bimor Ardavana është shumë i dobishëm për të ekuilibruar hormonet e stresit.

  1. Shmangni vazokonstriktorët

Nikotina është një stimulues që gjendet në cigare, si dhe duhanin dhe produktet e tjera të avullimit. Është një substancë e varur që ndryshon kiminë tuaj të trurit. Nikotina mund të shkaktojë Raynaud sepse ngushton enët e gjakut. Kjo kufizon rrjedhën e gjakut në të gjithë trupin dhe mund të dëmtojë enët e gjakut.

Cigaret gjithashtu përmbajnë substanca të tjera të dëmshme, të tilla si arseniku, i cili mund të kontribuojë në Raynaud.

Mund të jetë gjithashtu e dobishme të shmangni kafeinën, si dhe ilaçet vazokonstriktive. Sigurohuni që të diskutoni çdo ndryshim në ilaçet tuaja me mjekun tuaj të kujdesit parësor.

  1. Vajrat Esenciale

Përdorimi i vajrave esenciale mund të jetë i dobishëm për Raynaud. Disa vajra esencile për të provuar janë selvi, portokalli, trumzë dhe vajra esencialë të valerianës.

Ka shumë mënyra për të përdorur vajra esencialë. Ju mund t’i aplikoni ato lokalisht, t’i përdorni në një shpërndarës ose thjesht t’i thithni direkt nga shishja.

  1. Produkte me bimë shkretinore për trajtimin e Raynaud

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook