A po zvarritet fëmija juaj bashkë me ju drejt një rreziku në rritje të kancerit?!

A po zvarritet fëmija juaj bashkë me ju drejt një rreziku në rritje të kancerit?!

 

Nuk ka asgjë më të adhurueshme sesa një fëmijë që mëson të zvarritet. Në momentin që e vendosni atë në tapet (që është pastruar dhe kontrolluar me përpikëri për sende të rastësishme që mund të futen në gojë, sigurisht), i dashuri juaj i vogël lëkundet përpara dhe mbrapa, sikur po përgatitet të ngrihet. Së shpejti, ata kalojnë nëpër dhomë.

Për sa kohë që tapeti në shtëpi është i pastër dhe komplimenton dekorin, ndoshta nuk e mendoni shumë. Ky mund të jetë një gabim fatal dhe afatgjatë.

Ajo që mund të mos dini është se shumica e qilimave trajtohen me kimikate toksike ose gjatë prodhimit ose më pas për të forcuar fibrat, për të parandaluar njollat dhe për të zgjatur jetën e produktit. Konsumatorët shpesh shiten për përfitimet e këtyre qilimave rezistente ndaj njollave, por ajo që nuk ndahet është efekti toksik që këto kimikate mund të kenë tek të rriturit, dhe aq më tepër tek foshnjat dhe fëmijët.

Pasi efektet e nxjerrjes së gazit të përjetuara nga konsumatorët iu raportuan Komisionit të Sigurisë së Produkteve të Konsumatorit (CPSC), Laboratorët Kërkimor të Greenpeace publikuan analizën e tyre të përbërjeve të gjetura në qilima. Disa nga efektet që përjetuan konsumatorët përfshinin acarim të syve, hundës dhe fytit, vështirësi në frymëmarrje dhe ndikim negativ në sistemin nervor qendror.

Kimikatet toksike në qilim kontribuojnë në rritjen e rrezikut të kancerit

Kimikatet toksike shtojnë stres të pamohueshëm në sistemin imunitar dhe janë shkaku kryesor i kancerit. Këtu janë disa nga kimikatet që gjenden zakonisht në tapetin, ndaj të cilave ju dhe fëmijët jeni të ekspozuar:

– Organotinat – përdoren zakonisht në farmaceutikë, veshje qelqi, bojë detare, pesticide dhe pëlhura që i rezistojnë zjarrit. Organotinat përmbajnë plumb, kallaj dhe merkur. Konsiderohet si një ndotës global nga Fondi Botëror i Kafshëve të Egra.

– Permethrin – një pesticid i fuqishëm i njohur si neurotoksina: sulmon sistemin nervor qendror të insekteve.

– Triclosan – një përbërje antibakteriale e përdorur në shumë produkte pastrimi, sapunë duarsh, sende të kujdesit personal dhe lodra për fëmijë, u vërtetua se promovon grumbullimin e baktereve staph në zonën e sinusit. Ai gjithashtu ndërhyn në funksionin e tiroides, grumbullohet në qumështin e gjirit të nënave që ushqejnë me gji, dhe lidhet me problemet e zhvillimit te fetuset dhe fëmijët.

– Formaldehidi – Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) pranojnë kërcënimin e tij të menjëhershëm dhe afatgjatë për shëndetin e njeriut. I njohur në mbarë botën si një kancerogjen, ai gjendet kryesisht në materialet e ndërtimit të shtëpisë, produktet e kujdesit personal, kozmetikën dhe trajtimet rezistente ndaj njollave.

– Retardantët e brominuar të flakës – për shkak të përhapjes së pabesueshme të përdorimit të tyre, eterët difenil të polibrominuar (PBDE) kanë depërtuar më shumë se 97 përqind të familjeve në botë. Ato janë të lidhura me ndërprerjen e tiroides, infertilitetin dhe dëmtimin e zhvillimit te fëmijët. Shumë produkte për fëmijë rezultojnë pozitivë për PBDE. Këtu përfshihen: sediljet e makinave, krevat fëmijësh portativë dhe karroca. Për më tepër, këto toksina përdoren zakonisht në dyshekë, qilima dhe shkumë të përdorur në mobilje.

– Ftalatet – përdoren për të bërë plastikë të fortë fleksibël dhe të qëndrueshme në lodrat e fëmijëve, mallrat shtëpiake, prodhimet industriale, veglat e kopshtit dhe kozmetikën. Kjo klasë e toksinave është kaq e përhapur, sa ekspertët vlerësojnë se çdo njeri në botën e zhvilluar ka gjurmë në trupin e tij. Është vërtetuar se ato ndërhyjnë në zhvillimin riprodhues dhe shkaktojnë mosfunksionim të hormoneve për shkak të vetive të tyre përçarëse endokrine.

Çfarë po bën qeveria për kimikatet toksike në shtëpinë tuaj?

Të gjitha këto kimikate shkaktojnë dëme afatgjatë në sistemet thelbësore të trupit. Megjithatë, disa agjenci qeveritare dëshmojnë për “sigurinë” e tyre në sasi “gjurmë”. Ajo që agjencitë qeveritare nuk marrin parasysh janë efektet toksike sinergjike që kanë këto kimikate kur kombinohen, kështu që ato paraqiten më shpesh.

Meqenëse kimikatet kombinohen në shtëpi, ato kanë një efekt toksik që shkon përtej çdo gjëje që mund të ketë një kimik në veçanti. Për më tepër, kimikatet në produktet shtëpiake mesatare janë bio-akumuluese, të cilat bëjnë që kufiri i sigurisë për sasitë e gjurmës të tejkalohet shumë shpejt.

Kimikatet që shkaktojnë kancer janë një armik i fshehur në mesin tonë!

Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit (EPA) vlerëson se 80 për qind e ekspozimit ndaj pesticideve ndodh brenda, në “sigurinë” e supozuar të shtëpisë tuaj. Jo se ata po bëjnë shumë për t’i ulur këto shifra, por ata e përmendën atë.

E vërteta është se këto kimikate të rrezikshme kanë qarkulluar për dekada me shumë pak mbikëqyrje. Vetëm në 10 vitet e fundit janë ngritur pyetje rreth kimikateve në produktet e përditshme. Fatkeqësisht, ato tashmë janë depërtuar në furnizimin me ushqim dhe ujë.

Interesi i kohëve të fundit ka ekspozuar praninë e toksinave vdekjeprurëse në shtëpitë tona dhe lidhjen e tyre me rrezikun e kancerit, sëmundjet neurodegjenerative, mosfunksionimin e sistemit imunitar, infertilitetin, defektet e lindjes dhe problemet e zhvillimit.

Mbroni fëmijët tuaj nga rreziku i kancerit në qilima

Ne e fillojmë jetën duke u zvarritur mbi qilima toksike dhe shpejt diplomohemi në lodra të dëmshme, mobilje, produkte të kujdesit personal, ushqim dhe produkte pastrimi. Ka kaq shumë toksina në jetën tonë të përditshme sa që identifikimi i të gjitha do të kërkonte një laborator.

Ndërkohë, merrni parasysh të vendosni një tapet lojërash organike që fëmija juaj të zvarritet, ose të vendosni qilim prej pambuku ose leshi natyral të patrajtuar. Ju do t’i mbroni ata nga disa nga efektet bio-akumuluese të kimikateve që mund të ndikojnë në shëndetin e tyre pas dekadash. Do të jetë e sigurt… dhe po aq e pëlqyeshme.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook