Rritni fuqinë e trurit me këtë frut

Rritni fuqinë e trurit me këtë frut – Qershia

 

Qershitë kanë një sezon të shkurtër (zakonisht maj-korrik), por ato janë fruti i preferuar i verës për shumë njerëz. Qershitë janë të njohura për përfitimet e tyre të fuqishme anti-inflamatore që ndihmojnë në uljen e rrezikut të përdhesit dhe gjendjeve të tjera inflamatore. Studimet sugjerojnë që konsumimi i qershive mund të aktivizojë gjithashtu PPAR (receptorët aktivizues të proliferatorit peroksizom) në indet e trupit, gjë që ndihmon në rregullimin e gjeneve të përfshira në metabolizmin e yndyrës dhe glukozës. Sipas një studimi të ri, qershitë ofrojnë edhe një përfitim tjetër shëndetësor që i bën at0 edhe më me vlerë përveç  shijes së tyre.

Në një studim më të fundit studiuesit zbuluan se konsumi i përditshëm i lëngut të qershisë përmirëson kujtesën tek të rriturit. Për të kryer këtë studimin, studiuesit u kërkuan 34 pjesëmarrësve, të moshës 65 – 73 vjeç, ku gjysmës së tyre iu kërkua të konsumojnë lëng qershie dhe gjysmës tjetër lëng tjetër. Pjesëmarrësit pinin pijet e tyre të caktuara çdo ditë për 12 javë, duke konsumuar gjysmën në mëngjes dhe gjysmën në mbrëmje. Secili pjesëmarrës ishte në gjendje të mirë shëndetësore dhe u kërkohej të ruanin nivelin e tyre të rregullt të dietës dhe aktivitetit fizik gjatë gjithë studimit.

Pas 12 javësh, pjesëmarrësit që pinin lëng qershie treguan rezultate të përmirësuara në funksionin njohës, si dhe memorjen subjektive, në krahasim me grupin tjetër. Grupi i lëngut të qershisë tregoi gjithashtu një përmirësim 3% në përpunimin e informacionit visual dhe një ulje prej 18% të gabimeve të bëra gjatë një detyre të përdorur për të vlerësuar kujtesën dhe përdorimin e strategjisë.

Përveç vetive të tyre për trurin dhe anti-inflamatore, studimet kanë treguar gjithashtu se qershitë mund të ndihmojnë në rigjenerimin e muskujve dhe madje të ndihmojnë në rregullimin e modeleve të gjumit, falë melatoninës që ato përmbajnë. Një gotë me lëng qershie do t’ju ofrojë:

– 62% të konsumit të rekomanduar ditor (RDI) të vitaminës A (rreth 20 herë më shumë vitaminë A).

– 40% e RDI së vitaminës C.

– 14% e RDI së manganit.

– 12% e RDI së kaliumit dhe bakrit.

– 7% e RDI së vitaminës K.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook