Bari i Shkretëtirës

Published On: May 31st, 2023Categories: Bimët Shkretinore0 Comments on Bari i Shkretëtirës

Bari i Shkretëtirës; Për Infeksionet, Mëlçinë, Hepatitin, Diabetin, Tretjen

 

Arabisht: الثمام المنتفخ Ethemam el muntefikh

Anglisht: Desert Bunch Grass

Emri shkencor: Panicum Turgidum L.

Familja: Poaceae.

Panicum turgidum është bimë barishtore shumëvjeçare, rritet deri në një metër në një shkallë të shpejtë, me gjethe të forta e të lëmuara, me lule të vogla e me ngjyrë të verdhë, me një rrënjë të trashë dhe një sistem rrënjor fibroz deri në 2 m të thellë dhe të përhapur anash deri 3.5 m.

Është e zakonshme në të gjithë Saharën dhe Gadishullin Arabik, nga Senegali në Pakistan dhe i njohur me një numër emrash të zakonshme, më gjerësisht si Taman, tuman, apo thamam në Egjipt dhe Arabi. Ajo rritet në dunat e rërës në klimat e nxehta  e të thata.

Në Sahara të Nigerit, Panicum turgidum vepron si një bimë infermiere për rigjenerimin e pemëve. Ato kanë treguar të lehtësojnë rigjenerimin e Acacia tortilis subsp. raddiana duke mbrojtur fidanet nga thatësia dhe herbivori vendas. Gjethet e këtij bari janë të shijshme për devetë. Farat e bimës përdoren për të bërë supë, filizat e rinj gjithashtu përdoren si sallatë dhe supë.

Pjesët që përdoren: Rrëjët, kërcelli, gjethet, farat.

Elementët aktiv: Acid p-hidroksibenzoik, acid protokatechuik, quercetin-3-O-rhamnoside, dhe flavonoids rutin saponins steroide, fenolikë përfshirë acidin kafeik, acidin ferulik, acidin p-coumaric, antioxidant.

Dobitë mjekësore të Panicum Turgidum

– Të gjitha pjesët e bimës përdoren për qëllime curative.

– Ndihmon për kurimin e plagëve.

– Lufton infeksionet dhe toksinat në trup.

– Ndihmon në trajtimin e diabetit.

– Përmirëson tretjen.

– Ndihmon në kurimin e problemeve të zorrës së trashë dhe stomakut.

– Rigjeneron indet e mëlçisë.

– Ndihmon në kurimin e sëmundjeve akute të mëlçisë, si hepatiti A,B dhe C.

– Ndihmon në kurimin e toksicitetit akut dhe kronik të mëlçisë.

Shënim!

Bima është e sigurtë në përdorim nëse merret në mënyrën dhe masën e duhur.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook