Ochradenus Arabicus

Published On: May 31st, 2023Categories: Bimët Shkretinore0 Comments on Ochradenus Arabicus

Ochradenus Arabicus; Bimë e shkëlqyer për luftimin e sëmundjeve degjenerative

 

Arabisht: جردى عربية

Anglisht: Ochradenus

Emri shkencor: Ochradenus Arabicus L.

Familja: Resedaceae

Ochradenus Arabicus është bimë shkurre, shumëvjeçare, me lartësi 0.5m, me lule të verdha, të vogla e aromatike, me kërcej të shumë, të hollë e të gjatë, me rrënjë të trasha e të thella.

Ochradenus arabicus është një bimë medicinale e rëndësishme endemike, e cila gjendet në Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. Në vitin 2003 ka fituar vëmendje në mbarë botën në komunitetin shkencor.

Studim; Mostrat e mbledhura të bimës janë nxjerrë me metanol dhe janë ndarë në n-heksan (JOAH), acetat etilik (JOAE), kloroform (JOAC), n-butanol (JOAB) dhe ujë (JOAAQ). Përqendrimet e ndryshme të këtyre fraksioneve treguan se kanë veçori  antimikrobike, antikancer, antioksidante, antidiabet. Rezultatet treguan se gjethet e O. arabicus kanë nivele të larta të karbohidrateve, yndyrnave të papërpunuara, fibrave, proteinave, dhe vlerave të energjisë. Aktivitetet antikancerike të fraksioneve treguan se JOAE, JOAB dhe JOAAQ janë të fuqishëm për të reduktuar qëndrueshmërinë e qelizave të kancerit të linjave HT29, HCT116, HepG2 dhe MCF-7 me një koncentrim prej 1000 mikro g / ml. Përmbajtja totale e fenoleve dhe flavonoideve ishte dukshëm më e lartë në JOAE, gjë që gjithashtu rezultoi në një aktivitet të lartë të pastrimit të radikalëve DPPH krahasuar me fraksione dhe kontroll të tjerë. JOAE gjithashtu shfaqi aktivitete më të larta antibakteriale dhe antifungale. Rezultatet e gjetjeve aktuale tregojnë se O. arabicus është një bimë medicinale potenciale.

Elementët aktiv: Flavonoids, quercetin 3-O-beta-glucosyl (1→2)-alpha-rhamnoside-7-O-alpha-rhamnoside and quercetin 3-O-p-coumaryl (1→6)-beta-glucosyl (1→6)-beta-glucoside-7-O-alpha rhamnoside, nivele më të larta të karbohidrateve, yndyrna të papërpunuara, fibra, proteina, etj.

Pjesët që përdoren: Kërcelli, gjethet, lulet, frutat.

Dobitë mjekësore të Ochradenus Arabicus

– Ndihmon në frocimin e imunitetit dhe funksionit të tij.

– Mbështet sistemin imun në luftimin e sëmundjeve auoto-imune si: MS, Diabeti-1, Artriti rheumatoid, Lupus, sklerodermia, sindromi sjagreu, sëmundjen infalamtore të zorrëve, Tiroditi Hashimoto, sëmundjen e Adisonit, etj.

– Parandalon dëmtimin e ADN-së.

– Pastron acidet e mëlçisë dhe parandalon fryrjet e saj.

– Lufton radikalet e lira në të gjithë trupin.

– Eleminon bakteriet dhe viruset në sistemin e frymëmarrjes.

– Ekstraktet e bimës përdoren për kurimin e tumorit të trurit, mushkërive, kancerit të fytit dhe të stomakut.

– Lehtëson bllokimet në frymëmarrje dhe ndihmon për kurimin e astmës.

– Stimulon qarkullimin e gjakut, pastron trupin nga helmet.

Shënim!

– Nëse merret me dozën, kohën dhe mënyrën e duhur, Ochradenus Arabicus është pa efekte anësore.

– Bima përdoret në kurat tona bimore për sëmundje të caktuara, vecanërisht ato autoimune.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook