Helianthemum Kahiricum; Për Kancerin dhe Sëmundjet e Stomakut

Helianthemum Kahiricum; Për Kancerin dhe Sëmundjet e Stomakut

 

Arabisht: الرقروق

Anglisht: Rushrose, frostweed

Emri shkencor: Helianthemum kahiricum L

Familja: Cistaceae

Helianthemum kahiricum është bimë barishtore shumëvjeçare. Gjethet e saj kanë përmasa të vogla dhe të trasha në formë, të gjata rreth 40 cm, gjethet janë në mënyrë të kundërt, por disa bimë mund të kenë gjethe të rregulluara në mënyrë alternative përgjatë rrjedhës së sipërme. Ato bien gjatë verës kur temperaturat rriten. Lulet janë të vetmuara, me tre shtresa të brendshme dhe dy sebale të vegjël të jashtëm. Ka pesë petale zakonisht me ngjyrë të verdhë, portokalli ose rozë. Stili në qendër është i lidhur me një stigmë të madhe. Fruti është një kapsulë që përmban shumë fara. Ngjyra e bardhë është më e përhapur në Arabinë Saudite.

Bima gjendet e bollshme në Levant, Sinai, Emirate, Oman dhe Kuvajt. Prania e saj është gjithmonë e lidhur me praninë e kërpudhave Kama (kërpudha e shkretëtirës).

Helianthemum Kahiricum ka përmbajtje të lartë të fito-kimikateve të ndryshme si flavanoidet, taninet, saponinat, terpinoidet, dhe dy përbërje natyrore të zbuluara së fundmi dhe që shfaqin një skelet glikozil flavone, kaempferol-3–D-(6-O-trans-p-kumaroil) glukopiranozid dhe kaempferol-3–O-(3,6-di-O-trans-p-kumaroil) glukopiranozidi, që përfaqëson derivatet e rinj të kaempferolit në familjen Cistaceae L. Bima ka aktivitet të fortë antiulcer dhe antikancer për shkak të vetive citoprotektive, antisekretuese dhe antioksiduese që posedon.

Ka aktivitet anti-cancer, anti-infeksion, antibacterial, kundër acideve që shkaktojnë dëmtim qelizor në stomak dhe në aparatin e tretjes, parandalon acidin e tepruar të stomakut, frenon sintezën e prostaglandinës, rritjen e qelizave tumorale, rrjedhjen e gjakut të stomakut dhe lëvizshmërinë e zorrëve; për zhvillimin e shëndetshëm të kockave, ndihmon në trajtimin e impotencës, etj.

Pjesët që përdoren: Kërcelli, gjethet, lulet, farat.

Dobitë mjekësore të Helianthemum kahiricum

– Lufton infeksionet dhe qetëson dhimbjet.

– Lufton acidet që shkaktojnë dëmtim qelizor.

– Ndihmon në ndërtimin e qelizave të shëndetëshme.

– Parandalon plakjen e parakohëshme.

– Ndihmon në kurimin e ulçërës  së stomakut.

– Parandalon formimin e mukozës së stomakut.

– Mbështet sistemin tretës.

– Forcon muret e stomakut.

– Parandalon acidin e tepruar të stomakut, frenon sintezën e prostaglandinës, rritjen e qelizave tumorale, rrjedhjen e gjakut të stomakut dhe lëvizshmërinë e stomakut.

– Lufton formimin e zhvillimit të qelizave tumorale.

– Ndihmon zhvillimin e shëndetshëm të kockave.

– Ndihmon në trajtimin e impotencës.

– Ndihmon në trajtimin dhe eleminimin e Helicobacter pylori.

Shënim!

– Bima është e sigurtë në përdorim dhe këshillohet të merret edhe nga fëmijët dhe të moshuarit.

– Disa nga ilaçet tona bimore kanë përmbajtje të bimës, ndër të cilat edhe Kahiricum.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook