Skleroderma; Llojet, Shkaqet, Trajtimi Natural

Skleroderma; Llojet, Shkaqet, Trajtimi Natural

 

Skleroderma është një sëmundje e pazakontë që rezulton në zona të forta dhe të trashura të lëkurës dhe nganjëherë në probleme me organet e brendshme dhe enët e gjakut. Kjo është një gjendje auto-imune, që do të thotë se trupi i sulmon indet e veta. Në rastin e sklerodermës ndikohet indi lidhës nën lëkurën dhe organet e brendshme. Kjo shkakton dhimbje dhe trashje të indeve në këto zona.

Në varësi të llojit të sëmundjes, lëkura mund të preket nga disa arna të trasha ovale që mund të ndodhin kudo në trup, ose mund të ketë linja të trasha të lëkurës në të gjithë fytyrën, kokën, parakrahët ose këmbët.

Simptomat

Ekzistojnë dy lloje kryesore të sklerodermës:

 1. Skleroderma e lokalizuar, e cila ndikon vetëm në lëkurë
 2. Skleroza sistemike, e cila ndikon në organet e brendshme, si dhe në lëkurë

Skleroderma e lokalizuar – Kjo është forma më e butë e sëmundjes dhe mund të ndodhë në çdo moshë. Sëmundja ndikon vetëm në lëkurë, duke shkaktuar një ose më shumë arna të forta. Organet e brendshme nuk preken.

Saktësisht se si ndikohet lëkura varet nga lloji i sklerodermës së lokalizuar. Ekzistojnë dy lloje, të cilat përmblidhen si më poshtë:

 • Morphoea

– arna ovale të lëkurës, të cilat zakonisht janë të kruajtëshme

– shpesh vetëm disa arna

– mund të prekë lëkurën kudo në trup

– flokët mund të jenë më të zbehta ose më të errta se lëkura normale dhe pa flokë

– arnat mund të zhduken pas disa vitesh

– trajtimi mund të mos jetë i nevojshëm

 • Lineare

– lëkura e trashë ndodh në linja (si një plagë me thikë) në të gjithë fytyrën ose kokën, këmbën ose krahun

– fëmijët zakonisht kanë një linjë të trashë të lëkurës poshtë këmbës

– linjat vazhdojnë më gjatë se morphoa patches

– gjithashtu ndikon shtresën e fundit të kockës dhe muskujt

– mund të çojë në probleme të rritjes së fëmijëve

– mund të shkaktojë deformime

Skleroza sistemike – Kjo ndikon lëkurën dhe organet gjithashtu. Shumica e njerëzve me sklerozë sistemike kanë probleme me zorrën, të tilla si djegie urthi dhe probleme të gëlltitjes.

Lëkura bëhet e fryrë dhe e trashë, dhe mund të kufizojë lëvizjen e kyçeve. Gishtat dhe këmbët mund të fillojnë të rriten si salçiçe, para se lëkura të bëhet e fortë dhe e tendosur. Lëkura e fytyrës gjithashtu bëhet e tendosur, sidomos rreth gojës.

Simptoma të tjera të përgjithshme mund të përfshijnë:

 • Humbje e flokut
 • humbje peshe
 • lodhje
 • dhimbje dhe ngurtësi të kyçeve
 • pika të kuqe (enë të gjakut të dëmtuara) në fytyrë, duar dhe krahë

Skleroza sistemike ndodh më së shpeshti tek të rriturit midis 25 dhe 55 vjeç. Fëmijët preken rrallë.

Ekzistojnë dy lloje të sklerozës sistemike. Këto janë:

1. Skleroza sistemike e kufizuar

 • një formë më e butë e sklerozës sistemike, e cila përparon ngadalë
 • shpesh fillon si sëmundja e Raynaud-it (një problem i qarkullimit ku gishtat e duarve dhe të këmbëve kthehen të bardha kur bën ftohtë)
 • Simptoma të tjera tipike janë trashja e lëkurës mbi gjymtyrët dhe fytyrën, pika të kuqe (enët e zgjatura të gjakut) në lëkurë dhe gunga të forta të kalciumit nën lëkurë (sidomos majat e gishtave)

2. Skleroza sistemike e përhapur:

 • ndryshimet e lëkurës mund të ndikojnë në të gjithë trupin
 • simptomat vijnë papritur dhe përkeqësohen shpejt gjatë viteve të para, dhe pastaj sëmundja qetësohet dhe lëkura mund të përmirësohet

Në disa raste të sklerozës sistemike preket gjithashtu zemra, mushkëritë ose veshkat. Kjo mund të shkaktojë një sërë simptomash si frymëmarrje të shkurtër, presion të lartë të gjakut dhe hipertension pulmonar (presioni i lartë i gjakut në mushkëri).

Nëse ndikohen zorrët, kjo mund të çojë në diarre, kapsllëk ose inkontinencë fekale (rrjedhja e feçeve).

Normalisht, sistemi imunitar i trupit lufton kundër çdo bakterie ose virusi që infekton trupin duke lëshuar qeliza të bardha të gjakut në gjak për të izoluar dhe shkatërruar mikrobet. Sistemi imunitar i përgjigjet kështu çdo gjëje që nuk e njeh dhe tërhiqet kur infeksioni është pastruar.

Mendohet se skleroderma ndodh për shkak se sistemi imunitar është bërë tepër aktiv dhe trupi fillon të sulmojë indin e vet lidhës. Kjo shkakton qelizat në indin lidhës për të prodhuar shumë kolagjen, duke shkaktuar fibrozë (dhëmbëza dhe trashje) të indit.

Nuk dihet saktësisht se pse ndodh kjo në njerëzit me sklerodermë. Gjenet ndoshta janë përfshirë, edhe pse skleroderma nuk konsiderohet një sëmundje e trashëguar dhe nuk mund t’i kalojë familjarëve.

Ka shumë sëmundje të ngjashme, të tilla si artriti reumatoid dhe lupus, të cilat shkaktohen nga trupi që sulmon indet e veta. Këto janë të njohura kolektivisht si sëmundje auto-imune.

Udhëzime të përgjithshme për trajtimin natyral të Sklerodermës

Ushqimi

Është e rëndësishme për të ngrënë ushqime të larta në fibra që nuk do i përkeqësojnë problemet e stomakut, por që përfshijnë antioksidantë të tillë si qershi, boronica, domate, speca dhe kunguj.

Është e rëndësishme që të mos shtoni toksicitet të mëtejshëm në sistemin tuaj kështu që përpiquni t’i përmbaheni sa vijon:

– Mos konsumoni asnjë ëmbëlsues artificial, si Splenda, NutraSëeet ose Aspartame.

– Mos konsumoni shurup të fruktozës së misrit ose glutamat mono-natriumi.

– Mos pini pije të gazuara.

– Shmangni të gjitha restorantet e ushqimit të shpejtë.

– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.

– Eliminoni prodhimet konvencionale të qumështit.

– Shmangni viçin konvencional.

Bimët e Shkretëtirës në Mbështetje të Pacientëve me Sëmundje Autoimune


Sëmundjet Autoimmune dhe fushat e tyre përkatëse janë të lidhura me strukturën e punës së sistemit imun. Sëmundjet autoimune ndodhin si rezultat i çekuilibrit në funksionimin e sistemit imunitar. Baza e sëmundjeve aotoimune është si shkak i dështimit të sistemit imun në dallimin mes trupave të huaj dhe trupave që gjenden në brendësi të tij në mënyrë të zakonshme dhe natyrshëm. Kur dështon në zbulimin e trupave të huaj, sistemi imun sulmon indet e tij, pra vetveten. Ai mund të sulmojë një qelizë të vetme, mund të sulmojë një organ ose një sistem të tërë. Ky është dështim i ushtrisë në mbrojtje të trupit nga sulmet e huaja. Por më shumë se kjo është dështimi i ushtrisë së imunitetit në identifikimin e anëtarëve të trupit të tij.

Ekipi ynë i Kërkimit dhe Zhvillimit (WAHR&D), ka identifikuar bimët e egra shkretinore më efikase, të kombinuara në lloj dhe sasi të caktuar, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me çrregullime autoimune, si Multiple Sclerosis (MS), Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Epilepsia, Sindromi Sjogren, Skleroderma, Urtikaria/Hives, etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook